STEVEN PRICE - GRAVITY (2013)
Re: STEVEN PRICE - GRAVITY (2013)
to były efekty dźwiękoweMarek Łach pisze:podkręca napięcie i kreuje klimat
pffff... ta wyprana z oryginalności tapeta? Philomenę by podłożyli, byłby lepszy efektmuzycznego sygnału zagrożenia po wyjściu z kina długo nie mogłem wybić z głowy

mhm, Njumana najlepiej - wszyscy by pospali, nawet muchy i kurz na sali...
#FUCKVINYL
Marek, nie załamuj mnieMarek Łach pisze:Chyba dwa różne filmy widzieliśmy, bo score Price'a od początku robi w filmie świetną robotę, podkręca napięcie i kreuje klimat, muzycznego sygnału zagrożenia po wyjściu z kina długo nie mogłem wybić z głowy, a i te liryczno-refleksyjne momenty ładnie komponują się z kadrami Lubezkiego. Gdyby nie obciachowe, ogłupiające anthemy na końcu, sam wystawiłbym 5 za film.

Mefi, nie poznaję CięMefisto pisze:pffff... ta wyprana z oryginalności tapeta? Philomenę by podłożyli, byłby lepszy efekt

Nie moja wina, że mnie podkurwia to piszczenie o zajebistości Gravityhp_gof pisze:Mefi, nie poznaję Cię

- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Nie wiem, co 90% tego score ma wspólnego z RCP. Przecież te 90% to dokładne przeciwieństwo RCP. RCP jest zawsze do bólu osadzone w aspekcie fabularnym i podąża niewolniczo za fabułą, a Gravity przez większą część czasu balansuje na granicy abstrakcji i bardzo luźno (choć jak się okazuje skutecznie) jest powiązane z przebiegiem całej opowieści, mimo powracającej elektronicznej niby-motywiki. Dlatego zresztą jest ciężkie w słuchaniu poza filmem, bo narracyjność jest tu mocno ograniczona. Ale taki celowy muzyczny abstrakcjonizm w wielomilionowej superprodukcji sam w sobie jest rzadkim chwytem i ostatnie co przywoływałbym tutaj to RCP.
Ale rozumiem, że Mefi zaostrza flejm nie bez powodu, tylko celem rozkręcenie kampanii propagandowej pt. Oscar dla Newmana.
Ale rozumiem, że Mefi zaostrza flejm nie bez powodu, tylko celem rozkręcenie kampanii propagandowej pt. Oscar dla Newmana.

Chodzi mi raczej o brzmienie, niż aspekt fabularny. Zresztą jestem przekonany, że gdyby HZ się pod tym podpisał, to byłyby gromy z każdej strony. Ale, że jakiś debiutant? Arcydzieło!Marek Łach pisze:Nie wiem, co 90% tego score ma wspólnego z RCP. Przecież te 90% to dokładne przeciwieństwo RCP. RCP jest zawsze do bólu osadzone w aspekcie fabularnym i podąża niewolniczo za fabułą

Walą mnie te Oscary - szczególnie jak widzę takie "mistrzowskie" osiągnięcia w głównej stawce, jak Gravity i Jestę niewolnikięAle rozumiem, że Mefi zaostrza flejm nie bez powodu, tylko celem rozkręcenie kampanii propagandowej pt. Oscar dla Newmana.

- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Znowu nie wiem, co ma do elektroniczno-ambientowo-abstrakcyjnego designu Zimmer, ale jeśli już to akurat za tego rodzaju designiarskie eksperymenty (które skądinąd można na palcach jednej ręki policzyć: Joker, Bane, fragmenty Incepcji) Zimmer był tutaj zwykle chwalony, natomiast jechano po nim za zupełnie inne rzeczy.
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Dla mnie w Grawitacji, poza anthemami, więcej jest Briana Eno niż Zimmera.
No, OK. Motyw zagrożenia jest oparty na podobnym pomyśle melodycznym, co Why So Serious... ale tylko tyle.
No, OK. Motyw zagrożenia jest oparty na podobnym pomyśle melodycznym, co Why So Serious... ale tylko tyle.
I to mówi ktoś, kto zupełnie nie zna elektroniki lat 80? Szok 

- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Akurat Eno znam całkiem dobrze, dzięki Danielosowi. 5 albumów
.

to po wuju jak on samych solowych i ambientowych ma razem 25, a gdzie do tego kolaboracje z innymi których jest tyle samo 

#FUCKVINYL
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
No z 40 wyjdzie, jak wziąć pod uwagę kolaboracje.
Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
Cóż za score, Howard Shore.
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
A Paweł ma to w dupie. Przesłuchał 5 i jest ekspertem. 

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński