ALEXANDRE DESPLAT - HARRY POTTER i INSYGNIA ŚMIERCI (I & II)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#241 Post autor: Marek Łach » wt paź 26, 2010 19:20 pm

To pewnie tylko kwestia doboru klipów i dlatego nigdzie nie słychać na przykład Hedwig's Theme - skoro Desplat zapowiadał, że użyje, to pewnie tak zrobi. A klipy faktycznie nie-williamsowe, ale kto zna Desplata i wie jak charakterystyczny ma styl, ten chyba powrotu do brzmień Williamsa się nie spodziewał. Generalnie w tych kilku klipach, na które się skusiłem, słyszę to, czego po Potterze made by Desplat oczekiwałem. Tak czy siak, to będą długie 2 tygodnie czekania. ;)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#242 Post autor: Marek Łach » wt paź 26, 2010 19:25 pm

Oczywiście, że Babuch, to jego seria i on zna ją muzycznie najlepiej.

bladerunner

#243 Post autor: bladerunner » wt paź 26, 2010 19:27 pm

Niestety długość albumu ~70 minut praktycznie na wstępie przekreśla szanse dla tego scoru na 5 ... czyli już mamy 4, a znając Desplatowe smęcenie to raczej zjedziemy do 3 :) .

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#244 Post autor: Bucholc Krok » wt paź 26, 2010 19:34 pm

Marek Łach pisze:i dlatego nigdzie nie słychać na przykład Hedwig's Theme - skoro Desplat zapowiadał, że użyje, to pewnie tak zrobi.
A nie mógłby wszystkiego wziąć z Williamsa? Po co nas męczyć nową ścieżką, skoro jest gotowy materiał. :)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#245 Post autor: lis23 » wt paź 26, 2010 19:55 pm

Bucholc Krok pisze:
Marek Łach pisze:i dlatego nigdzie nie słychać na przykład Hedwig's Theme - skoro Desplat zapowiadał, że użyje, to pewnie tak zrobi.
A nie mógłby wszystkiego wziąć z Williamsa? Po co nas męczyć nową ścieżką, skoro jest gotowy materiał. :)
;)
Ja mam akurat za złe następcą Williamsa że nie wykorzystali tematu Voldemorta - w kolejnych muzycznych odsłonach serii postać ta jest zastanawiająca muzycznie bezbarwna,nijaka.

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#246 Post autor: muaddib_dw » wt paź 26, 2010 20:21 pm

Klipy zazwyczaj mają zachęcać do kupienia albumu te z amazona faktycznie są jakieś takie nijakie. Z całym szacunkiem dla fanboyów Despalata muzycznie Potter zawsze będzie kojarzony z Williamsem a co za tym idzie najlepszą muzyką tego cyklu. Dziadek na emeryturze jak go niektórzy tutaj zwiecie, jeszcze dłuuuugo nawet po swojej śmierci za mordę krótko trzymać będzie. Tylko ON Mistrz John :lol: reszta jest ... Adama :lol:

bladerunner

#247 Post autor: bladerunner » wt paź 26, 2010 20:27 pm

muaddib_dw pisze:Klipy zazwyczaj mają zachęcać do kupienia albumu te z amazona faktycznie są jakieś takie nijakie. Z całym szacunkiem dla fanboyów Despalata muzycznie Potter zawsze będzie kojarzony z Williamsem a co za tym idzie najlepszą muzyką tego cyklu. Dziadek na emeryturze jak go niektórzy tutaj zwiecie, jeszcze dłuuuugo nawet po swojej śmierci za mordę krótko trzymać będzie. Tylko ON Mistrz John :lol: reszta jest ... Adama :lol:
Muaddib pozamiatał.. :) .

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#248 Post autor: Łukasz Wudarski » wt paź 26, 2010 21:54 pm

Jedno jest raczej pewne, będzie to Potter wybitnie Desplata a nie Williamsa w stylu. Czy do dobrze tego jeszcze nie umiem powiedzieć. W klipach jest dużo ciekawego materiału, tylko boje się że może to być the best from the best... Problem chyba jest taki że nie ma tu czegoś tak porażającego formą jak temat Williamsa (czy Hedwigi czy Feniksa, że o tematach z Azkabanu nie wspomnę). Jest zabawa elegancką desplatowską formą. Tylko czy to udźwignie film? Hmmm boję się że może nie być to wystarczająco mocne i niestety będę musiał smagnąć Aleksandra biczykiem krytyki...

Zobaczymy za dwa tygodnie (chyba że wycieknie wcześniej)
Why So Serious !?

bladerunner

#249 Post autor: bladerunner » wt paź 26, 2010 22:19 pm

Łukasz Wudarski pisze: Zobaczymy za dwa tygodnie (chyba że wycieknie wcześniej)
właśnie może i Ty byś się podzielił swoją kolekcją scorów na łamach forum. Moja zacna inicjatywa :P .

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#250 Post autor: Koper » wt paź 26, 2010 22:22 pm

Nie rób offtopa.

Co do Pottera to mi ta seria zwisa i powiewa generalnie i jeśli Desplat zrobi coś fajnego, to będę za, nawet jeśli oleje całkowicie dokonania Williamsa, włącznie z przereklamowanym tematem Hedwigi.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

bladerunner

#251 Post autor: bladerunner » wt paź 26, 2010 22:24 pm

generalnie czy to będzie kijowe czy dobre i tak Łachu napiszę, że to lepsze niż tegoroczny Gregson :wink:, który zapewne i tak nie znajdzie się wsród nominowanych najlepszych w 2010 r.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#252 Post autor: Koper » wt paź 26, 2010 22:25 pm

To, że lepsze niż Gregson to wiadomo od dawna. A Ty już nie offtopuj bo sam zacznę kasować. :?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#253 Post autor: Mystery » czw paź 28, 2010 14:29 pm

Za mocno Desplatowski ten Potter chyba będzie. Myślałem, że choć w tym projekcie obędzie się bez tych jego flecików czy elektronicznego pulsującego tła. Obawiam się, że będzie to coś na poziomie Złotego Kompasu, obawiam się, bo liczę na znacznie więcej.

Krótki materiał z sesji nagraniowej:
http://herocomplex.latimes.com/2010/10/ ... ows-music/

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#254 Post autor: Mystery » czw paź 28, 2010 14:33 pm

dziekan pisze:A powiedz mi Mystery jaka panuje atmosfera w tych fragmentach,ktore mozna uslyszec w klipach?
Da sie wyczuc taki nastroj tajemniczosci i niepokoju?
Klipów nie słuchałem, oceniam muzyczny fragment spod tego filmiku.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#255 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 28, 2010 19:01 pm

Aha, a więc tak ma mniej więcej brzmieć ten soundtrack roku, to największe muzyczne wydarzenie roku itd. Szkoda, że nie mam zielonego pojęcia o muzyce filmowej i beznadziejny gust, gdyż wtedy też mógłbym się ekscytować i przeżywać te same emocje, które Wy przeżywacie.

To chyba rzeczywiście tematycznie forum nie dla mnie. Gdyż jak można być częścią pewnej grupy, społeczności, która ma pewne wspólne zainteresowania, skoro na temat tych zainteresowań nie ma się wcale pojęcia.
Zamiast się przebudzać, chyba lepiej poszukam sobie nowego miejsca, gdyż już nic z tego nie rozumiem :?

P.S. Mam nadzieję Bladu, że tekst "nie znam się na filmówce" nie jest chroniony prawami autorskimi i też mogę go używać?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ