Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#2071 Post autor: Tomek » pt kwie 01, 2011 21:35 pm

Większość z tego pokrywa się jak widzę z poprzednią składanką Silvy:

Obrazek

Według mnie nie ma sobie co zaprzątać tym głowy (bo tamta składanka była jedną z najsłabszych kompilacji kompozytorskich Silvy...). Po prostu specyficzna elektronika i brzmienie Zimmera w innym nagraniu Prażan powychodziło tandetnie a niektóre fragmenty elektroniki lepiej pominąć milczeniem...
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2072 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 05, 2011 00:09 am

Chris Bacon - Source Code

Ciekawy score. Nie jest to łatwa muzyka, ale napisana na poziomie. Tylko, że jak na thrillerowaty score przystało ważną rolę odgrywa tutaj budowanie klimatu, napięcia. Z pełną oceną wstrzymam się do obejrzenia filmu, abym mógł ocenić jak to się sprawuje z obrazem. Ale czuje, że będzie się dobrze sprawowało.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Mefisto

#2073 Post autor: Mefisto » wt kwie 05, 2011 00:44 am

W sumie zgodzę się, przy czym ta muzyka sprawdzać się będzie głównie w kinie. Na płycie nie brzmi źle, ale trudno zawiesić na czymś ucho. Przy tym brzmi też dość inteligentnie - na plus.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2074 Post autor: Mystery » wt kwie 05, 2011 18:21 pm

Inteligentnie, a i dojrzałe. Dodam jeszcze, że "Frozen Moment" to na obecną chwilę jeden z najładniejszych utworów roku.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2075 Post autor: Tomek » wt kwie 05, 2011 23:13 pm

Terminowanie u Howarda nie idzie raczej na marne ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2076 Post autor: Mystery » wt kwie 05, 2011 23:54 pm

Tomek pisze:Terminowanie u Howarda nie idzie raczej na marne ;-)
Ten "Frozen Moment" to musiał gdzieś podpatrzyć u Howarda :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2077 Post autor: Wawrzyniec » śr kwie 06, 2011 01:21 am

A jeszcze wyjdzie, że to Howard podpatrzył to u Bacona :P

A ogólnie to chyba możemy spokojnie mówić o jednym z lepszych Odkryć jak na ten rok. Udany debiut.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2078 Post autor: Koper » śr kwie 06, 2011 10:33 am

Czy Ty ślepy jesteś czy masz amnezję? Ile razy trza Ci powtarzać, że Bacon już rok temu "debiutował" w takim masowym projekcie?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2079 Post autor: Wawrzyniec » śr kwie 06, 2011 12:35 pm

Ślepy, głuchy, sklerotyk, tak to właśnie ja.
WIem, że coś tam wspominaliście, ale na soundtrackcollector widzę z projektów Bacon "RV", "Space Chimps" (które nie jest wyłącznie jego), "Love Ranch", "Gnomeo and Juliet" (wiadomo w jakiej funkcji) i teraz dopiero "Source Code".
Zresztą mogę się mylić, ale chyba "Source Code" jest pierwszym wydanym jego soundtrackiem.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2080 Post autor: Koper » śr kwie 06, 2011 12:40 pm

Obrazek
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2081 Post autor: Wawrzyniec » śr kwie 06, 2011 12:42 pm

Nie ma tego na soundtrackcollector :shock: Adam do raportu :!: :P

Mefisto

#2082 Post autor: Mefisto » pn kwie 11, 2011 15:35 pm

Pee-wee's Big Adventure - typowy wczesny Elfman. Mnóstwo oryginalnych, szybkich, często zabawnych lub ironicznych melodii. Niestety, w przeciwieństwie do wielu innych jego prac, Pee-weego słucha się jednym uchem, a drugim wypuszcza, a stosunkowo krótki album bardzo szybko zlewa się w jedno (mamy tu zresztą masę utworów poniżej minuty).

3 / 5

La Vita e Bella - przyznaję, temat przewodni jest czarujący. Ale jak to cudo mogło wygrać z TTRL dalej nie wiem.

4 / 5

My Best Friend's Wedding - cukierkowo, chwilami aż za bardzo, mimo iż JNH poniżej pewnego poziomu nie schodzi, to jednak jest to jedno z jego gorszych dokonań. Także piosenki nie zachwycają - raczej przeciętny standard.

2 / 5

Die Konferenz Der Tiere - pod względem piosenek to żenada, bo mamy nowe, kiepskie wykonania szlagierów, lub tak ograne nuty, że hej. Score Newmana z kolei przyjemny, ale nic poza tym. Całość to średniostrawny miks.

2 / 5

Una Lucertola Con La Pelle Di Donna - jak zawsze u mistrza motyw przewodni miażdży (no dobra, może nie miażdży, ale jest bardzo ładny, ma klasę). Za to reszta albo asłuchalna albo sprawdza się tylko w kontekście filmu. No i album taki sobie - cała masa Versione II, które niczym się nie różnią od małociekawych oryginałów.

2 / 5

bladerunner

#2083 Post autor: bladerunner » pn kwie 11, 2011 15:38 pm

Broken Arrow 2 CD Complete - Hans Zimmer( additonal music by HGW) :P .

O matko jaka sieka, ledwo wytrwałem do końca :D . Za długie to w cholerę i nawet ten świetny motywik i klika country- folkowych zagrań tutaj nie pomoże . Album podstawowy o wiele łatwiejszy do przejścia i bardziej słuchalny. Choć tak jak mówię ja zwolennikiem tej muzyki poza obrazem nigdy nie byłem .

2.5/5

Chris Bacon - Source Code

Całkiem niezłe, dobry temacik i dwa ostatnie utwory, na płycie trochę meczy, ale w filmie powinno się sprawdzić. Rzadko się piszę coś na tym poziomie do takiego gatunku. Mocne:

3/5

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2084 Post autor: Tomek » pn kwie 11, 2011 22:33 pm

bladerunner pisze:Broken Arrow 2 CD Complete - Hans Zimmer( additonal music by HGW) :P .
O matko jaka sieka, ledwo wytrwałem do końca :D . Za długie to w cholerę i nawet ten świetny motywik i klika country- folkowych zagrań tutaj nie pomoże . Album podstawowy o wiele łatwiejszy do przejścia i bardziej słuchalny. Choć tak jak mówię ja zwolennikiem tej muzyki poza obrazem nigdy nie byłem .
2.5/5
Zanim mnie od buców pozwymyślasz znowu, to najpierw dowiedz się co nieco o ścieżce danej a może i gatunkach muzycznych, bo w "Broken Arrow" nie ma absolutnie żadnego country albo folku... :roll: Jest saksofon, jest harmonijka, country ani folku nie stwierdzono.
A określenie "sieka" to Twoja zwykła prowokacja :P
Mefisto pisze:Pee-wee's Big Adventure - typowy wczesny Elfman. Mnóstwo oryginalnych, szybkich, często zabawnych lub ironicznych melodii. Niestety, w przeciwieństwie do wielu innych jego prac, Pee-weego słucha się jednym uchem, a drugim wypuszcza, a stosunkowo krótki album bardzo szybko zlewa się w jedno (mamy tu zresztą masę utworów poniżej minuty).
3 / 5
To to nowe wydanie z tego produkowanego przez Chińczyków boxu za 500 USD? :D
Obrazek

Mefisto

#2085 Post autor: Mefisto » wt kwie 12, 2011 03:20 am

Yup.

The Conspirator - ledwo zmęczyłem, głównie ze względu na długość. Widzę, że Isham zaczyna iść w ilość (zarówno projektów, jak i wydań tychże), miast w jakość.

2 / 5 - może w filmie będzie lepiej brzmieć

ODPOWIEDZ