Mam w tym jakąś satysfakcjęAdam pisze:jestem załamany
THOMAS NEWMAN - James Bond: SPECTRE (2015)
-
Mefisto
Re: THOMAS NEWMAN - James Bond: SPECTRE (2015)
Marek Łach, czekamy.
Lubiłem Skyfall, to dla mnie czwórkowy score, podobała mi się świeżość i inność. Spectre to duzy krok w tył. Po prostu. Bardzo mi przykro z tego powodu, że Newman tak z dupy podszedł do tej pracy, a raczej nie podszedł, tylko ją olał. Lepiej słucha się trudnego Mostu Szpiegów, niż Spectre (gdy wywalimy najlepsze rzeczy na płycie czyli dwa tematy miłosne i wstawki ze Skyfall).
Lubiłem Skyfall, to dla mnie czwórkowy score, podobała mi się świeżość i inność. Spectre to duzy krok w tył. Po prostu. Bardzo mi przykro z tego powodu, że Newman tak z dupy podszedł do tej pracy, a raczej nie podszedł, tylko ją olał. Lepiej słucha się trudnego Mostu Szpiegów, niż Spectre (gdy wywalimy najlepsze rzeczy na płycie czyli dwa tematy miłosne i wstawki ze Skyfall).
NO CD = NO SALE
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
Czy zatem jest to odpowiedni czas, by zmienić podpis? 

NO CD = NO SALE
Fajnie, że już jest cały score 
Na razie leci pierwszy track, który coraz bardziej zaczyna mi się podobac
Zobacze co dalej, bo widze, ze straszna lipa z reszta muzyki.
Dam znac jak przeslucham z kilka razy.
Szybkie pytanko, jest gdzieś na albumie Gunbarrel?
Na razie leci pierwszy track, który coraz bardziej zaczyna mi się podobac
Zobacze co dalej, bo widze, ze straszna lipa z reszta muzyki.
Dam znac jak przeslucham z kilka razy.
Szybkie pytanko, jest gdzieś na albumie Gunbarrel?
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Ja też wolę się jeszcze parę razy osłuchać ze ścieżką, nim się wypowiem, ale wolę Skyfall na dzień dzisiejszy.
Ale... czy tylko mi się wydaje, czy miks jest fatalny?
Ale... czy tylko mi się wydaje, czy miks jest fatalny?
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
A Bridge of Spies, o ironio, jest chyba najbardziej przystępnym dla "nie-Newmanowców" scorem Thomasa od dłuższego czasu. Więcej powiem dziś w odpowiednim temacie
Tylko chciałem trochę zaprotestować przeciw słowu "trudny" u Adama 
nie ma nigdzie, a szczątkowych zaledwie fraz tematu Bonda doświadczysz tylko w pierwszym traku (dużo), i Westminister Bridge (mało). I tyle.Agent pisze:Szybkie pytanko, jest gdzieś na albumie Gunbarrel?
Pytanie, czy jest to powód tantiemowy, że na cd nie dali praktycznie wcale tematu Bonda, a w filmie on jest. (ciekawostka - jnedyną płytą gdzie nie ma ani nutki tematu Bonda jest Moonraker - tam zostało to wydane tak celowo z powodów tantiemowych - w tym samym roku ruszył proces między Barrym i Normanem, Forbes kiedyś pisał że Norman co roku z taniem dostaje teraz ok. 250 tys funtów rocznie, a im więcej tego tematu jest na wydawnictwach płtowych czy im więcej filmó z Bopndem puszczają w tv, to ma więcej). Jeśli w filmie Spectre też nie uświadczymy tematu Bonda albo tyle co na płycie + gunbarrel, no to się wkurwię wtedy już na amen.
NO CD = NO SALE
Skyfall przy tym to geniusz. Ile tam było tematów! A tu co mamy? Dwa tematy lasek charakterystyczne i tyle. Reszta to uderscore i tapeta, plus fragmenty akcji ze Skyfall. Nie wiem czy będzie ktokolwiek, kto będzie wolał muzę ze Spectre niż ze SkyfallPaweł Stroiński pisze:Ja też wolę się jeszcze parę razy osłuchać ze ścieżką, nim się wypowiem, ale wolę Skyfall na dzień dzisiejszy.
Nie ogarniam jak w Backfire można było nie zrobić wstawek bondowego tematu, w scenie pościgowej, a Snow Plane? Gruba kipiąca akcja, a tu taki nijaki track - jakby to rcp pisało...
Ostatnio zmieniony pt paź 23, 2015 22:15 pm przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
NO CD = NO SALE
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Jednego takiego znam. I akurat lirykę Spectre ma lepszą niż Severine.
liryka jest super - tematy Madeliny i Donny wymiatają. ale co z tego skoro to ledwo 5 minut?
NO CD = NO SALE
Jest jeszcze kilka highlithów, ale to stanowczo za mało, szczególnie w porównaniu ze Skyfall.Adam pisze:liryka jest super - tematy Madeliny i Donny wymiatają. ale co z tego skoro to ledwo 5 minut?
Mimo wszystko utwór pierwszy nadal wymiata
Generalnie score mocno poniżej średniej. Bardzo wiele powtórzeń tematów akcji ze Skyfall na pewno na minus.
Liryka kobiet bardzo miła dla ucha, ale porównująć z tematami dla kobiet jakie tworzyli Barry czy Arnold to wypadają dla mnie blado.
Szkoda, że tak mało tematu Bonda w Bondzie :/ zapewne z powodu tantiem.
Scena akcji z samolotem a tutaj taki kaszalot...szkoda...
Temat Quantum Arnolda w ogóle nigdzie nie wykorzystany, a na jego miejsce nie mamy tematu Spectre...no moze temat akcji silvy ze Skyfall to temat Spectre ?!?! I jeszcze wyjdzie na to, że Silva był w Spectre... :/
Thomas Newman nie jest Johnem Barrym ani Davidem Arnoldem w świecie Bonda.
Pokazał co potrawił w dwóch filmach. W wywiadach mówił, że przy Spectre strasznie się męczył.
Szkoda, że się tak przy tym wypalił.
Mimo tych mankamentów to jestem w gruncie rzeczy zadowolony z tych kilku utworów.
Czekam z niecierpliwością na film nie tylko dla fabuły ale też po to aby wychwicić więcej utworów z Jb theme
źródło?Agent pisze:W wywiadach mówił, że przy Spectre strasznie się męczył.
NO CD = NO SALE
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
A jest ostatnio bardzo popularny wywiad z Newmanem, cytowany w kilku źródłach. To pewnie ten sam, w którym mówił, że pracował nad Spectre 3,5 miesiąca, z czego ostatnich 7 tygodni to była "ciężka praca". Ale nie mówił, by go to wypaliło...
Ciężka praca przy scorze...a ja myślałem, że kompozotor lubi swoją pracę.Paweł Stroiński pisze:A jest ostatnio bardzo popularny wywiad z Newmanem, cytowany w kilku źródłach. To pewnie ten sam, w którym mówił, że pracował nad Spectre 3,5 miesiąca, z czego ostatnich 7 tygodni to była "ciężka praca". Ale nie mówił, by go to wypaliło...
Wystarczy posłuchać scoru żeby dojść do takich wniosków.