FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

Re: FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

#1516 Post autor: Kaonashi » ndz gru 15, 2013 15:21 pm

O, dobrze wiedzieć. Dzięki za info :wink:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

hp_gof

#1517 Post autor: hp_gof » ndz gru 15, 2013 15:22 pm

Mystery pisze:Dziś w TVP 2 o 23:25 koncert "The Best of Zbigniew Preisner:
"We wrześniu 2013 r. po dziesięcioletnim okresie rewitalizacji uroczyście otwarto podwoje Łódzkiej Wytwórni Filmowej. Z tej okazji został przygotowany koncert muzyki Zbigniewa Preisnera. W wydarzeniu wzięli udział soliści oraz orkiestra Filharmonii Łódzkiej pod dyr. Adama Klocka, a także Chór Filharmonii Częstochowskiej "Collegium Cantorum". Na koncert złożyło się 14 dzieł Zbigniewa Preisnera, m.in. utwory z filmów: "Dekalog", "Podwójne życie Weroniki", "Trzy kolory. Niebieski", "Skaza" i "Kiedy mężczyzna kocha kobietę""
O! Miło :) Informowałem o tym wydarzeniu, ale z chęcią obczaję co i jak w TV :)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#1518 Post autor: kiedyśgrześ » ndz gru 15, 2013 15:51 pm

hmmm :cry: a kolega Templar to nie jest przypadkiem o 23.25 w domu, blisko przycisku REC :oops: :P
Obrazek

hp_gof

#1519 Post autor: hp_gof » ndz gru 15, 2013 23:44 pm

Świetny ten koncert! Żadnej gadaniny, same kawałki pokazują - tytuł i utwór :) Piękna muzyka, choć z Preisnerem za wiele w życiu nie miałem do czynienia :P Świetne partie na harfę!!! Fajnie by było, gdyby to gdzieś było nagrane...
PS. Sędziwa sopranistka (Elżbieta Towarnicka) wypadła re-we-la-cyj-nie! A wykonanie Lacrimosy też super :) No ale kto miałby śpiewać kawałki Preisnera, jak nie ona? :roll:

Templar

#1520 Post autor: Templar » pn gru 16, 2013 00:32 am

kiedyśgrześ pisze:hmmm :cry: a kolega Templar to nie jest przypadkiem o 23.25 w domu, blisko przycisku REC :oops: :P
Następnym razem puść PW, bo dopiero teraz wlazłem na forum :P A tak to maila dostanę to jest większa szansa, że sprawdzę szybciej i wtedy nagram :P

Za tydzień o tej samej porze jest inny koncert Preisnera - The Four Colours of Łódź:
Prawykonanie trzech utworów Zbigniewa Preisnera z projektu muzycznego "The Four Colours of Łódź", zrealizowanego na zakończenie dziesięcioletniej rewitalizacji Wytwórni Filmowej w Łodzi. W koncercie wezmą udział soliści, Orkiestra Filharmonii Łódzkiej i Chór Filharmonii Częstochowskiej "Collegium Cantorum".

hp_gof

#1521 Post autor: hp_gof » pn gru 16, 2013 07:11 am

To jest ten sam koncert, tylko jego druga część :P Teraz pokazywali kawałki "the best of"z różnych filmów, ale miał być ten specjalny utwór (o tytule identycznym jak cały koncert) The Four Colors of Łódź i zastanawiałem się, czemu go wczoraj nie było, a okazuje się, że nie zaginął w akcji :) Jestem ciekaw co to będzie, jak muzycznie Preisner zaprezentuje to miasto i czy to będzie po prostu tradycyjne przedstawienie czterech kultur czy jeszcze coś innego. A jak cztery kultury, to w jaki sposób je odwzoruje :) Chyba zacznę do filharmonii chodzić, bo muzyków mamy fantastycznych (harfistka!).

hp_gof

#1522 Post autor: hp_gof » ndz gru 22, 2013 16:23 pm

Przypominam o dzisiejszej retransmisji drugiej części koncertu :) http://cjg.gazeta.pl/CJG_Lodz/1,104404, ... LokLodzTxt

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1523 Post autor: Wojteł » ndz gru 22, 2013 16:25 pm

Templarowi na priwie lepiej przypomnij, coby dla potomności utrwalił :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Templar

#1524 Post autor: Templar » śr gru 25, 2013 16:03 pm

Nikt nic nie wspomniał, a tu już na początku grudnia karnety na przyszły FMF sprzedawali, no i tego samego dnia wszystkie sprzedali :P A ja dopiero teraz zajrzałem na ich stronę i to zobaczyłem, mam nadzieję, że jeszcze jakieś tam będą mieli bliżej samego festiwalu. A no i przy okazji wspomnieli, że FMF będzie jakoś w sierpniu/wrześniu.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1525 Post autor: Adam » pt gru 27, 2013 15:20 pm

o ile się hala budowana nie zawali i o ile ją dopuszczą do użytku :P
NO CD = NO SALE

hp_gof

#1526 Post autor: hp_gof » śr sty 15, 2014 20:26 pm

No to kochani, mam niusa :mrgreen:
Wyobraźcie sobie koncert Desplata w wykonaniu LSO :D 11 grudnia, ceny biletów całkiem przyzwoite :mrgreen:
Chyba mam na co odkładać!!!
http://lso.co.uk/lso-on-film-the-music- ... re-desplat
Szykuje się mega desplatowski rok!

Templar

#1527 Post autor: Templar » śr sty 15, 2014 23:43 pm

W sumie to jak tak na 1 dzień by polecieć to można czasem nawet dorwać za 150zł bilety w obie strony. Także nawet drogo by to nie wyszło, bo bilety na koncert w też dobrej cenie.

hp_gof

#1528 Post autor: hp_gof » czw sty 16, 2014 14:10 pm

Nie no, ja bym chciał przy okazji w końcu sobie Londek pozwiedzać, więc tu by nawet cały i może weekend wchodził w rachubę. Do Ghent mi się nie opłacało, bo już wcześniej byłem, a w Londku niestety jakoś nie.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1529 Post autor: Mystery » ndz sty 19, 2014 11:59 am

Dziś o 22:45 na TVP 2 koncert "Polska Live" - Możdżer, Danielsson, Fresco.

Mefisto

#1530 Post autor: Mefisto » ndz sty 19, 2014 16:25 pm

Hu kiers?

ODPOWIEDZ