Klaus Badelt - Solomon Kane

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#16 Post autor: Koper » czw paź 22, 2009 23:41 pm

A cóż w tej muzyce takiego fantastycznego? Brzmi jak kolejna mdła kalka z Zimmera. Tyle, że nie tak syntetyczna jak u Zanellego. Nie chcę oceniać po krótkich klipach, ale obawiam się, że to kolejne byle-co od Klausa. Jeśli tego nie wydadzą, to ja płakać nie będę. Już ciekawiej znacznie brzmią badeltowi "Łowcy smoków" i to mogli by wypuścić.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#17 Post autor: Wawrzyniec » pt paź 23, 2009 12:05 pm

Ja nie twierdzę, że nad tą muzyką trzeba się zachwycać. Też nie jestem pod jakimś WIELKIM wrażeniem, ale przyjemnie się tego słuchało. Nie twierdzę, że jest to jakaś ambitna praca, ale do takiego filmu odpowiednia. A że kalka z Zimmera, no cóż w końcu pracowało się przez parę lat z Hansem :) Ja nie odrzucam tego typu muzyki tylko dlatego, że ma styl MV/RC. Zwłaszcza, że muzyka ta brzmi zdecydowanie lepiej od "dzieł" Djawadiego, Zanelliego i jak ich tam zwą. Przy czym ma się rozumieć to są dopiero fragmenty.

"Łowcy smoków" nie znam, gdyż jak sam napisałeś nie wydano tej muzyki.
Jeżeli sam zaś chcesz posłuchać coś od Badelta co nie brzmi jak "kolejna mdła kalka z Zimmera" i jest naprawdę przyjemne w odbiorze to gorąco polecam jego tegoroczne "Le Petit Nicolas" :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#18 Post autor: Wawrzyniec » pt lis 13, 2009 17:14 pm

Koper pisze:Już ciekawiej znacznie brzmią badeltowi "Łowcy smoków" i to mogli by wypuścić.
Pisząc o muzyce z "Łowców smoków" masz pewnie na myśli to:

http://www.youtube.com/watch?v=pIuAik3l ... re=related

Z tego co wyczaiłem to podobne w tej animacji pojawia się jeszcze taki kawałek:

http://www.youtube.com/watch?v=N2Q27snf ... re=related

Chociaż za ten raczej Klaus Badelt nie odpowiada.
W sumie to rzeczywiście trochę szkoda, że "Dragon Hunters" nie doczekali się żadnego wydania, skoro podobno to dobra muzyka. Zresztą co do Badelta to dalej nie rozumiem dlaczego nie wydali "Eqilibrium" :shock: A jak na razie na "nowo-powstałej" "Giełdzie" nic informują, aby oba soundtracki miały w ogóle zostać wydane :(

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#19 Post autor: Bucholc Krok » pt lis 13, 2009 17:48 pm

Wawrzyniec pisze:Z tego co wyczaiłem to podobne w tej animacji pojawia się jeszcze taki kawałek:
http://www.youtube.com/watch?v=N2Q27snf ... re=related
O, nawet ładne. :)
Zresztą co do Badelta to dalej nie rozumiem dlaczego nie wydali "Eqilibrium" :shock: A jak na razie na "nowo-powstałej" "Giełdzie" nic informują, aby oba soundtracki miały w ogóle zostać wydane :(
Może w poniedziałek będzie niespodzianka? W edycjach klubowych Badelt raczej się nie pojawi, ale w tej nowej serii jest duża szansa. Gorzej, że będzie tylko 2000 sztuk. Radzę uważać jeśli komuś zależy.. :)

Matija34
Gość od wnoszenia fortepianu

#20 Post autor: Matija34 » pt lis 13, 2009 22:04 pm

Taki soundtrack jak Eqilibrium powinni wydac i zywie gleboką nadzieje,ze tak sie stanie.Jeden z moich ulubionych filmow gdzie muzyka Badelta jest jednym z wielu jasnych punktow tej produkcji.
Skoro mowa o Badelcie to na jakim poziomie jest jego sciezka do Mikolajka?
Watpie zeby to bylo cos na poziomie A Christmas Carol Silvestriego,ale moze jednak?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#21 Post autor: Koper » pt lis 13, 2009 23:56 pm

Wawrzyniec pisze:Pisząc o muzyce z "Łowców smoków" masz pewnie na myśli to:
Tak i jeszcze ten śmieszny motywik :)
http://www.youtube.com/watch?v=lnTXQ9UB ... re=related
Matija34 pisze:Skoro mowa o Badelcie to na jakim poziomie jest jego sciezka do Mikolajka?
Watpie zeby to bylo cos na poziomie A Christmas Carol Silvestriego,ale moze jednak?
Recenzje widziałem raczej kiepskie. A co do "Christmas Carol" to jakoś nie mogę tego przemęczyć. Chyba nie moja stylistyka, ale też jakoś "Polar Express" mi się wydawał ciekawszy.

Mefisto

#22 Post autor: Mefisto » pt lis 13, 2009 23:57 pm

masz na myśli Le Petit Nicolas? Bardzo ładna, zgrabna i pomysłowa muzyczka - polecam

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#23 Post autor: Wawrzyniec » sob lis 14, 2009 02:53 am

Kawałek z "Dragon Hunters" rzeczywiście fajny i niestety tym bardziej szkoda, że nie został wydany soundtrack :( Ale "Dragon Hunters" to chyba produkcja francusko-niemiecka. Widać, że coś w tej Europie,a szczególnie Francji Badeltowi ciekawe prace wychodzą. Gdyż "Le Petit Nicolas" to naprawdę dobry soundtrack. Miła, lekka i przyjemna muzyka, która z tego co ja wiem to ma dość dobre recenzje. Może te nieprzychylne odnoszą się filmu :?
W każdym razie cieszę się, że Mefisto się odezwał, gdyż gdybym ja sam napisał, że to dobra muzyka to zapewne dla wielu to nie byłby żaden argument. :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#24 Post autor: Koper » sob lis 14, 2009 10:47 am

Matija34
Gość od wnoszenia fortepianu

#25 Post autor: Matija34 » sob lis 14, 2009 11:17 am

Co za kretyn na tej czeskiej stronie wystawil 3 gwiazdki sciezce Gladiator?
Oj cos mi tu nie gra.Za Hansem nie przepadają.Jeszcze Pearl Harbor 2 gwiazdki to jakas kpina!!!!!!!!!!!!
Za to Brian Tyler za Eagle Eye 5 gwiazdek!!!!!!!!!!!!!
Fajna strona,ale nie mam zamiaru tam wiecej wchodzic bo mi cukier skacze.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#26 Post autor: Mystery » sob lis 14, 2009 12:15 pm

Bo "Eagle Eye" to bardzo dobry "soundtrack" jest :)
Może troszkę przesadzili z "Le Petit Nicolas", bo to naprawdę urocza ścieżka.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#27 Post autor: Althazan » sob lis 14, 2009 12:56 pm

Koper pisze:Czechom się nie podoba:
http://www.ost.sk/main_recenzie.php?id=524
:P
Nie można uogólniać. Nie podoba się Lokutusowi, znanemu z kolei do miłości (muzycznej!) do Beltrami'ego i Guy-a Farleya...

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#28 Post autor: Wawrzyniec » sob lis 14, 2009 14:59 pm

Matija34 pisze:Co za kretyn na tej czeskiej stronie wystawil 3 gwiazdki sciezce Gladiator?
Oj cos mi tu nie gra.Za Hansem nie przepadają.Jeszcze Pearl Harbor 2 gwiazdki to jakas kpina!!!!!!!!!!!!
Nie przepadają za Hansem, nie przepadają za Klausem. Cóż może po prostu Czesi z tej strony mają jakieś uprzedzenia do Niemców :wink: Ja na szczęście takich uprzedzeń nie mam i muzykę obu panów z kraju Goethe i Schillera bardzo lubię :D
A co do "Le Petit Nicolas" to ja znam takie opinie na temat tej muzyki:

http://www.filmmusicsite.com/soundtrack ... 92&lang=en

http://classicalmusic.suite101.com/arti ... ack_review

Może też jakaś polska strona zainteresowałaby się zrecenzowaniem tej muzyki? :wink: Ale z drugiej strony nie chcę aż tak bardzo Kopera zamęczać, do którego mam także pytanko:
"Czy Ty znasz muzykę do "Dragon Hunters" wyłącznie z filmu? Czy też jakimiś innymi sposobami na nią trafiłeś? Jeśli można spytać? :wink: "

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#29 Post autor: Koper » sob lis 14, 2009 16:44 pm

Jakiś bootleg krąży też po sieci, ale to tylko kilka utworów zripowanych z filmu niestety.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#30 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 15, 2009 00:05 am

A wracając do meritum, to tutaj mamy kolejną próbkę muzyki z "Solomona Kane'a":

http://www.youtube.com/watch?v=Im6P6ME9T74

Mnie tam się podoba :D

ODPOWIEDZ