Rise of the Guardians - Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

Re: Rise of the Guardians - Alexandre Desplat

#271 Post autor: Marek Łach » ndz lis 11, 2012 15:39 pm

Wojtek pisze:Na razie po przesłuchaniu albumu mam wrażenie, że to taki typowy Desplatowski score, tylko że tutaj wszystko jest utrzymane w durowych tonacjach.
No i myślę, że to bardzo słuszne wrażenie, bo ROTG to w 100% Desplat, tylko taki na symfonicznych sterydach. ;) Jakby ktoś twierdził, że to w ogóle nie brzmi jak Francuz, to by oznaczało, że nie ma pojęcia o muzyce filmowej. ;) Czy typowy to można dyskutować, bo jeszcze nigdy w takim stopniu nie czerpał z muzyki kina nowej przygody (choć też mu się zdarzało, głównie z Williamsa) - z tym że cała konwencja jest przefiltrowana przez język Desplata. Chyba jedynym wyjątkiem jest ta elficka fanfara, która jest obcym przeszczepem na brzmieniu Francuza.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#272 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 11, 2012 15:57 pm

Marek Łach pisze:
Wojtek pisze:Na razie po przesłuchaniu albumu mam wrażenie, że to taki typowy Desplatowski score, tylko że tutaj wszystko jest utrzymane w durowych tonacjach.
No i myślę, że to bardzo słuszne wrażenie, bo ROTG to w 100% Desplat, tylko taki na symfonicznych sterydach. ;) Jakby ktoś twierdził, że to w ogóle nie brzmi jak Francuz, to by oznaczało, że nie ma pojęcia o muzyce filmowej. ;)
Przynajmniej jakieś pocieszenie. Ale i tak byłem naiwny, że to będzie coś a la Williams. A propos fanfary to choć dla wielu zabrzmi to jako największe bluźnierstwo, ale według mnie dobrze by tej muzyce zrobił jakiś anthem. Najmocniej przepraszam za taki pomysł, ale akurat przy Potterze anthemy Desplata naprawdę dobrze wypadły. I naprawdę przydałby się jakiś motyw, który mógłbym utożsamić z tym filmem. To już nawet przywołani "Avengers" mieli temat, który zostawał w pamięci i pasował do grupy superbohaterów, a tutaj w sumie mamy to samo.

No nic teraz właśnie po raz czwarty podchodzę do tego score'u i pewnie będą i piąte i szóste podejścia. Oczywiście zawsze zaczynam od drugiego utworu. I chyba powoli zaczynam coś chwytać, czyż np. "Jack & Sandman" nie przewija się fanfara?

Nie zrozumcie mnie źle ja życzę dobrze Desplatowi i z mojej strony może do większej animacji Dreamworksa komponować, ale jak na razie pozycja "Smoka" dalej jest wedle mnie nie zagrożona.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#273 Post autor: Marek Łach » ndz lis 11, 2012 16:06 pm

Fanfary jest tak naprawdę dość sporo w tej muzyce, tylko ulega ona wielu przeobrażeniom i czasem jest przez to zakamuflowana (kolejny powód, dla którego warto uważnie słuchać) - czasami fragmentaryczna, czasami na różne ciekawe sposoby poaranżowana. Sam odkrywam niektóre tematyczne detale dopiero przy kolejnym odsłuchu. Metoda jest w dużej mierze williamsowska, bo JW też lubi żonglować w ten sposób motywami (akcja w Jurassic Park chociażby), tylko u Desplata są one może mniej "galowe" i koncertowe.

hp_gof

#274 Post autor: hp_gof » ndz lis 11, 2012 16:29 pm

Wawrzyniec, no proszę Cię, z tego filmu będzie się dało wyjść z kina z chociażby właśnie tą fanfarą pogwizdywaną pod nosem. Nie potrzeba anthemów, a porównanie z Potterem jest w tym przypadku jak dla mnie trafione kulą w płot, bo z perspektywy czasu przy Strażnikach Potter wydaje mi się kompletnie anonimowy, choć równie bogaty tematycznie.
W Jack&Sandman fanfarę masz w 1:52.

Templar

#275 Post autor: Templar » ndz lis 11, 2012 16:33 pm

Ja już po pierwszym przesłuchaniu byłem w stanie zanucić całe Calling the Guardians, także nie rozumiem kompletnie tych narzekań, że nie ma żadnego tematu do pogwizdywania :?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#276 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 11, 2012 16:38 pm

hp_gof pisze:W Jack&Sandman fanfarę masz w 1:52.
Wychwyciłem ją także w "Sandman Returns" jeszcze wyjdzie, że to temat głównego czarnego charakteru. :P Ale na poważniej to teraz słucham już po raz piąty ten score i rzeczywiście fanfarę zaczynam wyłapywać. Mogłaby być dłuższa i bardziej rozbudowana, ale OK jest jakiś punkt zahaczenia i to mi się podoba. Marek ma rację z tym, że trzeba ten score częściej i dokładniej słuchać, aby wszystko z niego wyłapać. Teraz muszę tylko jeszcze więcej razy przesłuchać "RotG" aż się przekonam, aby dać ocenę 4,5/5 do 5/5. :wink: Piosenkę sobie odpuszczam. :wink:

Ale co do "Pottera" to jednak "Lilly's Theme", ten "Obliviate TDK" czy te dwa RCP rozpisane na orkiestrę kawałki, jakoś bardziej zapadały mi w pamięci mimo sporej anonimowości reszty płyty. Na razie brakuje mi jakiś utworów do których chciałbym wracać, jak przy Potterze, do którego mi nie uwierzycie pewnie, ale do paru kawałków chętnie wracam. Przy RotG to na razie wiem tylko, aby nie wracać do piosenki. :P

Niestety "Smok" dalej mnie bardziej przekonuje i wydaje mi się fajniejszy. Najmocniej przepraszam :(

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#277 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 11, 2012 16:51 pm

Ostatnimi czasy zarzuca mi się trolling i niszczenie forum, a teraz nawet strony podobno epicfailowymi recenzjami. Dlatego też nie chcąc urazić nikogo moimi kontrowersyjnymi opiniami i tezami, wolę najpierw przeprosić. Czy też przeprosić później jeżeli jakaś moja opinia została źle odebrana, albo sprawiła komuś ból. Jak chociażby tutaj przy "RotG", gdzie choć bardzo chcę i się staram wciąż w pełni nie mogę dołączyć do chóru pochwalnego. Choć powtarzam po raz kolejny, że to dobry score.

Wczoraj przesłuchałem trzy razy, dzisiaj dwa razy i teraz słucham po raz trzeci. Mógłbym sobie zrobić przerwę i posłuchać TDKR? Obiecuję, że później wrócę do "RoTG" i wyłapię jeszcze częściej fanfarę. Ale robię postępy, gdyż już wiem o co chodzi i nawet potrafię ją zanucić, co całe szczęście nie musicie słyszeć w moim wykonaniu. :wink:

Ale do piosenki już nie wrócę, o tym zapomnijcie. :P

Templar

#278 Post autor: Templar » ndz lis 11, 2012 16:54 pm

Ale to, że masz inne zdanie niż reszta to nie znaczy, że musisz zaraz wszystkich przepraszać, nie rób siary, broń swojego zdania! :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#279 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 11, 2012 17:02 pm

Wiem, ale nie zawsze jest łatwo. Widziałeś jak to było u Greenwooda. Pierwsza strona i Adam: "Wawrzek zawstydził ambitnych, cool yeah itd." Druga strona i Adam: "Wawrzek EPIC FAIL, siara itd.". Z takim wsparciem ciężko bronić swego zdania. :roll: :P

Ale będę się starał, więc na razie po 5 i pół przesłuchaniach "Rise of the Guardianas" oceniam ten score na dobry, ale nie tak wspaniały, bajeczny i bogaty jak niektóre opisy moich szanownych współforumowiczów i kolegów redakcyjnych mogłyby świadczyć. Fakt mamy temat przewodni w postaci fanfary, który wedle standardów muzyki filmowej przewija się przez score i pewnie film. Mimo wszystko brakuje mi jakiegoś mocniejszego uderzenia i z lekkim żalem stwierdzam, że średniawy score Silvestriego do "Avengersów" miał taki temat fanfarę lepszą i bardziej wyrazistą. Największym minusem tego soundtracka jest piosenka, największym plusem orkiestrowe, symfoniczne wykonanie. Ocena nie jest jeszcze pełna i nie powinna być, gdyż nie znam jeszcze filmu.

Dziękuję uprzejmie za uwagę i poszanowanie mojego zdania. :)

Templar

#280 Post autor: Templar » ndz lis 11, 2012 17:07 pm

Wawrzyniec pisze:Wiem, ale nie zawsze jest łatwo. Widziałeś jak to było u Greenwooda. Pierwsza strona i Adam: "Wawrzek zawstydził ambitnych, cool yeah itd." Druga strona i Adam: "Wawrzek EPIC FAIL, siara itd.". Z takim wsparciem ciężko bronić swego zdania. :roll: :P
Zbyt poważnie chyba odczytujesz niektóre posty, a jak widzisz, że Adam napisał "Wawrzek epic fail" to pierwsza myśl "Motherfucker!" i odpisujesz mu "Idź se lepiej pumpinu-srumpinu Tylera posłuchać" :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony ndz lis 11, 2012 17:13 pm przez Templar, łącznie zmieniany 1 raz.

hp_gof

#281 Post autor: hp_gof » ndz lis 11, 2012 17:09 pm

A wymień jeszcze Wawrzek utwory, które Ci się najbardziej podobają z płyty ;)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#282 Post autor: Marek Łach » ndz lis 11, 2012 17:16 pm

Wawrzyniec pisze: Fakt mamy temat przewodni w postaci fanfary, który wedle standardów muzyki filmowej przewija się przez score i pewnie film.
Ech, Wawrzyniec. ;) Przez dwie strony z hp_gofem próbowaliśmy udowodnić, że to nie jest temat przewodni ścieżki. Nie wiem, albo nie czytasz tego co piszemy, albo po prostu to zlewasz. :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#283 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 11, 2012 17:25 pm

hp_gof pisze:A wymień jeszcze Wawrzek utwory, które Ci się najbardziej podobają z płyty ;)
I właśnie tutaj leży mój największy problem z tą ścieżką. Te utwory za bardzo mi się zlewają i ciężko mi wyłapać takie super najlepsze. Może "Calling the Guardians", "Jack & Sandman", "Sandman Returns" i "Oath of the Guardians". Ale właśnie dlatego też tak porównuję z Potterem, gdyż tam miałem właśnie sytuacje w stylu: "boring, o takie se, O KURDE!, generic, pedalski ten temat Neville, O FUCK, ALE ANTHEM WYRUSZAM NA OBRONĘ HOGWARTU!, generic ten action score, od coś tam sobie gra O MOJ BOŻE JAKIE TO RESURRECTION STONE PIĘKNE! PRZESŁUCHAM JESZCZE RAZ! może być, niezłe, ok... itd. :wink:

Na razie jeszcze nie wyłapałem tej albumowej perły do której chciałbym wracać. Ale może za siódmym razem mi się uda. :wink:
Marek Łach pisze:
Wawrzyniec pisze: Fakt mamy temat przewodni w postaci fanfary, który wedle standardów muzyki filmowej przewija się przez score i pewnie film.
Ech, Wawrzyniec. ;) Przez dwie strony z hp_gofem próbowaliśmy udowodnić, że to nie jest temat przewodni ścieżki. Nie wiem, albo nie czytasz tego co piszemy, albo po prostu to zlewasz. :P
Ale ta fanfara nie ma symbolizować tych tytułowych "Strażników"? :? Czyli ta ścieżka nie jednak tematu przewodniego, tak? Ok to w takim razie uznaję to za poważną wadę. A już się powoli przekonywałem do tej ścieżki.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#284 Post autor: Wojteł » ndz lis 11, 2012 17:28 pm

Wawrzyniec pisze:Ale ta fanfara nie ma symbolizować tych tytułowych "Strażników"? :? Czyli ta ścieżka nie jednak tematu przewodniego, tak? Ok to w takim razie uznaję to za poważną wadę. A już się powoli przekonywałem do tej ścieżki.
Marco de la Łacho i Hp la gof twierdzą, że temat główny słychać w piosence otwierającej album - o ile temat jeszcze można przeoczyć, to ostatnich trzech stron tego tematu już chyba się nie dało :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#285 Post autor: Marek Łach » ndz lis 11, 2012 17:30 pm

Uff, czyli jednak nie czyta. Dobre i to, bałem się, że ostentacyjnie ma nasze posty w głębokim poważaniu. :P

ODPOWIEDZ