Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#1741 Post autor: Bucholc Krok » ndz lut 20, 2011 19:43 pm

Mystery Man pisze: Pino Donaggio – Home Movies 4.0
Score mimo, iż krótki jest tak przebojowy i fajny, iż ciężko go wyłączyć i po ostatnim utworze nie sposób nie włączyć znów pierwszego.
Ciekawe, bo próbki, jakie dała Varese zapowiadały padakę roku. :)
The Phantom - David Newman 4.0
Fantastyczny action score, chyba najlepszy David Newman z jakim miałem do czynienia. Epic stuff.

I tylko 4 :?:
David Hirschfelder – Aquamarine 3.0
Po sukcesie ostatnich prac Australijczyka sięgnąłem po coś wcześniejszego z jego repertuaru, ale niestety się zawiodłem, kompletnie spłynęła po mnie ta kompozycja.
I aż 3 :?:
Sam Cardon – Zion Canyon: Treasure of the Gods 4.0
Cardon to jest jednak gość, zawsze dostarcza kawał kapitalnego grania. Tutaj jest nie inaczej, świetna praca.
Znowu 4.. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1742 Post autor: Mystery » ndz lut 20, 2011 19:50 pm

Bucholc, aby się tylko do czegoś przyczepić :wink: A Home Movies jest po prostu fajne i niezwykle przyjemne, świetnie się tego słucha.
http://www.youtube.com/watch?v=GRXyYTJd38Q

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1743 Post autor: Koper » ndz lut 20, 2011 19:51 pm

Bo to stara pierdoła i maruda. Zamiast coś na temat muzyki napisać, to tylko szuka wszędzie dziury w całym albo płacze bo mu się folia popsuła przy przesyłce... :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#1744 Post autor: Bucholc Krok » ndz lut 20, 2011 20:06 pm

Mystery Man pisze:Bucholc, aby się tylko do czegoś przyczepić :wink:
Nie widzę u Ciebie spójności między komentarzami a notami. To już któryś raz. :P
A Home Movies jest po prostu fajne i niezwykle przyjemne, świetnie się tego słucha.
http://www.youtube.com/watch?v=GRXyYTJd38Q
Jakoś nie przepadam za połączeniem "klasyki" z "nowoczesnymi" instrumentami.
Koper pisze:Bo to stara pierdoła i maruda.

Ło, Koper jak zawsze miły. :D
Zamiast coś na temat muzyki napisać,

Skomentowałem najnowszą "rewelację" blada. :) Zresztą muzyki się lepiej słucha niż o niej pisze.
to tylko szuka wszędzie dziury w całym albo płacze bo mu się folia popsuła przy przesyłce... :P
Przy przesyłce folia się nie psuje. Najwyżej plastyk pęka. :P
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Mefisto

#1745 Post autor: Mefisto » ndz lut 20, 2011 20:13 pm

Mystery Man pisze:Pino Donaggio - Carrie 4.0
co tak mało?

The Phantom - David Newman 4.0
Fantastyczny action score, chyba najlepszy David Newman z jakim miałem do czynienia. Epic stuff.
Dobry score, ale czy taki najlepszy? Polemizowałbym.

Se7en - porządne granie od mistrza suspensu. Cięzki album, ale bardzo satysfakcjonujący.

4 / 5

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1746 Post autor: Mystery » ndz lut 20, 2011 20:43 pm

Mefisto pisze:co tak mało?
Tyle samo dałeś pod recką na s.pl :P
Mefisto pisze:Dobry score, ale czy taki najlepszy? Polemizowałbym.
Za dużo to tego Newmana nie znam, ale z najlepszych co znam to stawał by w szranki z Galaxy Quest czy Anastazją.

Mefisto

#1747 Post autor: Mefisto » ndz lut 20, 2011 20:58 pm

Dzisiaj bym dał 4,5 po namyśle :)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1748 Post autor: DanielosVK » ndz lut 20, 2011 23:08 pm

Hans Zimmer - A League of Their Own

Szczerze mówiąc natknąłem się na to gdzieś i pomyślałem sobie "a co tam, spróbuję". I jestem pozytywnie zaskoczony. Nie spodziewałem się muzyki w tym stylu. Świetne, bardzo przyjemne i energiczne jazzowe granie. Z pewnością nie raz do tej płytki wrócę, szkoda, że Zimmer dzisiaj już jazzu nie tyka. Oczywiście mówię o bootlegu, a nie oficjalce, w której 90% płyty to piosenki, a ze score'u są tylko dwie suitki.

Mocne 4/5, a może i w porywach 4,5/5.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#1749 Post autor: Marek Łach » ndz lut 20, 2011 23:10 pm

Superowy score, to jest mój numer 1 spośród ścieżek Hansa, które potrzebują porządnego wydania. Jak kiedyś wydadzą, to nawet recenzję klepnę. ;)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#1750 Post autor: Marek Łach » pn lut 21, 2011 14:46 pm

David Hirschfelder - Sanctum

Bardzo solidne orkiestrowe granie. Powinno się spodobać fanom symfoniki na wysokim poziomie technicznym (Tomek?). Wady: album jest zdecydowanie za długi, no i Hirschfelder znowu trochę za bardzo idzie w oklepane brzmienia (całość jest jednak mocno 'generic'). Z fajnych rzeczy najbardziej podobają mi się chwyty a la Philip Glass - w najlepszym chyba utworze na płycie, bardzo dobrym kawałku akcji "Flow Stone Walls". Oczywiście po części też są pewną wadą, bo są wtórne, ale nadają ścieżce takiego charakteru i pazurka. ;) Gdyby skrócić score do 40 minut, dałbym mocną czwórkę. A tak, skłaniam się raczej do 3,5 - Hirschfelder wciąż musi odnaleźć swój unikalny głos, ale gołym okiem widać, jak rozwija się z każdym "mainstreamowym" projektem. Czekam co Koper w recce napisze. :)

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#1751 Post autor: Tomek » pn lut 21, 2011 17:44 pm

Dzięki Marek za rekomendację :) Ścieżkę już mam, ale poczekam na film. Czyli można w tych tematach znaleźć (jak się chce i poszuka) jakąś alternatywę dla twórczości np. Briana Tylera? ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1752 Post autor: Koper » pn lut 21, 2011 17:46 pm

Recka już jest tak a propos :) więc nie będę się tu powtarzał. Widzę, że Marek ocenia tak jak i ja. :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1753 Post autor: Wawrzyniec » wt lut 22, 2011 00:43 am

Koper pisze:Widzę, że Marek ocenia tak jak i ja. :)
To miło, gratuluję. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1754 Post autor: Adam » wt lut 22, 2011 09:32 am

Naoki Sato - Space Battleship Yamato (2010)

jezusie nazarejski jaki geniusz :!: potężne, mocne, głośne i melodyjne! powrót do złotych lat symfoniki '90!

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1755 Post autor: Mystery » wt lut 22, 2011 16:17 pm

Adam Krysiński pisze:Naoki Sato - Space Battleship Yamato (2010)

jezusie nazarejski jaki geniusz :!: potężne, mocne, głośne i melodyjne! powrót do złotych lat symfoniki '90!
Clemmensen dał nawet piąteczkę, ale aż tak dobre to chyba nie jest, jak dla mnie 4 to max, z tą symfoniką lat 90! to też bym nie przesadzał, bo to jednak inny rodzaj orkiestrowego brzmienia, od razu słuchać, że to japońskie :)

Arnau Bataller - La Herencia Valdemar
Co za score! Jeden z najlepszych pochodzących z hiszpańskich filmów grozy ostatnich lat, swoją drogą dziwne, że Koper jeszcze tego nie zreckował :wink: Mimo, iż jest to horror to jakieś 80 % muzyki to dramatyczne granie i to dramatyczne granie wysokiej próby, może na dłuższą metę nieco monotonne, ale bogate tematycznie, niezwykle emocjonalne i doskonale wykonane, parę utworów naprawdę robi niemałe wrażenie. Akcja również stoi na wysokim poziomie, zresztą obadajcie sami:
http://www.youtube.com/watch?v=c5Y69Kf4xeE

Jeden z lepszych scorów ubiegłego roku, a już niedługo ukaże się soundtrack do części drugiej tego filmu. Mocne 4 i zaostrzony apetyt na więcej.

ODPOWIEDZ