John Williams - Star Wars: The Force Awakens (2015)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

Re: John Williams - Star Wars: The Force Awakens (2015)

#226 Post autor: Wojteł » śr gru 09, 2015 00:04 am

Pewnie za 4 lata wydadzą extended edition całej trylogii i hajs się będzie zgadzał :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#227 Post autor: Ghostek » śr gru 09, 2015 00:51 am

will include over 60 minutes of John Williams score
Ale dramaty robicie.
Równie dobrze może to być 61 minut co 69. A jeżeli mam być szczery, to wolę dobrze skrojone 60-minut niż paździerz wypychający krążek po brzegi.
Nikt też zresztą nie powiedział, że muzyka szczelnie zapełnia film. Może poszli w hiperrealizm i wiele scen jest bez ilustracji... 18 grudnia zweryfikuje to dokładnie.
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#228 Post autor: lis23 » śr gru 09, 2015 09:55 am

Niepokoi mnie ten Disney .... przypomnijcie sobie, jak ubogie są podstawowe wydania soundtracków do ich klasycznych animacji ...
Dlaczego, dlaczego to nie może być Sony?

Disney ogólnie mnie wkurza i piszę to jako fan:

- Disney nachapał się już na Marvelu
- Disney nachapie się w tym roku na Star Wars
- Disney nachapuje się na komiksach Marvela ( także z uniwersum SW )
- Disney nachapuje się na działalności ILMu
- Disney zarabia ciężkie miliardy zielonych a nie stać go na jedną klasyczną, dwuwymiarową animację na rok ...
Niestety, nawet filmy Pixara po " Toy Story 3 " jakoś straciły na oryginalności i atrakcyjności, a taki " Frozen ' wcale nie jest jakimś cudem ... jak i inne animacje CGI od WDAS. Może ' Zootophia " będzie lepsza?

P.S; Tutaj ponoć słychać nową muzę Williamsa:

https://www.youtube.com/watch?v=W6HN9soeGa8
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#229 Post autor: Adam » śr gru 09, 2015 12:15 pm

wersja PL będzie po ok 40 zł:

Obrazek

a wersja EU po ok 50 zł.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#230 Post autor: lis23 » śr gru 09, 2015 12:17 pm

Adam pisze:wersja PL będzie po ok 40 zł:

Obrazek

a wersja EU po ok 50 zł.
Moja kosztuje ponad 50 zł, więc powinno być ok ;)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#231 Post autor: Wojteł » śr gru 09, 2015 17:03 pm

Tak apropos Disneya i Marvela -gość z Marvela powiedział, że Disney stara się usunąć bikini Lei ze świata SW i mają zakaż rysowania takich rzeczy. Za to jedna z postaci TFA, grana przez Isaaca, wg komiksu Marvela, została poczęta przez przypadkowych rebeliantów na after party bitwy o Endor. Więc kultowe bikini jest złe, ale sugerowanie przygodne seksu jest spoko :P Nie do końca ogarniam te logikę, ale tu chyba znowu chodzi o poprawnie politycznie lewackie pierdolenie i rzekomy seksizm :P

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#232 Post autor: Wojteł » śr gru 09, 2015 18:27 pm

Wyciekła tracklista nowych SW - mam wrażenie, że tym razem jest ona finalna i potwierdzona:
Spoiler:

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#233 Post autor: Ghostek » śr gru 09, 2015 18:44 pm

Stare. Już dawno internety to obśmiały :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#234 Post autor: Wojteł » śr gru 09, 2015 18:47 pm

A to nie wiem, ja kojarzyłem tylko tę z Brienne of Tarth :P chociaż może coś mi świta, ale to dawno musiało być, skoro już drugie okrążanie internetu zatacza :wink:

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#235 Post autor: Wojteł » czw gru 10, 2015 01:19 am

Wygląda na to, że Williams miał w większości wolną rękę. No i zgodnie z moimi oczekiwaniami, pewnie za jakiś czas wydadzą extended edition z milionem alternatów, a w najgorszym wypadku można liczyć na sieciowego bootlega, bo coś mi się wierzyć nie chce, żeby te pozostałe dwie godziny nagranej muzy kurzyły się w archiwach Disneya :P
STAR WARS: THE FORCE AWAKENS score details: At least 5 new themes and nearly 3 hours of recorded music.

“When we did the first film in London, we all thought, that’s a nice little film,” Williams says. “It captured the world’s imagination in a way that I certainly couldn’t have anticipated.”

For the new edition, Williams has written a handful of themes for characters including Rey (Daisy Ridley), Kylo Ren (Adam Driver) and Poe (Oscar Isaac), along with “a major march piece” for the Resistance and a choral fanfare for Supreme Leader Snoke (Andy Serkis) that inspired by a Kipling poem translated into Sanskrit.

And while “there are a few short references” to themes from earlier films, nearly all of the two-hour-plus score is new, Williams says. The recording process was “very luxurious,” he adds, with 12 sessions scattered over a five-month period between June and November.

This is the first “Star Wars” score to be recorded in L.A. “Originally we were going to London, and do it all in the space of two weeks’ time, the way we’ve always done George’s (Lucas) films. That would not have worked in this case, because J.J. (Abrams)’s editing process is very different.”

The composer began work last December and basically continued all year, completing the recording in mid-November. His 90-piece orchestra recorded 175 minutes of music, he says, although nearly an hour of that was discarded, modified or rerecorded as Abrams re-edited the film. Snoke’s theme was recorded by a 24-voice men’s chorus.

Williams says the decision to do another “Star Wars” film was basically simple: Abrams asked him, and he said yes. Abrams — who only heard Williams demonstrate two early themes last December, leaving dramatic and musical decisions up to the composer — “was very enthusiastic about everything,” Williams says.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#236 Post autor: Marek Łach » czw gru 10, 2015 17:01 pm

https://www.youtube.com/watch?v=UajNfPoNsQs - ok. 13:20

Abrams opowiada o muzyce i wskazuje, że w 8-minutowym End Credits oprócz tradycyjnego openingu będzie temat Rey, Resistance March, Kylo Ren's Theme. A w samym scorze usłyszymy temat Lei i Force Theme. 8)

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#237 Post autor: Ghostek » czw gru 10, 2015 20:25 pm

Dwa tematy dla Ciemnej Strony? To mnie przekonuje, że będzie niezły power. Choć może tu wyniknąć ciekawa chemia, bo ponoć Kylo wcale nie jest typowym złym bohaterem tylko kimś, kto się zamotał w pewnej ideologii przejawiając wręcz schizofreniczną naturę rozdarcia. Jar-Jar? :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#238 Post autor: Wawrzyniec » czw gru 10, 2015 20:31 pm

" Remember, a Jedi's strength flows from the Force. But beware. Anger, fear, aggression. The dark side are they. Once you start down the dark path, forever will it dominate your destiny."

A tak z ciekawości, to dlaczego w żadnych materiałach promocyjnych nie pojawia się (ba nawet w tym temacie) coś takiego jak "Episode VII"? :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#239 Post autor: lis23 » czw gru 10, 2015 20:35 pm

Wawrzyniec pisze:" Remember, a Jedi's strength flows from the Force. But beware. Anger, fear, aggression. The dark side are they. Once you start down the dark path, forever will it dominate your destiny."

A tak z ciekawości, to dlaczego w żadnych materiałach promocyjnych nie pojawia się (ba nawet w tym temacie) coś takiego jak "Episode VII"? :?
Disney zrezygnował z Epizodów, są tylko tytuły - popatrz na nowe wydania Blu-Ray.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#240 Post autor: Wawrzyniec » czw gru 10, 2015 20:48 pm

https://www.youtube.com/watch?v=eliwvXPwL88

Yyy, ale dlaczego? Co im epizody przeszkadzało. Plus jak teraz dowalą multum spin-offów, to skąd będziemy wiedzieć co jest Sagą? :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ