Jurassic World - Michael Giacchino

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

Re: Jurassic World - Michael Giacchino

#16 Post autor: Tomek » pn cze 01, 2015 20:29 pm

Mystery pisze:Tu spodziewam się czegoś w stylu Lost na sterydach + Małpy, czyli dla wielu ziew pewnie będzie :wink:
Heh, dziwisz się? :P Ma trochę jednak niewdzięczną rolę. Davis umiał wyjść ze swojej "komfort zony" i jednak zrobić coś co było w duchu Williamsa. Jeżeli MG (i pewnie twórcy, którzy będą mieli tu trochę do powiedzenia) odrzuci williamsowe "standardy" to nie wróżę wielkiej kariery i wiele miłości dla tej pracy... ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
bartex9
Spec od additional music

#17 Post autor: bartex9 » wt cze 02, 2015 01:17 am

Wywiad z Michaelem:
http://www.ew.com/article/2015/06/01/ju ... -giacchino

Na stronce do odsłuchu 2 utwory: "Nine to Survival Job" i "The Park is Closed".
Ładna liryka w pierwszym, końcówka miażdży :D Podoba mi się! W obydwóch utworach pojawia się ten sam nowy temat - nowy motyw główny.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#18 Post autor: Mystery » śr cze 03, 2015 11:17 am

Tomek pisze:
Mystery pisze:Tu spodziewam się czegoś w stylu Lost na sterydach + Małpy, czyli dla wielu ziew pewnie będzie :wink:
Heh, dziwisz się? :P Ma trochę jednak niewdzięczną rolę. Davis umiał wyjść ze swojej "komfort zony" i jednak zrobić coś co było w duchu Williamsa. Jeżeli MG (i pewnie twórcy, którzy będą mieli tu trochę do powiedzenia) odrzuci williamsowe "standardy" to nie wróżę wielkiej kariery i wiele miłości dla tej pracy... ;-)
Wszystko co chciałem odpisać jest ładniej napisane w tej recenzji :)
http://www.filmsonwax.co.uk/jurassicworld/

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#19 Post autor: WhiteHussar » wt cze 09, 2015 13:03 pm

Score już dostępne na Spotify

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#20 Post autor: Ghostek » wt cze 09, 2015 14:02 pm

I na wiadomym forum.
Całkiem całkiem ten score.
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#21 Post autor: lis23 » wt cze 09, 2015 14:03 pm

WhiteHussar pisze:Score już dostępne na Spotify
Trzeba mieć wersję premium? W normalnej wersji nie wyszukuje nawet Giacchino, a co dopiero JW.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

hp_gof

#22 Post autor: hp_gof » wt cze 09, 2015 14:04 pm

Nie trzeba mieć premium. Ja wpisałem Jurassic World i od razu znalazłem.

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#23 Post autor: qnebra » wt cze 09, 2015 14:13 pm

lis23 pisze:
WhiteHussar pisze:Score już dostępne na Spotify
Trzeba mieć wersję premium? W normalnej wersji nie wyszukuje nawet Giacchino, a co dopiero JW.
Jakbyś szukał:

https://play.spotify.com/album/1p8dUadt79ZK0J5hx8GY7n

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#24 Post autor: Mystery » wt cze 09, 2015 16:28 pm

Malkontentów pewnie nie przekona, ale sympatyków powinno zadowolić ;)
Jeśli chodzi o Giacchino A.D. 2015 tak jak podejrzewałem zapewne będzie to 4 miejsce, ale to i tak dobry score, o którego sile będzie można powiedzieć więcej za pewno dopiero po filmie i dokładniejszej lekturze soundtracka. Michael stworzył naprawdę okazały, emocjonujący temat, jeden z lepszych w karierze, klimat Parku Jurajskiego też jest, Williams potraktowany z szacunkiem, ale dominuje rzecz jasna styl Giacchino i to jego prawdziwe ja z Lost, tym razem bardziej klasyczne, bez zbędnego szarżowania chórem czy etniką. Trzeba się będzie lepiej wgryźć, ale już po drugim przesłuchaniu muza lepiej zaskakuje, szczególnie akcja zaczyna lepiej trafiać, a parę highlightów naprawdę ładnie się wyróżnia i są momenty jak temat z gry Lost World w "Raptor Your Heart Out" czy "Lost World" Williamsa w "Our Rex Is Bigger Than Yours", gdzie na buzi szerzy się banan, a takie "The Park Is Closed" szczególnie w pierwszej minucie trafia wprost w serducho ;) Samo "As the Jurassic World Turns" to podobne cudeńko do "Pin-Ultimate Experience", tam mieliśmy montaż z ukazaniem uroków Tomorrowland młodej dziewczynie, tu będziemy oglądać atrakcje Parku z pozycji dwóch głównych młodych bohaterów, już czekam na to w kinie.
Tracklista naprawdę spoko, jest czytelna (1-4 wprowadzenie w świat JW, 5-9 wprowadzenie w bohaterów i fabułę, 10-16 akcja, 17-19 emocjonalny koniec) i słucha się o wiele przystępniej od chociażby Małp. Szkoda tylko, że w wydaniu elektronicznym nie ma 3 tracków z CD, "Does This Dino Make Jurassic Look Big", "A Glorified Petting Zoo" i "The Teeth Degree", za to bonusowe kawałki są wporzo, a "Sunrise O'er Jurassic World" to kolejna kompozycja skomponowana przez syna Michaela, Micka, dobrze się nam chłopak rozwija ;) Nie wiem jeszcze co myśleć o "Jurassic World Suite", spodziewałem się, że Giacchino będzie wyciskał 7 poty z głównych tematów, a tu głównie aranżacje mniejszych motywów + akcja i coś czuję, że ominęło nas End Credits...

"Love in the Time of Pterosauria" jest urocze ;)
https://www.youtube.com/watch?v=5VGsX7KfgL0

hp_gof

#25 Post autor: hp_gof » wt cze 09, 2015 16:31 pm

Masz rację, nie przekonał :(

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#26 Post autor: lis23 » wt cze 09, 2015 16:40 pm

Kurczę, nowy temat jest na prawdę ładny, nawiązania do Williamsa całkiem fajne, ale całość to trochę takie " Rise of the Planet of the Apes ", a nie " Jupiter ", szkoda ....
Trochę za dużo underscore, też napaliłem się na " Jurrasic World Suite ", a tam akcja i underscore ...
Nie jest źle, ale " Jupiter " i " Tumorowland " znacznie lepsze.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#27 Post autor: Mystery » wt cze 09, 2015 17:03 pm

hp_gof pisze:Masz rację, nie przekonał :(
Nie wiedziałem, że zaliczasz się do malkontentów :wink:
Kurczę, nowy temat jest na prawdę ładny, nawiązania do Williamsa całkiem fajne, ale całość to trochę takie " Rise of the Planet of the Apes ", a nie " Jupiter ", szkoda ....
Trochę za dużo underscore, też napaliłem się na " Jurrasic World Suite ", a tam akcja i underscore ...
Nie jest źle, ale " Jupiter " i " Tumorowland " znacznie lepsze.
Widzę, że lis nadal w formie :wink:

No właśnie, jak na Jurajski Park i Giacchino underscoru wcale nie ma tu tak dużo, szczególnie w porównaniu do małp i spodziewałem się, że będzie bardziej hermetycznie, a Jupiter i Tomorrowland to przecież inne bajki i poza warstwą dramatyczną, muza jest drapieżna i z pazurem, czyli zgadza się z rodowodem.

hp_gof

#28 Post autor: hp_gof » wt cze 09, 2015 17:08 pm

No w tej sytuacji wychodzi na to, że jestem :( Nic mi się Majkela nie podoba ostatnio. Najlepsze było JA, choć długie, z Tomorrowland zachwycam się tylko Pin-Ultimate Experience, a JW miałem ochotę wyłączyć w połowie. Pozostaje jeszcze Inside Out, oby było mega ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#29 Post autor: lis23 » wt cze 09, 2015 17:13 pm

Mystery pisze: Widzę, że lis nadal w formie :wink:

No właśnie, jak na Jurajski Park i Giacchino underscoru wcale nie ma tu tak dużo, szczególnie w porównaniu do małp i spodziewałem się, że będzie bardziej hermetycznie, a Jupiter i Tomorrowland to przecież inne bajki i poza warstwą dramatyczną, muza jest drapieżna i z pazurem, czyli zgadza się z rodowodem.

Tak to jest, jak się pisze z pamięci ;)
Ogólnie, nie jest tak źle i nie jest to kolejna Planeta Małp, ale tematyki mogłoby być ciut więcej - podobnie jak etniki i chórów ;) A najlepszy jest i tak " As the Jurassic World Turns ".

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#30 Post autor: Tomek » wt cze 09, 2015 17:19 pm

Ja dopiero przesłucham po filmie, ale czy ta znowu u Giacchino 78-minutowa (lub bliska 80) długość nie wpływa niestety ujemnie na "seans" z płytą?
Obrazek

ODPOWIEDZ