Harry Gregson-Williams Prince of Persia?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#226 Post autor: Wawrzyniec » śr kwie 14, 2010 18:41 pm

lis23 pisze:ogólnie lubię muzykę rockową ale jednak nie w filmach,piosenki pojawiające się na końcu wielkich widowisk typu " Transformers "," Tomb Raider ",itp.zwykle uważam za zwykły syf / z wyjątkami,np " Armagedon " / -
Akurat w "Armageddonie" to mamy bardziej rockową balladę, więc pewnie dlatego Ci się podoba :) Ale co do "Transformers" to się w ogóle nie mogę zgodzić, gdyż uwielbiam kawałek "New Divide" Linkin Park i świetnie pasuje do filmu i wypada podczas napisów końcowych. "What I've Done" z "jedynki" też jest niezłe i dobrze się słucha. Ogólnie dobre są te składanki do "Transformers". A do "Tomb Raidera" to chyba był świetny kawałek U2 z tego co pamiętam, też miodzio. A taki "Wanted" z "The Little Things" - Elfman daje czadu, zawalista piosenka :!: A np. taki "Rock is Dead" do Matrixa pasuje idealnie. Hell YeahObrazek
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#227 Post autor: lis23 » śr kwie 14, 2010 18:59 pm

U2 przy którymś " Tomb Raiderze " pamiętam,podobnie jak przy " Batman Forever " / choć i tam bardziej w pamięć zapadł mi Seal ;) / - jak już pisałem,nie lubię jak piosenka doczepiana jest do soundtracku na zasadzie że pasuje jak " pięść do oka " ale pewnie zwiększy sprzedaż - a już nie cierpię składanek samych piosenek zamiast oryginalnego soundtracku ... :?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#228 Post autor: Wawrzyniec » śr kwie 14, 2010 19:08 pm

O U2 to "Batman Forever" to obok muzyki Goldenthala jedyna dobra rzecz, którą mogę o tym filmie napisać. Akurat moim zdaniem czasami rockowe kawałki naprawdę pasują do filmu. Wymieniane przez mnie "Transformers", "Wanted" czy "Matrix" to tam ballady by nie pasowały. A do takiego "Wanted" to za piosenką sam kompozytor stoi, a więc nie jest to nic wpychanego na siłę. Zresztą w sumie podobnie można także o tych spokojnych utworach pisać i ja np. średnio rozumiem, dlaczego do "Prince of Persia" jest w ogóle piosenka :?
A to, że wolimy score'y od soundtracków to wiadomo :)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#229 Post autor: lis23 » śr kwie 14, 2010 19:16 pm

Piosenka zwykle promuje i film i score ale faktem jest że do niektórych filmów piosenki po prostu nie pasują - nie wyobrażam sobie,np. " Braveheart " czy " Gladiatora " z piosenką,ale już do " Troi " ten utwór w miarę pasuje - nie pasuje mi w ogóle piosenka na soundtracku " The Mummy Returns " / w ogóle nie pasuje do reszty płyty / a najlepiej wypadają piosenki które wpasowują się w tematykę filmu,score,np.utwór do " Maski Zorro "," The Perfect Storm ' czy wspominany już " Listen to the wind " w " The New World ".

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#230 Post autor: Wawrzyniec » śr kwie 14, 2010 19:24 pm

Do "Gladiatora" mamy w sumie piosenkę i nie pogardziłbym przy "Prince of Persia" o czymś w tym stylu :wink:
Za to rockowe kawałki też mogą być integralną częścią muzyki do danego filmu i wcale nie brzmieć jak obcy element, jak chociażby wspominane przeze mnie "Wanted" czy "Transformers".
Ale oczywiście rozumiem co masz na myśli. Dlatego też uważaj na japońskie score'y tam zawsze władują jakąś piosenkę, która nijak się ma do reszty płyty.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#231 Post autor: lis23 » śr kwie 14, 2010 19:49 pm

W " Gladiatorze " to jest raczej utwór wokalny ale nie piosenka w takim tradycyjnym tego słowa znaczeniu - zresztą Ibelyn z KoH też jest utworem wokalnym który został jednak przerobiony na piosenkę,lub od początku był planowany jako piosenka?.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#232 Post autor: Wawrzyniec » czw kwie 15, 2010 16:54 pm

lis23 pisze:W " Gladiatorze " to jest raczej utwór wokalny ale nie piosenka w takim tradycyjnym tego słowa znaczeniu - zresztą Ibelyn z KoH też jest utworem wokalnym który został jednak przerobiony na piosenkę,lub od początku był planowany jako piosenka?.
Niby tak, ale mimo wszystko dziwię się, że ten utwór nie był nominowany do Oscara, w kategorii jako "Najlepsza piosenka". Takie "May It Be" Enyi też trudno nazwać klasyczną piosenką, a do Oscara było nominowane, jak najbardziej zasłużenie ma się rozumieć.

bladerunner

#233 Post autor: bladerunner » sob kwie 17, 2010 11:21 am

nowe motywy ciągle się pojawiają na youtube proszę Państwa.

http://www.youtube.com/watch?v=w_VxQ-A3MQw

Zapraszam do zapoznania się.

This Track Is Titled "Blade Blade" AKA "Black Blade" & Was Performed Two Steps From Hell
DISCLAIMER

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#234 Post autor: Wawrzyniec » sob kwie 17, 2010 13:40 pm

Lubię "Two Steps From Hell", ale wiadomo z muzyką zwiastunową to trzeba dozować. Ale nas, a przynajmniej mnie tutaj interesuje muzyka HGW. Gdyż ja nigdy nie oceniam danego filmu po muzyce w zwiastunie.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#235 Post autor: Adam » czw kwie 29, 2010 09:01 am

powiedzcie w którym temacie o prinsie mam pisać bo są chyba ze 3 a nie chce by znów było że oftopa robie :P
#FUCKVINYL

bladerunner

#236 Post autor: bladerunner » czw kwie 29, 2010 09:25 am

pisz tutaj 8)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#237 Post autor: Adam » czw kwie 29, 2010 11:29 am

no to w takim razie info dla Ciebie - płyta w naszych sklepach od 17 maja :)
#FUCKVINYL

bladerunner

#238 Post autor: bladerunner » czw kwie 29, 2010 11:51 am

yupi jej yupi jaj :)

Ciekawe czy w necie będzie wcześniej

W ogóle co za numer z tym filmem, że W polszy ma być wcześniej niż w Usa, słyszeliście?

Mówiłem, że nie będę leciał po nazwisku, ale już zamówiłem :P :P

Dzieki Adaś :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#239 Post autor: Wawrzyniec » czw kwie 29, 2010 11:56 am

bladerunner20 pisze:Ciekawe czy w necie będzie wcześniej?
Myślałem, że Ty kupujesz ten soundtrack w ciemno? :shock:
bladerunner20 pisze:W ogóle co za numer z tym filmem, że W polszy ma być wcześniej niż w Usa, słyszeliście?
Zapewne jeden dzień różnicy, czy coś tam związanego ze strefą czasową. Na pewno żadna wielka różnica, tylko taki news, aby dowartościować naród, że taki blockbuster będzie wcześniej u nas niż w Stanach. Gdyby jeszcze premiera była w Polsce ze wszystkimi gwiazdami, to co innego, a tak to raczej nic wielkiego te kilka godzin różnicy.

P.S. Teraz zobaczyłem, że dopisałeś, że już zamówiłeś. OK fajnie :)

bladerunner

#240 Post autor: bladerunner » czw kwie 29, 2010 11:58 am

Hehe no w empiku :)

Długość albumu nawet w porządku

1. The Prince Of Persia - Harry Gregson-Williams 5:20
2. Raid On Alamut - Harry Gregson-Williams 6:32
3. Tamina Unveiled - Harry Gregson-Williams 2:34
4. The King And His Sons - Harry Gregson-Williams 2:59
5. Dastan And Tamina Escape - Harry Gregson-Williams 4:30
6. Journey Through The Desert - Harry Gregson-Williams 2:55
7. Ostrich Race - Harry Gregson-Williams 0:58
8. Running From Sheik Amar - Harry Gregson-Williams 3:27
9. Trusting Nizam - Harry Gregson-Williams 4:37
10. Visions Of Death - Harry Gregson-Williams 1:46
11. So, You're Going To Help Me? - Harry Gregson-Williams 2:20
12. The Oasis Ambush - Harry Gregson-Williams 1:54
13. Hassassin Attack - Harry Gregson-Williams 2:59
14. Return To Alamut - Harry Gregson-Williams 3:05
15. This Is No Ordinary Dagger - Harry Gregson-Williams 4:39
16. The Sand Glass Chamber - Harry Gregson-Williams 3:09
17. Sands Of Time - Harry Gregson-Williams 3:58
18. Destiny - Harry Gregson-Williams 3:38
19. I Remain - Alanis Morissette 4:57

Muzyka do KSIĘCIA PERSJI została nagrana w legendarnym studio Abbey Road w Londynie z udziałem 77-osobowej orkiestry, 32-osobowego chóru oraz instrumentów tradycyjnych z całego świata. „Okazja stworzenia muzyki do wielkiej kinowej przygody w rodzaju KSIĘCIA PERSJI: PIASKÓW CZASU jest dla mnie niezwykłą gratką” mówi kompozytor. „Film stanowi materiał do epickiej ilustracji dźwiękowej o symfonicznym brzmieniu, pełnej romantycznych melodii i heroicznych tematów wspaniale ożywionych przez naszą orkiestrę i chór.”

ODPOWIEDZ