FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

#1636 Post autor: Adam » sob kwie 26, 2014 10:37 am

Kaonashi pisze:
Cisek pisze: - kultowe piosenki napisane do filmów z serii James Bond w wykonaniu gwiazd polskiej rozrywki i orkiestry,
Robimy forumową zrzutkę na pampersy dla Adama.
żartujesz sobie? :? Wodecki śpiewający Bondy? :lol: :lol: :lol: tego się skomentować nie da, szkoda że nie Gąssowski albo Krawczyk...... dafuq... dalej się nie mogę pozbierać po tym newsie, tym bardziej mając na względzie to, jak wyglądał bondowy koncert na Teneryfie u Navvaro który nim kieruje, a który tu będzie dyrygował. Jestem zszokowany Jedyne dwa pewniaki to Ziółko i Steczkowska - oni dadzą radę i będzie moc, byłem na niejednym ich koncercie. ale nie tak wyobrażałem sobie bondowy koncert - nie z graniem coverów. powinni walnąć suity na full orkiestrę... No i gdzie Arni? :( Będzie to ciekawostka - nie jest tozły pomysł, ale mega fan bonda jak ja, który wychowywał się na tych filmach, dla którego to najważniejsza franczyza w historii kina nie może być w pełni zadowolony z pójścia w taką opcję - to bardziej cel pod medialność i publikę, bo media podchwycą nie program tylko wykonawców.

Reszta nie jest zła. Ten Kon Tiki ponoć ambitne, choć oglądanie filmu o wielorybku i słuchanie plumkania do tego średnio mi pasuje - stąd ten pkt programu jest mi najbardziej obojętny - jak rok temu islandia i te klimaty :mrgreen: Najlepszy wg mnie będzie koncert Ascap i na niego czekam najbardziej, choć z tą Wielką Czwórką, ogłaszając najpierw Gustava, to troszkę przyszaleli do wielkości ;-) O wykon Gladiatora się nie boję bo to prosta muza i spokojnie dadzą radę, Lisa przyjedzie i ok. Tylko znów - jak przy Bondach i Arnim - gdzie Hansik? :( Co do JNH to jak już pisałem wcześniej - cóż, do przewidzenia, niejeden już obiecywał przed kamerką internetową dla publiczności, stąd pogódźcie się :) Ogólnie program podoba mi się bardziej niż rok temu. Zdecydowanie bardziej.

Aha i jeszcze jedno na koniec - ceny biletów. Grube. Wg mnie za grube. Tym bardziej że FMF do tej pory słynął z WYBITNIE tanich miejscówek, stąd dużą popularność udało im się zdobyć.

Ogólnie jest b.fajnie, choć serduszko boli z tymi Bondami że poszli akurat taką drogą :) Fajnie odrobili lekcje z poprzedniego roku, i w tym już nie ma hambitnego grania dla hipsterstwa i muzykologów, tylko wszystko super wyważone.

can't wait i brawa za program 8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1637 Post autor: Koper » sob kwie 26, 2014 12:13 pm

Z Kon Tiki to właściwie co ma być? Koncert z fragmentami filmu czy co? Bo jako film z muzą na żywo jest przecież Gladiator.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Dexter
Kserujący nuty

#1638 Post autor: Dexter » sob kwie 26, 2014 12:36 pm

Według programu to pełna projekcja z muzyką na żywo (na profilu na fb to potwierdzili), czyli dokładnie to samo, co w przypadku Gladiatora. Różnica: Kon-Tiki zostaje w Hali ocynowni, Gladiator będzie w Kraków Arenie.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1639 Post autor: Wawrzyniec » sob kwie 26, 2014 12:57 pm

Szczerze to jestem mocno zawiedziony tym programem. :(
Przynajmniej dotychczas był jeden, jeden dzień, kiedy było coś naprawdę ciekawego. Wiem, wiem niby Gladiator, i Lisa Gerrard to kobieta z klasą, ale bez Hansa Zimmera to nie to samo. Tak samo bez Ocynowni.
Plus dwa koncerty symultaniczne. Kon-Tiki jest ładne i film spoko, ale to się dla mnie na taki koncert średnio nadaje.
Te piosenki z Bonda to jeszcze nie wiemy kto to będzie śpiewał, ale boje się, że może wyjść niezła biesiada.
I na koniec Gustavo. OK, The Last of Us mi się naprawdę podoba, ale to nie jest muzyka na takie koncerty. Zobaczycie, ludzie będą spali i wychodzili w połowie. A jak co to radzę Wam tylko przygotować śpiwory i termosy z mocną czarną kawą.

Największy ból, to taki, że chyba nie ma ani jednego naprawdę wielkiego nazwiska. Tak jak był Hisaishi, Goldenthal, czy Davis. Oni wszyscy stworzyli prace, które jakoś się zapisały do kinematografii. I nie ujmując, ale Gustavo do tego grona się nie zalicza.

Jakoś tak sobie mi się to podoba i nie wiem czy nie lepiej pomyśleć o tej Pradze. :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Mefisto

#1640 Post autor: Mefisto » sob kwie 26, 2014 13:30 pm

Adam pisze:choć oglądanie filmu o wielorybku i słuchanie plumkania do tego średnio mi pasuje
To nie jest film o wielorybku.
Dexter pisze:Różnica: Kon-Tiki zostaje w Hali ocynowni, Gladiator będzie w Kraków Arenie.
Fail. Powinno być odwrotnie.

Awatar użytkownika
bartex9
Spec od additional music

#1641 Post autor: bartex9 » sob kwie 26, 2014 13:48 pm

Wawrzyniec pisze:Te piosenki z Bonda to jeszcze nie wiemy kto to będzie śpiewał, ale boje się, że może wyjść niezła biesiada.
Ze strony FMFu:

wykonawcy:
Monika Borzym
Natalia Nykiel
Justyna Steczkowska
Damien Ukeje
Zbigniew Wodecki
Aga Zaryan
Mateusz Ziółko
oraz gościnnie: Esther Ovejero

Damian Ukeje już miał epizod z piosenką Bondowską: https://www.youtube.com/watch?v=4tVoGpw5K3M

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1642 Post autor: Adam » sob kwie 26, 2014 16:50 pm

co Wy dupicie, mega program jest (kwestię to co będzie gdzie grane i nietrafioną wersję wykonów Bonda pomijam)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#1643 Post autor: Tomek » pn kwie 28, 2014 13:46 pm

Ty to jak zwykle (pewnie prowokatorsko) na przekór: jak coś jest do pupy wedle większości to jest mega, a jak coś jest mega to wg Ciebie jest do pupy.

Ja również jestem zawiedziony tym programem, bo widać, że organizatorzy idą coraz bardziej w stronę imprezy masowej. Co roku biorą coś z Filmucite, szkoda jedynie, że tym razem nie to, co trzeba... Koncert bondowskich evergreenów to jest temat dla VIP-ów i snobów, którzy przypadkiem zbiorą się na koncercie. I tak, to będzie galo-biesiada, pewnie z moderacją jakiejś znanej z tv celebrytki albo celebryta. Za bardzo śmierdzi mi to wszystko gwiazdami estrady - to one będą gwiazdą tego wieczoru, nie muzyka. A na Filmucite przecież były tematyczne koncerty Goldsmitha, Williamsa i jeszcze paru tuzów. No ale my musimy się hipstersko odróżnić ;-)

Również finałowa gala - jak to ma być znowu na takiej zasadzie jak w zeszłym roku, to również mnie to nie interesuje. Chcę tematycznych lub kompozytorskich koncertów tak jak to się robi na Zachodzie a nie jakichś playlist układanych przez (z całym szacunkiem) słuchaczy RMF Classic... Za rok co wymyślą: galę na jakąś rocznicę Oscarów?

Pani dyrektor zapewnia, że będzie to na światowym poziomie. Organizacyjnym być może, ale tak nie wyglądają światowe festiwale poświęcone muzyce filmowej. Tam programy tych imprez są zazwyczaj ekscytujące, widać, że pracują nad tym ludzie, którzy znają się na rzeczy. Układa się je pod fanów gatunku. A u nas bardziej chyba pod tych wypicowanych w garniturkach i strojach z żurnala widzach z sektora A, którzy wychodzą w trakcie koncertów głośno hałasując buciorami.

Jak dla mnie jedynie Kon-Tiki i Gladiator (ale tylko z uwagi na Lisę G.).
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1644 Post autor: Koper » pn kwie 28, 2014 18:44 pm

Czyli mnie znów nie będzie na FMF.
No cóż, zaoszczędzi się na ciekawsze atrakcje, np. na wódkę. :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#1645 Post autor: hp_gof » pn kwie 28, 2014 18:55 pm

A już myślałem, że na cycki ;)

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#1646 Post autor: Tomek » pn kwie 28, 2014 20:32 pm

A coś ciekawego może być na Transatlantyku?

Z tą Pragą, to rozumiem koncert Goldsmitha/Goldenthala?

W ogóle to trzeba było pojechać do Pragi na Burtona/Elfman, gdy Turek zachęcał :) To chyba się już odbyło?
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1647 Post autor: Koper » wt kwie 29, 2014 09:34 am

hp_gof pisze:A już myślałem, że na cycki ;)
"Pokaż cycki, dam Ci ciasteczko". Na takie akcje już mam zapas ciastek. ;)
Tomek pisze:A coś ciekawego może być na Transatlantyku?
Oby. Choć wątpię, by było coś równie ciekawego, jak rok temu. Ale to musiałby się Łukasz Waligórski wypowiedzieć, może już coś wie.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1648 Post autor: Adam » wt kwie 29, 2014 20:24 pm

musi wiedzieć bo jest stanowiskowo odpowiedzialny za program pod kątem filmówki :)

co do postu Tomka.. odpowiem Ci obszernie za kilka dni, bo teraz nie mam czasu, przy okazji napisze też o sprawach poza programowych - może pewne sprawy Ci się rozjaśnią (i innym też przy okazji).. a kolejny prztyczek do mnie przemilczam, bo wyraźnie to lubisz wobec mojej osoby :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#1649 Post autor: Tomek » wt kwie 29, 2014 21:38 pm

Już nie przesadzaj, na forum jestem raz na pół roku, więc jak ktoś Ci przytyk zrobi, to korona króla forum z głowy Ci nie spadnie ;-)

Czekam z niecierpliwością na Twoje obszerne zakulisowe wyjaśnienia, tylko weź pod uwagę, że masz przewagę nad nami wiedząc więcej, więc nie dziw się takim a takim reakcjom...
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1650 Post autor: Adam » wt kwie 29, 2014 21:41 pm

(nie chodziło mi o zakulisowe szczegóły programowe, kontakty, itp, tylko o aspekt który pojawi się przy tym fmf, kolejnych, jak i wielu innych kulturalnych "rzeczach" organizowanych w krk przez miasto/kbf)
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ