Water for Elephants - James Newton Howard

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Jak oceniacie ten score?

1
0
Brak głosów
1.5
1
8%
2
0
Brak głosów
2.5
3
25%
3
6
50%
3.5
2
17%
4
0
Brak głosów
4.5
0
Brak głosów
5
0
Brak głosów

Liczba głosów: 12

Wiadomość
Autor
bladerunner

Re: Water for Elephants - James Newton Howard

#31 Post autor: bladerunner » pn maja 02, 2011 12:17 pm

posłuchałem tego, powiem krótko żenada. Nudne to, bez polotu zresztą jak każdy Howard w tym roku. Obecnie jest dla mnie najgorszym kompozytorem w 2011. Po podobno słabym Green Hornet , beznadziejnym Gnomeo and Juliet taki gniot jak woda dla słoni :cry: . Green Latern musi być przynajmniej na miarę Airbendera, żeby dźwignął się z czeluści kompozytorskiego dna.

1.5/5

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#32 Post autor: Koper » pn maja 02, 2011 13:53 pm

Przecież na dno spaść nie mógł, bo tam HGW stoi i wszyscy z góry najpierw na niego spadają. :D A Beltrami jak się od niego odbił to aż "Soul Surfera" machnął i proszę jak od razu wyżej. :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#33 Post autor: Adam » pn maja 02, 2011 14:01 pm

:D ano hgw z srajfeldem dzierżą pałeczkę liderów, szit hapens.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#34 Post autor: DanielosVK » pn maja 02, 2011 14:01 pm

Chwała HGW, bo nie pozwala innym na dno spaść. 8)
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#35 Post autor: Adam » pn maja 02, 2011 14:08 pm

dajmy spokój, bladu wrócił po przerwie i chce zwrócić na siebie uwagę nowymi failami.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#36 Post autor: Koper » pn maja 02, 2011 17:40 pm

no tak, bo jakżeby to zwracać na siebie uwagę czymś inteligentnym. Lepiej przyfailować z grubej rury. :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#37 Post autor: Tomek » wt maja 03, 2011 11:19 am

Kolejna porządna praca na koncie Howarda. Przedstawia tu to, co u niego bardzo lubię i to co zyskuje przy każdych kolejnych przesłuchaniach - ten jego taki 'realizm magiczny' w muzyce. Kilka bardzo fajnych highlightów - "The Circus Sets Up", "Circus Fantasy" i finałowe "Stampede/I'm Coming Home", czyli to co najlepsze zostawia nam Howard ponownie na finał. Na plus dobry czas odsłuchu (sam score to tylko 50 minut; piosenkami sobie nie zawracałem głowy ;) , eleganckie orkiestracje, ogólnie jest to score do słuchania w skupieniu, tam dopiero gdzieś pokazuje swoją emocjonalność, która u Howarda jest zawsze na porządnym poziomie. Solidna ****-kowa praca wg mnie.
Obrazek

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#38 Post autor: muaddib_dw » wt maja 03, 2011 15:30 pm

Adam Krysiński pisze:o ile to w ogóle wyjdzie :P
To rozwiewam twoje obawy Adamie
Looks like we'll be seeing James Newton Howard's score to GREEN LANTERN on May 24th from Watertower Records. I imagine these will be pressed CDs as it's a high profile project like Harry Potter. http://www.watertower-music.com/?p=4773

Awatar użytkownika
ravaell
Asystent orkiestratora

#39 Post autor: ravaell » wt maja 03, 2011 15:37 pm

Jest to mój pierwszy post, więc proszę się na razie wstrzymać z falą krytyki :)
"Water for Elephants" JNH mnie nie zachwyciła, nie miała w sobie takiej siły, jak zeszłoroczny "The Last Airbender". Słychać w niej tę malutką cyrkową magię, podobną odrobinę do "Benjamina Buttona", jednak jest to jedynie nikła część tego, co Howard mógł pokazać. Zapowiada się ciekawie, jednak już po drugim utworze zaczyna się tworzyć nastrój nudy, który ciągnie się i ciągnie, aż do ostatniego utworu. Finalnie tylko Did I Miss It?, The Circus Sets Up, Jacob Returns oraz The Stampede / I’m Coming Home zasługują na uwagę, reszta to tylko dodatki, którymi nie trzeba sobie zaplątać głowy.

Filmu nie oglądałem, jednak niedawno dane mi było przeczytać książkę, i mam co do niej mieszane uczucia. Fabuła opiera się na miłości, która nie może mieć miejsca, temat oklepany. Jeśli scenariusz wyglądał tak jak powieść, to JNH nie miał zbytniego pola do popisu, jednak nie z takiej sytuacji wychodził obronną ręką. Tutaj udało mu się to tylko połowicznie.
3/5

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#40 Post autor: Tomek » wt maja 03, 2011 16:41 pm

Bez obaw o krytykę :) Dobra i wyważona oraz zargumentowana opinia. Mi się WFE trochę bardziej podobało. Może warto posłuchać jeszcze (płyta nie jest wszak długa :)
Obrazek

bladerunner

#41 Post autor: bladerunner » wt maja 03, 2011 16:57 pm

Tomek pisze:Bez obaw o krytykę :) Dobra i wyważona oraz zargumentowana opinia. Mi się WFE trochę bardziej podobało. Może warto posłuchać jeszcze (płyta nie jest wszak długa :)
Ty jesteś fanbojem Howarda, więc nie warto :P .

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#42 Post autor: Tomek » wt maja 03, 2011 17:05 pm

Twoja ocena 1.5/5 też nie stawia Cię jako źródła wiarygodnej opinii ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#43 Post autor: Marek Łach » czw maja 05, 2011 18:06 pm

Coś jest nie tak z tym scorem. Muzyka jest ładna, przyjemnie się jej słucha, jest profesjonalnie napisana etc., więc 3/5, które wystawiam nie do końca oddaje jej wartość. Jeśli by się już silić na porównania do Desplata, to powiedziałbym, że Water jest na poziomie takiego Afterwards - może nic pamiętnego, ale ładne i na swój sposób wartościowe. Ale jak Afterwards traciło przez swoją kiczowatość, tak Water jest dla mnie takim produkcyjniakiem udającym głębszą, bardziej zaangażowaną muzykę. No bo jest tu udawanie T.Newmana, jest jakieś tam udawanie Desplata, jest udawanie (zupełnie nieciekawe zresztą) muzyki cyrkowej, jest ładna liryka typowo howardowska... Ale tam gdzie Howard imituje, tam czuję sztuczność. Howardzik nie przepisuje bezmyślnie Buttona czy starszych scorów Newmana, których echa tu i tam słychać - ale jednocześnie adaptując je do swojego przeźroczystego (przynajmniej w tej ścieżce) stylu, gubi ich indywidualność. No i dostajemy trochę Newmanowe The Circus Sets Up, ale bez Newmanowej oryginalności, dostajemy Desplatowe Did I Miss It, ale bez Desplatowej delikatności... Czegoś w tych imitacjach brakuje - chyba po prostu autentyczności. Z jednej strony to dobrze, bo po co Howard ma plagiatować nuta w nutę, ale z drugiej za mało odchodzi on od temp-tracku (?), ciągle słychać na czym się wzorował i czego brakuje w stosunku do wzorca. A przy kiepsko zaaranżowanym albumie, utwory czysto Howardowe jakoś mi giną. Tak więc dla mnie Water jest produkcyjniakiem, napisanym pod dyktando brzmienia modnego w dzisiejszym kinie dramatycznym; napisanym ładnie, elegancko, bardzo miłym w odsłuchu, ale pobrzmiewającym rzemieślniczym fałszem. 3/5.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#44 Post autor: Adam » czw maja 05, 2011 18:09 pm

brawo dla Marasa za tą wypowiedź 8) ja bym tak nie umiał ładnie tego zebrać ale to samo miałem na mysli :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#45 Post autor: Tomek » pt maja 06, 2011 23:22 pm

Marek ma trochę racji. Po przemyśleniu zniżam JNH-owi ocenę do ***1/2 :)
Obrazek

ODPOWIEDZ