FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

#2971 Post autor: Adam » pt cze 10, 2016 08:41 am

Tomek, to na kogo głosowałes, na kogo ktoś inny głosował, mnie nie obchodzi. Sam nie głosuje na nikogo bo wszyscy to złodzieje i kłamcy. Ale Niestety fakty są takie, że ta władza po prostu rozwala kulturę. Nie wydaje Ci się dziwnym zbiegiem okoliczności, że taki Kaczmarek (który w tym kraju obok Hollandówny to dwójka najbardziej znanych międzynarodowo naszych ludzi kultury, którzy głośno protestują przed dobrą zmianą) nagle nie dostaje dotacji od państwa na Transatlantyk po raz pierwszy w historii tego festiwalu (przez to ani Ty, ani ja nie zobaczymy Debneya i Pasji, i możesz za to podziękować teraz tym na których głosowałeś jak rozumiem..)? Nagle po raz pierwszy na swój teatr dotacji nie dostaje Janda, która z ludzi kulturych znanych w Polsce zdecydowanie najbardziej hejtuje Pis nie przebierając w słowach? Nagle, tuż po zakończeniu FMF (!!!), na którym cały Kraków i Katowice witały i oddawały nalezne honory Polańskiemu za jego wkład w kulturę, wychodzi na scenę mały zawistny człowieczek Zero-Ziobro i mówi po prawie roku czasu, że jednak Polańskiemu nie daruje i go wyśle do USA (no bo nie spodobało się władzy to że Polańskiego było przez tydzień tak duzo w mediach i w tak dobrym tonie o nim pisano). Ministrem kultury (albo techniki bo w końcu techniczny) zostaje marionetka nie mająca pojęcia o tym co robi błażniąc się wystąpieniami i będąc wygwizdywanym i wybuczanym w zasadzie na każdym evencie kulturalnym na jakim się pojawi.. Spadochroniarza Kurskiego już pomijam bo on to nagrodę Darwina już powinien dostac za to jak TVP ciągnie na samo dno..

No więc, jęsli władzy się coś nie spodoba, to dotacje upierdolą, jak m.in. wymienionym poprzednikom. I każda instytucja kultury się w tym kraju zaczęła już z tym liczyć. Pamiętajmy też, że zawsze może być jakaś kolejna świątynia do wybudowania kosztem innych rzeczy albo kolejne rozdawnictwo pieniędzy by przekupić i kupić sobie biedniejszą część naszego kraju..

Co do tego co napisał Paweł.. Też mam taką nadzieje, bo jesli będą chcieli utrzymać liczebne dni FMF, to jeden monograficzny koncert w skali tygodniowego festiwalu się przyda i nikogo nie zbawi. A masówki w Tauronie nie da się robić ciągle, bo w końcu tematy się wyczerpią..
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#2972 Post autor: bladerunner22 » pt cze 10, 2016 09:31 am

Adam pisze:Tomek, to na kogo głosowałes, na kogo ktoś inny głosował, mnie nie obchodzi. Sam nie głosuje na nikogo bo wszyscy to złodzieje i kłamcy. Ale Niestety fakty są takie, że ta władza po prostu rozwala kulturę. Nie wydaje Ci się dziwnym zbiegiem okoliczności, że taki Kaczmarek (który w tym kraju obok Hollandówny to dwójka najbardziej znanych międzynarodowo naszych ludzi kultury, którzy głośno protestują przed dobrą zmianą) nagle nie dostaje dotacji od państwa na Transatlantyk po raz pierwszy w historii tego festiwalu (przez to ani Ty, ani ja nie zobaczymy Debneya i Pasji, i możesz za to podziękować teraz tym na których głosowałeś jak rozumiem..)? Nagle po raz pierwszy na swój teatr dotacji nie dostaje Janda, która z ludzi kulturych znanych w Polsce zdecydowanie najbardziej hejtuje Pis nie przebierając w słowach? Nagle, tuż po zakończeniu FMF (!!!), na którym cały Kraków i Katowice witały i oddawały nalezne honory Polańskiemu za jego wkład w kulturę, wychodzi na scenę mały zawistny człowieczek Zero-Ziobro i mówi po prawie roku czasu, że jednak Polańskiemu nie daruje i go wyśle do USA (no bo nie spodobało się władzy to że Polańskiego było przez tydzień tak duzo w mediach i w tak dobrym tonie o nim pisano). Ministrem kultury (albo techniki bo w końcu techniczny) zostaje marionetka nie mająca pojęcia o tym co robi błażniąc się wystąpieniami i będąc wygwizdywanym i wybuczanym w zasadzie na każdym evencie kulturalnym na jakim się pojawi.. Spadochroniarza Kurskiego już pomijam bo on to nagrodę Darwina już powinien dostac za to jak TVP ciągnie na samo dno..

No więc, jęsli władzy się coś nie spodoba, to dotacje upierdolą, jak m.in. wymienionym poprzednikom. I każda instytucja kultury się w tym kraju zaczęła już z tym liczyć. Pamiętajmy też, że zawsze może być jakaś kolejna świątynia do wybudowania kosztem innych rzeczy albo kolejne rozdawnictwo pieniędzy by przekupić i kupić sobie biedniejszą część naszego kraju..

Co do tego co napisał Paweł.. Też mam taką nadzieje, bo jesli będą chcieli utrzymać liczebne dni FMF, to jeden monograficzny koncert w skali tygodniowego festiwalu się przyda i nikogo nie zbawi. A masówki w Tauronie nie da się robić ciągle, bo w końcu tematy się wyczerpią..
Czyli mamy szanse przy obecnej władzy na dofinansowanie na koncert Lorenca ? :mrgreen: to dupy w troki, a nie tam jakaś pasja i jakiś debnej od durnych komedyjek :P Zaczynajmy od własnego podwórka 8) .
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2973 Post autor: Adam » pt cze 10, 2016 09:46 am

bladu nie troluj :) Lorenca będziesz miał duże wydarzenie w listopadzie w Wawie i koncert - symfonia na rocznicę chrztu Polski, którą nagrywał m.in. na Abbey Road, a na którą umowę podpisał jeszcze za panowania Komoruska ;-) także to nie zasługa Kaczorów, jak niektórzy hejterzy twierdzą, ale PO :)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2974 Post autor: Tomek » pt cze 10, 2016 10:30 am

Nie mam zamiaru offtopować dalej (bo i nie ja włączyłem w tą dyskusję politykę), ale Janda zamiast 1.5 mln. dostała 150 tys. (na prywatny teatr), a za poprzedniej kadencji PiS-u miała nie mniejsze . Więc niech nie kwiczy jak oderwana od koryta i nie drze się więcej, bo o takich dofinansowaniach inne instytucje kulturalne mogą pomarzyć. Gliński jej to kulturalnie wyłożył, że są też inni, którzy czekają na środki. Takie są fakty. Te aktory i celebryty niech się teraz przymilają do nowej władzy, niech sobie radzą, sprzedają się - w tym są świetni :) Jak PiS porządzi 2-3 kadencje to zobaczymy jak szybko staną się pro-rządowi i zmięknie im przysłowiowa rura.
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2975 Post autor: Adam » pt cze 10, 2016 10:33 am

Janda tu nikogo nie interesuje, została tylko wymieniona dla przykładu.. Dla mnie ważny jest brak Pasji przez nich.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#2976 Post autor: bladerunner22 » pt cze 10, 2016 10:44 am

Adam pisze:bladu nie troluj :) Lorenca będziesz miał duże wydarzenie w listopadzie w Wawie i koncert - symfonia na rocznicę chrztu Polski, którą nagrywał m.in. na Abbey Road, a na którą umowę podpisał jeszcze za panowania Komoruska ;-) także to nie zasługa Kaczorów, jak niektórzy hejterzy twierdzą, ale PO :)

to może trzeba było to wczesniej napisać, a nie zasyfiasz forum Tylerem :roll: :P . To jest NEWS 8) .
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#2977 Post autor: Kaonashi » pt cze 10, 2016 10:47 am

Kiedy on to nagrywał?
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2978 Post autor: Adam » pt cze 10, 2016 10:48 am

:roll: bladu dawno o tym było - masz nawet reportaż z Panoramy z sesj nagraniowej z UK i sam tam odpowiwadałeś na posty :P

http://filmmusic.pl/forum/viewtopic.php ... 05#p254392
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2979 Post autor: Tomek » pt cze 10, 2016 10:53 am

Adam pisze:Janda tu nikogo nie interesuje, została tylko wymieniona dla przykładu.. Dla mnie ważny jest brak Pasji przez nich.
To po kiego grzyba ją przywołujesz? Ja mogę postawić argument, że milionowe dofinansowania dla przysłowiowych Jand wykończyły wiele kulturalnych przedsięwzięć i projektów na przestrzeni ostatnich lat. Hipokryzja - tak to się nazywa.

A finansować teraz mocno Lorenca za to jak go wypchnęli przez lata poza margines. Za przekonania. Demokraci od siedmiu boleści.
Obrazek

hp_gof

#2980 Post autor: hp_gof » pt cze 10, 2016 16:43 pm

To ja tylko sprostuje Adama - Transatlantyk dostal kilka dotacji od MKiDN - ok. 60 tys. na program filmowy, ok. 130 tys. na Edukacja&Inspiracje, 80 tys. na Pasje, i to po odwolaniu, co i tak nie wystarczylo, wiec koncertu nie bedzie, oprocz tego kasa z programu Kultura Dostepna na likwidowanie barier i z PISFu na program filmowy - chyba milion. No i 4,5 mln od miasta zarzadzanego przez PO. Natomiast nie wiem ile Trans dostawal kasy w poprzednich latach, trzeba sprawdzic.

Templar

#2981 Post autor: Templar » pt cze 10, 2016 17:36 pm

W poprzednich latach z ministerstwa dostawał ok. 100-120 tys. złotych, a od miasta Poznania po 2-2,5 mln zł. A z PISF w zeszłym roku dostał 30 tys. zł, ale w tym to będzie chyba 350 tys. zł, a nie milion (https://www.pisf.pl/dotacje/dofinansowa ... sja-1-2016).

Tak że skończcie już tym gadaniem, że przez PiS nie będzie Pasji, bo Kaczmarek ma teraz 2 razy więcej kasy, jakby tak bardzo chciał to by to zrobił.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2982 Post autor: Tomek » pt cze 10, 2016 17:47 pm

Kiepski menadżer po prostu. I tyle w temacie ;-) :P
Obrazek

hp_gof

#2983 Post autor: hp_gof » pt cze 10, 2016 19:27 pm

Masz rację, Templar, 350 tys. Pisałem z pamięci, już mi się pomyliły te wszystkie liczby.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2984 Post autor: Wawrzyniec » pt cze 10, 2016 22:44 pm

Trzy rzeczy:

1. Mamy osobny temat o Lorencu, gdzie możemy o nim dyskutować i też trochę naprostować, że on sam się trochę na margines wmanewrował. Nie wspominając, że jednak jakoś te Ojce Mateusze w TVP leciały... Ale to już offtop.

2. Cieszy mnie aktywność Blada i fajnie, że jest życie na forum. Ale dlaczego podczas FMFu, na żywo wśród prawdziwych ludzi nie była ona odczuwalna? :P

3. I na zakończenie też już nie piszcie o Teatrze Jandy, jakby to była jakaś speluna, gdzie występują zespoły disco-polo.

A teraz można wracać do gdybania, kto przyjedzie, a kto nie przyjedzie za rok na Festiwale i dlaczego na koncerty najlepiej wybierać się do Berlina. :P :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2985 Post autor: Koper » pt cze 10, 2016 23:31 pm

Tomek pisze:A finansować teraz mocno Lorenca za to jak go wypchnęli przez lata poza margines. Za przekonania. Demokraci od siedmiu boleści.
A co oni jemu zrobili? Bo chyba coś przespałem, bo przecie ciągle coś pisał dla TV, niezależnie od tego kto był prezesem. Za to sam się pięknie wypchnął na margines angażując się w jakieś polityczne mockumentary. Trochę szkoda talentu chłopa, ale z drugiej strony też chyba należy do tej grupy kompozytorów, która miała jakiś okres świetności a potem gdzieś zaczęła cieniować. Jak taki JNH, jak taki Coulais... i o ile mi wiadomo, to ani PiS, ani PO nie są winni (a może?). ;)

W sumie tak czy owak Lorenc na FMF, nawet jakby z politycznego namaszczenia, to byłby fajny pomysł. O ile grałby prawdziwe szlagiery swoje a nie "Wyjazd z Polski" w 17 aranżacjach podłożone pod wiadome obrazki, ani nie wyglądałoby to jak ten "benefis" Kilara przed kilkoma laty.

A w ogóle to mi się marzy Kawai - na kawałki z "Avalonu" to może nawet bym ruszył tyłek. ;)
Tomek pisze:i dlaczego na koncerty najlepiej wybierać się do Berlina.
znaczy, że na koncerty berlińskich filharmoników, tak? :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

ODPOWIEDZ