TOP 10 Kompozytorów

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: TOP 10 Kompozytorów

#226 Post autor: Koper » wt kwie 02, 2013 19:23 pm

Wawrzyniec pisze:@Wojtek oczywiście, że Morricone i Zimmer też spopularyzowali gatunek. Ale kiedy Williams stworzył "Gwiezdne wojny" w 1977 roku, to Zimmer jeszcze nie był o dziwo znany, a i kult Morricone trochę później się zaczął.
To chyba u Ciebie w domu ten kult się zaczął później, bo przecież w '77 roku to Ennio był już ponad dekadę po najsłynniejszych spaghetti-westernach i w Europie Zachodniej był już miszczem. :P

A co do popularności tematów to w przypadku Williamsa melodie często są znane przez pryzmat filmów (mówię tu o szarym Kowalskim a nie o bardziej ogarniętych w temacie ludziach). Wiele osób skojarzy, że to Star Wars czy Indy Jones, ale z wymienieniem nazwiska kompozytora będzie problem. U Ennia problem będzie nie tylko z kompozytorem, ale i z filmem, bo ile osób poprawnie przypisze "Chi Mai" do obrazu albo rozpozna tematy takie jak ten, choć samą melodię mogą kojarzyć: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... oV_M#t=10s ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#227 Post autor: Wojteł » wt kwie 02, 2013 19:25 pm

Koper pisze:A co do popularności tematów to w przypadku Williamsa melodie często są znane przez pryzmat filmów (mówię tu o szarym Kowalskim a nie o bardziej ogarniętych w temacie ludziach). Wiele osób skojarzy, że to Star Wars czy Indy Jones, ale z wymienieniem nazwiska kompozytora będzie problem. U Ennia problem będzie nie tylko z kompozytorem, ale i z filmem, bo ile osób poprawnie przypisze "Chi Mai" do obrazu albo rozpozna tematy takie jak ten, choć samą melodię mogą kojarzyć: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... oV_M#t=10s ;)
Amę. Pomijając fakt, żeś przykład z dupy zapodał, bo nie wiem, kto normalny by Ci to rozpoznał :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#228 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 02, 2013 19:25 pm

Koper pisze:To chyba u Ciebie w domu ten kult się zaczął później, bo przecież w '77 roku to Ennio był już ponad dekadę po najsłynniejszych spaghetti-westernach i w Europie Zachodniej był już miszczem. :P
Mnie chodziło o Świat, a nie Europę Zachodnią. Dlatego też uważam, że takim przełomem jeżeli chodzi o wymiar światowy jest "Misja". I za sprawą jej, ludzie zaczęli odkrywać lepiej wcześniejsze dzieła. Ale to Ty jesteś specjalistą, nie ja. Ja tutaj tylko sprzątam.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#229 Post autor: Koper » wt kwie 02, 2013 19:27 pm

Wojtek pisze:Amę. Pomijając fakt, żeś przykład z dupy zapodał, bo nie wiem, kto normalny by Ci to rozpoznał :P
No ja to kojarzyłem dobrze - nie mam pojęcia skąd - od kiedy pamiętam, natomiast kto to napisał i do czego, to się żem zorientował dopiero, jak się zacząłem mocniej filmówką interesować. :P No ale ja za komuny TV oglądałem, to pewnie gdzieś to musiało lecieć, albo w jakimś programie być użyte przez ówczesną TVP.
Wawrzyniec pisze:Mnie chodziło o Świat, a nie Europę Zachodnią
Rozumiem, że przeprowadziłeś szczegółowe badania i wiesz, że to Williams spopularyzował filmówkę w Chinach, Kongo, Mongolii, Ekwadorze...
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#230 Post autor: DanielosVK » wt kwie 02, 2013 19:28 pm

A ciekawe, kto wie, że ta dziwna elektronika lecąca w PRLu w czołówce wiadomości sportowych to "Spiral" Vangelisa. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#231 Post autor: Koper » wt kwie 02, 2013 19:30 pm

Ciekawe czy Vangelis wie. :mrgreen:
Pamiętam jeszcze program morze i sławetny song z australijskiego musicalu o piratach: http://www.youtube.com/watch?v=llR8NafXp8k

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#232 Post autor: Marek Łach » wt kwie 02, 2013 19:38 pm

Ten kawalek Morricone zapodany przez Kopra był w Dzienniku Telewizyjnym Fedorowicza, stąd wszyscy w Polszy go znają. ;)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#233 Post autor: Wojteł » wt kwie 02, 2013 19:40 pm

O kurczę, faktycznie, teraz pamiętam, ale chyba tylko jakiś krótki fragment zapodawali? Zresztą nie skojarzyłem tego, bo to przestali nadawać chyba jeszcze zanim skończyłem podstawówkę (a szkoda, bo dopiero wtedy zaczynałem kapować o co w tym chodzi :P )

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#234 Post autor: Koper » wt kwie 02, 2013 19:41 pm

ale ja go znałem wcześniej.
Swoją drogą czy czołówka dziennika TV z czasów PRL nie przypomina wam fanfary z "Cyda" Rozsy? :)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#235 Post autor: DanielosVK » wt kwie 02, 2013 19:41 pm

Wojtek pisze:O kurczę, faktycznie, teraz pamiętam, ale chyba tylko jakiś krótki fragment zapodawali? Zresztą nie skojarzyłem tego, bo to przestali nadawać chyba jeszcze zanim skończyłem podstawówkę (a szkoda, bo dopiero wtedy zaczynałem kapować o co w tym chodzi :P )
To ciekawe, bo ja go pamiętam z dzieciństwa, a do podstawówki chodziłem trochę później od Ciebie. :P
Fe.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#236 Post autor: Wojteł » wt kwie 02, 2013 19:43 pm

No tak, dzielą nas takie eony, że na pewno nie był nadawany w tym czasie, w którym obaj chodziliśmy do podstawówki :|

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#237 Post autor: Marek Łach » wt kwie 02, 2013 19:43 pm

Tutaj. Robi za end credits. ;)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#238 Post autor: DanielosVK » wt kwie 02, 2013 19:44 pm

:mrgreen: Wybacz, trochę źle przeczytałem Twoją wcześniejszą wypowiedź.

http://www.youtube.com/watch?v=yzz9D8DfljY

A tu Vangelis. Jednak nie PRL, ale nie szkodzi. :P
Fe.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#239 Post autor: Koper » wt kwie 02, 2013 19:46 pm

http://www.youtube.com/watch?v=KwJgSgxIj_o

a tak młodego Jarre'a wykorzystywali. Ciekawe czy mu płacili za to. :D

Mefisto

#240 Post autor: Mefisto » wt kwie 02, 2013 22:00 pm

Mystery pisze:Oto co nam wtedy wyszło:
1. John Williams
2. James Horner
3. Hans Zimmer
4. Ennio Morricone
5. Jerry Goldsmith
6. James Newton Howard
7. Basil Poledouris
8. Bruno Coulais
9. Thomas Newman
10. Joe Hisaishi
1. John Williams - 125
2. James Horner - 86
3. Jerry Goldsmith - 84
4. Hans Zimmer - 68
5. Ennio Morricone - 63
6. Alexandre Desplat - 48
7. Michael Giacchino - 36
8. James Newton Howard - 36
9. Howard Shore - 31
10. Basil Poledouris - 28

czyli wyszło jak mówiłem, ergo zmiany jak w polskiej kadrze, jedynie pozycjami się pozamieniali i zamiast Szczęsnego na bramce Fabiański :P

ODPOWIEDZ