Howard Shore - Hobbit

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

Re: Howard Shore - Hobbit

#1636 Post autor: Wojteł » czw sty 03, 2013 01:56 am

Na tej kopii słychać, że wstawka tematu Nazguli nie pochodzi z Wladcy - chyba, że wzięli sam chór, bo nie kojarze takich smyków z trylogii
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Mefisto

#1637 Post autor: Mefisto » czw sty 03, 2013 04:00 am

Wojtek pisze:torrenty rulez. Oczekiwany czas pobrania pliku - 3 lata, 6 tygodni :mrgreen:
wszystko przez te dziwki :P

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1638 Post autor: lis23 » czw sty 03, 2013 04:41 am

Ja już pobrałem i obejrzałem fragmenty, obraz ujdzie ale lepiej oglądać w małym okienku ;)
mankamenty jakie dostrzegłem: ogień w prologu, wygląda dosyć słabo, podobnie efekty destrukcyjnej działalności smoka, poza tym w kilku momentach mam wrażenie dziwnego prowadzenie, ruchu kamery, jest jakby zwolniona, nie wiem, jak to ująć .... poza tym jest ok i nawet Azog nie kuje w oczy tak, jak ten smoczy ogień ...
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1639 Post autor: Adam » czw sty 03, 2013 10:08 am

Wojtek pisze:Ale to w trailerze do jedynki było kilka ujęć, gdzie Gandalf się włóczył po jakichś ruinach, więc albo to przerzucili do drugiego filmu, albo (o zgrozo!) wcisną to do jakiegoś dir cuta, chociaż obstawiam to pierwsze (w trailerze też widać było krasnoludów uwalonych pajęczyną, a pająki to dopiero w dwójce będą)
sceny z trailera których nie było w filmie będą w wersji rozszerzonej która wychodzi na blu koło listopada 2013 i zostało już to oficjalnie zapowiedziane.

film w tej wersji będzie drugim po Śmierci w Wenecji światowym usypiaczu, kto na boga wytrzyma te ~3,5 godziny :mrgreen:
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#1640 Post autor: swordfish » czw sty 03, 2013 10:30 am

Och. Adamie! Są jeszcze dłuższe filmy, które trwają po 6 godzin i są wyświetlane w kinach.
Liczę, że wersja reżyserska będzie do obejrzenia w kinach.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1641 Post autor: Ghostek » czw sty 03, 2013 11:35 am

lis23 pisze: mankamenty jakie dostrzegłem: ogień w prologu, wygląda dosyć słabo, podobnie efekty destrukcyjnej działalności smoka
Ja to ju w kinie zauważyłem. CGI jest biedne w tym filmie. Poza tym rzeczony kontrast bardzo oddziela CGI od zdjęć kręconych. W LOTRach milionem filtrów to przełożono i przynajmniej nie było takich dysonansów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1642 Post autor: Adam » czw sty 03, 2013 11:37 am

zapomnieliście dodać jak sztucznie wyglądają w hobbicie plenery nie związane z przyrodą.. w lotrze budowle to były makiety, a tu mamy komputer, i zadziwiająco słabo to zrobili.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1643 Post autor: Ghostek » czw sty 03, 2013 11:50 am

Poza tym jeszcze jedna rzecz, której nie rozumiem.
Słyszeliście wersję piosenki Finna z napisów końcowych? Czemu do ch**a tego na płycie nie było tylko ten popowy szrot??!!
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1644 Post autor: Wawrzyniec » czw sty 03, 2013 14:05 pm

Adam pisze:zapomnieliście dodać jak sztucznie wyglądają w hobbicie plenery nie związane z przyrodą.. w lotrze budowle to były makiety, a tu mamy komputer, i zadziwiająco słabo to zrobili.
I tak film dostanie Oscara za efekty, gdyż tradycyjnie cała uwagi skupi się na Gollumie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1645 Post autor: Adam » czw sty 03, 2013 14:23 pm

a czymże jest odgrzewany kotlet z gollumem wobec np tygrysa z Pi? nie przesadzajmy, wcale oskar za efekty nie jest pewny. też tak zakładałem pół roku temu, ale jak zobaczyłem jakie to średniawe wszystko (zaryzykuje, że Jackson po prostu nie zdążył na premierę a presja była tak duża że jej opóźnienie nie wchodziło w grę - cgi miejscami było przecież żenujące jak w wiedźminie!!!), do tego co wypisują i jak zachwycają się wszyscy tygrysem w Pi - to obawiam się że Hobbit szanse ma o wiele mniejsze.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1646 Post autor: Adam » czw sty 03, 2013 14:49 pm

Hobbit po raz kolejny całkowicie olany w nominacjach - prestiżowe Producers Guild of America ogłosiło listę nominacji - Skyfall znów w topach 8) :

http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-20897483

pełna lista we wszystkich kategoriach - http://insidemovies.ew.com/2013/01/02/s ... ominees/2/
NO CD = NO SALE

Templar

#1647 Post autor: Templar » czw sty 03, 2013 15:01 pm

Hobbit nie ma szans na Oscara za efekty, tutaj faworytem jest tylko Życie Pi i to ono najbardziej zasługuje, a na mojej liście na 2. miejscu jest John Carter :P Hobbit miałby szansę na statuetkę za zdjęcia, no ale tutaj też Życia Pi pozamiatało mocno i pewnie ono zgarnie większość nagród w kategoriach technicznych, a Hobbit pewnie nic nie dostanie :P

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1648 Post autor: lis23 » czw sty 03, 2013 15:19 pm

Adam pisze:zapomnieliście dodać jak sztucznie wyglądają w hobbicie plenery nie związane z przyrodą.. w lotrze budowle to były makiety, a tu mamy komputer, i zadziwiająco słabo to zrobili.
W " Hobbicie " też zapewne występują makiety, cały Hobbiton jest wybudowany, makiety i scenografia z Rivendell została z poprzednich filmów, wystarczy pooglądać filmowe albumy, jest tam sporo wnętrz i makiet - Rivendell, dom Radagasta, podziemia Goblinów, to wszystko jest na zdjęciach w formie makiet i większych budowli.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1649 Post autor: Adam » czw sty 03, 2013 15:59 pm

ehhh więc może wypiszę z pamięci co w efektach specjalnych było słabe wg mnie (i nie tylko):

- Azog w całości cgi - gładziutki i słabo animowany , król goblinów chyba nie w całości w cgi, ale też sztuczny z wolną mimiką.
- drewniana platforma goblinów spadająca z bohaterami w przepaść bez jakichkolwiek praw fizyki była tak sztucznie animowana jak w starych grach komputerowych spadały zapadnie w platformówkach - porównaj teraz jak doskonale i wiernie 10 lat temu wyglądało zalewanie wodą całego Isengardu!
- podobnie z upadkami Bilfa z róznych wysokości, no sorry ale dziecko zauważy że człowieka ciało spadając się tak nie zachowuje
- wnętrza Eraboru wyglądały na boga gorzej niż w Skyrimie na fulldetalach
- ekipa krasnoludów w niektórych scenach dynamicznych była cyfrowa (szczególnie fatalny bieg z górki) i to tez było widać, do tego są foty z planu gdzie grupa aktorów grająca krasnoludy latała w kupie bez charakteryzacji i kostiumów, w samych rajtuzach tylko z markerami na całym ciele by potem zrobić z tego motion capture i cgi - jak z gollumem.
- żaden z goblinów nie wygląda naturalnie dobrze bo w 3/4 są renderowani komputerowo
- fatalne 3d do tego rozmazane w dynamicznych scenach, ze słabą kolorystyką, w całym filmie w zasadzie poza dwoma logami wytwórni na początku, oraz sceny z orłami nie ma nic i jest to zwykłe naciąganie na droższe bilety. najśmieszniejsze było to, że jak ściągałem okulary w imaxie 3d, to obraz był ten sam, tylko napisy były rozmazane... pomijam ileż scen mozna było genialnie zrobić w 3d, a na pierwszym miejscu uważam scena z motylkiem który powinien dosłownie wlecieć nam w twarze, a tam nie było żadnego efektu..
- umierający jeż wyglądał jak ze shreka, to samo rezygnacja ze zwierząt (poza końmi) i zastąpienie cgi, tak trudno było żywego jeża potrzymać na rączkach?!
- cyfrowy rozpikselowany ogień z pyska smoka plus to co pisał o tym Ghosti i nie będę powtarzał
- sceny z bitwą kamiennych gości wyglądały komicznie - to zwolnione tempo jak w strażniku teksasu przy półobrocie Czaka, do tego czułem się jakbym oglądał lejące się transformersy po pyskach - i tego w ogóle nie było w książce, no ale trzeba było dołożyć kolejne 10 minut by rozwlec film...
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1650 Post autor: DanielosVK » czw sty 03, 2013 16:49 pm

Adam pisze:sceny z bitwą kamiennych gości wyglądały komicznie - to zwolnione tempo jak w strażniku teksasu przy półobrocie Czaka, do tego czułem się jakbym oglądał lejące się transformersy po pyskach - i tego w ogóle nie było w książce, no ale trzeba było dołożyć kolejne 10 minut by rozwlec film...
Było.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

ODPOWIEDZ