Najlepsza współczesna muzyczna trylogia

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Najlepsza współczesna muzyczna trylogia

The Lord of the Rings Trilogy - Howard Shore
21
81%
The Matrix Trilogy - Don Davis
2
8%
Star Wars, Episode I-III - John Williams
3
12%

Liczba głosów: 26

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#31 Post autor: Adam » sob mar 20, 2010 23:57 pm

patrzę na tą ankiete , na opcje do wyboru i bez kitu.. Myster jest najlepszym nabijaczem postów ostatnio i prowodyrem do niby rozmów na temat :D szkoda że nie dał ankiety dwu przyciskowej - czy lepsze są star warsy czy slamdog milioner :P Ehh Myster, kombinatorze ;-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#32 Post autor: Bucholc Krok » sob mar 20, 2010 23:58 pm

Jeszcze nie głosowali. Poszli wcześnie spać, ale jak jutro wstaną to się wszystko zmieni. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#33 Post autor: Mystery » sob mar 20, 2010 23:58 pm

Wszystko przez Adama :) Adam idź stąd :wink:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#34 Post autor: Bucholc Krok » ndz mar 21, 2010 00:00 am

Wawrzyniec pisze:Shore ma też dlatego wynik dwucyfrowy, gdyż Adama dał jasno do zrozumienia, że ten kto nie głosuje na "Lord of the Rings", ten jest błaznem, który zasługuje na wielkiego LOLa.
A kto się przejmuje paplaniną Adama? ;) :lol:
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#35 Post autor: Wawrzyniec » ndz mar 21, 2010 00:00 am

Bucholc Krok pisze:Jeszcze nie głosowali. Poszli wcześnie spać, ale jak jutro wstaną to się wszystko zmieni. :)
Za przeproszeniem "gówno" się zmieni :) Nikt nie będzie głosował, aż tak nam na zwycięstwie nie zależy, gdyż i tak wiadomo, że Williams lepszy, więc raz dać wygrać innemu można pozwolić. Choć i tak swoje wiemy :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#36 Post autor: Bucholc Krok » ndz mar 21, 2010 00:02 am

Mystery Man pisze:Wszystko przez Adama :) Adam idź stąd :wink:
Już było tak fajnie w ostatni łikend. Czy łikendy nie miał być tylko dla nas? :o :D

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#37 Post autor: Wawrzyniec » ndz mar 21, 2010 00:02 am

Bucholc Krok pisze:A kto się przejmuje paplaniną Adama? ;) :lol:
Yyy... Ja :?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#38 Post autor: Bucholc Krok » ndz mar 21, 2010 00:03 am

Wawrzyniec pisze:Za przeproszeniem "gówno" się zmieni :)

Nooo... z takim podejściem to na pewno. :P
Nikt nie będzie głosował, aż tak nam na zwycięstwie nie zależy, gdyż i tak wiadomo, że Williams lepszy, więc raz dać wygrać innemu można pozwolić. Choć i tak swoje wiemy :P
Hehe..

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#39 Post autor: Adam » ndz mar 21, 2010 00:03 am

Wawrzyniec pisze:
Bucholc Krok pisze:A kto się przejmuje paplaniną Adama? ;) :lol:
Yyy... Ja :?
super, ale czy to paplanina? napisałem posta na temat i uważam że robienie tej ankiety było zaśmiecaniem miejsca :) i porównałem do innej której efekt byłby tak samo z góry znany :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#40 Post autor: Bucholc Krok » ndz mar 21, 2010 00:04 am

Wawrzyniec pisze:Yyy... Ja :?
No chyba tylko Ty.. i w tym problem. A później Adam ma radochę. :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#41 Post autor: Wawrzyniec » ndz mar 21, 2010 00:23 am

Adam Krysiński pisze:napisałem posta na temat i uważam że robienie tej ankiety było zaśmiecaniem miejsca :) i porównałem do innej której efekt byłby tak samo z góry znany :)
A to tym razem na poważnie gratuluję i sam muszę się przyznać do swej ułomności i krótkowzroczności itd. gdyż ja znowu spodziewałem się, że Shore sporo dostanie, ale będzie ostra walka z Williamsem. A i też myślałem, że Davis ma sporo zwolenników. No nic myliłem i mój jeden głos tutaj nic nie da. Mimo wszystko dalej wolę te dwie inne serie i twierdzę i myślę o nich to co myślę :!: Tylko niestety teraźniejszy wynik pokazuje jakby nie wiadomo jaka przepaść muzyczna była i to jest trochę nie fajne :?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#42 Post autor: lis23 » ndz mar 21, 2010 03:43 am

Williams jest moim ulubionym kompozytorem ale mimo wszystko uważam że nowa trylogia SW nie zasługuje jako całość na pierwsze miejsce ze względu na AK - po prostu w tej partyturze jest za mało nowości a za dużo nawet skopiowanych fragmentów z MW / o ile dobrze pamiętam to cała akcja w fabryce droidów na Genosis ilustrowana jest muzyką z MW,podobnie chyba akcja na arenie /.
Muzyka Shore'a jest monumentalna i robi naprawdę dobre wrażenie,brakuje mi tam tylko dobrej muzyki batalistycznej,zwłaszcza w Dwóch Wieżach - podczas obrony Helmowego Jaru mamy chyba temat Elfów ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#43 Post autor: Adam » ndz mar 21, 2010 08:03 am

Wawrzyniec pisze:A to tym razem na poważnie gratuluję i sam muszę się przyznać do swej ułomności i krótkowzroczności itd. gdyż ja znowu spodziewałem się, że Shore sporo dostanie, ale będzie ostra walka z Williamsem.
wg mnie ostra walka z Williamsem to by mogła być ale w przypadku starej trylogii star wars.. w przypadku nowej nie bardzo, i jak widzę udało mi się strzelić. i czemu piszesz o jakiejś ułomności? :?
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#44 Post autor: Wawrzyniec » ndz mar 21, 2010 11:49 am

A "ułomność" dlatego gdyż byłem pewny, że "Nowa Trylogia SW" oferuje tyle, że dla wielu osób to będzie oczywista oczywistość, że "Liczy się tylko Williams. Reszta jest milczeniem". Już zresztą sam "Duel of the Fates" zdawał się być dla mnie takim znakiem rozpoznawczym tej serii, że ludzie rzucą się, aby głosować na tę serię, która ma bardzo wiele smaczków i doskonałych kawałków.
A co do "Ataku klonów" to się nie zgadzam. Oczywiście "Across the Star" jest przepiękne, nawet jak inspiracja "Jane Eyre" dość słyszalna. Ale po za tym mamy świetny motyw z areny, wykorzystany potem w "Zemście Sithów", czy też genialny utwór pościgu za Zam.
Ale ja oczywiście szanuję wynik ankiety, ale się z nim w zupełności nie zgadzam.

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#45 Post autor: muaddib_dw » ndz mar 21, 2010 12:01 pm

No dobra czas na mnie Howard zrobił dzieło swojego życia i więcej już tego nie popełni (nawet przy Hobbicie) zrobił muzykę wspaniałą ale Panie i Panowie przyznajcie się kiedy ostatnio słuchaliście tego w całości - ja jeszcze ani razu, zbyt męcząca się staje tak po 1,5 godz. słuchania. Jedynie FOTR-dla mnie najlepsze słucha się świetnie jest najbardziej spójne, przemyślane, magiczne. W filmach właśnie muza Shore'a wypada genialnie poza obrazem szybko zaczyna męczyć. Muzyka z nowej trylogii SW pod tym względem jest bardziej słuchalna. W kontekście filmów jednak traci wiadomo gdyby nowe SW wyreżyserował Irvin Kershner. Ośmielę się stwierdzić że w pewnym stopniu to właśnie muzyka ratuje jeszcze te filmy. Reasumując myślę, że obie trylogie muzycznie są na swój sposób najlepsze. Co do wypowiedzi kolegi Lisa to akurat w przypadku Ataku Klonów Williams nie maił tu nic do decydowania i nie on odpowiada za wykorzystanie w scenach na Genosis muzy z Mrocznego Widma podobnie jak i w Zemście Sithów podczas awaryjnego lądowania okrętu Grievousa na Coruscant. Producenci filmów wykorzystali muzykę napisaną do Epizodu I w następnych częściach i tyle, wiec żadna to kopia kompozytora, na takie rzeczy ma wyłączność tylko Horner :lol: Muzycznie Williams jest dla mnie absolutem, ze względu na to że kocham książki Tolkiena i filmy, dzieło Shore'a w synergii z obrazem jest genialne lecz głos dostaje wiadomo kto :lol:

ODPOWIEDZ