HANS ZIMMER - RUSH (2013)
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Re: HANS ZIMMER - RUSH (2013)
ja nie potrzebuje do tego oglądać filmu by wiedzieć że w Rush mistrzunio pozamiatałWawrzyniec pisze:Ale przynajmniej cieszę się, że moja żelazna maksyma, że należy oceniać muzykę po zapoznaniu się jak sprawuje się ona w filmie, po raz kolejny okazała się słuszna.

i tak chodziło mi o to, że to najlepszy score od Incepcji.
NO CD = NO SALE
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Tzn. w dyskusjach tutaj zauważyłem jeden element - problem głównego tematu, gdzie ludzie się zastanawiają, czy to Ramin czy może Jablo:
1. Po pierwsze to bardziej All-Spark niż temat (pieśń) Lannisterów, z której Hans wziął cztery nuty i dwa akordy, do których dojść mógł zupełnie samodzielnie.
2. Z All-Spark Hans wziął nie melodię a strukturę tematu, ale że tam ghostwritował ponoć dość dużo (nie dlatego, że coś było nie tak z muzyką Jablo, tylko on albo rodzina miał jakieś problemy zdrowotne, są podobno jakieś podziękowania dla lekarzy i szpitala na score; Hans nie bardzo chce mówić o tych sprawach).
3. To nie są najgorsze kopie w tym score. Jakoś nikt się nie skarży na akordy z Dream Is Collapsing w muzyce akcji, które są bardziej zauważalne niż Ramin/Jablo w temacie...
I nikt nie zauważył jak ważnym kawałkiem dla tego score jest... Why So Serious.
Kolejna rzecz, na którą warto by zwrócić uwagę. Muszę ją umieścić w spoilerze dlatego, że nie mogę zakładać, że ludzie, którzy są zainteresowani filmem doskonale znają biografię Niki Laudy. Wszyscy pytają, gdzie jest fun w tym score, gdzie jest ta iskierka "magii" (jak ja nienawidzę tego podziału...) z Days of Thunder (ci, którzy zestawiają ten score z DoT zapominają o takim małym score z 2000 roku pt. Mission: Impossible 2, który ukształtował Rush jeszcze bardziej), to ja to wyjaśnię (tzn. dlaczego jej nie ma) na jednym przykładzie. Tylko muszę włożyć to w pewien historyczny kontekst.
Lata 70-te to najgorsze lata w historii bezpieczeństwa na torach F1. W Rush nawet (chyba przesadnie, ale niewiele) mówią w telewizji, że średnio ginie dwóch kierowców na sezon. Faktycznie, zrobiłem mały research i historie są po prostu przerażające. Po pierwsze, w całej historii Formuły 1, nie licząc przypadków, kiedy komuś złamało podstawę czaszki albo coś w tym stylu, zginąć można było na dwa najwyraźniej sposoby: albo spłonąłeś żywcem, albo obcięło ci głowę. Dzisiaj jak wybuchnie ci silnik, wysiadasz wściekły z samochodu, schodzisz z toru i czekasz aż dźwig zdejmie bolid. Wtedy liczyłeś na cud, bo się od tego silnika zająłeś. Jeszcze byli idioci, którzy okładali dla zmniejszenia wagi bolid magnezem, wtedy to już w ogóle umarł w butach. To samo przy wjeździe w barierkę: Dzisiaj walniesz w barierkę i od czasu zmian regulaminu po śmierci Senny i Ratzenbergera 20 lat temu nie stanie się nic. Jak zaświadczają dwa wypadki na Watkins Glen w 1973 i 1974 roku, oba prawie identyczne w przebiegu, w tych czasach wjechałeś w barierkę, to ci odleciała głowa, dosłownie (chyba mogę zdradzić, bo to nie jest spoiler specjalny, że Howard nam nie oszczędza takiego widoku, skądinąd właśnie na Watkins Glen, z tym że połączył oba wypadki w jeden, tak, że nie wiadomo, czy to, co widzimy to Francois Cevert czy Koinigg). Jest jeszcze jeden totalnie przerażający wypadek, jak się o nim czyta, ale jest on późniejszy niż wydarzenia na ekranie i nie wiem, czy ktokolwiek chciałby czytać na forum takie szczegóły w ogóle.
Days of Thunder to film bardzo lekki pod tym względem i owszem, jest wypadek, w którym nasi dwaj główni rywale kończą w szpitalu (zresztą w końcu jako przyjaciele) ze złamanymi nogami, ale nic więcej. Co się stało z Laudą w 1976 roku - albo wiecie, albo doczytacie i/lub obejrzycie w Rush. Świadomi tej wiedzy i różnic konwencji (DoT było PG-13, Rush jest bardzo mocną R-ką), puśćcie sobie dwa kawałki - The Accident z DoT i Nurburgring z Rush. Już będziecie wiedzieć, dlaczego Rush jest dużo bardziej poważnym score niż Days of Thunder: Tam Hans mógł sobie olać bezpieczeństwo toru praktycznie zupełnie, choć pewnie częściowo dlatego (z powodu braku takiej emocjonalnej głębi, jaką by chciał dać i tak, był w stanie to zrobić w tych czasach, bo bardzo głębokim psychologicznie scorem jest np. Rain Man i m.in. dlatego nienawidzę tego popularnego na forum sztucznego podziału) go tak dzisiaj nie znosi. Rush gra nie tylko faktem, że mamy wyścigi samochodowe i jest super, ale także gra tym, że to nie był w tych czasach, delikatnie mówiąc, najbezpieczniejszy sport.
1. Po pierwsze to bardziej All-Spark niż temat (pieśń) Lannisterów, z której Hans wziął cztery nuty i dwa akordy, do których dojść mógł zupełnie samodzielnie.
2. Z All-Spark Hans wziął nie melodię a strukturę tematu, ale że tam ghostwritował ponoć dość dużo (nie dlatego, że coś było nie tak z muzyką Jablo, tylko on albo rodzina miał jakieś problemy zdrowotne, są podobno jakieś podziękowania dla lekarzy i szpitala na score; Hans nie bardzo chce mówić o tych sprawach).
3. To nie są najgorsze kopie w tym score. Jakoś nikt się nie skarży na akordy z Dream Is Collapsing w muzyce akcji, które są bardziej zauważalne niż Ramin/Jablo w temacie...
I nikt nie zauważył jak ważnym kawałkiem dla tego score jest... Why So Serious.
Kolejna rzecz, na którą warto by zwrócić uwagę. Muszę ją umieścić w spoilerze dlatego, że nie mogę zakładać, że ludzie, którzy są zainteresowani filmem doskonale znają biografię Niki Laudy. Wszyscy pytają, gdzie jest fun w tym score, gdzie jest ta iskierka "magii" (jak ja nienawidzę tego podziału...) z Days of Thunder (ci, którzy zestawiają ten score z DoT zapominają o takim małym score z 2000 roku pt. Mission: Impossible 2, który ukształtował Rush jeszcze bardziej), to ja to wyjaśnię (tzn. dlaczego jej nie ma) na jednym przykładzie. Tylko muszę włożyć to w pewien historyczny kontekst.
Lata 70-te to najgorsze lata w historii bezpieczeństwa na torach F1. W Rush nawet (chyba przesadnie, ale niewiele) mówią w telewizji, że średnio ginie dwóch kierowców na sezon. Faktycznie, zrobiłem mały research i historie są po prostu przerażające. Po pierwsze, w całej historii Formuły 1, nie licząc przypadków, kiedy komuś złamało podstawę czaszki albo coś w tym stylu, zginąć można było na dwa najwyraźniej sposoby: albo spłonąłeś żywcem, albo obcięło ci głowę. Dzisiaj jak wybuchnie ci silnik, wysiadasz wściekły z samochodu, schodzisz z toru i czekasz aż dźwig zdejmie bolid. Wtedy liczyłeś na cud, bo się od tego silnika zająłeś. Jeszcze byli idioci, którzy okładali dla zmniejszenia wagi bolid magnezem, wtedy to już w ogóle umarł w butach. To samo przy wjeździe w barierkę: Dzisiaj walniesz w barierkę i od czasu zmian regulaminu po śmierci Senny i Ratzenbergera 20 lat temu nie stanie się nic. Jak zaświadczają dwa wypadki na Watkins Glen w 1973 i 1974 roku, oba prawie identyczne w przebiegu, w tych czasach wjechałeś w barierkę, to ci odleciała głowa, dosłownie (chyba mogę zdradzić, bo to nie jest spoiler specjalny, że Howard nam nie oszczędza takiego widoku, skądinąd właśnie na Watkins Glen, z tym że połączył oba wypadki w jeden, tak, że nie wiadomo, czy to, co widzimy to Francois Cevert czy Koinigg). Jest jeszcze jeden totalnie przerażający wypadek, jak się o nim czyta, ale jest on późniejszy niż wydarzenia na ekranie i nie wiem, czy ktokolwiek chciałby czytać na forum takie szczegóły w ogóle.
Days of Thunder to film bardzo lekki pod tym względem i owszem, jest wypadek, w którym nasi dwaj główni rywale kończą w szpitalu (zresztą w końcu jako przyjaciele) ze złamanymi nogami, ale nic więcej. Co się stało z Laudą w 1976 roku - albo wiecie, albo doczytacie i/lub obejrzycie w Rush. Świadomi tej wiedzy i różnic konwencji (DoT było PG-13, Rush jest bardzo mocną R-ką), puśćcie sobie dwa kawałki - The Accident z DoT i Nurburgring
Spoiler:
a kto stawia zarzuty że nie ma tu funu?
chyba, że jacyś jankesi którzy myślą, że to miał być film a'la Need For Speed
u nich zawsze na bakier z historią Eu i logicznym mysleniem 

NO CD = NO SALE
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Parę osób na forum u nas żałowało, że w tym score brakuje tego funu, jaki ma Days of Thunder. Zachód jest zachwycony tym score.
Aha. Pewnie Koper
Jak mógł być tu fun, skoro film opowiada taką historię?
To tak jakby mieć pretensje że u Younga w Hellraiserach nie ma funu 

NO CD = NO SALE
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Przecież to Ty wszędzie szukasz funu. Tyler jest dla Ciebie fajny bo ma fun. Nigdy nie pisałem, ze problemem Rush jest brak jakiegoś tam funu.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Swoją drogą momentami Hansu sili się na jakiś fun/coolowość i do tego jeszcze te piosenki na soundtracku, więc nie róbmy z tego jakiegoś drama-score. W sumie chyba właśnie problemem jest to, że ten score to ani w jedną, ani w drugą stronę.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Po filmie zrozumiesz, dlaczego najbardziej "funowe" kawałki są akurat dla Hunta.
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Rozumiem, że pewne rzeczy pewnie uzasadnia w tym score kontekst filmowy, dlatego póki co nie rzucam tutaj jakimiś ostatecznymi osądami i ocenami. Mogę się tylko zgodzić, że montaż muzyki na albumie nie jest najlepszy.
Wiesz, jest jednak różnica zżynać z samego siebie (Horner), a zżynać od uczniów, którzy zżynają od Ciebie. Bo tu nie chodzi tak naprawdę o to, czy pierwsze były Transformery, czy GoT, tylko o to, że na dzień dzisiejszy jest to moment niezwykle charakterystyczny dla sierialu i wykorzystywać go (bo tłumaczenie, że Hans sam mógł do tego dojść jest śmieszne przy ich sposobie pracy z bliblioteką sampli) jako motyw przewodni do takiego filmu to zwykły facepalm. To tak jakby w latach 90 wjebać motyw z Friends do Thin Red Line lub LA Confidential.Paweł Stroiński pisze:Jakoś nikt się nie skarży na akordy z Dream Is Collapsing w muzyce akcji, które są bardziej zauważalne niż Ramin/Jablo w temacie...
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Z biblioteką czy nie, wciąż muzykę piszesz na klawiaturze keyboarda czy fortepianu. A-E-F-D to dźwięki, które dość łatwo ze sobą połączyć i jakoś Ramin nie musiał tutaj w niczym pomagać
. Poza tym chodzisz po tym studiu codziennie i słyszysz, jak się męczą. To wchodzi do głowy.
Zimmer rozwija te cztery nuty w coś tak odległego od tematu Lannisterów (czy nawet All-Spark) jak temat ze Star Wars od tematu z Supermana.

Zimmer rozwija te cztery nuty w coś tak odległego od tematu Lannisterów (czy nawet All-Spark) jak temat ze Star Wars od tematu z Supermana.
Może sobie rozwijać i w inną galaktykę - słychać jednak skąd to, brzmienie jest praktycznie takie samo (podobnie zresztą jak w Grze Endera). A to, że wchodzi im do głowy to już kompletnie bzdurne wytłumaczenie - za to im płacą, żeby (jakkolwiek dziwnie brzmi to przy dzisiejszych wymogach producentów i temptrackach) wymyślali nowe melodie. A to wszystko kopiuj-wklej, jeden od drugiego. U Zimmera to razi tym bardziej, że to on jest mistrzem, a nie szoferem. Ale cóż - jak mówi Tomek: McScory to wszystko powoli coraz bardziej. Za 5 lat każdy ich duży film będzie pewnie brzmiał tak samo i korzystał z tych samych melodii, bo "tak jest na klawiaturze" 

- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Ja będę trzymał się All-Spark, a nie Lannisterów, ze względu na bliższy Jablonsky'emu aranż.