FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

#2206 Post autor: Mystery » śr lut 25, 2015 18:34 pm

Ale chyba prawowici Trekkies przecież nienawidzą filmów Abramsa?
Into Darkness z pewnością, najgorszy wg nich film uniwersum, za to pierwszy Star Trek chyba się podobał.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2207 Post autor: Tomek » śr lut 25, 2015 18:36 pm

Podzielam ich opinie...
Obrazek

hp_gof

#2208 Post autor: hp_gof » śr lut 25, 2015 18:39 pm

A mnie się Star Treki Abramsa podobają, zwłaszcza ten drugi (zwłaszcza muzycznie) :D Ale ja nie jestem przesiąknięty poprzednikami, więc mam to gdzieś.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2209 Post autor: Tomek » śr lut 25, 2015 21:37 pm

Znaczy masz gdzieś poprzedników czy masz to gdzieś, bo to w ogóle Star Trek?
Obrazek

hp_gof

#2210 Post autor: hp_gof » śr lut 25, 2015 21:49 pm

Tzn. że nie będę miał zbytniego porównania, więc nie będę marudził, że nowy Star Trek jest gorszy czy jakiś inny. Mam gdzieś poprzedników w sensie że nie wpłyną na moje zdanie i moje wrażenia z ewentualnego seansu z muzyką na żywo.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2211 Post autor: Mystery » czw lut 26, 2015 10:50 am

Into Darkness to dobry film, wręcz chciało by się więcej blockbusterów trzymało taki poziom, no i dobry Star Trek, a Trekkies mają głównie pretensje, że ktoś śmiał tknąć ich świętość czyli Gniew Khana i jak dla mnie było wiele słabszych Treków (choćby V, VII, VIII czy X).

hp_gof

#2212 Post autor: hp_gof » czw lut 26, 2015 10:55 am

Nie no, ja kocham Benka, więc to całe dotykanie Khana tylko mnie kręci :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: LOL :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2213 Post autor: Wawrzyniec » czw lut 26, 2015 13:13 pm

Hm, konkurencja w Pradze mocna:

Obrazek

Ale ja dalej cieszę się na koncert serialowy. Plus skoro się pojawi Ramin Djawadi to wiele tutaj z forum będzie miało okazję mu wygarnąć jak złym kompozytorem jest i pokazać się z jak najlepszej twardzielskiej strony. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2214 Post autor: Mystery » czw lut 26, 2015 13:26 pm

Repertuar Pragi prezentuje się nieźle:

HARRY GREGSON-WILLIAMS:
Chronicles of Narnia
Coronation suite

Prince of Persia: The Sands of Time
suite

Magic of Marciano
suite

Bridget Jones: The Edge of Reason
suite

Kingdom of Heaven
suite

Spy Game
suite

JOHN POWELL:
How To Train Your Dragon 2
suite

X-men: The Last Stand
suite

Ice Age: The Meltdown
suite

JOHN POWELL & HARRY GREGSON-WILLIAMS:
Chicken Run
Make A Crate

Shrek
suite

FERNANDO VELÁZQUEZ:
The Impossible
Main Theme

The Orphanage
Main Theme

Sexy Killer
Main Theme

Hercules
End Titles

Crimson Peak [WORLD PREMIERE]
Main Theme

Zipi y Zape
suite

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2215 Post autor: Adam » czw lut 26, 2015 14:28 pm

gruby koncert dają :shock: tylko ten hiszpan tam niepotrzebny ale whatever przy reszcie.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2216 Post autor: Koper » czw lut 26, 2015 16:47 pm

Co roku sobie mówię, że może za rok będzie coś bardziej mnie interesującego w programie i co rok większa kicha. :P
Wydarzeniem będzie polska premiera suit z Henryka IV (2012)
eeee

Chodzi o score Jackmana do filmu z 2010 czy o telewizyjny "The Hollow Crown" i muzę Johnstona?

Generalnie dla obu przypadków takie to wydarzenie jak normalnie mistrzostwa gimnazjum w bierki. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Templar

#2217 Post autor: Templar » czw lut 26, 2015 16:58 pm

Koper pisze:Chodzi o score Jackmana do filmu z 2010 czy o telewizyjny "The Hollow Crown" i muzę Johnstona?
Muzykę Warbecka, Johnston robił do Henryka V.

hp_gof

#2218 Post autor: hp_gof » czw lut 26, 2015 17:25 pm

Mareczku, czy wybierasz się na wakacje na Teneryfę? :P Bo tamtejszy festiwal planuje oprzeć tegoroczną edycję o dzieła francuskich kompozytorów <3 Oby to przenieśli do Krakowa!
“The French Connection” will pay tribute to the most celebrated French composers, such as the late Maurice Jarre, Academy Award winner for “Lawrence of Arabia”, “Doctor Zhivago” and “A Passage to India” and Georges Delerue, Oscar winner for his score for “A Little Romance”. The renowned Jean-Michel Bernard and Philippe Sarde will attend the festival as guest composers and some of their works will be part of the “The French Connection” concert, together with pieces by other great French authors including Alexandre Desplat.
A drugi koncert:
The closing gala of this ninth edition of FIMUCITÉ will be held under the motto “Back in Time, 1985 Live” and will be dedicated to the celebration of a unique year for film music, with unforgettable scores such as “Back to the Future”, “The Goonies”, “Legend”, “The Color Purple”, “Cocoon” or “Witness”.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2219 Post autor: Tomek » czw lut 26, 2015 18:12 pm

“The French Connection” will pay tribute to the most celebrated French composers, such as the late Maurice Jarre, Academy Award winner for “Lawrence of Arabia”, “Doctor Zhivago” and “A Passage to India” and Georges Delerue, Oscar winner for his score for “A Little Romance”. The renowned Jean-Michel Bernard and Philippe Sarde will attend the festival as guest composers and some of their works will be part of the “The French Connection” concert, together with pieces by other great French authors including Alexandre Desplat. The closing gala of this ninth edition of FIMUCITÉ will be held under the motto “Back in Time, 1985 Live” and will be dedicated to the celebration of a unique year for film music, with unforgettable scores such as “Back to the Future”, “The Goonies”, “Legend”, “The Color Purple”, “Cocoon” or “Witness”.
Widząc coś takiego i program z Pragi, czuję tylko i wyłącznie rozczarowanie widząc dla porównania program z Krakowa. To jest prawdziwe "mięcho", nie jakieś gale dla salonu i garniturków oraz pokazy symultaniczne dla mas z całymi rodzinami... :roll:
Obrazek

hp_gof

#2220 Post autor: hp_gof » czw lut 26, 2015 18:26 pm

A co konkretnie traktujesz jako gale dla salonu? Fakt, brakuje u nas gigantów historii muzyki filmowej. No ale oni nie poprzyjeżdżają, bo nie żyją :P Jakiś tam Warbeck przyjedzie i będzie można wylać wagon wazeliny, że "zdobywca Oscara"! Ok, cieszę się, ładna muzyka, ale to nie wszystko. Należy tylko liczyć na to, że ściągną ten program w jednej z kolejnych edycji festiwalu. Problem polega na tym, że go zapewne mocno skomercjalizują :( Rozcieńczą jakimiś pierdołami...

ODPOWIEDZ