Alexandre Desplat - Unbroken (2014)
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Re: Alexandre Desplat - Unbroken (2014)
Bo to jest generic, ale taki oscarowy generic, a więc dobrze to brzmi i właśnie pod nagrody jak ulał.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
No właśnie, ale generic w stosunku do twórczości Desplata, czy na tle muzyki filmowej w ogóle?
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Hm, czyli będzie problematycznie z oceną za oryginalność, jak zawsze zresztą. A w ogóle nie oceniajmy przedwcześnie, gdyż jeszcze całego score'u i kontekstu filmowego nie znamy. Przy czym ja się obawiam, że muzyka, podobnie jak film, to będzie taka mieszanka patosu i ckliwości. Czyli samotny bohater walczący o godność itd. jakieś sceny nie poddawania się walczenia, przemowy itd. Może z tego wyjść dobry do słuchania score, ale też generic.
Oryginalność ma tu akurat drugorzędne znaczenie. To nie jest odkrywczy film, więc i muzyka taka nie będzie. Jak słucham tych kilku kawałków, to jest fajnie, są smaczki, ale TIG albo GBH mają "to coś", tę "iskrę", jakiś organiczny zamysł. Tutaj wszystko jeszcze się okaże. Co nie zmienia faktu, że jeśli score będzie cisnął po emocjach, patetycznie i ckliwie, to mnie to nie przeszkadza. Solidny score na zakończenie solidnego roku to przecież nie wstyd. Sposób wykorzystania shakuhachi bardzo mi się podoba
O dziwo!

Shakuhachi u Desplata? Pewnie znowu gra w skalach niejapońskich wywołując w ten sposób ciarki na plecach... 

Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
No i jest okładeczka. Spodziewałem się, że użyją jednego z tej serii plakatów. Szału nie ma, ale mogło być gorzej.
Pi razy oko sam score bez piosenki ok. 62 minut, ale może źle policzyłem, bo niektóre cyferki ciężko odczytać.

Nie podoba mi się kolor czcionki tytułu z przodu, mogliby ujednolicić tak jak na tej tylnej. No ale ujdzie.
Tu są dokładne czasy: http://www.weltbild.de/3/19892058-1/musik/unbroken.html
Zdjęli embargo i jest wysyp recenzji. Są mieszane. Zarówno pozytywne jak i mocno przeciętne. Doceniają Angelinę, ale szału nie ma. Mimo to technicznie film jest świetny, więc pewnie skończy się na wielu nomach właśnie w kategoriach technicznych. O Desplacie mówią mało, a jeśli już, to raczej pozytywnie. Nawet nie mam co wklejać z cytatów, bo są mało konkretne
Zdjęli embargo i jest wysyp recenzji. Są mieszane. Zarówno pozytywne jak i mocno przeciętne. Doceniają Angelinę, ale szału nie ma. Mimo to technicznie film jest świetny, więc pewnie skończy się na wielu nomach właśnie w kategoriach technicznych. O Desplacie mówią mało, a jeśli już, to raczej pozytywnie. Nawet nie mam co wklejać z cytatów, bo są mało konkretne

Pewnie będzie nominacja w kategorii "najlepsza muzyka dobra technicznie".hp_gof pisze:Mimo to technicznie film jest świetny, więc pewnie skończy się na wielu nomach właśnie w kategoriach technicznych.

Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
Rzeczywiście średnio, z takim startem Olo na Oscarach powinien powalczyć raczej tylko Imitation Game.hp_gof pisze:Tu są dokładne czasy: http://www.weltbild.de/3/19892058-1/musik/unbroken.html
http://www.rottentomatoes.com/m/unbroken_2014/
I Bogu dzięki! Imitation Game ma bardzo dobrą passę. Niech wygra.
Jakiś gość napisał takiego tweeta
Jakiś gość napisał takiego tweeta

angelina jolie should murder alexandre desplat tbh b/c his UNBROKEN score wins worst score of the year
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Ja już po poznaniu historii i zwiastunie spodziewałem się, w jakim kierunku ten film może podążać i stąd też te mieszane opinie.
W sumie to pewnie ta historia będzie wyglądać tak:
Poznajemy głównego bohatera, kiedy pomaga ciemnoskórej kobiecie przejść przez ulicę, lub wnieść zakupy do mieszkania. Jest super sportowcem. Wyrusza na wojnę, parę czułych pożegnalnych scen i tekstów, że wojna jest zła. Zostaje zestrzelony, jest na morzu, a potem trafia do japońskiej niewoli. Japończycy są bardzo ŹLI i upokarzają go. On się nie daje walczy o swój honor wygłasza promienne przemówienie i przez drut kolczasty patrzy na zachodzące słońce - symbolizm utraconej wolności. Z czasem staje się silniejszy i udaje mu się przetrwać w obozie. Wychodzi na wolność i okazuje litość wobec swoim oprawcom, na tle amerykańskiej flagi. Wraca do domu i patrzy na zachodzące słońce, ale bez drutu kolczastego.
Ale do takich ckliwych, napuszonych i patosowych filmów to akurat często mogą niezłe soundtracki wychodzić, a więc Desplata nie skreślam.
W sumie to pewnie ta historia będzie wyglądać tak:
Poznajemy głównego bohatera, kiedy pomaga ciemnoskórej kobiecie przejść przez ulicę, lub wnieść zakupy do mieszkania. Jest super sportowcem. Wyrusza na wojnę, parę czułych pożegnalnych scen i tekstów, że wojna jest zła. Zostaje zestrzelony, jest na morzu, a potem trafia do japońskiej niewoli. Japończycy są bardzo ŹLI i upokarzają go. On się nie daje walczy o swój honor wygłasza promienne przemówienie i przez drut kolczasty patrzy na zachodzące słońce - symbolizm utraconej wolności. Z czasem staje się silniejszy i udaje mu się przetrwać w obozie. Wychodzi na wolność i okazuje litość wobec swoim oprawcom, na tle amerykańskiej flagi. Wraca do domu i patrzy na zachodzące słońce, ale bez drutu kolczastego.
Ale do takich ckliwych, napuszonych i patosowych filmów to akurat często mogą niezłe soundtracki wychodzić, a więc Desplata nie skreślam.