Bear McCreary - The Lord Of The Rings: The Rings Of Power (TV)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

Re: Bear McCreary - The Lord Of The Rings: The Rings Of Power (TV)

#286 Post autor: Ghostek » śr wrz 07, 2022 15:09 pm

Tene soundtrack jest wyborny nawet w wersji kompletnej. Już z 10 razu przesłuchałem każdy album w różnych okolicznościach i przyznam szczerze, że lepiej mi to wchodzi niż wszystkie Hobbity razem wzięte. Nie wiem jak będzie wyglądała sprawa z pozostałymi odcinkami i ich umuzycznieniem, ale jeżeli poziom będzie zachowany, to bardzo, ale to bardzo chciałbym, by sugestia Beara o ewentualnym kolekcjonerskim delikatesie się sprawdziła. Wtedy chyba częściej będę wracał do komplita niż do skondensowanego 2CD, który i tak na półce wyląduje :)

P.S. W końcu znalazłem idealny BPM w muzyce do biegania i akurat się zgrywa z tempem Khazad-dum ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#287 Post autor: Mystery » śr wrz 07, 2022 17:31 pm

Oj tak, kolejny odsłuch zdjął bolączki pierwszej przygody i teraz słucha mi się tego świetnie i jak powracam to właśnie do soundtracków, bo album przesłuchałem tylko raz i raczej nie będę go już tykać do końca serialu, no chyba, że będę sprawdzać następne utwory z kolejnych odcinków.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#288 Post autor: lis23 » czw wrz 08, 2022 10:03 am

Chłopaki z trylogii Jacksona bronią serialu - nieźle im się postarzało ;)
Spoiler:
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#289 Post autor: Wawrzyniec » czw wrz 08, 2022 17:40 pm

Wawrzyniec pisze:
sob sie 27, 2022 11:42 am
Otóż można odnieść wrażenie, że często te akcje są zaplanowane i widać nawet pewne podobieństwa:
1 Krok
Zająć się kontynuacją, remakiem, rebootem, czy ogólnie zająć się jakąś lubianą marką, franzczyzną itd.
2 Krok
Dokonać odważnych zmian obsadowych, zmian względem oryginału, albo przedstawić bohaterów oryginałów jako przegrańców i loserów i zastąpić ich lepszejszymi postaciami.
3 Krok
Fani, miłośnicy i ogólnie osoby w sieci wyrażają swoje niezadowolenie. A jak to w internetach bywa często wyrażane poglądy są niecenzuralne i nieraz radykalne.
4 Krok
Studio widząc tą reakcję oskarża ludzi o rasizm, seksizm itd. i demonstracyjnie przedstawia się, że solidaryzują się z osobami dotkniętymi hejtem. Studio stylizuje się na biedną ofiarą, które chce dobrze, ale ci okropni fani są nigdy niezadowoleni.

5 Krok
Film serial ma premierę, gdzie większość boi się go krytykować, aby nie zostać oskarżonym o nienawiść. Film serial jest zachwalany za swoją progresywność. Kiedy jednocześnie grupa osób go demonstracyjnie bojkotuje i trolluje. Inna grupa atakuje tych trollujących. Rozpoczynają się wojny twitterowe.
6 Krok
Rozpętała się taka gównoburza, gdzie każdy się obrzuca gównem, że wielu neutralnych widzów sięga po ten produkt, aby się przekonać o co ta cała wrzawa.
Podsumowanie:
Film/serial cieszy się popularnością, studio osiągnęło swój cel.
Krok 4 można już oficjalnie odhaczyć.
Wszystko idzie zgodnie z planem.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#290 Post autor: lis23 » czw wrz 08, 2022 17:45 pm

To jednak jest śmieszne, czepiać się koloru skóry aktora i twierdzić, że tylko dlatego dostał On / Ona rolę - paradoksalnie, aktor grający Arondila i aktorka grająca Dizę są chwaleni, czarnoskóra Wróżka w "Pinokiu" też wypada fajnie i bardzo dobrze śpiewa.

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#291 Post autor: qnebra » czw wrz 08, 2022 19:53 pm

Wawrzyniec pisze:
czw wrz 08, 2022 17:40 pm

4 Krok
Studio widząc tą reakcję oskarża ludzi o rasizm, seksizm itd. i demonstracyjnie przedstawia się, że solidaryzują się z osobami dotkniętymi hejtem. Studio stylizuje się na biedną ofiarą, które chce dobrze, ale ci okropni fani są nigdy niezadowoleni.

Krok 4 można już oficjalnie odhaczyć.
Wszystko idzie zgodnie z planem.
Lub:

Sytuacja twojej produkcji pod kątem odbioru wygląda tak bardzo katastrofalnie, że wyciągasz kartę "rasizm" by nacechować dyskusję emocjonalnie i odwrócić uwagę od jakości dzieła jako takiej. Fanatycy obrzucają wszelką, nawet najbardziej merytoryczną krytykę błotem. Cel osiągnięty. Wady? Znika jakakolwiek merytoryczna dyskusja, 75% widowni i fanatyczni twitterowi obrońcy w ogóle nie oglądają twojej produkcji, bo mają lepsze rzeczy do roboty.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#292 Post autor: lis23 » czw wrz 08, 2022 20:26 pm

25 milionów obejrzało pierwsze dwa odcinki, odbiór nie jest tak jednoznaczny jakby chcieli hejterzy i krytycy, są i takie i takie recenzje, nie ma katastrofy, wieszczonej od ok. roku a hejterzy trzymają się razem bo teraz jakiś Pulchny Niedźwiedź żali się, że Drwal Rębajło pad ofiarą ataków - cóż, jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz. Takie "Koło Czasu" nie ofiarowało w zasadzie nic a ja pamiętam tylko tę czarodziejkę i jej ochroniarza, tutaj mamy bardzo wysoki poziom realizacyjny, czyli oprawę audio wizualna, świetną muzykę i dobre aktorstwo a fabułę oceni się jak się ona rozwinie, najlepiej pod koniec pierwszego sezonu.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#293 Post autor: Mystery » pt wrz 09, 2022 07:41 am

Obrazek

1. Into Númenor (8:26)
2. The Tests of Isildur and Earien (6:02)
3. In the Trench (4:43)
4. To the Hall of Lore (3:49)
5. The Successor (3:26)
6. Nobody Walks Alone (5:49)
7. We Wait For You (6:00)
8. Both Our Bloodlines (5:25)
9. Breaking Chains (4:12)
10. Street Musicians (Bonus Track) (3:37)

51 minut

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#294 Post autor: lis23 » pt wrz 09, 2022 09:00 am

Numenor wygląda świetnie! Czuć tę tradycję i długowieczność tutejszych ludzi. Są też konie w których istnienie wątpiono po poprzednich odcinkach ;) Atmosfera powoli się zagęszcza a Halbrand to niezła zagadka ... Przez chwilę pomyślałem, że to
Spoiler:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#295 Post autor: Mystery » pt wrz 09, 2022 11:44 am

No, obłędne widoczki w tym odcinku, a nowe tematy, Numenoru i nowo poznanej rodzinki (Elendila, Isildura, Earien), to kolejny sukces Beara 8)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#296 Post autor: lis23 » pt wrz 09, 2022 11:48 am

Na końcu jest zwiastun czwartego odcinka i
Spoiler:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#297 Post autor: Mystery » pt wrz 09, 2022 11:54 am

Idąc albumem w tym odcinku odhaczyliśmy tylko 2 kawałki, 17. "Nobody Goes Off Trail" i 18. Elendil and Isildur, a w następnym odcinku wracamy do krasnoludów, bo powinno być "The Secrets of the Mountain", no i zbliżają się epickie "Nolwa Mahtar" i "Nampat", mam nadzieję, że już za tydzień :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#298 Post autor: Koper » pt wrz 09, 2022 22:43 pm

lis23 pisze:
pt wrz 09, 2022 09:00 am
Numenor wygląda świetnie! Czuć tę tradycję i długowieczność tutejszych ludzi. Są też konie w których istnienie wątpiono po poprzednich odcinkach ;) Atmosfera powoli się zagęszcza a Halbrand to niezła zagadka ... Przez chwilę pomyślałem, że to
Spoiler:
Aczkolwiek te zbliżenia w slow-mo na Galadrielę na koniu wyszły trochę kiczowato. :D
Bayona by chyba czegoś takiego nie odwalił.
Reszta nieźle, ale w sumie trochę jakby widać, że zmienił się reżyser (pomijam panoramy Numenoru, to i tak głównie zasługa ekipy od F/X).
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#299 Post autor: lis23 » sob wrz 10, 2022 06:35 am

Tak, scena z Galadrielą na koniu jest dziwna a ja ogólnie nie cierpię scen w slow mo ;)
Najbardziej nie lubię tego zabiegu u takich twórców jak np. Ridley Scott i np. Jego "Gladiator".
Muzycznie bardzo fajny jest ten bonus: "Street Musicians", choć liczyłem na więcej jakiegoś folku ;)

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#300 Post autor: Ghostek » sob wrz 10, 2022 09:18 am

Koper pisze:
pt wrz 09, 2022 22:43 pm
lis23 pisze:
pt wrz 09, 2022 09:00 am
Spoiler:
Aczkolwiek te zbliżenia w slow-mo na Galadrielę na koniu wyszły trochę kiczowato. :D
Też mnie ta scena wybiła z rytmu. Po co oni to dali?
Obrazek

ODPOWIEDZ