Muzyka doskonała technicznie? Muzyka słaba technicznie? Why?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

Re: Muzyka doskonała technicznie? Muzyka słaba technicznie?

#31 Post autor: Wojteł » czw lut 02, 2012 23:18 pm

O Hał tu trein jor dragon sam bym zapytał, bo mnie Powell bardzo zaciekawił stylem. Niby wszystko rozpisane na klasyczną orkiestrę itd, ale ten styl jest cholernie nietypowy, nowoczesny, przynajmniej ja nie mogę go skojarzyć z niczym, co wcześniej słyszałem :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#32 Post autor: Wawrzyniec » pt lut 03, 2012 00:00 am

Wojtek pisze:O Hał tu trein jor dragon
Błagam, nie dość, że Adam ciągle używa tych swoich "spolszczeń" to jeszcze teraz tym Ciebie zaraził. A ja powtarzam:
Obrazek

A jeżeli już chodzi o Twoją siostrę, to ja zapytałbym ją przede wszystkim o Briana Tylera, chociaż nie ukrywam, że o Desplata też chciałbym się podowiadywać.
Normalnie masz siostrę jak wyrocznię. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#33 Post autor: Wojteł » pt lut 03, 2012 00:10 am

Wawrzyniec pisze:
Wojtek pisze:O Hał tu trein jor dragon
Błagam, nie dość, że Adam ciągle używa tych swoich "spolszczeń" to jeszcze teraz tym Ciebie zaraził. A ja powtarzam:
Adam mnie niczym nie zaraził, ja prywatnie, w rozmowach na gg czy fb bardzo często piszę fonetycznie lub nawet z przesadzonymi błędami ortograficznymi. A jeśli już kogoś za to winić,to zrycie mózgu wywołane memami internetowymi, zwłaszcza tymi z kotami (jestę kotę, zmarzłę :P )
Wawrzyniec pisze:A jeżeli już chodzi o Twoją siostrę, to ja zapytałbym ją przede wszystkim o Briana Tylera, chociaż nie ukrywam, że o Desplata też chciałbym się podowiadywać.
O Tylera ją nawet nie pytam, założę się, że wyłączyłaby link po maksymalnie dwóch minutach. O Desplacie byłaby już ciekawsza dyskusja.
Wawrzyniec pisze:Normalnie masz siostrę jak wyrocznię. :)
To rodzinne 8)

Awatar użytkownika
Draco Nared
Parkingowy przed studiem nagrań

#34 Post autor: Draco Nared » pt lut 03, 2012 00:14 am

Pozwolicie, że się włączę do dyskusji, bo sam próbuję coś tam tworzyć tak, żeby nie wychodziły techniczne banały.

Rzeczywiście, tak jak wspomina Tomasz Goska, trudno jest określić pojęcie "dobra/słaba technicznie muzyka". Na to składają się przede wszystkim różne aspekty dzieła muzycznego - orkiestracja, użyte techniki kompozytorskie, melodyka, brzmienie, harmonia - ale i ich wzajemne relacje. Mniemam, że gdyby zaprzęgnąć rasowych muzykologów, stwierdziliby pewnie, że połowę dzisiejszej muzyki filmowej należy wyrzucić do kosza, a drugą połowę dobrze posegregować, że wyjdzie tylko kilka naprawdę godnych naśladowania ścieżek muzycznych*. :P

Widziałem już, że pojawił się kontrapunkt, to ja może uogólnię to do polifonii. Ogólnie chodzi o to, że kilka głosów prowadzą swoje linie melodyczne. Nie chodzi tu jednak o to, że jeden głos jest wyraźniejszy, a reszta głosów układa się w akordy, bo to jest homofonia, a o to, że kiedy wybierze się jeden z głosów, jego linia melodyczna posiada jako takie ręce i nogi i nie składa się z repetycji (powtarzanych nut).
Jedną z podstawowych zasad kontrapunktu (dużo o tym niestety nie czytałem, a żałuję trochę) jest to, że głosy starają się być tak niezależne względem siebie jak to tylko można, zatem jeśli mamy dwa głosy, to nie chodzą równolegle w dół i w górę. Ponadto jest jeszcze parę zasad odnośnie odległości interwałowych pomiędzy poszczególnymi dźwiękami w głosach, ale o tym nie będę pisał, bo nie pamiętam tego dokładnie. ;)

Co do orkiestracji skład raczej nie ma większego znaczenia. Liczy się raczej to JAK został ten skład użyty. Co z tego, że ktoś użyje orkiestry symfonicznej, skoro nie potrafi wykorzystać pełni brzmienia jaki orkiestra oferuje? Wydaje mi się, że dobry kompozytor potrafi więcej zrobić ze zwykłym fortepianem niż przeciętny kompozytor z orkiestrą.
Jak myślicie - czemu tak często przywołuje się RCP? :D

Harmonia też ma dużo do powiedzenia. Zdecydowanie lepsza jest muzyka, w której akordów jest więcej niż te zbudowane na I, V, VI i IV stopniu, ponadto lepiej gdy tonacja zmienia się w przeciągu utworu.

Moim zdaniem, najlepszym przykładem kompozytorskiej tandety jest "Lux Aeterna" takiego jednego smęcącego Brytyjczyka. :P

*niedawno stwierdziłem, że ścieżka dźwiękowa powinna odnosić się do takiej muzyki, która bazuje na masie szumiącego ambientu.
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2012 00:16 am przez Draco Nared, łącznie zmieniany 2 razy.
Smok, co pisze muzykę? Myślisz, że to kpina? Sprawdź, jeśli się nie boisz amatorszczyzny :D
http://www.youtube.com/user/DracoNared

hp_gof

#35 Post autor: hp_gof » pt lut 03, 2012 00:15 am

Ja zgłaszam Desplata; nie będę męczył całymi score'ami, wystarczy z Ghost Writera - "The Truth about Ruth", z Benjamina Buttona - "Postcards" i/lub "Mr. Button", z EL&IC - "The Very Best Plan", z HPDH2 - "Dragon Flight" plus takie typowo desplatowskie asłuchalne plumkanie: "Largo's Sorrow" z Largo Winch 2 oraz "Mary Me, Bella" z "Twilight Saga. New Moon".
Mam nadzieję, że zrobiłem maksymalnie przekrojową składankę - utwory starsze i najnowsze; najciekawiej skonstruowane i najprostsze plumkanie, skromniejsze-wolniejsze oraz żwawsze-mocniejsze; wszystkie w przystępnym czasie trwania, możliwie jak najkrótsze.
Dzięki za pomoc :) No powiem, że czekam z niecierpliwością :mrgreen:

Mefisto

#36 Post autor: Mefisto » pt lut 03, 2012 01:40 am

siostrę możesz spytać o to, co robi w czasie wolnym, jak spędza wakacje w Polsce i czy lubi s&m - wiesz, takie tam ;)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#37 Post autor: Wojteł » pt lut 03, 2012 01:46 am

hp_gof pisze:Dzięki za pomoc :) No powiem, że czekam z niecierpliwością :mrgreen:
Spokojnie, bo ja ją widuję raz na ruski rok :D Wiec trochę ochłoń bo się naczekasz :mrgreen:
Mefisto pisze:siostrę możesz spytać o to, co robi w czasie wolnym, jak spędza wakacje w Polsce i czy lubi s&m - wiesz, takie tam ;)
Nie dla psa kiełbasa :mrgreen:

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#38 Post autor: kiedyśgrześ » pt lut 03, 2012 01:55 am

Draco Nared pisze:Moim zdaniem, najlepszym przykładem kompozytorskiej tandety jest "Lux Aeterna" takiego jednego smęcącego Brytyjczyka.
To akurat doskonały przykład minimalizmu w muzyce, zresztą bezczelnie ukradziony przez przywołanego brytyjczyka, facetowi któremu przypisuje się pierwsze użycie słowa minimalizm w stosunku do muzyki :mrgreen:

Michael Nyman - Prospero's Books, który to kawałek brzmi "znajomo" nie pamiętam :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#39 Post autor: Wojteł » pt lut 03, 2012 15:05 pm

Za każdym razem jak Maras pokasuje mi posty, czuję, jakby jakaś część mnie umarła :(

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#40 Post autor: kiedyśgrześ » pt lut 03, 2012 15:38 pm

Wojtek pisze:Za każdym razem jak Maras pokasuje mi posty, czuję, jakby jakaś część mnie umarła :(
Trzeba przyznać, że Thought Police działa tu skuteczniej niż na portalu premiera :D

POST KONTROLOWANY,

POST KONTROLOWANY,

POST KONTROLOWANY,

POST KONTROLOWANY,

POST KONTROLOWANY...
Obrazek

ODPOWIEDZ