Hans Zimmer - MAN OF STEEL -- temat merytoryczny

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Twoja ocena Man of Steel

5 - score roku, tylko Hans tak potrafi!
2
6%
4 - bardzo dobre, Hans w formie i z jajem
6
18%
3 - solidno-przeciętne, ale Flight jest w dechę
10
30%
2 - rozczarowujące, nie o takiego Zimmera walczyliśmy
12
36%
1 - katastrofa (opcja broxtonowo-clemmensenowo-southallowa)
3
9%

Liczba głosów: 33

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

Re: Hans Zimmer - MAN OF STEEL -- temat merytoryczny

#151 Post autor: kiedyśgrześ » pt cze 14, 2013 12:44 pm

Hej jak się komuś wytyka pisownię to wypada zwrócić szczególną uwagę na własny tekst myślę :P a Bladu to muszę powiedzieć wyraźnie nie ma smykałki do trollowania, tak jak większość kolegów zresztą, tu trochę wyobraźni trzeba jednak. Hej Bladu to ile Ty masz zamiar tego Supermana razy jeszcze przesłuchać żeby się do końca utwierdzić w przekonaniu o jego chałowatości :?: Warto się tak męczyć w ogóle :?: :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#152 Post autor: Paweł Stroiński » pt cze 14, 2013 12:45 pm

Nie ukradł :mrgreen:

Po prostu jak ogłasza się taki duży projekt to od cholery kompozytorów się o to ubiega i wysyłają swoje promo. Tak samo jak Korzeniowski walczył o Prometeusza, a mu się nie udało.

hp_gof

#153 Post autor: hp_gof » pt cze 14, 2013 13:55 pm

bladerunner22 pisze: też jestem zdania , że mogli wybrać Desplata oczywiście do Supermana , podobno Silvestri ukradł Kapitana Amerykę Desplatowi to prawda?
:mrgreen: Jakby Desplat dostał Supermana, to by się dopiero burza podniosła :P
Paweł Stroiński pisze:Nie ukradł :mrgreen:
Po prostu jak ogłasza się taki duży projekt to od cholery kompozytorów się o to ubiega i wysyłają swoje promo. Tak samo jak Korzeniowski walczył o Prometeusza, a mu się nie udało.
Korzeniowskiemu Shore trzeciego Twilighta jeszcze "ukradł" :mrgreen: I tak w większości przypadków kończy się na znajomościach reżyserów/producentów i stałej współpracy z nimi ;)
kiedyśgrześ pisze:Hej jak się komuś wytyka pisownię to wypada zwrócić szczególną uwagę na własny tekst myślę :P
Coś Ci nie pasi? :mrgreen: No spróbuj teraz wypisać wszystkie moje błędy w pisowni pod groźbą zbanowania za niemerytoryczny offtop :mrgreen:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#154 Post autor: Mystery » pt cze 14, 2013 14:59 pm

bladerunner22 pisze: Zamiast marnować czas na nowego pająka Hornera czy Supermana Hansa , radziłbym zajrzeć z powrotem do Capitana Ameryki Silvestra.
Akurat pająk Hornera i Superman Hansa należą do moich ulubionych współczesnych komiksowych scorów, które datuje od roku 2002 (Spider-man).

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#155 Post autor: lis23 » pt cze 14, 2013 15:27 pm

hp_gof pisze: :mrgreen: Jakby Desplat dostał Supermana, to by się dopiero burza podniosła :P
A Wiesz, że wolałbym nawet Desplata? - Desplat przynajmniej mnie bardzo pozytywnie zaskoczył w ub. roku, czego się nie spodziewałem, a Zimmer notorycznie mnie rozczarowuje ... :?
niestety, MoS to kolejna tegoroczna praca, z której warto sobie zostawić trzy utwory ( " Goodbye My Son ", " Flight " i " What Are You Going To Do When You Are Not Saving The World? " ) a resztę wyrzucić z pamięci, gdyż wiele utworów jest tutaj przeciętnych a część bardzo słabych, ale muszę tego jeszcze posłuchać, na razie, najgorszy utwór dla mnie, to " Terraforming ".
Ostatnio zmieniony pt cze 14, 2013 15:32 pm przez lis23, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#156 Post autor: lis23 » pt cze 14, 2013 16:31 pm

bladerunner22 pisze:

Nie lubię jak elektronika stosowana jest bez potrzeby, nie pomaga w budowaniu tematu, klimatu , underscoru itd. strasznie to psuje wrażenie , main title young peter parker brzmiało by dużo lepiej gdyby zostawić w pieruny te elektronikę i oprzeć temat na samych skrzypcach oczywiście z małymi dodatkami w postaci różnych mniej ważnych akurat dla tego tematu instrumentów. To tylko jeden przykład a takich się mnoży w pająku.
To ze mną musi być coś nie tak, bo elektronikę, a zwłaszcza nachalną to ja słyszę może w trzech trackach a najbardziej w " Bens Death "

a żeby nie było off topu, to wypowiem się na razie na temat siedmiu tracków z MoS, gdyż trochę już ich słuchałem:

01. Look To The Stars - taki sobie, ani ziębi, ani grzeje - 3 / 5
02. Oil Rig - nie jest tak źle, jak na początku myślałem, przynajmniej jakiś rytm tam jest - 3 / 5
03. Sent Here For A Reason - podobnie jak w przypadku jedynki, może ciut lepiej, więc 3,5 / 5
04. DNA - najsłabszy jak do tej pory utwór - 2 / 5
05. Goodbye My Son - prawdziwa perełka tej płyty, tylko dlaczego tak krótko? - 5 / 5
06. If You Love These People - fajna kontynuacja poprzedniego utworu, lepsze to niż wcześniejsze utwory - 4 / 5
07. Krypton's Last - dalsza kontynuacja, fajny początek, ale później wchodzi " łubudubanina ", więc - 3,5 / 10
08. Terraforming - przydługi i mało ciekawy, końcówka lepsza - 3 / 5
09. Tornado - lepszy utwór od poprzednika, podobnie jak w przypadku trzeciego utworu - 3,5 / 5
10. You Die Or I Do - też taki średniak ale trochę lepszy od ósemki - 3,5 / 5
11. Launch - troszeczkę ciekawiej ale też raczej średnio, choć przewija się tu temat z kołysanki - 3,5 / 5
12. Ignition - utwór zbliżony do dwójki - 3 / 5
13. I Will Find Him - podobnie jak wcześniej, trochę ponad średnią - 3,5 / 5
14. This Is Clark Kent - tu jest w końcu trochę lepiej, jest chwila refleksji, uspokojenia - 4 / 5
15. I Have So Many Questions - podobnie jak wiele razy wcześniej, nic nadzwyczajnego, choć końcówka lepsza, zwiastująca najlepsze utwory - 3,5 / 5
16. Flight - wreszcie coś na prawdę zapadającego w pamięć, czego brakowało wcześniej - 5 / 5
17. What Are You Going To Do When You Are Not Saving The World? - podobnie jak w poprzednim przypadku, kolejny najlepszy utwór na płycie - 5 / 5

mam takie wrażenie jak w przypadku drugiej części " Piratów z Karaibów " - dwa, trzy fajne utwory ale całość mocno średnia, podobnie jest i tutaj
i jeszcze jedno, czy w nagraniach brał udział jakiś chór?. bo coś niby słychać ale w książeczce nic nie pisze.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#157 Post autor: Mystery » pt cze 14, 2013 20:09 pm

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#158 Post autor: Paweł Stroiński » pt cze 14, 2013 20:20 pm

MOS haters can SUCK IT! This score is FANTASTIC! Sure it's not Williams, but it's prime Zimmer. Cannot WAIT to hear it in the film!
Michael V. Gerhard - szef wytwórni płytowej La La Land Records.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#159 Post autor: Adam » pt cze 14, 2013 20:21 pm

8) no one comes close to mistrzunio :!:
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
filold
Kserujący nuty

#160 Post autor: filold » pt cze 14, 2013 20:42 pm

lis23 pisze:
bladerunner22 pisze:

Nie lubię jak elektronika stosowana jest bez potrzeby, nie pomaga w budowaniu tematu, klimatu , underscoru itd. strasznie to psuje wrażenie , main title young peter parker brzmiało by dużo lepiej gdyby zostawić w pieruny te elektronikę i oprzeć temat na samych skrzypcach oczywiście z małymi dodatkami w postaci różnych mniej ważnych akurat dla tego tematu instrumentów. To tylko jeden przykład a takich się mnoży w pająku.
To ze mną musi być coś nie tak, bo elektronikę, a zwłaszcza nachalną to ja słyszę może w trzech trackach a najbardziej w " Bens Death "

a żeby nie było off topu, to wypowiem się na razie na temat siedmiu tracków z MoS, gdyż trochę już ich słuchałem:

01. Look To The Stars - taki sobie, ani ziębi, ani grzeje - 3 / 5
02. Oil Rig - nie jest tak źle, jak na początku myślałem, przynajmniej jakiś rytm tam jest - 3 / 5
03. Sent Here For A Reason - podobnie jak w przypadku jedynki, może ciut lepiej, więc 3,5 / 5
04. DNA - najsłabszy jak do tej pory utwór - 2 / 5
05. Goodbye My Son - prawdziwa perełka tej płyty, tylko dlaczego tak krótko? - 5 / 5
06. If You Love These People - fajna kontynuacja poprzedniego utworu, lepsze to niż wcześniejsze utwory - 4 / 5
07. Krypton's Last - dalsza kontynuacja, fajny początek, ale później wchodzi " łubudubanina ", więc - 3,5 / 10
08. Terraforming - przydługi i mało ciekawy, końcówka lepsza - 3 / 5
09. Tornado - lepszy utwór od poprzednika, podobnie jak w przypadku trzeciego utworu - 3,5 / 5
10. You Die Or I Do - też taki średniak ale trochę lepszy od ósemki - 3,5 / 5
11. Launch - troszeczkę ciekawiej ale też raczej średnio, choć przewija się tu temat z kołysanki - 3,5 / 5
12. Ignition - utwór zbliżony do dwójki - 3 / 5
13. I Will Find Him - podobnie jak wcześniej, trochę ponad średnią - 3,5 / 5
14. This Is Clark Kent - tu jest w końcu trochę lepiej, jest chwila refleksji, uspokojenia - 4 / 5
15. I Have So Many Questions - podobnie jak wiele razy wcześniej, nic nadzwyczajnego, choć końcówka lepsza, zwiastująca najlepsze utwory - 3,5 / 5
16. Flight - wreszcie coś na prawdę zapadającego w pamięć, czego brakowało wcześniej - 5 / 5
17. What Are You Going To Do When You Are Not Saving The World? - podobnie jak w poprzednim przypadku, kolejny najlepszy utwór na płycie - 5 / 5

mam takie wrażenie jak w przypadku drugiej części " Piratów z Karaibów " - dwa, trzy fajne utwory ale całość mocno średnia, podobnie jest i tutaj
i jeszcze jedno, czy w nagraniach brał udział jakiś chór?. bo coś niby słychać ale w książeczce nic nie pisze.
Wyszła średnia 3,62, czyli mocne czyipół - pokrywa się to z wystawianą oceną?;)

Co do chóru, to w książeczce jest wymieniona pod hasłem voice jedynie Hilda Orvarsdottir, więc głównie mamy jej wokalizy (aczkolwiek w DNA, to Hans musiał się jakimś samplowanym chórem posługiwać raczej)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#161 Post autor: lis23 » pt cze 14, 2013 20:57 pm

filold pisze:
Wyszła średnia 3,62, czyli mocne czyipół - pokrywa się to z wystawianą oceną?;)

Co do chóru, to w książeczce jest wymieniona pod hasłem voice jedynie Hilda Orvarsdottir, więc głównie mamy jej wokalizy (aczkolwiek w DNA, to Hans musiał się jakimś samplowanym chórem posługiwać raczej)
Tak, moja ocena całości to właśnie takie 3,5 ;)

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#162 Post autor: bladerunner22 » pt cze 14, 2013 21:02 pm

Moja ostatecznie 2,5 juz przy Dark Knight Rises chciałem tyle dać.
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#163 Post autor: Koper » pt cze 14, 2013 21:08 pm

Odsłuchałem w końcu całość, ale jakoś mnie nie przekonało. Ale poczekam spokojnie na film i dopiero po seansie ocenię.

Na pewno marketing i PR Hansa wokół płyty jak zwykle pierwszorzędny. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#164 Post autor: hp_gof » pt cze 14, 2013 21:25 pm

Mystery pisze:25 minutowy wywiad z Hansem o MoS:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... HvamU98GhA
Ciekawy wywiad. Ale nie przekonuje mnie jego sposób pracy. Nie lubi tworzyć muzyki pod obraz, tylko lubi jak go poniesie wyobraźnia etc. I śmieszy mnie trochę, że mówi, że chciał zrobić "skromny" (humble) score, bo takie epickie to już robił. No ok, muzyka akcji musi być, ale strona emocjonalna jak dla mnie jest płytka, nieprawdziwa. Ok, motyw jest udany, choć prosty, ale sposób jego wykorzystania/aranżacji to niestety nie w stylu, który lubię. No ale Hans też przyznaje, że najchętniej by nie robił tego score'u, bo nie potrafi. I nie chce uciekać od swojego stylu. Prowadzący wywiad trochę pojechał wazeliną mówiąc, że Hans jest jednym z niewielu kompozytorów, którzy potrafią odnaleźć się na nowo... :mrgreen: No niestety mnie to nie przekonuje, bo ok, jestem w stanie uwierzyć, że to są Hansa szczere intencje, ale tak jak mówi, to się dzieje drogą ewolucji, a nie rewolucji. Dlatego efektów nie widać. Albo te drobne efekty znikają w gąszczu brzmienia, do którego nas przyzwyczaił. Ale co ja będę dużo mówił, są tacy kompozytorzy, którzy potrafią co roku zaskakiwać. Trochę mi szkoda Hansa, bo sam w wywiadzie potwierdza, że nie ma wykształcenia i kombinuje jak może :mrgreen: Więc i tak wielki szacun za to, co udało mu się osiągnąć. Nie mam serca go zjechać od góry do dołu. W ogóle smutno mi się po tym wywiadzie zrobiło.

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#165 Post autor: Agent » pt cze 14, 2013 21:43 pm

Paweł Stroiński pisze:
MOS haters can SUCK IT! This score is FANTASTIC! Sure it's not Williams, but it's prime Zimmer. Cannot WAIT to hear it in the film!
Michael V. Gerhard - szef wytwórni płytowej La La Land Records.
Adam pisze:8) no one comes close to mistrzunio :!:

Hans Zimmer makes wonders 8)

teraz wchodzi temat z An Ideal of Hope w wersji heroicznej 8)

hp_gof - dlatego warto docenić te małe perełki w tym scorze.

ODPOWIEDZ