Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Mefisto

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#2116 Post autor: Mefisto » czw maja 12, 2011 16:15 pm

Source Code - po filmie znacznie lepiej się tego słucha, a w samym obrazie wypada naprawdę dobrze: solidna, nie wybijająca się, ale i nie ginąca ilustracja z pomysłem i nawet paroma chwytliwymi tematami. W filmie daję solidne 4 / 5. Płytka niestety trochę przynudza, więc ostatecznie 3,5 / 5. Niemniej wygląda na to, że Jones wie, jak operować ilustracją w filmie.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2117 Post autor: Adam » sob maja 14, 2011 07:35 am

Camelot - Brothers Danna

Tak, tak, tak! wreszcie rycerski klimacik, świetne chóry kościelno-gregoriańskie ;-) i etnika + solowe wokale. Czerpie garściami z poprzedników ale świetnie się tego słucha. Do tego harfy, tamburyny... Do tego mocno hornerowsko brzmiące romantyczne utwory na smyki. Godny następca Mgieł Avalonu! Kolejne pozytywne zaskoczenie roku imo. 4/5 a nawet 4,5/5 bo strasznie mi weszła ta płytka.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2118 Post autor: Mystery » sob maja 14, 2011 12:32 pm

Adam Krysiński pisze:Camelot - Brothers Danna

Tak, tak, tak! wreszcie rycerski klimacik, świetne chóry kościelno-gregoriańskie ;-) i etnika + solowe wokale. Czerpie garściami z poprzedników ale świetnie się tego słucha. Do tego harfy, tamburyny... Do tego mocno hornerowsko brzmiące romantyczne utwory na smyki. Godny następca Mgieł Avalonu! Kolejne pozytywne zaskoczenie roku imo. 4/5 a nawet 4,5/5 bo strasznie mi weszła ta płytka.
I to jest muzyka, a nie jakaś pieprzona elektronika w średniowieczu :wink: Mi się rzecz jasna podoba, jestem sympatykiem bardzo niedocenianych Danna Brothers, ale muzyczka nic wielkim nie jest. Oczywiście panuje tu świetny klimat, a wykonanie jest przednie, ale to tak sobie to wszystko płynie, bębenki, fleciki, cytry, wokale, chóry, braknie mi tu trochę większej charyzmy i wyrazistości, jakieś konkretniejsze melodie też by się przydały, bo to trochę takie stylizowane granie dla samego grania, po kilku przesłuchaniach spojrzałem na tracklistę i ciężko wskazać mi fajniejsze utwory, słucha się tego bardziej jako całości, ale takiemu Djawadiemu ze swoją "Grą o Tron" ciężko będzie to pobić. 3.5 i wielkie brawa za klasyczne podejście do tematu, co ostatnio często się nie zdarza.

Mefisto

#2119 Post autor: Mefisto » ndz maja 15, 2011 19:44 pm

Camelot naprawdę fajne, ale.... nudne. Niby 40parę minut muzyki, a zacząłem przysypiać gdzieś tak w połowie. Poza tym po świetnym otwarciu robi się trochę potem monotematycznie i mało absorbująco. Szkoda.

3 / 5

Dollars - bardzo fajna, lajtowa, rzecz jasna jazzowa muzyka, która wciągnęła mnie ku zaskoczeniu mocno. Szybkie, zgrabne tematy, które aż chce się nucić.

solidne 4 / 5

Love Affair - nieco bardziej dystyngowany Ennio i...nieco bardziej nudny, niż zazwyczaj. Jak tak teraz pomyślę, to nie mogę sobie przypomnieć ani jednej melodi z tego albumu. W dodatku muzykę dodatkowo przesłaniają piosenki z epoki. Ale niech będzie

3 / 5

The Lonely Passion of Judith Hearne - łomatko ale nudy i smęty. Sama muzyka Delerue co prawda jak zawsze z klasą, ale ciągnie się to jak flaki z olejem i nie daje wiele satysfakcji czy radości z odsłuchu. Do tego oczywiście dojebane utwory klasyczne - brrr....

2 / 5

Last Exit To Brooklyn - typowy, luzacki i pobrzękujący w tle Knopfler. Raczej dla fanów takiego stylu lub kompozytora.

3 / 5

Anatomy Of A Murder - klasyka. Świetne, jazzowe granie, które nie nudzi nawet na moment.

4 / 5

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2120 Post autor: Koper » ndz maja 15, 2011 22:31 pm

Mefisto pisze:The Lonely Passion of Judith Hearne - łomatko ale nudy i smęty. Sama muzyka Delerue co prawda jak zawsze z klasą, ale ciągnie się to jak flaki z olejem i nie daje wiele satysfakcji czy radości z odsłuchu. Do tego oczywiście dojebane utwory klasyczne - brrr....

2 / 5
Ech, widzę, że nadmiar Tomka Njumana szkodzi, oj szkodzi...

Lonely Passion... ze względu na pewną monotematyczność i wrzucenie klasyki nie należy może do najwybitniejszych albumów Delerue, ale to bardzo solidna kompozycja, jak zawsze dużej klasy, pięknie podanych emocji i z cudnym tematem głównym, a klasyka mnie tu jakoś nie razi. 3,5/5 to z palcem w...
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Mefisto

#2121 Post autor: Mefisto » ndz maja 15, 2011 23:43 pm

łojezu straszne - skrytykowałem Delerue, bozie mooy, bozie :roll:

Słaba to praca i mało angażująca - i nie obchodzi mnie kto był jej autorem, tyle.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2122 Post autor: Koper » pn maja 16, 2011 19:55 pm

Mnie też nie obchodzi kto autorem, ale praca jest niezła. W 2010 by wyszła to by w czołówce była roku :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Mefisto

#2123 Post autor: Mefisto » pn maja 16, 2011 21:04 pm

tjah, chyba jakby to Tyler napisał, to by się było czym podniecać :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2124 Post autor: Wawrzyniec » śr maja 18, 2011 01:36 am

"Beat the Drum" - Klaus Badelt & Ramin Djawadi

Ładna, stonowana, wyciszona muzyka, z ciekawymi afrykańskimi melodiami i rytmami. W sumie nie wiem jaki jest udział Badelta, a jaki Djawadiego w tym scorze :? Paweł, Ele :?: Ale w sumie to najlepszy soundtrack z nazwiskiem Djawadi na okładce. W sumie nic wielkiego, a cieszy. 3.5/5
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Ele
Początkujący orkiestrator

#2125 Post autor: Ele » śr maja 18, 2011 01:47 am

Badelta udział jest żaden.
Ale w sumie to najlepszy soundtrack z nazwiskiem Djawadi na okładce
Medal Of Honor?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2126 Post autor: Wawrzyniec » śr maja 18, 2011 01:49 am

Niech więc będzie do filmu i produkcji telewizyjnej. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#2127 Post autor: Paweł Stroiński » czw maja 19, 2011 17:17 pm

Wawrzyniec pisze:"Beat the Drum" - Klaus Badelt & Ramin Djawadi

Ładna, stonowana, wyciszona muzyka, z ciekawymi afrykańskimi melodiami i rytmami. W sumie nie wiem jaki jest udział Badelta, a jaki Djawadiego w tym scorze :? Paweł, Ele :?: Ale w sumie to najlepszy soundtrack z nazwiskiem Djawadi na okładce. W sumie nic wielkiego, a cieszy. 3.5/5
Badelt nie zrobił tu zupełnie nic.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2128 Post autor: Adam » pt maja 20, 2011 07:11 am

:mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ele

#2129 Post autor: Ele » pt maja 20, 2011 09:54 am

Adam Krysiński pisze::mrgreen:

xD

Awatar użytkownika
Ele

#2130 Post autor: Ele » ndz maja 22, 2011 20:54 pm

Trevor Rabin - Jestem Numerem Cztery!

Całkiem słuchalny ten nowy Rabin, aczkolwiek do jakieś przebojowości czy czystego funu ze słuchania jeszcze daleko. Ale te 3 dostanie!

Batman Begins Complete Score - jestem w trakcie drugiego słuchania, ale jak na razie jest to mój ulubiony score RCP of all time. To jest ten tzw. "megakult", i w pełni zasługuje na 5/5

Battlestar Galactica Season 4: chyba najnudniejszy ze wszystkich, szczególnie że na 2 płytach. Jeżeli ktoś nie miał styczności z pozostałymi - może w tym znaleźć dużo ciekawych rozwiązań. Ale daleko temu albumowi do moim zdaniem znakomitej części 2. Dlatego 3,5/5

ODPOWIEDZ