Varèse Sarabande 35th Anniversary Gala in Poznań

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Mefisto

Re: Varèse Sarabande 35th Anniversary Gala in Poznań

#31 Post autor: Mefisto » wt lip 09, 2013 02:00 am

Łukasz Waligórski pisze:Kto przyjedzie, ten się nie zawiedzie.
Domyślam się - mnie tam już sam koncert raduje. Co nie zmienia faktu, że takie powolne odkrywanie puzzli, jak w jakimś konkursie, drażni.

Awatar użytkownika
Łukasz Waligórski
Początkujący orkiestrator
Kontakt:

#32 Post autor: Łukasz Waligórski » wt lip 09, 2013 21:50 pm

Marco Beltrami gościem TRANSATLANTYK Festival Poznań

Gościem tegorocznego TRANSATLANTYK Festival Poznań będzie amerykański kompozytor Marco Beltrami. To obecnie jeden z najbardziej rozchwytywanych twórców muzyki filmowej młodego pokolenia. Na swoim koncie ma już 2 nominacje do Oscara („3:10 do Yumy”, „Hurt Locker”) oraz współpracę z takimi reżyserami jak Wes Craven, Guillermo Del Toro, Luc Besson czy Tommy Lee Jones. Obecnie w kinach można oglądać dwa filmy z jego muzyką: „Szklana pułapka 5” i „World War Z”. Wkrótce na ekrany trafi również „Wolverine”.

Podczas TRANSATLANTYK Festival Poznań 4 sierpnia o godzinie 20:00 odbędzie się koncert z okazji 35-lecia istnienia wytwórni Varèse Sarabande, na którym będzie można usłyszeć muzykę amerykańskiego kompozytora. Orkiestra symfoniczna wykona kompozycje z takich filmów jak „Ja, Robot” (2004), „Hellboy” (2004), „Mutant” (1997) czy „Zapowiedź” (2009).

Urodzony w Nowym Jorku Beltrami wykształcenie muzyczne zdobywał zarówno w USA jak i we Włoszech – kraju swoich przodków. Natomiast trudnej sztuki tworzenia muzyki filmowej uczył się pod okiem legendarnego Jerry’ego Goldsmitha na USC Thornton School of Music w Los Angeles. Świat usłyszał o nim w roku 1996, kiedy napisał muzykę do „Krzyku” Wesa Cravena. Dość szybko stał się ekspertem od ścieżek dźwiękowych do horrorów i thrillerów. Sukces zawdzięcza przede wszystkim poszukiwaniom brzmień, które łamiąc dotychczasową konwencję wyznaczały nowe kierunki dla muzyki filmowej. Doskonałym tego przykładem jest jego kontrowersyjna ilustracja muzyczna wielokrotnie nagradzanego obrazu „Hurt Locker” Kathryn Bigelow, w której przez cały film nie pojawia się ani jedna melodia.

Marco Beltrami kilkukrotnie współpracował ze słynnym reżyserem Guillermo Del Toro. Po raz pierwszy w roku 1997 przy filmie „Mimic” (polski tytuł „Mutant”), a później jeszcze przy okazji „Hellboy’a” i „Nie bój się ciemności”. Na stałe wpisał się również w historię słynnej serii filmów „Szklana pułapka”, gdzie na stanowisku kompozytora zastąpił nieżyjącego już Michaela Kamena. Beltrami stworzył muzykę do dwóch ostatnich części tej serii.

Mimo, że postrzegany jest głównie jako twórca muzyki do filmów akcji i horrorów, na swoim koncie ma również bardziej kameralne kompozycje do takich tytułów jak „Księga Diny”, „Oczy anioła”, „Trzy pogrzeby Melquisa Estrady” czy nagrodzonej Satellite Award „Surferki z charakterem” („Soul surfer”). Obecnie kompozytor pracuje nad muzyką do nowej ekranizacji „Carrie” – słynnej powieści Stephena Kinga z roku 1974. Premiera filmu przewidziana jest na październik 2013.

Varèse Sarabande 35th Anniversary Gala in Poznań
4 sierpnia 2013, Poznań, Aula UAM

TRANSATLANTYK Festival Poznań zaprasza na wielką galę muzyki filmowej będącą częścią obchodów 35-lecia istnienia wytwórni Varèse Sarabande. Wydarzenie to odbędzie się 4 sierpnia w poznańskiej Auli UAM o godzinie 20:00. Podczas koncertu będzie można usłyszeć na żywo muzykę z takich filmów jak „Nagi Instynkt”, „Powrót do przyszłości”, „Wożąc Panią Daisy”, „The Sea Hawk”, „Sułtani westernu”, „Jak wytresować smoka”, „Rudy”, „Gra o tron”, „Stalowy gigant”, „Robocop”, „Terminator 2”, „Air Force One”, „Obcy”, „Matrix”, „Gwiezdne Wrota”, „Niewierna”, „Hatchi”, „Ja, Robot”, „Hellboy”, „Spartacus”, „Shrek” czy „W ciemność: Star Trek”. Wykonaniu muzyki przez orkiestrę symfoniczną towarzyszyć będą fragmenty filmów wyświetlane na kinowym ekranie.

Galę poprowadzi Robert Townson – obecnie najważniejsza postać wytwórni Varèse Sarabande, odpowiedzialna za wydanie ponad 1200 soundtracków. Obok niego na scenie pojawi się również Sara Andon – flecistka doskonale znana wszystkim miłośnikom muzyki filmowej. Brała udział w nagraniach wielu ścieżek dźwiękowych – ostatnio „Wolverine” i „Szklana pułapka 5”.
Bilety na koncert są już w sprzedaży w cenie 50zł. Można je nabyć wyłącznie na ebilet.pl

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#33 Post autor: Adam » wt lip 09, 2013 21:55 pm

Szyszka dziś popuści ;-)

A Łukasz powinien Szyszce załatwić specjalną audiencję u Beltramiego, bo Szyszka ma wszystkiej jego płyty na półce, jako jedyny w Polsce i jeden z nielicznych na świecie :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#34 Post autor: bladerunner22 » wt lip 09, 2013 22:10 pm

Brawo , po Shorze , Goldenthalu czy Hisaishim to chyba największe nazwisko, które nawiedza Polskę , super. Gratulacje 8) .

Nie spoczywajcie na laurach, w następnych latach liczymy na więcej ! .
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#36 Post autor: Kaonashi » wt lip 09, 2013 22:12 pm

bladerunner22 pisze:Brawo , po Shorze , Goldenthalu czy Hisaishim to chyba największe nazwisko, które nawiedza Polskę , super. Gratulacje 8) .
To poza nimi aż tak biednie było :?: :P
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#37 Post autor: bladerunner22 » wt lip 09, 2013 22:15 pm

no chyba lepiej Beltrami niż Don Davis czy C. S Clinton :P

jeżeli chodzi o program musi polecieć coś z Yumy i Soul Surfera po prostu musi :) .

Nie wyobrażam sobie koncertu Marca bez jednej z najlepszych płyt ostatnich lat ...

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#38 Post autor: Paweł Stroiński » wt lip 09, 2013 22:16 pm

Nie licząc Morricone, Kamena i Elmera Bernsteina....

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#39 Post autor: bladerunner22 » wt lip 09, 2013 22:18 pm

oj można by nawet dorzuc Maurice Jarrea ale nie w tym rzecz , w ostatnich latach mi chodzi, a o Morricone zapomniałem epic fail , ale prawdą też jest, że mógłby dać koncert otwarty właśnie w Krakowie albo Poznaniu.

chodziło mi o te dwa festiwale w sumie.

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#40 Post autor: Koper » wt lip 09, 2013 22:24 pm

Beltrami, no cóż, tak jak się spodziewałem i dla mnie akurat najmniej fajny element koncertu, przez to że się zjawi osobiście, to będzie nadprogramowa duża ilość jego utworów, które przy klasykach jakie się pojawią, wypadają zwyczajnie blado. Nadszyszkownik oczywiście wniebowzięty, ja wciąż mam nadzieję, że poza Beltramim ktoś jeszcze przyjedzie. No, i że nie będzie Marco próbował zaprezentować fragmentów nowej Carrie, bo się Donaggio w grobie... a, nie, on żyje przecież, ale zawsze się może przewrócić. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#41 Post autor: hp_gof » śr lip 10, 2013 16:19 pm

Niech kurna zagrają Hurt Lockera :P To wszyscy szybko wyjdą z sali z nudów ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#42 Post autor: Koper » śr lip 10, 2013 18:04 pm

Ja do dziś nie mam przekonania, czy w tym filmie była jakaś muzyka. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

#43 Post autor: Michał Turkowski » czw lip 11, 2013 10:29 am

Cześć chłopaki ;-)

To kto będzie w Poznaniu ?;-)

Ja już mam bilety i z Marysią będziemy ;-)

Myślę że można gdzieś się zebrać przed koncertem całą ekipą na piwku ;-) Kto jest za ?;-)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#44 Post autor: Wawrzyniec » czw lip 11, 2013 11:51 am

Ja na 101% nie będę. :( Więc jakby co możecie być przynajmniej spokojni, że nie zmiażdżę nikogo moimi argumentami o "Man of Steel", ani nie będę zagłuszał wszystkich słuchając "Arcade". :P :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#45 Post autor: Kaonashi » czw lip 11, 2013 13:35 pm

Mnie też nie będzie :(
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

ODPOWIEDZ