Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
bladerunner

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#1996 Post autor: bladerunner » wt mar 22, 2011 16:16 pm

Marek Łach pisze: Mars Needs Moms pod względem orkiestracji też jest na wysokim poziomie, na dodatek bardzo sprawnie porusza się w morzu gatunkowych kontekstów i odniesień, co ja bardzo cenię (bo Powell mógł dosłownie zacytować klasykę, a zamiast tego przerobił pewne klasyczne chwyty Williamsa czy Goldsmitha na swoją modłę - taki postmodernizm mogę przeżyć).
Ale to, że HGW odniósł się w fajny klasyczny sposób to nie znaczy, że od razu wprost zacytował klasykę, żeby zaszpanować i poczuć się fajnym. Wydaje mi się, że chciał uczynić ''muzykę klasyczną'' bardziej przystępną słuchaczowi. To znaczy nie trzepnął jednego koncertu 12 minutowego tylko i wyłącznie na obój, tylko na dany utwór składa się masa '' klasycznych'' instrumentów'' , i co więcej słychać w tym jakiś pomysł.
Klasyczne podjejście do ilustracji filmu oczywiście się chwali u Johna, sam uważam, że on orkiestruję tak, że 3 razy lepiej od HGW , ale mnie styl Williamsa szczerze często irytuje po przez swój durnowaty miki małsing, i tu kolejny paradoks, że Shrek Forever ma go mniej jak na animacje często nie przystało od Johnowych Jonesów :)
Marku wydaje mi się , że Lista Schindlera, czy Memoirs Of A Geisha to już coś więcej niż tylko chwyty klasyczne, to już dosłownie klasyczne podejście do tworzenia muzyki i za to u mnie mimo iż nie wielbie wielce tych scorów to J.W ma dużego plusa.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#1997 Post autor: Marek Łach » wt mar 22, 2011 16:30 pm

Hmmmm akurat nie o to mi chodziło, o czym teraz piszesz (bo mówiłem o klasyce w sensie: kanon muzyki filmowej, do którego Powell się odnosi, moja wina, że niedokładnego sformułowania użyłem), ale spoko - myślę, że z pierwszym akapitem Twojego posta trudno się nie zgodzić (tzn. może bym się nie zgodził, ale musiałbym sobie odświeżyć Shreka ;) ). W każdym razie przedstawiasz to podejście HGW w pozytywnym świetle.

Mefisto

#1998 Post autor: Mefisto » wt mar 22, 2011 18:13 pm

od 5 stron OFFTOP!!!

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#1999 Post autor: Tomek » czw mar 24, 2011 11:06 am

Eiger Sanction - Williams lat 70-ych, właściwie sprzed ery Spielberga. Z jednej strony typowe dla muz. filmowej lat 70-ych i Silver Age'u brzmienie, motyw główny w stylu jego walczyków, elementy jazzowe (tu pewnie Eastwood, który był reżyserem zażyczył sobie tego), jakiś klawesyn nawet. Z drugiej strony mroczny suspense w stylu "Czarnej niedzieli", jakieś elementy nawet komediowe. Na uwagę zasługuje utwór "Top of the World", taka typowa dla Williamsa muzyczna abstrakcja. Ogólnie duży misz-masz, część materiału nieco trącąca już myszką. ***

Always - a to jeden z najsłabszych Williamsów (i to przecież do Spielberga...). Praktycznie zupełna nieobecność tematów, większość wypełnia nudnawy underscore, plus dyskretny sound-design jaki jest w pierwszej połowie "Far and Away". Może 2-3 utwory prezentują jakąś wyrazistość, jakąś werwę, jakieś zarysowanie tematyki, których da się posłuchać, ale reszta, mimo że Williams potrafi stworzyć arcy-ciekawy underscore, to tym razem nudny wypełniacz i rozczarowanie. **
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#2000 Post autor: Marek Łach » czw mar 24, 2011 12:22 pm

Mi się Eiger Sanction zawsze podobał, właśnie przez ten niepodrabialny klimat lat 70-tych i thrillerów (nie tylko Williamsa) z tamtych czasów. Chociaż faktycznie na płycie to przemieszanie styli nie daje zbyt wybitnego efektu.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2001 Post autor: Mystery » czw mar 24, 2011 12:59 pm

Eiger Sanction cenię sobie szczególnie za temat przewodni, przepiękny. Always również mi się z lekka nie podoba, zarówno film jak i muza, chyba najsłabsza kolaboracja na linii Spielberg-Williams.

A skoro zabrałem w tym temacie głos :wink:

An almost perfect affair - Georges Delerue
Co za muza! 30 minut grania, a Delerue zmieścił tu chyba z 5 tematów, z czego 3 to klasa światowa, choć jeden przypomina mi troszkę "Avanti!" Rustichelliego. 5/5

Mark Bradshaw – Bright Star
Pamiętam, że jak słuchałem przed filmem to wyłączyłem po pierwszym utworze. Po projekcji, gdzie muza zrobiła na mnie ogromne wrażenie, jednak znów sobie włączyłem i już bardzo mi się spodobało. Soundtrack trwa niewiele ponad 20 minut z czego większość to dialogi, świergot ptaszków czy recytowanie wierszy Keatsa, ale dwa tematy jak przyszykował tu kompozytor są doprawdy przepiękne, niech Marianelli się uczy :wink: Muza jak film jest jest bardzo poetycka i romantyczna, toteż racjonalnie ciężko jest mi są ocenić :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=ymCFgvbPqxQ

Jim Parker – Foyle's War
Przyjemna muzyczka, czego tu nie ma, blues, jazz, szalone muzyczne podkłady pod jive'a, jitterbuga, czy foxtrota, ale też ładnie grająca nam dramatyczna iście europejska muzyka. Trochę dziwnie się słucha tego miszmaszu stąd 3/5

Patrick Doyle - Dead Again i Needful Things
I to się nazywa muzyka z filmu grozy. Kapitalne tematy, świetny złowrogi klimat oraz iście epickie i emocjonalne granie, nie zabrakło nawet śpiewającego chóru. Taki przedsmak Frankensteina. W obu przypadkach mocne 4/5.

bladerunner

#2002 Post autor: bladerunner » czw mar 24, 2011 22:11 pm

John Powell - How To Train Your Dragon

Zrobiłem sobie ostatnio własną tracklistę, cała płyta trochę poniżej 50 minut. I teraz mogę powiedzieć jest MOC i Przebojowość :shock: . Masa tematów, nie drażni, i nie nie nudzi jak regularne wydanie. Zastanawiałem się jeszcze czy spokojniejszych lirycznych utworów nie przemieszać z tymi wybuchowymi. Bezapelacyjnie 5/5 8)

01-This is berk (4:10)
02-Dragon battle (1:55)
03-Dragon training (3:11)
04 Focus, Hiccup! (2:05)
05-Forbidden friendship (4:11)
06-See you tomorrow (3:53)
07-Test drive (2:36)
08-Not so fireproof (1:12)
09-Romantic flight (1:56)
10-Battling the green death (6:18)
11-Counter attack (3:05)
12-Where's Hiccup (2:44)
13-Coming back around (2:51)
14-Sticks & stones (4:17)
15-The vikings have their tea (2:03)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#2003 Post autor: DanielosVK » czw mar 24, 2011 22:30 pm

Dziwi mnie, że nie wywaliłeś "Not So Fireproof" albo "Sticks & Stones", a zrobiłeś to z np. "New Tail". No, ale jak wola... teraz przynajmniej dajesz słuszną ocenę. :D
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

bladerunner

#2004 Post autor: bladerunner » czw mar 24, 2011 22:36 pm

DanielosVK pisze:Dziwi mnie, że nie wywaliłeś "Not So Fireproof" albo "Sticks & Stones", a zrobiłeś to z np. "New Tail". No, ale jak wola... teraz przynajmniej dajesz słuszną ocenę. :D

Not So Fireproof jest fajnym krótkim utworem lubię ten flet poprzeczny w nim :) i daję chwilę wytchnienia między boom Powella. A piosenka też jest ok.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#2005 Post autor: DanielosVK » czw mar 24, 2011 22:37 pm

Piosenka sama w sobie wg mnie też jest ok, ale na płycie imo w ogóle nie pasuje i zaburza klimat.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2006 Post autor: Wawrzyniec » czw mar 24, 2011 23:26 pm

Django - Luis Bacalov

Piosenka ma się rozumieć megakult i chyba najlepszy taki śpiewany kawałek napisany na potrzeby spaghetti westernu. Ale reszta szczerze jakoś mną nie zawładnęła jak chociażby westernowe score'y Morricone. Może na razie za mało przesłuchałem, ale tez jakoś nie szczególnie chce mi się wracać do tej pracy. Chociaż wiem, że pewnie bluźnię takimi słowami, podobnie jak oceną, którą wystawię, gdyż widzę, że należy ocenę wystawiać. 3.5/5
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2007 Post autor: Wawrzyniec » pt mar 25, 2011 21:28 pm

Jerome Moross - "The Big Country"

Dobry klasyczny westernowy score, z bardzo wyrazistym tematem, który jest zresztą siłą napędową całego krążka. W sumie to ten temat, można bez problemy zaliczyć do TOP 20 gatunku. Niestety słuchanie tej muzyki byłoby zdecydowanie przyjemniejsze, gdyby ten soundtrack nie był taki długi. 42 utwory to jednak zdecydowanie za dużo. Mimo to jednak to bardzo dobra muzyka, która na pewno miłośnikom westernów się spodoba.

4.5/5 (głównie za długość)
Ostatnio zmieniony sob mar 26, 2011 00:50 am przez Wawrzyniec, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#2008 Post autor: Marek Łach » sob mar 26, 2011 00:44 am

Cud, geniusz, arcydzieło. Obok HTWWW i Once Upon a Time in the West moja święta trójca westernu.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2009 Post autor: Wawrzyniec » sob mar 26, 2011 00:56 am

Z "How The Wild West Was Won" to mam ten sam problem, co z "The Big Country". Świetna muzyka, ale jak dla mnie za dużo muzyki na słuchanie na jeden raz. Choć wiadomo, że klasyki i to zasłużone.

Dimitri Tiomkin - "Alamo"

Co tu dużo pisać. Klasyk! I muszę przyznać, że po tylu latach słucha się tego naprawdę bardzo dobrze. Muzyka ta posiada wszystko, dobre tematy, klimat, wykonanie itd. itd. itd. Bez zbędnych słów i liter.
5/5

Jerry Fielding - "The Wild Bunch"

Właśnie jestem w trakcie słuchania, ale coś czuję, że nie dam rady tego przesłuchać. A przesłuchałem dopiero 20 minut tego score'u. Mimo to już "Main Title" zwiastowało, że to nie będzie klasyczny westernowy score do ponucenia, potupania nóżką, do pogwizdania itd. Na razie idzie bardzo ciężko. Więc chyba dzisiaj nie dam rady. Z oceną więc wstrzymuję się na później, albo zostawiam ją komuś innemu, kto zna ten soundtrack i jest w stanie wystawić adekwatną notę...
Zaraz coś się zaczyna dziać...
Dobra zmiana przemyśleń. Zważywszy, że "The Wild Bunch" to nietypowy western, a bardziej anty-western, to też niesiony westernową falą wstrzymuję się z oceną tej muzyki. I dam temu score'ówi drugą szansę, ale na kiedy indziej. Na razie bez oceny, ale poznane.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2010 Post autor: Tomek » sob mar 26, 2011 10:54 am

Wawrzyniec pisze: Jerry Fielding - "The Wild Bunch"
Fakt, sporo mrocznego, niespokojnego underscore'u, dużo źródłowej muzyki meksykańskiej, ale posłuchaj przynajmniej "Assault on Train and Escape" - tematy westernowo-przygodowe zupełnie w innym nurcie niż Bernstein, ale równie energetyczne i pasjonujące :) Te werble, perkusje, ta orkiestrowa ekwilibrystyka :)
Obrazek

ODPOWIEDZ