Hans Zimmer - The Amazing Spider-Man 2 (2014)
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Re: Hans Zimmer - The Amazing Spider-Man 2 (2014)
Przesłuchałem to coś.
Widać, że Hansu coś tu kombinuje, próbuje, choć trudno jego pomysły nazwać innowacyjnymi (te szepty to chyba jeszcze u Goblinów podejrzał/podsłuchał), ale zawsze to coś ciekawszego niż jego uczniaki robią. Pytanie jak to działa w filmie, bo na płycie to różnie. Momenty ma, nie powiem, aczkolwiek jako całość to ani mnie ziębi ani grzeje. Poziom podobny do Hornera, z tym że James zdecydowanie lepiej prezentował się od strony technicznej, co Hans próbuje nadrobić różnymi dziwnymi ideami.
Widać, że Hansu coś tu kombinuje, próbuje, choć trudno jego pomysły nazwać innowacyjnymi (te szepty to chyba jeszcze u Goblinów podejrzał/podsłuchał), ale zawsze to coś ciekawszego niż jego uczniaki robią. Pytanie jak to działa w filmie, bo na płycie to różnie. Momenty ma, nie powiem, aczkolwiek jako całość to ani mnie ziębi ani grzeje. Poziom podobny do Hornera, z tym że James zdecydowanie lepiej prezentował się od strony technicznej, co Hans próbuje nadrobić różnymi dziwnymi ideami.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Nie nazwałbym tego " podobnym poziomem " - praca Hornera jest klasyczna i sprawdza się znakomicie zarówno na płycie jak i w filmie a tego, co stworzył Zimmer z przyjaciółmi zwyczajnie nie da się słuchać.Koper pisze: Poziom podobny do Hornera, z tym że James zdecydowanie lepiej prezentował się od strony technicznej, co Hans próbuje nadrobić różnymi dziwnymi ideami.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Partytura Hornera NIE jest klasyczna. Jest bardzo nowoczesna, także w kwestiach technicznych. Jest po prostu rozpisana na orkiestrę, ale klasyczna to ona nie jest... I tak się czepiasz Hansa za elektronikę. A u Hornera to jej nie ma?
Przesłuchałem już wiele razy, materiał Electro jest świetny, dubstep pasuje idealnie do takiej postaci, do tego oczywiście Hans dołożył efekt dźwiękowy prądu i ten wokal odzwierciedlający głosy w głowie Electro, świetna sprawa. Fajny temat Spider-Mana nawiązujący stylem do pracy Hornera, banalny, ale wpadający w ucho, podoba mi się. Natomiast reszta w większości bardzo anonimowa, pomimo wielu odsłuchów mało co zostaje w pamięci, w sumie Hans z ekipą chyba dostosowali się do samego poziomu filmu, bo z recek wynika, że właśnie poza Pająkiem i Electro reszta postaci pojawia się tylko na chwilę, nie robią żadnego wrażenia i są całkowicie zbędni. Ogólnie lepiej by było jakby zmontowali oni tylko jeden album na 1CD trwający jakieś ~50 minut i zawierający głównie materiał Spidey'ego i Electro, a tak to niestety za długie to i sporo zbędnych rzeczy. Ode mnie 3/5, ale zrobiłem sobie też taki zestaw:
1. I'm Electro
2. There He Is
3. I'm Spider-Man
4. My Enemy
5. Look at Me
6. So Much Anger
7. I'm Goblin
8. We're Best Friends
9. Still Crazy
10. You're That Spider Guy
11. The Electro Suite
12. Cold War
w sumie 48 minut i 38 sekund i za takie coś to daję spokojnie 4
1. I'm Electro
2. There He Is
3. I'm Spider-Man
4. My Enemy
5. Look at Me
6. So Much Anger
7. I'm Goblin
8. We're Best Friends
9. Still Crazy
10. You're That Spider Guy
11. The Electro Suite
12. Cold War
w sumie 48 minut i 38 sekund i za takie coś to daję spokojnie 4

- lis23
W pojęciu " klasyczna " chodziło mi właśnie o to, że jest rozpisana na orkiestrę - nie wiem też, dlaczego jest to dla Ciebie dziwne skoro wiesz, że jestem zwolennikiem takiego podejścia do muzyki filmowej, jakie ma, min. Williams.Paweł Stroiński pisze:Partytura Hornera NIE jest klasyczna. Jest bardzo nowoczesna, także w kwestiach technicznych. Jest po prostu rozpisana na orkiestrę, ale klasyczna to ona nie jest... I tak się czepiasz Hansa za elektronikę. A u Hornera to jej nie ma?
Owszem, u Hornera jest elektronika, ale nie jest ona tak nachalna, plastikowa i nie rzuca się tak w uszy jak tutaj, tutaj już pierwszy utwór na płycie to koszmarek, potem jest jeszcze gorzej a druga płyta to nieciekawe suity, nikomu niepotrzebne remixy i piosenki, widać, że Zimmer kontynuuje tę drogę, którą obrał już przy drugiej części " Piratów z Karaibów " z okropnym " Krakenem "
jak już pisałem, dla mnie, ilustracja Zimmera i spółki nie ma duszy, to pusta, plastikowa wydmuszka - nie wierzę, że to piszę ale już Batmany Nolana miały głębszy przekaz niż to, najniższy poziom Zimmera od dziewięciu lat.
Ja słyszałem coś odwrotnego, ponoć Electro jest dosyć mało a spore wrażenie robi Green Goblin ale jak jest na prawdę, przekonam się w kiniew sumie Hans z ekipą chyba dostosowali się do samego poziomu filmu, bo z recek wynika, że właśnie poza Pająkiem i Electro reszta postaci pojawia się tylko na chwilę, nie robią żadnego wrażenia i są całkowicie zbędni.

a temat Electro to dla mnie osobiście dno dna, syf jakich mało i oby jak najmniej takich eksperymentów w muzyce filmowej.
Ostatnio zmieniony sob kwie 12, 2014 17:37 pm przez lis23, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

A dla mnie to właśnie elektronika w pracy Hornera jest plastikowa i całkowicie niepotrzebna.lis23 pisze:Owszem, u Hornera jest elektronika, ale nie jest ona tak nachalna, plastikowa i nie rzuca się tak w uszy jak tutaj
A jeszcze co do piosenek - It's On Again całkiem spoko, tylko jakoś niezbyt mi to pasuje do tego filmu, do reszty soundtracku, w ogóle do samego Spider-Mana

No, ale najbardziej podoba mi się The Edge zespołu Tonight Alive, prosta piosenka, ale wpadająca w ucho i świetnie pasująca do takiego filmu, często sobie tego słucham, póki co to jest to dla mnie jedna z najlepszych piosenek filmowych tego roku.
- lis23
A czy ja gdzieś pisałem, że elektronika u Hornera jest jakaś super?Templar pisze:A dla mnie to właśnie elektronika w pracy Hornera jest plastikowa i całkowicie niepotrzebna.lis23 pisze:Owszem, u Hornera jest elektronika, ale nie jest ona tak nachalna, plastikowa i nie rzuca się tak w uszy jak tutaj
ja ogólnie nie lubię elektroniki ale ta u Hornera jest przynajmniej słuchalna i nie stanowi trzonu całej partytury a tutaj cała muzyka jest strasznie syntetyczna.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Nie, wcale nie jest trzonem ścieżki Hornera... tylko jej podstawą rytmiczną 
Żeby było jasne. Lubię score Hornera. Lubię też akurat u niego tę elektronikę, choć powiem szczerze, że u Hansa ma ona większą rolę emocjonalną. Ale ocena muzyki Zimmera i Hornera pod względem tego, że ten ma bardziej nowoczesną elektronikę, więc jest gorszy jest po prostu czymś delikatnie mówiąc niespójnym.
Bo o ile harmonia Hornera jest zupełnie inna niż zwykle Zimmera (choć nie w temacie Spidermana akurat, co ciekawe), to akurat elektronika TASM Hornera jest dość podobna do wszystkiego, co robi Hans poza Electro.

Żeby było jasne. Lubię score Hornera. Lubię też akurat u niego tę elektronikę, choć powiem szczerze, że u Hansa ma ona większą rolę emocjonalną. Ale ocena muzyki Zimmera i Hornera pod względem tego, że ten ma bardziej nowoczesną elektronikę, więc jest gorszy jest po prostu czymś delikatnie mówiąc niespójnym.
Bo o ile harmonia Hornera jest zupełnie inna niż zwykle Zimmera (choć nie w temacie Spidermana akurat, co ciekawe), to akurat elektronika TASM Hornera jest dość podobna do wszystkiego, co robi Hans poza Electro.
- lis23
Trochę irytujący jest fakt, że jak mnie podobał się " Lincoln " to wszyscy sobie ze mnie jaja robili na forum przez ponad rok ale jak Zimmer stworzy takiego potworka, jak " TASM2 " to Ty, Paweł bronisz go, jak niepodległości ... wszystko, czego dotknie się " wielki " Zimmer jest mistrzostwem i poszukiwaniem nowego brzmienia, stylu a dla mnie, większego dna niż tutaj to Zimmer już chyba nie osiągnie ... i jak już pisałem, nie jestem złośliwy, jest mi po prostu przykro, gdyż sam jestem miłośnikiem twórczości Zimmera ale z czasów, gdy jeszcze nie tworzył całej partytury na syntezatorach, nazywając to " nowym brzmieniem " ...
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

Bo wiesz, Lisie, nie rozumiesz złożonej koncepcji molekularno-cząsteczkowej Hansa, on jest ponad to wszystko i ma "nowe brzmienie"
A każde brzmienie znajdzie swoich fanów, więc i to zapewne również 

- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Już znalazło swoich fanów i wiem, że niektórzy z nich zadziwią czytelników tego forum
.

Nie mam nic przeciwko żadnym brzmieniom. Głosuję po prostu portfelem 

- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
a) Hans zawsze tworzył całe partytury na syntezatorach, a przed Królem lwem miał co najmniej kilka, gdzie orkiestry nie było w ogóle, ani żadnego żywego instrumentu. Nawet klarnet w Driving Miss Daisy jest z syntezatora. O Rain Manie nie wspomnę.lis23 pisze:Trochę irytujący jest fakt, że jak mnie podobał się " Lincoln " to wszyscy sobie ze mnie jaja robili na forum przez ponad rok ale jak Zimmer stworzy takiego potworka, jak " TASM2 " to Ty, Paweł bronisz go, jak niepodległości ... wszystko, czego dotknie się " wielki " Zimmer jest mistrzostwem i poszukiwaniem nowego brzmienia, stylu a dla mnie, większego dna niż tutaj to Zimmer już chyba nie osiągnie ... i jak już pisałem, nie jestem złośliwy, jest mi po prostu przykro, gdyż sam jestem miłośnikiem twórczości Zimmera ale z czasów, gdy jeszcze nie tworzył całej partytury na syntezatorach, nazywając to " nowym brzmieniem " ...
b) Chodzi mi po prostu o to, że twoja argumentacja w porównaniu z Hornerem jest mocno niespójna, by nie powiedzieć wręcz niekonsekwentna. I mówię to jako fan score'u Hornera. U Hornera elektronika podchodzi czasem pod Zimmerowską i to nie tylko w Spidermanie. Akurat nowoczesność score'u Hornera, nie pod względem brzmień elektroniki akurat (choć pójście w tą nowoczesność elektroniczną Hornera MOŻNA wyjaśnić tym, że główny bohater jest nowoczesnym nastolatkiem), ale pod względem orkiestracji i harmonii.
Można cenić muzykę Hornera i nie lubić nowej ścieżki Hansa, OK. Ale nie można mówić, że Horner napisał ten score klasycznie, bo właśnie to jest ostatnia rzecz, jaką można powiedzieć o muzyce Hornera. To, że ma pełną, pięknie rozpisaną, orkiestrę nie wystarczy

I tylko o to mi chodzi.
Tylko, że u Ciebie to ocena polega na tym, że elektronika = gówno i nawet nie oceniasz jakości tej elektroniki, także o czym my mamy tutaj rozmawiać, podejście jak np. u gimbusa fana metalu dla którego każda piosenka pop/rap = gówno i tak samo w drugą stronę u fanów popu/rapulis23 pisze:Trochę irytujący jest fakt, że jak mnie podobał się " Lincoln " to wszyscy sobie ze mnie jaja robili na forum przez ponad rok ale jak Zimmer stworzy takiego potworka, jak " TASM2 " to Ty, Paweł bronisz go, jak niepodległości ...

- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
I słusznieAlthazan pisze:Nie mam nic przeciwko żadnym brzmieniom. Głosuję po prostu portfelem

Nie chodzi mi o to, że Spiderman się nie ma prawa się nie podobać. Chodzi mi o to, że niektórzy argumentują niekonsekwentnie. I to mnie wkurza