FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

#2191 Post autor: Wawrzyniec » śr lut 25, 2015 16:17 pm

Rest in Peace Ocynownia :cry: Byłaś wspaniałym miejscem, wspaniałych koncertów i niesamowitych muzycznych przeżyć, kombinowania jak usiąść, kiedy po 10 minutach wyganiano cię z podestu dla fotografow, niesamowitych spotkań, z niesamowitymi miłośnikami muzyki filmowej i kolegów z forum, z których większość nie jest tak złośliwa w realu jak na forum. Będzie mi Ciebie brakowało :(

A co do programu, to przede wszystkim ja się pytam: Gdzie jest ten JNH? :?

Video game show: Critical Hit

OK, fajnie, że Tina Guo i niektóre tytuły też spoko: Diablo II, The Elder Scrolls V: Skyrim, World of Warcraft, Final Fantasy, Legend of Zelda, Kingdom Hearts i Metal Gear Solid, Tetris, Pokémon, Super Mario i Angry Birds.
To może być fajny koncert, ale czy nie lepiej byłoby zaprosić paru kompozytorów do gier? Nie mają pewnie aż takich wysokich gaż jak co niektórzy i z tego co wiem niektórzy chętnie by przyjechali. :?

Gala Muzyki Polskiej: Scoring4Wajda

Ojoj, to może być straszne...

Szekspir Symfonicznie

No OK i fajnie, że Doyle i Goldenthal, ale czy to nie trochę powtórka z rozrywki. Będzie Pook, czy nie?

Międzynarodowa Gala Seriali

Mówcie sobie co chcecie, ale ten koncert zapowiada się najlepiej ze wszystkich i na Djawadiego i Morrisa się cieszę. Przede wszystkim jak Djawadi jakąś niezłą suitę skleci z tematem Lannisterów i może jeszcze Mhysę zapoda pod koniec to sądzę, że się ludziom spodoba. Zresztą to chyba nawet Adam i chyba sam Marek przyznali, że podczas suity Djawadiego do Iron Mana ludzie szaleli.

A koncert Morrisa do Wikingów też zapowiada się przednio. Szczególnie, że się pojawi Warduna, a więc otrzymamy to co najlepszego z drugiego sezonu. Miłośnicy metalu i twardzielskiego grania powinni być zadowoleni.

Star Trek Live in Concert

Lubię Giacchino, ale nie lubię Star Treka, filmu i muzyki. Mogliby dać Mission Impossible 4. Cóż może Giacchino się pojawi.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2192 Post autor: Tomek » śr lut 25, 2015 16:21 pm

Adam jak zwykle myśli znakiem dolara w głowie ;-) Stwierdziłem tylko fakt, że smutne, że zrezygnowano z Ocynowni i tyle. Kwestiami ekonomiczno-finansowymi niech się martwi Festiwal. W sumie co mnie to interesuje jako konsumenta?
Wawrzyniec pisze:Rest in Peace Ocynownia :cry: Byłaś wspaniałym miejscem, wspaniałych koncertów i niesamowitych muzycznych przeżyć, kombinowania jak usiąść, kiedy po 10 minutach wyganiano cię z podestu dla fotografow, niesamowitych spotkań, z niesamowitymi miłośnikami muzyki filmowej i kolegów z forum, z których większość nie jest tak złośliwa w realu jak na forum. Będzie mi Ciebie brakowało :(
Nawet raz się z Wawrzyńcem zgodzę :)
Wawrzyniec pisze:Ojoj, to może być straszne...
I nawet drugi! Choć może "straszne" to niezbyt trafne określenie. Ale już widzę tą oprawę, tych celebrytów, ten cały zachwycony (sobą) "salon".
Ostatnio zmieniony śr lut 25, 2015 16:25 pm przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#2193 Post autor: Kaonashi » śr lut 25, 2015 16:23 pm

Wawrzyniec pisze: Szekspir Symfonicznie

No OK i fajnie, że Doyle i Goldenthal, ale czy to nie trochę powtórka z rozrywki. Będzie Pook, czy nie?
Mogliby zagrać Sato i Takemitsu. :P
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2194 Post autor: Adam » śr lut 25, 2015 16:29 pm

Pukowa będzie. A przynajmniej tak podali oficjalnie w tej prasówce że będzie.

Tomek, ja może myślę $, ale tylko dlatego, żebyśmy za rok mieli na co przyjeżdżać. Ty nie myślisz $ i efekt jest taki że po jednej edycji Twojego programowego festiwalu byłbyś bankrutem. Robiąc takie eventy niestety musisz nastawić się na sporo mainstreamu jesli chcesz przeżyć. Chyba że jesteś samobójcą. I tak, jako konsumenta niby nie musi CIę to interesować, co napisałeś wyżej, tylko że jest to bardzo samolubne, bo jakby każdy tak myślał i się obrażał na rzeczywistość mainstreamu, to by fmfu dawno nie było.
Ostatnio zmieniony śr lut 25, 2015 16:32 pm przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#2195 Post autor: Kaonashi » śr lut 25, 2015 16:30 pm

A Takemitsu? Zjawi się osobiście?
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2196 Post autor: Tomek » śr lut 25, 2015 16:35 pm

Adam pisze:Tomek, ja może myślę $, ale tylko dlatego, żebyśmy za rok mieli na co przyjeżdżać. Ty nie myślisz $ i efekt jest taki że po jednej edycji Twojego programowego festiwalu byłbyś bankrutem. Robiąc takie eventy niestety musisz nastawić się na sporo mainstreamu jesli chcesz przeżyć. Chyba że jesteś samobójcą. I tak, jako konsumenta niby nie musi CIę to interesować, co napisałeś wyżej, tylko że jest to bardzo samolubne, bo jakby każdy tak myślał i się obrażał na rzeczywistość mainstreamu, to by fmfu dawno nie było.
Oczywiście, jeśli ma się stale wygórowane ambicje, w planach koncerty po kilka tysięcy widzów czy kilkanaście, to owszem "zalepisz" to tylko mainstreamem. Pytanie, czy ten festiwal tak musi wyglądać? Ta cała galowa gigantomania.
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2197 Post autor: Adam » śr lut 25, 2015 16:38 pm

aż się dziwie że musze to tłumaczyć :P jakby nie ta "gigantomania" to 90% nazwisk by tutaj nie ściągnęli, bo na małe gówienka żaden szanowany gwiazdor filmówki nie ruszy tyłka. i dzięki tej "gigantomanii" fmf jest teraz w usa bardzo rozchwytywany i kompozytorzy sami się wpraszają by przyjechać bo widzą że to największa taka impreza na świecie.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2198 Post autor: Wawrzyniec » śr lut 25, 2015 16:40 pm

A ja powiem szczerze, że ja się na pojawienie Ramina cieszę i po cichu chciałem aby się pojawił. Taki koncert Gry o Tron, czy Wikingów to dla mnie akurat pod względem sprzedaży strzał w dziesiątkę. Zważywszy ile jest fanów seriali to według mnie to jest dobry ukłon.

Podobnie z grami, gdzie jednak dalej uważam, że lepiej by było, aby zatrudnili kompozytorów. Taki koncert Skyrim dalej mi się marzy.

hp_gof

#2199 Post autor: hp_gof » śr lut 25, 2015 17:02 pm

Ja rozumiem kwestie finansowe i uważam, że to dobrze, że program jest różnorodny, przez co każdy znajdzie coś dla siebie. Sam jestem nawet ciekaw Szekspira i Wajdy (chyba będę jedynym, który cieszy się na ten koncert - choć będę rzygał jak wyjdzie np. Torbicka i będzie pierdzieliła o "mistrzu", o "geniuszu" i "największym reżyserze polskiego kina" etc. - mimo że to poniekąd prawda :P ). Tylko brakuje mi koncertów monograficznych, poświęconych wyłącznie jednemu kompozytorowi. Bo wtedy układ byłby fajny: 1 koncert live + 1 koncert monograficzny + 1 (lub więcej) koncert tematyczny/składankowy etc. Wtedy to by się bilansowało pod różnymi względami. A tak to spraszają na te gale X kompozytorów, żaden nie jest należycie wyeksplatowany (przepraszam za słowo), żadnym nie można się tak na spokojnie nacieszyć, bo wszyscy się spieszą, są przepędzani z miejsca na miejsce i generalnie pokazują nam ich jak małpki w klatce. I jeszcze te wszystkie szopki z pierdyliardem nagród, ceremoniałów i przemów, że sama muzyka filmowa gdzieś tu schodzi na dalszy plan.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2200 Post autor: Mystery » śr lut 25, 2015 17:08 pm

Jakby był Lost, Doctor Who czy Battlestar to koncert z seriali był by zajebisty, ale jak widzę Grę i Wikingów to jakoś powątpiewam, ale co do samej "Gry" Adam ma rację, zainteresowanie będzie zdecydowanie większe niż w przypadku Star Treka. Serial kojarzą wszyscy, a film Abramsa jak i samo uniwersum, mimo, iż po latach od premiery zyskało nieco na popularności, jest w u nas praktycznie martwe, tylko przypomnieć marne 25 tys widzów w premierowy weekend w naszych kinach, a i obecność samego kompozytora nie wiele by pomogła, bo kto to jest w ogóle Giacchino? (na filmwebie ma ledwo 583 głosy, dla porównania Zimmer 22 tys.), choć już koncert Odlotu, którego przecież nigdzie nie grają, byłby z pewnością dużo większym wydarzeniem, tak też koncert ST to może i zacne przedsięwzięcie, tylko chyba nie na nasze podwórko.

hp_gof

#2201 Post autor: hp_gof » śr lut 25, 2015 17:14 pm

No ale trekkies i tak przyjdą, więc nie przesadzajmy, że będą pustki ;)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#2202 Post autor: Wojteł » śr lut 25, 2015 17:15 pm

Pewnie z Czech i okolic :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2203 Post autor: Wawrzyniec » śr lut 25, 2015 17:26 pm

Mystery pisze:Jakby był Lost, Doctor Who czy Battlestar to koncert z seriali był by zajebisty, ale jak widzę Grę i Wikingów to jakoś powątpiewam,
Ale czy oni nie będą podawali jeszcze więcej gości z czasem? A więc może się jeszcze Bear załapie, a jakby co to zawsze Abel się może zjawić z Penny Dreadfull.
hp_gof pisze:No ale trekkies i tak przyjdą, więc nie przesadzajmy, że będą pustki ;)
Wojtek pisze:Pewnie z Czech i okolic :P
Ale czy większość trekkies nie mieszka u swoich mam i nie stać ich na takie podróże i koncerty :?
A w ogóle jak mają Ramina Djawadiego to powinni zrobić koncert symultaniczny "Pacific Rim" i byłoby spoko.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2204 Post autor: Mystery » śr lut 25, 2015 17:29 pm

Wawrzyniec pisze:A w ogóle jak mają Ramina Djawadiego to powinni zrobić koncert symultaniczny "Pacific Rim" i byłoby spoko.
To to już w ogóle była by nisza, Adam z Wawrzyńcem i Raminem w pierwszym rzędzie i to by było na tyle :P :wink:

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2205 Post autor: Tomek » śr lut 25, 2015 18:24 pm

Ale chyba prawowici Trekkies przecież nienawidzą filmów Abramsa?
Obrazek

ODPOWIEDZ