Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#2686 Post autor: Wawrzyniec » pt paź 05, 2012 22:51 pm

Zrobię coś dziwnego na tym forum i jakby co najmocniej przepraszam za offtopa, gdyż zamierzam napisać coś o muzyce filmowej. Wiem, że nie jest to tutaj mile widziane, ale nie mogę się powstrzymać. :wink:

Ostatnio poszedłem po hiszpańsku. A Hiszpanie nie tylko potrafią straszyć kryzysem i bezsensownymi wydatkami, ale także naprawdę dobrymi filmami grozy i odpowiednią do nich muzyką. Oto co przesłuchałem:

Carles Cases - Darkness

Obrazek

Mroczna muzyka, ze sporadycznym, ale powodującym ciarki złowrogim chórem, plus utworek jazzowy na koniec. Oto on:

http://www.youtube.com/watch?v=9TmcU7OunbU

Plus jeszcze inna próbka:

http://www.youtube.com/watch?v=ZWxofd8Y ... ure=relmfu

Następnie obadałem dwie kompozycje Zacaríasa M. de la Rivy:

Hierro

Obrazek

Bardzo ładna muzyka, ale też powodująca dreszcze i niepokój.Tutaj bardzo ładna próbka:

http://www.youtube.com/watch?v=l6XW8KBu-6I

Przesłuchałem też:

Imago Mortis

Obrazek

Też dobry, mroczny soundtrack z kilkoma naprawdę pięknymi utworami na flet. Niestety klipów na youtubie nie znalazłem.

Ogólnie dobre są to soundtracki, ale też posiadają parę typowych chwytów dla horrorów i thrillerów. A więc sporo tu underscore'u jak i też typowych "straszaków" instrumentalnych. Mimo to jak ktoś jest zainteresowany polecam. I najmocniej przepraszam za offtopa o muzyce filmowej. :wink:

A w ogóle do przesłuchania tych soundtracków zachęciły mnie okładki. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#2687 Post autor: kiedyśgrześ » pt paź 05, 2012 23:01 pm

mam te dwie płyty De La Rivy na półce :P
Ostatnio zmieniony sob paź 06, 2012 14:56 pm przez kiedyśgrześ, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2688 Post autor: Wawrzyniec » pt paź 05, 2012 23:04 pm

O proszę. :D I się nie chwalisz? :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#2689 Post autor: kiedyśgrześ » pt paź 05, 2012 23:06 pm

tanie były to kupiłem, Hierro widziałem :)
Obrazek

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#2690 Post autor: kiedyśgrześ » sob paź 06, 2012 14:55 pm

wreszcie dorwałem do odsłuchu tą rekreację The Bounty Vangelisa z BSX, bardzo mi się podoba, z braku laku chyba sobie sprawię :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2691 Post autor: Adam » śr paź 17, 2012 19:41 pm

PUSHER. liczyłem na coś ciekawego, jednak wypadło to średnio i to mocno. płyta jest bardzo dziwnie i głupio pocięta na traki - od 40-sekudnówek aż po... prawie 12-minutowce.

1. Pusher Theme (01:22)
2. Pay Me The Money (00:45)
3. Driving And Clubbing (01:12)
4. Turkish Tension (01:30)
5. Bridge Deal (01:48)
6. Cutting And Doing (02:17)
7. Chase (02:16)
8. Cell (03:10)
9. Frank Mirror (01:10)
10. Haken Bar (02:10)
11. Serious Pet Shop (00:52)
12. VIP (02:50)
13. Heroin Bath (01:17)
14. Pet Shop Suicide (02:14)
15. Frank Car Freak (02:01)
16. Kiss (00:44)
17. Coffee Kneecaps (01:57)
18. Cab To Danaka's (03:58)
19. Safe Kitchen (00:51)
20. Party Freak (02:49)
21. Post Nipple (01:33)
22. Go With The Flo (11:26)
23. Guns And Party (Bonus Track) (06:34)
24. Higher (04:05)
performed by Lloyd Perrin
25. The Music (Instrumental Version) (07:39)
performed by Marcus Marr
26. Beat And The Pulse (Still Going Remix) (06:05)
performed by Austra

Total - 74:35

muza często się snuje, brak pumpinu, stroboskopy się u mnie nie kręcą, w mózgu nie jest niebiesko.. co to więc za elektro? wracam do Dredda. Orbital to geniusze, ale ta płyta jest o połowę za długa i wyszła im średnio. wszystko jest takie oklepane. najlepsze traki to ten najdłuższy i ten oznaczony jako bonusowy - fajny klimat, hipnotyzujący bit, trochę robienia "mmmmmm" przez (zapewne) ładną pannę. i tyle. 2/5. jakby płyta była o połowę krótsza to 3/5.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#2692 Post autor: lis23 » śr paź 17, 2012 19:47 pm

" Hook " - John Williams - uświadomiłem sobie jak dawno nie słuchałem tej muzyki i że w przyszłości będę musiał nabyć wydanie dwu płytowe

" Saving Private Ryan " - John Williams - jeszcze nie przesłuchałem całości, został mi ostatni utwór ale muszę się przeprosić z tą pracą Williamsa, gdyż bez słuchania uważałem ją za słabą ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#2693 Post autor: Kaonashi » śr paź 17, 2012 19:49 pm

Ostatni track jest chyba też tym pierwszym, nie?
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2694 Post autor: Adam » śr paź 17, 2012 19:49 pm

:mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#2695 Post autor: lis23 » śr paź 17, 2012 19:52 pm

Kaonashi pisze:Ostatni track jest chyba też tym pierwszym, nie?
Sorki, przedostatni - " The Last Battle " - ostatniego nie liczę ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Mefisto

#2696 Post autor: Mefisto » śr paź 17, 2012 21:00 pm

Adam pisze:muza często się snuje, brak pumpinu, stroboskopy się u mnie nie kręcą, w mózgu nie jest niebiesko.. co to więc za elektro? wracam do Dredda. Orbital to geniusze, ale ta płyta jest o połowę za długa i wyszła im średnio. wszystko jest takie oklepane. najlepsze traki to ten najdłuższy i ten oznaczony jako bonusowy - fajny klimat, hipnotyzujący bit, trochę robienia "mmmmmm" przez (zapewne) ładną pannę. i tyle. 2/5. jakby płyta była o połowę krótsza to 3/5.
Zgadzam się - za długa i za nijaka płyta, a i tak najlepsze kawałki to końcowe utwory innych wykonawców.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2697 Post autor: Mystery » wt paź 23, 2012 11:58 am

Cloud Atlas - Tom Tykwer, Johnny Klimek & Reinhold Heil
Super sprawa. Całość wypchana po brzegi, a mija nie wiadomo kiedy. Mamy ładny, często stosowany i świetnie aranżowany temat przewodni (Prelude: The Atlas March, All Boundaries Are Conventions) i niezgorszy poboczny (Temple Of Sacrifice, The Cloud Atlas Sextet For Orchestra), a i jest też fajnie grający smyczkowy motyw akcji (Won't Let Go, The Escape, Adieu). Poza udaną stroną tematyczną w uszy na pewno rzuca się różnorodność kompozycji (od stricte klasycznego grania, po nowocześniejszą muzykę akcji), jak i ilość środków wyrazu (od chóru, po elektronikę). Oczywiście wszystko mija gładko i poszczególne style się ze sobą nie gryzą, toteż na każdym kroku czekają nas niespodzianki i świetne utwory. Szkoda tylko, że nie zaprzęgnięto tu jakiegoś większego składu orkiestry, bo o ile liryczne granie oparte na fortepianie i smyczkach wypada dobrze, to bardziej epickie momenty, szczególnie jeśli chodzi o akcję z wysuwającą się na pierwszy plan dętą blachą, brzmią dość biednie, no ale może twórcom o takie specyficzne brzmienie chodziło. Duży plus za kapitalny, składający się z trzech ostatnich utworów finał - Cloud Atlas End Title! 4/5

Lo Imposible - Fernando Velázquez
Dobrze grająca, dobra muzyka. Doskonała praca sekcji smyczkowej, śliczny fortepian, ładny temat przewodni, szczególnie pięknie zaprezentowany w niezwykle emocjonalnym "Main Titles", na stan dzisiejszy jeden z najbardziej okazałych dramatycznych utworów roku. Score jest sprawnie poskładany, choć sporo minutowych utworów, czasem mało wnoszących, może dawać się we znaki, podobnie jak przyciężki, nieco markotny wydźwięk całości. Jak na razie jednak nie jest to przeszkodą, by album wylądował w gronie bardziej reprezentatywnych tegorocznych scorów. 3.5/5

Fringe 4 - Chris Tilton
Cóż rzec, muzyka grająca na mojej częstotliwości. Trochę długo, bywa duszno i smętnie, ale tutaj już wychodzi ten świetny klimacik, w który przy odpowiedniej koncentracji, dobrze jest się zagłębić. 3.5/5

Skyfall - Thomas Newman
Przesłuchane tylko raz, tak dla samego poznania i do zbliżającej się premiery filmu mi wystarczy. Dobrze, że na nic się tu nie nastawiałem, bo wrażenia z pierwszego odsłuchu były pozytywne i fajnie się zaskoczyłem. Dobre, bogate, różnorodne granie od Newmana, który świetnie wtopił się tu ze swoim stylem. Akcja mocna i przednia (Grand Bazaar, Istanbul, Silhouette, The Bloody Shot!, She's Mine, The Moors), a lwia część utworów gra rześko i przyjemnie (New Digs, Jellyfish, Quartermaster, Health & Safety...). Fakt za długo (choć tylko trochę i całość przeszła bezproblemowo), ale już bez filmu można rzec, że album jest zmontowany fatalnie. Dla przykładu, taki utwór jak "The Bloody Shot", powinien być gdzieś pod koniec. Niby to finał filmu i to słychać, to po ki czort pchać to w środek. Tak samo jak z końcem ścieżki - żeby tak niemrawo zakończyć taki score (Deep Water, Mother, Adrenaline), niepojęte. Nie wiem czy jest to dobry bondowy score, to się okaże po filmie, który ponoć sam już taki bondowy nie jest, ale muzyka sama w sobie jest już niewątpliwie dobra. Na razie 3.5/5, także było miło, ale mam nadzieję, że byłą to jednorazowa przygoda Newmana z Bondem, ale jak kolejną część robić będzie Mendes to tylko Newman.

Tenchi Meisatsu - Joe Hisaishi
Stary, dobry Joe trzyma fason. Co prawda już mało to świeże i odkrywcze, a i w tym przypadku mocno rozwarstwione, 18 utworów mniej więcej w graniach minuty, toteż ciężko wejść w interakcję z tą muzyką, ale brzmienie i klasa wciąż wysoka i sporo dobrego tu grania uświadczymy, szkoda, że tylko tak zaprezentowanego, bo mimo przyjemnie spędzonego czasu, całość mija pozostawiając słuchacza dość obojętnym. 3.5/5

Fall on Your Sword – Lola Versus
Przyjemne, świeże granie, zaskakujące swoją lekkością i pomysłowością, tego się słucha. 3.5/5

Terra Nova - Brian Tyler
"Ja bym jednak 3 postawił, bo w serialu ginie to w tle, a album rozwleka się nad niepotrzebnym materiałem. 3,5, a może nawet 4 by było za dobrze przemontowaną jednopłytówkę"
Amen. Całość udało mi się ogarnąć przy nie małym samozaparciu. Ładna i efektownie grająca muzyka (sekcja smyczkowa!) i po drodze, było sporo bardziej przebojowych utworów i momentów, ale żeby tą przygodę powtórzyć to nie wiem, wolę skupiać się na powyższych, lepszych pracach 3/5

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2698 Post autor: Adam » wt paź 23, 2012 12:20 pm

Mystery pisze:Skyfall - Thomas Newman
Dla przykładu, taki utwór jak "The Bloody Shot", powinien być gdzieś pod koniec. Niby to finał filmu i to słychać, to po ki czort pchać to w środek.
problem w tym że to nie finał filmu ale sam początek - to drugi utwór w kolejności który pojawia się w filmie, zaraz po Bazarze, jeszcze przed piosenką Adele :)
#FUCKVINYL

Mefisto

#2699 Post autor: Mefisto » wt paź 23, 2012 19:42 pm

dokładnie - zresztą po filmie znacznie lepiej się tego słucha, więc nie słuchaj purystów i dobrze się baw 8)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2700 Post autor: Mystery » sob paź 27, 2012 17:30 pm

ODPOWIEDZ