Howard Shore - Hobbit

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

Re: Howard Shore - Hobbit

#151 Post autor: Wojteł » czw gru 29, 2011 20:35 pm

Cóż, jeśli tematy brzmiałyby na tyle podobnie, że widzowi by się myliło, lub po prostu nie brzmiałoby to dobrze, to ja nie widzę problemu. Zresztą w temacie orków jest zarówno coś strasznego jak i groteskowego, co ja uważam za świetne połączenie. :)
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#152 Post autor: DanielosVK » czw gru 29, 2011 20:36 pm

W tym wypadku nawet nie ma konkretnego motywu dla Orków, tylko motyw Mordoru i nie widzę za bardzo sensu pisania kolejnego motywu osobno dla orków.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#153 Post autor: Wojteł » czw gru 29, 2011 20:37 pm

no tak, bo pełni dwie role, tak samo jak temat uruk-hai i Isengardu :)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#154 Post autor: DanielosVK » czw gru 29, 2011 20:39 pm

Dokładnie. :)
Fe.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#155 Post autor: Wawrzyniec » czw gru 29, 2011 20:39 pm

DanielosVK pisze:A nawet ja, jako fanboy Shore'a, nie nazywam Hobbita już scorem roku. Co nie zmienia faktu, że muzyka z trailera mi się bardzo podoba, a pieśń doprowadza do emocjonalnych uniesień. :)
I bardzo ładnie i ma Ciebie prawo doprowadzać do emocjonalnych niesień, tak jak chociażby mnie do emocjonalnych uniesień doprowadza: "Deh-shay, deh-shay bah-sah-rah, bah-sah-rah..." :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#156 Post autor: Wojteł » czw gru 29, 2011 20:43 pm

Ptysie, Ptysie, Masarnia, Masarnia, Ptysie, Ptysie, Masarnia, Masarnia!

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#157 Post autor: DanielosVK » czw gru 29, 2011 20:43 pm

Pieśń krasnoludów może wywoływać emocjonalne uniesienia, bo jest emocjonalne. Bane Chant bardziej mi pasuje jako zgniatacz jąder. ;)
Fe.

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#158 Post autor: muaddib_dw » czw gru 29, 2011 20:44 pm

Temat orków musiałby być tak zręcznie napisany aby delikatnie zaznaczał, że to niegdysiejsi elfowie wypaczeni przez Morghota. Ech za dużo wymagam od Shorea.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#159 Post autor: DanielosVK » czw gru 29, 2011 20:47 pm

Nie za dużo, rozumiem zamysł, sądzę, że wymagasz rzeczy raczej zbędnych. Mamy temat Mordoru, który jest przypisany wszystkim wydarzeniom związanym z Mordorem - temat orków jest więc całkowicie zbędny. Sądzę, że mógłby nawet trochę za dużo chaosu wprowadzać do narracji, w której przecież i tak znajduje się ogrom genialnych tematów.
Fe.

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#160 Post autor: muaddib_dw » czw gru 29, 2011 20:48 pm

Wojtek pisze:Ptysie, Ptysie, Masarnia, Masarnia, Ptysie, Ptysie, Masarnia, Masarnia!
Ptysie Wie-zie Zdzi-siek do-Kasza-rnia, Kasza-rnia

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#161 Post autor: Wawrzyniec » czw gru 29, 2011 20:48 pm

A ja się obawiam, że styl filmu zmusi Shore do powtórki z "LotRów". Jak widać po trailerze Jackson poszedł w mroczniejsze klimaty "LotRa", a dla mnie "Hobbit" to zawsze była bajka. I dlatego też raczej nie ma co liczyć na za wiele bajkowej magicznej muzyki. Pewnie będzie dominowało potężne, ciężkie i przy tym mroczne granie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#162 Post autor: DanielosVK » czw gru 29, 2011 20:49 pm

Może i tak, ale cóż z tego, skoro przed Shorem stoi ogrom możliwości? Jak ich nie wykorzysta to byłoby niedobrze, ale wierzę, że będzie inaczej.
Fe.

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#163 Post autor: muaddib_dw » czw gru 29, 2011 20:50 pm

DanielosVK pisze:Nie za dużo, rozumiem zamysł, sądzę, że wymagasz rzeczy raczej zbędnych. Mamy temat Mordoru, który jest przypisany wszystkim wydarzeniom związanym z Mordorem - temat orków jest więc całkowicie zbędny. Sądzę, że mógłby nawet trochę za dużo chaosu wprowadzać do narracji, w której przecież i tak znajduje się ogrom genialnych tematów.
Zgadza się i widzowi nieznającemu wcześniej książek łatwiej jest się w tym wszystkim odnaleźć.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#164 Post autor: lis23 » czw gru 29, 2011 21:00 pm

muaddib_dw pisze: Mógł się Shore pokusić o przearanżowanie tematu elfów, dodać jakieś ochrypłe chóry, metaliczne uderzenia w kowadła, brzęk łańcuchów, ciężkie dęciaki i mielibyśmy temat orków. Byłby to miły ukłon dla znawców prozy Tolkiena.
Oto mi chodziło, jest tam za dużo powtórzeń, za mało nowego, oryginalnego materiału
dla mnie, muzyka batalistyczna w TTT i ROTK jest po prostu nudna i wtórna, nie ma tam nic nowego, oryginalnego, same powtórzenia.

Wawrzyniec: " Drużyna Pierścienia " jest genialna, filmowo jak i muzycznie, ale " im dalej w las, tym więcej drzew ", każda kolejna część jest już słabsza, a nagrodzony 11 Oscarami " Powrót Króla " jest ( dla mnie ) najsłabszy, zarówno filmowo jak i muzycznie - mimo wszystko, nie stawiałbym " Matriksów " ( 2 i 3 ) i nowych " Star Warsów " ( zwłaszcza episodu II ) przed trylogią Jacksona - ani filmowo, ani muzycznie.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#165 Post autor: DanielosVK » czw gru 29, 2011 21:04 pm

Aaa, to chodziło o nowe Star Warsy? To tym bardziej nie. Tylko stare. W takim razie z wymienionych score'ów zostaje tylko Matrix. :P
Oto mi chodziło, jest tam za dużo powtórzeń, za mało nowego, oryginalnego materiału.
W filmie wszystko wypada doskonale, i samo w sobie też jest genialne, nie widzę więc żadnego problemu. :)
Fe.

ODPOWIEDZ