Terminator Salvation - kto komponuje?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#181 Post autor: Wawrzyniec » ndz maja 17, 2009 20:07 pm

Usprawiedliwienie Danny'ego Elfmana Part 2.

To może jednym powodem dlaczego ta muzyka jest tak mało "terminatorowa" jest fakt, że sam film jest mało "terminatorowaty" :? I tutaj już bardziej wina leży po stronie McG. Tylko w takim razie McG znowu wciskał nam kit, gadając o tym jak to on szanuje Terminatora Camerona i trzyma się jego wizji itd. , skoro nie chciał tematu Fiedela. Przecież chyba jako reżyser to on musi tę muzykę zatwierdzić :?: A skoro tak, to znaczy, że klasycznego tematu nie chciał.
Oczywiście nawiązania pewne można usłyszeć, ale jak ja słyszę Terminator to ja mam w uszach, ciężką muzykę, metaliczne, brzmienia okraszone elektroniką. A niestety tego w muzyce Elfmana nie czuję. Oczywiście nie porównywałbym tej muzyki do "Iron Mana" Djawadiego, co nie zmienia faktu, że moim zdaniem jest to średni score:/

P.S. Gratuluję Preisnera, ja na razie stałem się Badeltem :wink:

http://www.lastfm.pl/user/Wawrzyniec_85

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#182 Post autor: Koper » ndz maja 17, 2009 20:18 pm

A tak z ciekawości: Czy tylko ja słucham bez ostatniego utworu? :D

Rozumiem, że ta okropna piosenka będzie lecieć w napisach końcowych, zamiast tematu Fiedela? :?

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#183 Post autor: Marek Łach » ndz maja 17, 2009 20:24 pm

OK ja jestem ignorantem w kwestii Terminatora, więc wyjaśnijcie mi. Jak brzmi terminatorowy klimat? Tylko błagam nie to buczenie z jedynki :lol:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#184 Post autor: Wawrzyniec » ndz maja 17, 2009 20:43 pm

Marek Łach pisze:Tylko błagam nie to buczenie z jedynki :lol:
Buczenie :?: Z buczeniem to mi się kojarzy bardziej motyw T1000, ale to Terminator 2.

A co do terminatorowego klimatu to już chyba mniej więcej trochę wspomniałem, ale nie widzę problemu powtórzyć :) Terminatorowata muzyka powinna być po pierwsze muzyką prostą i oszczędną. W dużej mierze powinna być to muzyka elektroniczna. Syntezator jak najbardzie mile widziany :) Powinna być też to muzyka "imitująca" trochę maszyny, a więc metaliczne brzmienia, uderzenia młotem w kowadło równie mile widziane :) A i nie należy zapomnieć o intrumentach perkusyjnych. Jakby co zawsze można jeszcze dodać parę sztucznych chórów, aby podkreślić apokaliptyczny wymiar muzyki jak i filmu. To jest moj przepis na muzykę terminatorowatą :wink:
Ale oczywiście aby taka muzyka powstała musi najpierw powstać odpowiedni film do tego najlpiej w reżyserii Jamesa Camerona :D
Mam nadzieję, że mniej więcej udało mi się wytłumaczyć terminatorowatość :?: :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#185 Post autor: Koper » ndz maja 17, 2009 20:48 pm

Marek Łach pisze:OK ja jestem ignorantem w kwestii Terminatora, więc wyjaśnijcie mi. Jak brzmi terminatorowy klimat? Tylko błagam nie to buczenie z jedynki :lol:
Ty to w ogóle jesteś ignorantem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#186 Post autor: Bucholc Krok » ndz maja 17, 2009 22:25 pm

Wawrzyniec pisze: Terminatorowata muzyka powinna być po pierwsze muzyką prostą i oszczędną. W dużej mierze powinna być to muzyka elektroniczna. Syntezator jak najbardzie mile widziany :) Powinna być też to muzyka "imitująca" trochę maszyny, a więc metaliczne brzmienia, uderzenia młotem w kowadło równie mile widziane :) A i nie należy zapomnieć o intrumentach perkusyjnych.
Ale to strasznie oklepane! Po najmniejszej linii oporu :) Jakby zrobili muzyke do filmu typu Terminator na flety i balalajke, o to by bylo cos :) Albo chocby na dudy :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#187 Post autor: Koper » ndz maja 17, 2009 22:57 pm

Bucholc Krok pisze:Ale to strasznie oklepane! Po najmniejszej linii oporu :) Jakby zrobili muzyke do filmu typu Terminator na flety i balalajke, o to by bylo cos :) Albo chocby na dudy :P
Wielce mi oklepane. W dwóch filmach było. :P

Na bałałajke mogłoby być fajne. W końcu na ukulele się udało! :D I zresztą motyw Fiedela na ukulele bije na głowę wszystkie gitarki Elfmana z "Terminator Salvation". :P

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#188 Post autor: Bucholc Krok » ndz maja 17, 2009 23:08 pm

Koper pisze: Wielce mi oklepane. W dwóch filmach było. :P
A slyszales wszystkie sciezki z filmow o robotach/cyborgach/maszynach? :P Ale chodzi o sam pomysl. Terminator - robot - metal - kuznia - mlot. I jest score! :lol:
Na bałałajke mogłoby być fajne. W końcu na ukulele się udało! :D I zresztą motyw Fiedela na ukulele bije na głowę wszystkie gitarki Elfmana z "Terminator Salvation". :P
No i w te strone trzeba isc. Muzyka moze dziwic, zaskakiwac, szokowac czy bulwersowac, ale nie nudzic! Niech nie bedzie takiego przekonania w czasie sluchania - "o, mlot uderza w kowadlo... e... sam bym to wymyslil..." :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#189 Post autor: Wawrzyniec » ndz maja 17, 2009 23:19 pm

Bucholc Krok pisze:A slyszales wszystkie sciezki z filmow o robotach/cyborgach/maszynach? :P Ale chodzi o sam pomysl. Terminator - robot - metal - kuznia - mlot. I jest score!
Zasadnicze pytanie brzmi: "Kto wpadł pierwszy na pomysł o robocie zabójcy i kto pierwszy wpadł na mechaniczne dźwięki jako motyw tegoż robota/cyborga :?:

Zresztą sam nie lubię stwierdzenia "sam bym to wymyślił". Gdyż ile razy słyszę takie stwierdzenie to aż chce mi się, niezbyt ładnie odpowiedzieć:
"To czemuś nie wymyślił :?: " A po za tym najprostsze rozwiązania są najlepsze. Na filmiku z tą "podnieconą" Japonką Fiedel opowiada jak wymyślił motyw terminatora. I jak go zaprezentował Cameronowi, ten od razu powiedział "To jest to!". A i tak motyw Fiedela to nie same uderzenia, ale także bardzo dobry i melodyjny motyw główny, który szybko wpada do głowy. Motyw, który chyba każdemu kojarzy się z Terminatorem. To jest według mnie spore osiągnięcie.

Mefisto

#190 Post autor: Mefisto » pn maja 18, 2009 01:22 am

Wawrzyniec pisze:Oczywiście nie porównywałbym tej muzyki do "Iron Mana" Djawadiego, co nie zmienia faktu, że moim zdaniem jest to średni score:/
nie porównałem tego do Iron Mana tylko ogólnie - TS mógł jak dla mnie napisać ktokolwiek. Od Elfmana mam jednak prawo wymagać czegoś lepszego - tym bardziej po fantastycznym poprzednim roku.

A co do muzyki Fiedela - była oszczędna, może niezbyt dobrze słuchało się jej osobno, ale do cholery miała klimat, który od razu przywodził na myśl T-800, czy inne roboty, nie wspominając o tym, że była oryginalna. W TS Elfman nie pokazuje dosłownie nic.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#191 Post autor: Wawrzyniec » pn maja 18, 2009 01:48 am

Mefisto pisze:nie porównałem tego do Iron Mana tylko ogólnie - TS mógł jak dla mnie napisać ktokolwiek. Od Elfmana mam jednak prawo wymagać czegoś lepszego - tym bardziej po fantastycznym poprzednim roku.
O przepraszam, gdyż myślałem, że jak, jako przykład pojawia się Djawadi to od razu "Iron-Man". Ale oczywiście absolutnie zgadzam się z tym co napisałeś. Oczywiście po Elfmanie można było oczekiwać czegoś więcej. Chociaż może po prostu jest to odpowiednia muzyka do tego filmu, który niedługo się ukaże:/ Starałem się choć trochę przekonać bardziej do "T4" i nawet byłem na dobrej drodze, ale... Ale zaraz po podwójnym przesłuchaniu "T4" włączyłem sobie stare, dobre "T2" i wtedy dobitnie poczułem o ile lepsza i przede wszystkim klimatyczna jest muzyka Fiedela :)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#192 Post autor: Bucholc Krok » pn maja 18, 2009 07:50 am

Wawrzyniec pisze: Zasadnicze pytanie brzmi: "Kto wpadł pierwszy na pomysł o robocie zabójcy i kto pierwszy wpadł na mechaniczne dźwięki jako motyw tegoż robota/cyborga :?:
No kto? :)
Zresztą sam nie lubię stwierdzenia "sam bym to wymyślił".
Gdyż ile razy słyszę takie stwierdzenie to aż chce mi się, niezbyt ładnie odpowiedzieć: "To czemuś nie wymyślił :?: "
Dlaczego nie zrealizowal, raczej :) Powody moga byc rozne. Np. nie jest sie kompozytorem. Rozne pomysly moze miec kazdy, tylko nie kazdy ma warunki do ich realizacji. Ale kazdy ma prawo o tym mowic/pisac i ogolnie krytykowac. Czy nie? :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#193 Post autor: Koper » pn maja 18, 2009 17:31 pm

Bucholc Krok pisze:
Wawrzyniec pisze: Zasadnicze pytanie brzmi: "Kto wpadł pierwszy na pomysł o robocie zabójcy i kto pierwszy wpadł na mechaniczne dźwięki jako motyw tegoż robota/cyborga :?:
No kto? :)
Wg amerykańskiego sądu Harlan Ellison :P aczkolwiek mam tu spore wątpliwości... :)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#194 Post autor: Bucholc Krok » pn maja 18, 2009 19:41 pm

Hm.. no to moze podziel sie z nami tymi watpliwosciami. No chyba, ze sie boisz procesu.. :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#195 Post autor: Koper » pn maja 18, 2009 20:31 pm

Ellison oskarżył Camerona, że zrzynał od niego: z dwóch odcinków jakiegoś serialu, do którego ten pisał scenariusze a także z opowiadania "I Have No Mouth and I Must Scream". Z tego ostatniego rzekomo miał wziąć pomysł na SkyNet. Akurat tak się składa, że czytałem to opowiadanie. Z grubsza chodzi w nim o to, że ludzkość szlag trafił a jakiś superkomputer (tak na mój gust to jakiś psychicznie chory - może zawirusowany, albo to taka późna wersja Windowsa?) znęca się nad kilkuosobową grupką ostatnich żywych ludzi, wymyślając dosłownie surrealistyczne tortury. Jeśli Terminator ma to plagiatować, to równie dobrze można plagiat z tego opowiadania zarzucić Clarke'owi/Kubrickowi w "Odysei Kosmicznej" (sławetny HAL). Zakładając, że poziom rzekomego plagiatu w przypadku wspomnianych serialowych odcinków jest podobny, to uznaję ten wyrok za... mówiąc delikatnie: kontrowersyjny. :)

ODPOWIEDZ