BRIAN TYLER & DANNY ELFMAN - AVENGERS: AGE OF ULTRON (2015)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Cisek
Asystent orkiestratora

Re: BRIAN TYLER & DANNY ELFMAN - AVENGERS: AGE OF ULTRON (2015)

#196 Post autor: Cisek » wt kwie 21, 2015 20:22 pm

Adam pisze:co z tego, skoro traku 29 nie ma w filmie bo to jest bonus track (wg Krafta przynajmniej).
Na moje jak w mordę strzelił to będzie muzyka do ostatniej sceny filmu lub do tej w trakcie napisów. Tytuł utworu jest zbyt jednoznaczny, a taki finał oczekiwany :) . Nie wyobrażam sobie, żeby tak zatytułowali dorzuconą (do już i tak przepastnej płyty) popierdółkę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#197 Post autor: Adam » wt kwie 21, 2015 22:02 pm

ten track to bonus, najpierw go w ogóle nie było na trakliscie, potem go dołożyli (pytanie czy tylko do wersji cyfrowej, czy wejdzie też na tłoczoną cd?). oczywiście MOŻE on być z napisów End Credits, ale NIE MOŻE byc z żadnej sceny dodanej, bo po prostu jest za długi, a te eastern eggsy trwają u Marvela po ile? 10, 15 s ? a jeśli to jest fragment napisów End Credits to spoko.
NO CD = NO SALE

Templar

#198 Post autor: Templar » wt kwie 21, 2015 22:42 pm

Adam pisze:10, 15 s ?
Było kilka scen z czasem powyżej 1 minuty, no i to, że wcześniej nie było tak długich nie oznacza, że teraz już nie mogą takich dać :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#199 Post autor: Adam » śr kwie 22, 2015 00:08 am

No, Panowie, co jest? :P czekam na Wasze choć troszkę obszerne i konstruktywne opinie po odsłuchu :) ja juz 4x całość obadałem 8)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Cisek
Asystent orkiestratora

#201 Post autor: Cisek » śr kwie 22, 2015 08:15 am

Adam pisze:No, Panowie, co jest? :P czekam na Wasze choć troszkę obszerne i konstruktywne opinie po odsłuchu :) ja juz 4x całość obadałem 8)
Chyba Ci nie podeszło skoro sam nie miałeś ochoty po czterokrotnym odsłuchu podzielić się z nami obszerną i konstruktywną opinią ;) ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#202 Post autor: Adam » śr kwie 22, 2015 09:26 am

wręcz przeciwnie 8) ale wolę poczekać celowo na innych :)

jedyne co chcę powiedzieć, to że wygląda na to iż płyta będzie b.rozbieżna od muzy w filmie. albo Elfman był tak słaby, że z jego godziny muzyki (a tyle oficjalnie nagrał i oddał) weszło 30 (a na to wygląda bo ludzie piszą że jest sporo muzy Silvestriego danej w filmie oprócz tego co mamy tu), albo - co zakładam bardziej - postprodukcja tgo filmu to był jeden burdel i nikt tam nie myślał logicznie. a druga rzecz którą chce powiedziec juz teraz - Brajan jest tu chyba bardziej elfmanowy niz Elfman ;-)

reszta kiedy indziej :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
PonuryShepard
Parkingowy przed studiem nagrań

#203 Post autor: PonuryShepard » śr kwie 22, 2015 09:42 am

Wielka szkoda, że Elfman nie robił w pojedynkę tego scoru... Specjalnie nie zaglądałem, który track przez kogo był robiony i na końcu wyszło, że te, które mi się najbardziej spodobały, były od Elfmana... Czuć w nich ducha nowej przygody, a oryginalny temat Avengersów zgrabnie wplątany w nowy. Czuć w nich po prostu lekkość i takie utwory jak "Heroes" i "New Avengers" od samego rana grają u mnie na przemian.
U Briana niestety nie mogę napisać tego samego. Bardzo go lubię i cenię, często wracam do jego "Into the storm" czy motywów z "Battle: LA" i "Iron Man 3", ale tutaj nic nie przykuło mojej uwagi. Jarałem się jak pedofil z Bullerbyn na utwór "Vision", a ostatecznie zacząłem go od połowy przewijać, bo po prostu zaczął mnie nudzić. Z drugiej strony w niektórych utworach tyle się dzieje, że nie da się tego ogarnąć, a co dopiero wychwycić tematy z innych filmów (rozpoznałem tylko temat Iron Mana, nieco Thora i nawiązania do Silvestriego).
Chwała Panu za to, że wzięto do tego Elfmana, który ogarnął nieco ten chaos. I modlę się, by wzięto go do kolejnego projektu Marvela; świetnie by się sprawdził w Inhumans albo Captain Marvel, bo w takim Avengers: Infinity War, to ja widzę tylko i wyłącznie Giacchino.

Okej, podsumowując:
Elfman: 4+/5
Tyler: 2/5

Może utwory Tylera będą jakoś działały odpowiednio w filmie, więc ocena się może jeszcze zmienić.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#204 Post autor: Adam » śr kwie 22, 2015 09:44 am

cała płyta się fajnie uzupełnia tylko że paradoksem tego co piszesz jest to, że Ty nie słyszysz Elfmana w elfmanie, tylko to jest Silvestri po prostu, zerżnięty temat i tyle :) bardziej mnie przeraziło to co ludzie piszą, że w filmie jest po prostu wstawiony score z jedynki w kilku miejscach, co by znaczyło że Elfman też im nie spasował.. chorzy ludzie w tym marvelu.
Ostatnio zmieniony śr kwie 22, 2015 10:07 am przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
PonuryShepard
Parkingowy przed studiem nagrań

#205 Post autor: PonuryShepard » śr kwie 22, 2015 10:06 am

Jednak czuć w nim na tyle Elfmana, że nie biorę tego w pełni, jako zerżnięty temat z oryginalnego filmu, bo to Tyler zrobił w utworze "Outlook", który równie dobrze mógłby się nazywać "Hellicarrier". Po za tym takie "Farmhouse", "The Farm" i "Can you stop this thing?", a szczególnie "It Begins", jakoś od razu przykuły moją uwagę podczas słuchania i chętnie dodałem je do ulubionych, co przy Tylerze zrobiłem tylko w przypadku utworu "The Battle".
Ale jak napisałem: zobaczymy jak to wszystko będzie działać w filmie.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#206 Post autor: Mystery » śr kwie 22, 2015 10:19 am

Jest i recka, jak na portal szastający bardzo dobrymi ocenami na lewo i prawo to słabiutko :P
http://www.filmmusicmedia.com/reviews/a ... fmanreview

Po pierwszym nieobiektywnym odsłuchu jest średnio, głośno i chaotycznie i mimo, iż panowie grają na podobną modłę, nie powiedziałbym, że tworzy to zgrabną całość. Tyler po Into the Storm nadal nieco inspiruje się Johnem Adamsem (pierwsza część Uprising niemal jak z Matrixa), ale i tak jak na razie główną atrakcją jest temat Elfmana i jego kolaż z tematem Alana, naprawdę fajna i udana rzecz, tematyka Ultrona, Visiona czy Twinsów jakoś mnie ominęła, a Brian tyle o nich opowiadał w owym wywiadzie. A co do tego to jest spoko, opowiada sporo o Avengers, tyle, że pewnie jego słowa mało co odnoszą się do rzeczywistości i nie mówi wszystkiego, np jak to komponował muzykę do scen na farmie, a jak już wiemy po soundtracku, dwa kawałki z "farm" należą ostatecznie do Danny'ego, zmiany w obrazie naprawdę musiały być spore, skoro na chwilę przed premierę ściągnięto Elfmana by nie tylko wstawił do filmu coś tak ważnego jak temat przewodni, a i bawił się jeszcze w sceny dialogowe. A w sumie najlepszą ciekawostką było dla mnie, że już w pierwszych Szybkich i Wściekłych wykorzystano jego kawałek z The 4th Floor :wink:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#207 Post autor: Adam » śr kwie 22, 2015 10:28 am

no i gdzie na cd te tematy Briana z IM3 i Thora 2? praktycznie ich nie ma, a w filmie ludzie pisza że są. także coś namieszali z tym cd, jak i muzą w filmie.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#208 Post autor: Mystery » śr kwie 22, 2015 10:39 am

Pewnie w większości soundtrack będzie jednym, a muza w filmie drugim. Np pojawia się Kapitan, Iron czy Thor i mamy wstawiany muzyczny akcent, który będzie się miał nijak do aktualnego scoru.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#209 Post autor: Adam » śr kwie 22, 2015 13:22 pm

wczorajsze słuchanie całym wieczorem i moje pierwsze przemyślenia nt cd dziś zostały mi zburzone... czytam od dziś od rana opinie o reckach filmu, o tym że płyta jest odmienna od tego co w filmie (pierwsze sygnały miałem o tym od razu, bo nie ma tu praktycznie nic tematu z IM3 i Thora2), że w filmie są sceny z wstawionym scorem z jedynki, do tego Elfmana na cd jest połowe tego co nagrał.. to jakiś bajzel. nie mam jak teraz ocenić tej płyty. będą konieczne dwie oceny - za film i za cd, bo wygląda na to że to będą dwie różne a przede wszystkim odmienne od siebie bajki :?
NO CD = NO SALE

Templar

#210 Post autor: Templar » śr kwie 22, 2015 13:40 pm

Adam pisze:w filmie są sceny z wstawionym scorem z jedynki
Czyli było trochę prawdy w tym moim primaaprilisowym żarcie :mrgreen:

ODPOWIEDZ