FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

#2131 Post autor: Wawrzyniec » ndz sty 04, 2015 12:57 pm

Tomek pisze:To festiwal muzyki filmowej, nie festiwal uber-gwiazd muzyki filmowej.
Jedno drugiego nie wyklucza. Plus przecież chyba każdy z nas zaczął przygodę z muzyką filmową sięgając jednak po prace od tych największych gwiazd. I też nie zapominajmy, że jednak ich status nie wziął się znikąd. Są super gwiazdami, gdyż są najlepsi i czyż koncertów najlepszych nie chcemy oglądać?
Dla przykładu mamy możliwość pójść na koncert dobrze się zapowiadającego, na pewno utalentowanego, ale jeszcze nie jakoś wielce znanego kompozytora. A z drugiej strony John Powell zaprasza nas na Smokoncert - Wielki Koncert z obu części Jak Wytresować Smoka :!: To przecież oczywiste jest na co byśmy poszli. I nie chodzi tutaj o mainstream, fanów Justina Biebera, ale normalną kolej rzeczy. Takie Festiwale muszą zapraszać wielkie gwiazdy, aby budziły zainteresowanie i dostarczały nam rozrywki.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#2132 Post autor: hp_gof » ndz sty 04, 2015 13:44 pm

Ale z drugiej strony nie można też wyczerpać zbyt szybko zasobów gwiazd (a przede wszystkim nie można nadwyrężać budżetu). Bo jeśli nadwyrężysz budżet, to nie zaprosisz kolejnego über-kompozytora. Zaciągnąłeś kredyt, to musisz choć trochę go spłacić, zanim weźmiesz następny. A plumkacze też muszą być docenieni! Im też trzeba poświęcić odpowiednią ilość uwagi, oni też chcą być docenieni. W każdym razie, owszem, czekam i na Powella i na Giacchino <3 JNH mógłby też przylecieć z Czarownicą :P Jest wiele nazwisk, ale trzeba je solidnie wyeksponować. Jedna über-gwiazda nie może być przyćmiona przez drugą. Dlatego najlepiej zrównoważyć ją plumkaczem :) A i czasami über-kompozytor jest jednocześnie plumkaczem :D Przede wszystkim różnorodność!

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2133 Post autor: Adam » ndz sty 04, 2015 13:50 pm

btw, Powell ze smokiem i szrekiem razem z HGW będą w Pradze w kwietniu.
NO CD = NO SALE

Templar

#2134 Post autor: Templar » pt sty 09, 2015 16:47 pm

Adam pisze:
Tomek pisze:
Ten festiwal stał się już bardzo poważną imprezą, dlatego przenosimy go do otwartego kilka miesięcy temu centrum kongresowo-konferencyjnego ICE - wyjaśniła Helbin.
Może źle to zrozumiałem, ale wydawało mi się, że przenoszą tam festiwal jako całość.
dobrze zrozumiałeś. reszta forum jak widać nie ;-)
Wygląda na to, że to jednak wy chyba źle zrozumieliście:

Obrazek

hp_gof

#2135 Post autor: hp_gof » pt sty 09, 2015 17:34 pm

No bo to by było nielogiczne, gdyby zrezygnowali z robienia wielkich, masowych koncertów, których ICE po prostu by nie pomieścił ;) A trzeba przypomnieć, że w tym roku dowalili masę jakichś mniejszych wydarzeń i koncercików, a one też się muszą gdzieś odbywać i też należą do FMFu, nawet jeśli my mamy je w dupie ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2136 Post autor: Adam » pt sty 09, 2015 20:14 pm

sorry ale jak zmieniają zdanie co po tygodniu to nie moja wina. wszedzie podawali że wszystkie będą w ice, a nagle się wycofują? może po hejcie w necie? :P
NO CD = NO SALE

hp_gof

#2137 Post autor: hp_gof » pt sty 09, 2015 20:31 pm

Ja nie słyszałem żadnej wypowiedzi, że WSZYSTKIE będą w ICE, tylko tak bardziej ogólnie, co można było zinterpretować na dwa sposoby. Po prostu nieprecyzyjnie się wypowiedzieli.

Templar

#2138 Post autor: Templar » pt sty 09, 2015 21:24 pm

Ja też nigdzie nie widzę informacji, że niby całość przenoszą, napisali tylko, że przenoszą się do ICE, co oznacza tyle, że zastępują Małopolski Ogród Sztuki tym ICE i tyle. A to Ty dodałeś info, że wszystkie koncerty tam przenoszą, także uznałem, że masz jakieś dodatkowe informacje :P

hp_gof

#2139 Post autor: hp_gof » czw lut 12, 2015 12:20 pm

Metropolis Fritza Langa w ICE Kraków

19 marca w Centrum Kongresowym ICE Kraków zaprezentowany zostanie film Metropolis Fritza Langa ze wspaniałą muzyką skomponowaną przez Abla Korzeniowskiego. Zgromadzoną publiczność zachwycą niezwykłe, precyzyjnie zsynchronizowane z obrazem kompozycje, które wykona Orkiestra i Chór Akademii Beethovenowskiej w pełnym składzie. Widowisko filmowo – muzyczne Metropolis to wydarzenie artystyczne w skali światowej, bo publiczność usłyszy i zobaczy trzecie wykonanie tego dzieła w historii.
Spoiler:
Wychodzi na to, że testują ICE pod kątem FMFu plus przypomniało mi się, jak Abel na swoim Q&A rzucił w stronę Piaskowskiego tekstem, że liczy na to, że kiedyś zrobią w Krakowie Metropolis z jego muzyką ;) No i się udało. Poza tym kto wie, może na FMFie dorobi się pełnego koncertu - szczerze mówiąc, już się tego trochę uzbierało, jest co zagrać. Wygląda na to, że niedługo będą przedstawiać program. Jestem bardzo ciekaw.
Ostatnio zmieniony czw lut 12, 2015 13:15 pm przez hp_gof, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#2140 Post autor: Wojteł » czw lut 12, 2015 12:39 pm

Może ktoś zrobić werję tl;dr?
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2141 Post autor: Adam » czw lut 19, 2015 09:10 am

Pany, kupować taniutkie bilety póki są :!: - ja już za 99 zł mam, to są b.spoko miejsca, bo już na nich siedziałem na innych koncertach więc mogę polecić. akustyka i widoczność jest super.

http://www.krakowarena.pl/wydarzenia/th ... n-concert/

mamy farta, bo u nas akurat zagra to Czeska Narodowa Orkiestra Symfoniczna (nie Turek, nie prażanie :P , ta sama co gra z Enniem teraz całą trasę)..
NO CD = NO SALE

hp_gof

#2142 Post autor: hp_gof » czw lut 19, 2015 09:43 am

No ok, ale czy oni zamierzają sobie coś zostawić na FMF? :P Bo póki co widzę, że organizują masę koncertów poza festiwalem i żeby nie było tak, że w maju zostanie jakiś chłam :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2143 Post autor: Adam » czw lut 19, 2015 10:01 am

nie bardzo rozumiem jacy oni? :) przecież to i inne koncerty nie mają nic wspólnego z kbf. jedyny jaki ma, to ten oldschool metropolis w ICE. kraków arena czy ice to nie własnosc kbf. po prostu razem z powstaniem 2 hal wyrosła im konkurencja bo inne firmy organizaują rozne eventy przez cały rok. i to na jakie widz pójdzie, zależy od widza i od programu danej imprezy. jak fmf będzie miał dobry program, to nie ma się co martwić o frekwencje.
NO CD = NO SALE

hp_gof

#2144 Post autor: hp_gof » czw lut 19, 2015 10:23 am

Oni - zielone ludziki :mrgreen:
No ale FMF może nie mieć dobrego programu (albo może mieć problem z jego ułożeniem), jak tamci wszystko wcześniej odbębnią. Chociaż FMF ma tą przewagę, że jest wydarzeniem skonsolidowanym - wszystko w jednym miejscu, w jednym terminie. Plus jeszcze dodatkowa atrakcja w postaci kompozytorów i w miarę realnej szansy posłuchania ich wypowiedzi, ew. zdobycia autografu itd. No ok, Nino Rota i tak by nie przyjechał :mrgreen: Trudno, żeby każdy jeździł kilka razy w roku do Krakowa na koncerty muzyki filmowej. A na FMFie nawet jak nie jest fanbojsko zainteresowany wszystkimi wydarzeniami, to i tak siłą rzeczy się przejdzie na jakiś inny koncert, skoro już się do Grodu Kraka przytelepał. Swoją drogą, zostały 3 miesiące, więc mogliby już co nieco zdradzić :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2145 Post autor: Adam » czw lut 19, 2015 10:41 am

hp_gof pisze:No ale FMF może nie mieć dobrego programu (albo może mieć problem z jego ułożeniem), jak tamci wszystko wcześniej odbębnią.
powiem może brutalnie, ale to wg mnie oczywiste - co to obchodzi mnie fana, czy ja zajebisty koncert filmówki zobaczę na fmf, czy np w lutym (Ennio), czy październiku (Godfather) robiony przez kogoś innego? Dla mnie jako widza liczy się program i cena biletu. Konkurencja to dobra rzecz bo wyzwala konieczność rywalizacji.
Chociaż FMF ma tą przewagę, że jest wydarzeniem skonsolidowanym - wszystko w jednym miejscu, w jednym terminie. Plus jeszcze dodatkowa atrakcja w postaci kompozytorów i w miarę realnej szansy posłuchania ich wypowiedzi, ew. zdobycia autografu itd. No ok, Nino Rota i tak by nie przyjechał :mrgreen:

prawda, tu mają przewagę i polę do popisu na starcie, jakiego nie mają konkurencyjne firmy eventowe.
Trudno, żeby każdy jeździł kilka razy w roku do Krakowa na koncerty muzyki filmowej. A na FMFie nawet jak nie jest fanbojsko zainteresowany wszystkimi wydarzeniami, to i tak siłą rzeczy się przejdzie na jakiś inny koncert, skoro już się do Grodu Kraka przytelepał.
wg mnie lepiej przyjechać nawet 3 razy w roku na fajne wydarzenia robione przez inną firmę, nawet jeśli miałbym dopłacić do tego trochę, niż być raz w roku na np. słabym programowo jednym festiwalu robionym przez inną firmę. powtarzam - jako widzowie mamy wybór, a organizatorzy mają pole do popisu. niech wszyscy walczą o jak najlepszy program dla widzów, bo inaczej podkupi im fajne rzeczy inna firma eventowa.
Swoją drogą, zostały 3 miesiące, więc mogliby już co nieco zdradzić :P
spokojnie, juz za niedługo uchylą rąbka :P
NO CD = NO SALE

ODPOWIEDZ