Przykłady concept albumów w muzyce filmowej
Re: Przykłady concept albumów w muzyce filmowej
OK, wierzę, że zrozumiałeś, o co mi chodziło i nie próbujesz zrobić mnie w konia
. A jeśli tak, to do kolejnych pewnie i tak bym nie sięgnął...

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Co to za różnica? Concept-albumy nie są żadną muzyką ilustracyjną, bo to po prostu bzdura i żadne "głównie" tutaj nie pomoże, bo tak nie jest w żadnym wypadku. To wyklucza się samo.marcinet pisze: @DanielosVK: A rozumiesz Ty znaczenie terminów: "za dużo" i "głównie"? Zajrzyj lepiej Ty do odpowiedniego słownika, a potem porównaj moje wypowiedzi ze swoim postem.
Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
- muaddib_dw
- Zdobywca Oscara
Fireworks jest na Christus Apollo.Adam pisze:Wojtas EPIC FAIL.
Toccata for Solo Guitar
Christus Apollo
Fireworks A Celebration of Los Angeles
drugie wyszło na cd - reszta to nie wiem,
Williamsa Five Sacret Trees jest świetne

Tyle, że to "głównie" nie dotyczyło concept albumów. Od razu widać, że nie rozumiesz, co czytasz. Ba, nawet cytując kogoś, nie rozumiesz tych cytatówCo to za różnica? Concept-albumy nie są żadną muzyką ilustracyjną, bo to po prostu bzdura i żadne "głównie" tutaj nie pomoże, bo tak nie jest w żadnym wypadku. To wyklucza się samo.

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Rozpisujesz się nt. concept-albumów, a potem, że u Vangelisa to jest głównie muzyka ilustracyjna, żeby dopiero teraz napisać, że to się nie tyczy jego concept-albumów. Chyba to jednak Ty nie potrafisz pisać. 

Fe.
- muaddib_dw
- Zdobywca Oscara
Tego te się dobrze słucha http://www.amazon.com/John-Williams-Tre ... B00005M05E.
- Wojteł
- John Williams
muaddib_dw pisze:Tego te się dobrze słucha http://www.amazon.com/John-Williams-Tre ... B00005M05E.
No, w pytę koncert. A z tych najnowszych koncertów Williamsa to jest ten na harfę?
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
@DanielosVK: Albo ty potwierdzasz kolejny raz, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, bo:
1. Pisałem o concept albumach, ale ogólnie - nie Vangelisa.
2. Pisałem, że nie jestem miłośnikiem Vangelisa, a jego muzyka jest dla mnie ilustracyjna w tym zakresie, w jakim ją znam. Nie wiązałem w żaden sposób tego pojęcia z concept albumami tego kompozytora.
3. Nie muszę teraz prostować czegoś, czego w ogóle nie pisałem. To Ty dopowiadasz sobie pewne rzeczy, co wynika właśnie z nierozumienia tego, co się przeczytało
.
A skoro już znasz mój stosunek do Vangelisa (nawiasem mówiąc, powinieneś był go znać już kilka godzin temu, gdyby nie przeszkodziła Ci cecha, o której wyżej napisałem), temat Vangelisa uważam za zakończony.
1. Pisałem o concept albumach, ale ogólnie - nie Vangelisa.
2. Pisałem, że nie jestem miłośnikiem Vangelisa, a jego muzyka jest dla mnie ilustracyjna w tym zakresie, w jakim ją znam. Nie wiązałem w żaden sposób tego pojęcia z concept albumami tego kompozytora.
3. Nie muszę teraz prostować czegoś, czego w ogóle nie pisałem. To Ty dopowiadasz sobie pewne rzeczy, co wynika właśnie z nierozumienia tego, co się przeczytało

A skoro już znasz mój stosunek do Vangelisa (nawiasem mówiąc, powinieneś był go znać już kilka godzin temu, gdyby nie przeszkodziła Ci cecha, o której wyżej napisałem), temat Vangelisa uważam za zakończony.
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Dobra, widzę, że dyskusja nie ma sensu.
Tak czy inaczej, obadaj "El Greco" i "Mythodeę".

Fe.
Ale w jakim celu? Sam napisałeś:
Co oznacza, że elektronika na tych albumach też jest, choć może w mniejszym stopniu niż na innych. I co potwierdzałoby moją opinię, że Vangelis to kompozytor muzyki elektronicznej.Vangelis równie dobrze tworzył twory z mniejszym użyciem elektroniki - El Greco ('98) i Mythodea właśnie.
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Elektronika jest na tych albumach śladowa, główną rolę grają orkiestra, chór, soliści operowi, a na El Greco w jednym utworze główną rolę gra harfa. Z resztą nie bądź ignorantem i po prostu przesłuchaj.
Fe.
OK, jak już wiem więcej, to posłucham. Może będzie to odbiegać od tego, co znam z Vangelisa
.

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Już pomijając fakt, że Vangelis wydawał bardzo wiele i bardzo różnorodnych albumów to tak, te dzieła na pewno odbiegają w pewien sposób od innych. 

Fe.
- muaddib_dw
- Zdobywca Oscara
Tak http://itunes.apple.com/us/album/on-wil ... d460766864 szkoda, że nie wydali na cdWojtek pisze:muaddib_dw pisze:Tego te się dobrze słucha http://www.amazon.com/John-Williams-Tre ... B00005M05E.
No, w pytę koncert. A z tych najnowszych koncertów Williamsa to jest ten na harfę?

- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Za Wiki: Album koncepcyjny (ang. concept album) — album muzyczny, na którym zawarte utwory tworzą całość pod względem literackim lub muzycznym i są skupione wokół pozamuzycznego tematu.
Ode mnie: Jeden z pierwszych albumów koncepcyjnych w historii
Hector Berlioz - Symphonie fantastique op. 14
choć są tacy, którzy twierdzą, że już to jest typowym przykładem concept albumu
Johann Sebastian Bach - Messe in-H-moll (BWV 232)

Ode mnie: Jeden z pierwszych albumów koncepcyjnych w historii
Hector Berlioz - Symphonie fantastique op. 14
choć są tacy, którzy twierdzą, że już to jest typowym przykładem concept albumu
Johann Sebastian Bach - Messe in-H-moll (BWV 232)