Michael Giacchino - Star Trek Into Darkness
Re: Michael Giacchino - Star Trek Into Darkness
Rok czasu czekałem i się doczekałem, ciekawa lektura, szczególnie mając dobrze w pamięci sam film. Nie mam pojęcia jak można było wykastrować podstawowy album z tematu admirała Marcusa, który jest tu jednym z wiodących motywów, "Ode to Vengeance" jest jeszcze lepsze od "Ode to Harrison", którego pomniejszych aranżacji również jest tu wiele. Ogólnie szkoda, że obu suit zabrakło na albumie, bo wtedy wraz z paroma brakami na czele z "End Credits", "London Falling" czy segmentem "Harrison Attacks", który powinien wchodzić w skład "Kronos Wartet", czyniło by ten soundtrack jeszcze atrakcyjniejszym.
Jak pisałem wcześniej, jest to suita poświęcona motywowi Admirała Marcusa i jego statkowi Vengeance, jeden z głównych tematów filmu, którego podstawowy soundtrack w ogóle nie posiadał, ale tutaj ma już dużo miejsca (The Pride Of Iowa, Astronomical Manhunt, Admiral Exposition, Personal Space, The Moral Mission, Covert Carol, Mom's Calling...). Szkoda, że Giacchino nie napisał jeszcze "Ode to the Klingons", którego tematu aranżacji trochę też trochę tu mamy (Galactic Road Trip, Harrison Attack)hp_gof pisze:Jakby co, score jest dostępny we flacuTen ostatni utwór Ode to the Vengeance to był w filmie? Czyj to jest motyw etc.? Bo melodię kojarzę.

Generalnie zdziwiłem się, że na deluxie jest tak dużo nowej muzyki. Bo jak oglądałem film to nie miałem aż takiego wrażenia
Ale się jednak tego nazbierało trochę.

Ja tak miałem przy pierwszym filmie, gdzie po wyjściu z kina i obadaniu soundtracka z większych braków odnotowałem głównie brak muzyki ze sceny walki na wiertle (Chutes And Matter) i jak słuchałem deluxa, też myślałem skąd to wszystko, ale jak drugi raz obejrzałem film, każdy kawałek z rozszerzonego wydania już tam grał 

po newsach o crew 3 części myślicie że jest szansa na zmianę kompozytora? na wiadomo kogo 

#FUCKVINYL
Myślę, że Giacchino zostanie, bo Abrams jest producentem.
Adam, niby na kogo mieliby zmienić?
Adam, niby na kogo mieliby zmienić?
ostatnio brał do projektów Brajana, myślę że była by szansa by jakiś score zrobił. No i nie wiem czy przy lenistwie Gjaczina on chciałby ciągnąć tą serię dalej. Jak Abrams zostanie producentem na poważnie, a nie tylko na papierku zajęty Star Warsami, to Gjaczin pewnie zostanie.
#FUCKVINYL
Jakim lenistwie? Dwójka mu wyszła nawet lepiej niż jedynka!
W wywiadzie przy okazji STID Giacchino powiedział, że z chęcią zrobiłby kolejny film:
"Absolutely I’d love to. I’ve had a great time working on both these films, and the cast they’ve put together for this movie is incredible. I’d be happy and honored to do another if that was in the future"
Ale w innym, czy zrobi, odpowiedział już wymijająco, ale nie ma co się dziwić, skoro jeszcze nic o filmie nie wiadomo, po za tym, że będzie najprawdopodobniej za 2 lata i jak na razie jest w fazie pisania scenariusza, którą jak doniosły dziś media, pierwszą wersję dostarczono już do studia.
Nie wyobrażam sobie tu innego kompozytora i nie widzę powodu zmiany, tym bardziej po sukcesie dwóch pierwszych ścieżek i tegorocznej trasie koncertowej, którą pewnie będzie chciano kiedyś kontynuować z trzecim filmem i z tym samym kompozytorem. Jakby co Abramsa i Paramount ma za sobą, a i sam Orci był przecież producentem poprzednich Star Treków, a z Giacchino zna się już z czasów Alias i Fringe, także, jak sam zainteresowany będzie chciał i go o to poproszą pewnie się zgodzi, bo na pewno chciałby dalej rozwijać swoje muzyczne uniwersum.
"Absolutely I’d love to. I’ve had a great time working on both these films, and the cast they’ve put together for this movie is incredible. I’d be happy and honored to do another if that was in the future"
Ale w innym, czy zrobi, odpowiedział już wymijająco, ale nie ma co się dziwić, skoro jeszcze nic o filmie nie wiadomo, po za tym, że będzie najprawdopodobniej za 2 lata i jak na razie jest w fazie pisania scenariusza, którą jak doniosły dziś media, pierwszą wersję dostarczono już do studia.
Nie wyobrażam sobie tu innego kompozytora i nie widzę powodu zmiany, tym bardziej po sukcesie dwóch pierwszych ścieżek i tegorocznej trasie koncertowej, którą pewnie będzie chciano kiedyś kontynuować z trzecim filmem i z tym samym kompozytorem. Jakby co Abramsa i Paramount ma za sobą, a i sam Orci był przecież producentem poprzednich Star Treków, a z Giacchino zna się już z czasów Alias i Fringe, także, jak sam zainteresowany będzie chciał i go o to poproszą pewnie się zgodzi, bo na pewno chciałby dalej rozwijać swoje muzyczne uniwersum.
Skąd kupowaliście deluxe'a Star Treka 2? Ze stanów z Varese czy z Europy z Colosseum? A może z innego źródła? Skąd się najbardziej opłaca? 

Varese tańsze od Colosseum, tam zapłacisz niecałe 40 dolarów, a tutaj ponad 40 euro. A jeszcze taniej to na eBayu próbuj, czasem ktoś wystawi używkę w dobrym stanie i jak dobrze pójdzie to cena końcowa też niska, tutaj np. jest aukcja i kończy się za 6 dni:
http://www.ebay.com/itm/Star-Trek-Into- ... 19f95b89ba
wysyłka tutaj 18,65 dolców, u Varese 12,5.
http://www.ebay.com/itm/Star-Trek-Into- ... 19f95b89ba
wysyłka tutaj 18,65 dolców, u Varese 12,5.
Tak się ostatnio zastanawiałem czy jest jakiś porządny dodatek na temat muzyki z Into Darkness, bo wiedziałem, że analogiczny 6-minutowy dodatek jest na rozszerzonym wydaniu Blu-ray pierwszej części (dostępne w PL). Nawet zastanawiałem się nad zakupem, bo obecnie krąży to dwupłytowe wydanie za pięć dyszek. No i nigdzie nie natknąłem się na rozszerzone wydanie dwójki, aż tu nagle ze zdumieniem dzisiaj odkryłem że wydali coś takiego:

Czyli boksik z identycznym rozszerzonym wydaniem jedynki, drugi film w wersji IMAX z rozszerzonym komentarzem w porównaniu do podstawowego wydania plus dysk z dodatkami. Czyli zamiast wydać oddzielnie dwójkę w edycji rozszerzonej, ładują też jedynkę do większej paczki. Na szczęście cena nie jest tragiczna, bo ok. 25 dolców tylko. Wkleję tutaj dodatki związane z Michaelem:
http://www.blu-ray.com/movies/Star-Trek ... 44/#Review
Star Trek:
Score (00:06:28)
Star Trek: Into Darkness:
Enhanced Commentary (2:42:46): The commentary is sub-divided into nine pieces, each representing major set pieces within the film.
Mystery Visitor in London: With Composer Michael Giacchino.
Enemy in the Brig: With Composer Michael Giacchino.
The Captain's Oath: With Composer Michael Giacchino.
Featurette: The Sound of Music (And FX) (HD, 5:26): Composer Michael Giacchino speaks on how music can define characters, story, and emotions. It also looks at the evolving process of writing music throughout the filmmaking process. Also included is a look at sound design and the importance of accurate sound effects with Ben Burtt.

Czyli boksik z identycznym rozszerzonym wydaniem jedynki, drugi film w wersji IMAX z rozszerzonym komentarzem w porównaniu do podstawowego wydania plus dysk z dodatkami. Czyli zamiast wydać oddzielnie dwójkę w edycji rozszerzonej, ładują też jedynkę do większej paczki. Na szczęście cena nie jest tragiczna, bo ok. 25 dolców tylko. Wkleję tutaj dodatki związane z Michaelem:
http://www.blu-ray.com/movies/Star-Trek ... 44/#Review
Star Trek:
Score (00:06:28)
Star Trek: Into Darkness:
Enhanced Commentary (2:42:46): The commentary is sub-divided into nine pieces, each representing major set pieces within the film.
Mystery Visitor in London: With Composer Michael Giacchino.
Enemy in the Brig: With Composer Michael Giacchino.
The Captain's Oath: With Composer Michael Giacchino.
Featurette: The Sound of Music (And FX) (HD, 5:26): Composer Michael Giacchino speaks on how music can define characters, story, and emotions. It also looks at the evolving process of writing music throughout the filmmaking process. Also included is a look at sound design and the importance of accurate sound effects with Ben Burtt.
tylko niestety to wydanie jest dostępne tylko dla regionu 1, mało kto ma odtwarzacz, który to uciągnie
. Sam chciałem zanabyć dla tej wersji Imaxowej.

Wg tego, jest region free 
http://www.blu-ray.com/movies/Star-Trek ... gionCoding
Ja próbowałem szukać tego w necie, bo ten dodatek o muzyce z dwójki jest w dodatkach na itunesie, ale ciężko to zdobyć

http://www.blu-ray.com/movies/Star-Trek ... gionCoding
Ja próbowałem szukać tego w necie, bo ten dodatek o muzyce z dwójki jest w dodatkach na itunesie, ale ciężko to zdobyć