NAGRODY BRANŻOWE

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: NAGRODY BRANŻOWE

#1546 Post autor: hp_gof » śr gru 17, 2014 19:21 pm

No co Ty, etatowy Oscar loser dostanie Oscara? 8) Jak Adam to przeżyje? :mrgreen: A tak na serio, mam dokładnie takie same przemyślenia :D Choć Akademia potrafi zaskakiwać ;) Jest tyle możliwych scenariuszy... Dużo zależy od samych nominacji. Przekonamy się za miesiąc. Ja obstawiam trochę taki scenariusz jak z Pokutą - dużo nominacji za film, a nagroda pocieszenia za muzykę.
Owszem, Olek miewał lepsze prace (ale Akademia nigdy ich nie nominuje dziwnym trafem :mrgreen: ), więc spośród tych pasujących do ich klucza (plumkających) nominowanych we wcześniejszych latach prac Olka, Imitation Game wyróżnia się zajebistym głównym tematem (tak, będę to powtarzał w kółko 8) ), a co najważniejsze jest dobrze wyeksponowana w filmie (wiem, bo widziałem). Zimmer ma dwa problemy - po pierwsze jego nazwisko - w sensie, że jest znany, nie wiem czy bardzo lubiany czy nie, to mało istotne, ale parcia wielkiego nie ma, plus zeszłoroczna Grawitacja automatycznie go trochę wyklucza. Chociaż Santaolalli za paręnaście minut brzdękania dwa razy pod rząd przyznali Oskara, więc wszystko jest możliwe ;) No i jest jeszcze Johannsson, który póki co brzmi dla mnie jak kopia Desplata i innych plumkaczy (napotkałem już kilka tweetów, w których ludzie piszą, że Desplat dostanie Oscara za Theory of Everything!!! serio!), szczerze mówiąc, jestem ciekaw filmu. Na Desplata jest trochę parcia, stoi za nim Weinstein i tak jak w przypadku parcia na trzeciego Oscara dla Meryl Streep, kiedyś muszą mu tego pierwszego przyznać. Pytanie, czy nie mają ochoty poczekać kolejny rok :D I kolejny :D I kolejny :mrgreen: Jeszcze do tego nagroda dla Idy i będzie najpiękniejsza oscarowa noc ever :)
Swoją drogą Akademia niechętnie nagradza za muzykę kasowe filmy, patrz: Avatar, Incepcja, jeśli ktoś już wygrał, to dlatego, że wygrał też w głównych kategoriach LotR RotK, Gravity. A Interstellar do tej kategorii chyba nie należy. Ja coś czuję, że w nominacjach nas jeszcze zaskoczą ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1547 Post autor: Wawrzyniec » czw gru 18, 2014 02:32 am

hp_gof pisze:No co Ty, etatowy Oscar loser dostanie Oscara? 8) Jak Adam to przeżyje? :mrgreen:
A ja to co, nie zasługuję na odrobinę empatii? :( Jak ja przeżyję, kiedy naprawdę już lepszego score'u Zimmer nie mógł napisać, a i tak zostanie podle pominięty. :(
hp_gof pisze:Zimmer ma dwa problemy - po pierwsze jego nazwisko - w sensie, że jest znany, nie wiem czy bardzo lubiany czy nie, to mało istotne, ale parcia wielkiego nie ma, plus zeszłoroczna Grawitacja automatycznie go trochę wyklucza. Chociaż Santaolalli za paręnaście minut brzdękania dwa razy pod rząd przyznali Oskara, więc wszystko jest możliwe ;)
Zimmer oczywiście nie jest lubiany. Przez tyle lat był wręcz ostentacyjnie pomijany. Plus właśnie jak słusznie zauważyłem "Gravity" z bardzo specyficzną muzyką Price'a skreśla Interstellar. I choć można debatować, czy "Gravity" to S.F., ale tak go będzie widziała Akademia, a więc nie da dwa razy muzyce z tego gatunku, który dalej nie wystarczająco respektuje.
A Santaolalla to dostał dwa Oscary, gdyż filmy były ważne i wokół ważnych tematyk się rozbijały.
hp_gof pisze: No i jest jeszcze Johannsson, który póki co brzmi dla mnie jak kopia Desplata i innych plumkaczy (napotkałem już kilka tweetów, w których ludzie piszą, że Desplat dostanie Oscara za Theory of Everything!!! serio!), szczerze mówiąc, jestem ciekaw filmu.
Lubię Jóhannssona i poznałem prawie całą jego dyskografię, filmową i pozafilmową. I niestety muszę przyznać, że "Theory of Everything" najmniej mi się podoba. Za bardzo przydesplacił, ale nominacji mu życzę. Gdyż to dobry kompozytor i fajnie by było, gdyby znalazł swoje miejsce w Hollywood. Plus konkurencja na plumkającym terenie dobrze Desplatowi zrobi i zmniejszy trochę ten monopol. :wink:

Ogólnie jakby nie patrzeć Hans Zimmer z "Interstellar" stoi na straconej pozycji, bez najmniejszych szans na Oscara :( I nie dlatego, że jego praca jest najsłabsza, a wręcz przeciwnie jest najlepsza i całą resztę (nawet tę dobrą i bardzo dobrą) deklasuje i miażdży, niszczy na łeb na szyję! Ale polityka nagradzeniowa niestety jest przeciwko Zimmerowi, nie po raz pierwszy. Cóż Bernard Herrmann też miał tylko jednego Oscara.
Jedyne co teraz jeszcze Zimmer może zrobić to zmobilizować się z niemieckimi twórca, czy osobami się z Niemiec wywodzącymi w Hollywood pracującymi, aby zaczęli mówić że osoby z Niemiec są Ameryce i Hollywood dyskryminowane. Zwykle to pomaga.
Ale naturalnie Hans Zimmer nie będzie się zniżał do tak niskich zagrywek, gdyż to co ma być nagrodzone to jego ciężka praca i serce, które w ten score włożył. Jednak jak wiemy z tymi nagrodami nie jest tak idealistycznie. :roll: :(
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#1548 Post autor: hp_gof » czw gru 18, 2014 08:49 am

Czyli rozumiem, że w tej sytuacji też kibicujesz Desplatowi? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1549 Post autor: Wawrzyniec » czw gru 18, 2014 14:53 pm

Sam nie wiem. :? Czy lepiej po raz drugi przegrać z Reznorem i Rossem, czy jednak z prawdziwym kompozytorem :?
I żeby nie było "The Immitation Game" mi się podoba, nawet bardziej od "The Grand Budapest Hotel", ale wedle mnie to nie jest najlepszy score w tym roku.

hp_gof

#1550 Post autor: hp_gof » czw gru 18, 2014 16:56 pm

Nikt nie mówi, że Imitation Game to najlepszy score roku :D Ale wg ideologii oscarowej jest troszkę inaczej :P Pomyśl sobie jaki poszkodowany jest Olek, że nie nominują go za faktycznie jego najlepsze prace w danym roku (Ghost Writer, Rise of the Guardians, Grand Budapest Hotel), tylko za plumkadła ;) To to tegoroczne plumkadło z tych poprzednich wyjątkowo się wyróżnia i kto wie, kto wie.
Trzeba wspierać prawdziwych kompozytorów! Od tej pory Desplat, Tomcio Niuman i JNH powinni mieć priorytet w dostawaniu Oscarów, przynajmniej do momentu, kiedy dostaną tego pierwszego! 8)

hp_gof

#1552 Post autor: hp_gof » ndz gru 21, 2014 17:19 pm

Mefi, wiesz, że Cię lubię coraz bardziej? :P
PS. “I'm a very lazy person, that's why I work so hard.” - fuckin' logic! 8)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1553 Post autor: Wawrzyniec » wt gru 23, 2014 01:55 am

Ale robią zamieszanie, że "Birdman" został wystukany z Oscarów:

http://deadline.com/2014/12/birdman-out ... 201332029/

A tu jakby co argumentacja, moim zdaniem całkiem słuszna:
"In dispute was the fact that even though (Antonio) Sanchez’s drum score was dominant, comprising more than 50% of the total music, at question was the use of classical music cues for other points in the film. Under their rules of eligibility as spelled out in their guidelines for entrants, “scores diluted by use of tracked themes or other pre-existing music, diminished in impact by the predominant use of songs, or assembled from the music of more than one composer shall not be eligible”.

hp_gof

#1554 Post autor: hp_gof » wt gru 23, 2014 09:02 am

Najzabawniejsze jest to, że w komentarzach podają przykład King's Speech :P
If these rules were indeed followed with integrity scores like The King’s Speech (to name just one such example where classical music not written by the film composer played a HUGE role musically in the film) would not have been deemed elligible. Yet The King’s Speech was and got nominated.
W każdym razie już pomijam kwestię muzyki źródłowej w Birdmanie, ale nagradzanie walenia po garach tylko dlatego, że film jest dobry (sorry, tak to wygląda!) i że to jest takie "oryginalne" to by była przesada. Ważne że cel osiągnięty. OUT. A jak się Wawrzek ze mną nie zgadzasz, to za karę umieszczę Cię w zamkniętym pokoju i będziesz słuchał tego "dzieła" 24 godziny na dobę, aż zwariujesz ;)

hp_gof

#1555 Post autor: hp_gof » pt sty 09, 2015 10:39 am

Wow. :shock: Jak już Brytole nominowali Olka za GBH zamiast TIG, które jest brytyjskim filmem i w ogóle, to wiedzcie, że coś się dzieje :mrgreen: Nie wiem czy to dobrze, czy nie, ale to dość interesujące :P OMG, już za tydzień nomy do Oscara, a w niedzielę Złote Globy...
Ida dostała dwa nomy BAFTA - za film nieanglojęzyczny i za zdjęcia :) Jupiiii!

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1556 Post autor: Adam » pt sty 09, 2015 10:47 am

Średniawe te nomy.. Teoria i Under z czapy ale widze ze to pewniaki do nagród i pewnie jeszcze pozgarniają wszystko :roll: jedyne 2 słuszne rzeczy tu to Hans i Olek, choć Olka to bym dał za Grę..
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1557 Post autor: Wawrzyniec » pt sty 09, 2015 11:28 am

Obecność "Birdmana" irytyje tak jakby ktoś walił bezmyślnie po garach. A z resztą nominacji nie mam problemu. W sumie najwyższa pora aby Zimmer dostał BAFTA, gdyż skandalicznie, ale tej nagrody jeszcze nie ma.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1558 Post autor: Wojteł » pt sty 09, 2015 16:42 pm

No kurwa granda
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

hp_gof

#1559 Post autor: hp_gof » pt sty 09, 2015 17:36 pm

Tak, Wawrzek, też mam nadzieję, że organy wygrają drugą BAFTĘ :mrgreen:

hp_gof

#1560 Post autor: hp_gof » pt sty 09, 2015 22:50 pm

Łohohoho, będą ogłaszali nominacje we wszystkich 24 kategoriach na konferencji na żywo :!: W PL tradycyjnie o 14.30 :)
Oscar producers Craig Zadan and Neil Meron announced today that actor Chris Pine, Academy President Cheryl Boone Isaacs, and directors Alfonso Cuarón and J.J. Abrams, on Thursday, January 15, will announce the nominations in all 24 Oscar categories at a special two-part live news conference at the Academy’s Samuel Goldwyn Theater in Beverly Hills.

“Each of the three years we’ve produced the show, we have attempted to refresh elements of the process and the telecast,” said Zadan and Meron. “This year, we’re honored to start a new tradition that celebrates the contributions of all the nominees by announcing all 24 categories. We’re thrilled that a distinguished actor and two world-class film directors are part of the initial launch.”

At 5:30 a.m. PT, Cuarón and Abrams will announce the nominees in the following categories: Animated Feature Film, Documentary Feature, Documentary Short Subject, Film Editing, Original Song, Production Design, Animated Short Film, Live Action Short Film, Sound Editing, Sound Mixing and Visual Effects.

At 5:38 a.m. PT, Pine and Boone Isaacs will take the stage to unveil the nominations for Best Actor, Best Actress, Best Supporting Actor, Best Supporting Actress, Cinematography, Costume Design, Directing, Foreign Language Film, Makeup and Hairstyling, Original Score, Adapted Screenplay, Original Screenplay and Best Picture.

“We’re delighted to have Chris, Alfonso and J.J. participate in the excitement of Nominations morning, which, for the first time, will highlight nominees in all categories,” said Boone Isaacs. “This new approach enables the Academy to further recognize excellence across our entire industry and underscore the full spectrum of the arts and sciences of motion pictures.”

“We’re thrilled to have such exceptional talents present the nominations in a completely new format that furthers our mission and honors all of the artists who make movies,” said Dawn Hudson, Academy CEO.

The Nominations Announcement is a live news conference where more than 400 media representatives from around the world will be gathered. The event will be broadcasted and streamed live on http://www.oscars.org/live.

Nominations information for all categories will be distributed simultaneously to news media in attendance and via the official Oscars website, http://www.oscar.com.

ODPOWIEDZ