TOP 10 EVER of Alexandre Desplat (edycja 2015) - dawniej TOP 5 EVER (edycja 2013)
- Michał Turkowski
- Zdobywca nieistotnych nagród
Re: TOP 5 - Alexandre Desplat <3
Po co układać już teraz TOPy, w maju wypłynie Godzilla i będziecie musieli zmieniać pierwsze miejsce 

TGW nie przebije, nie ma szans
Na drugie może się załapać 

Śmiać mi się trochę chce, bo mój TOP składa się z pięciu kompozycji, każda z kolejnego roku w okresie 2008-2012
Mój klucz wyboru jest dość intuicyjny, ale składa się na niego kilka kryteriów:
- dobra słuchalność, mój sentyment do konkretnego albumu i/lub filmu
- świetne działanie muzyki w filmie (zwłaszcza kiedy muzyka staje się jednym z bohaterów filmu, albo drugim scenarzystą i prowadzi film do przodu)
- jakiegoś rodzaju przełom w karierze kompozytora, nowe podejście
- bogactwo tematów i środków, precyzja wykonania, wirtuozeria
Im więcej kryteriów spełnia za jednym zamachem dany score, tym wyżej plasuje się w zestawieniu.
1. Rise of the Guardians
2. The Ghost Writer
3. The Curious Case of Benjamin Button
4. Fantastic Mr. Fox
5. Extremely Loud & Incredibly Close
UZASADNIENIE:
1. Strażnicy marzeń są kulminacją wszystkiego co kocham w muzyce Desplata i w muzyce filmowej. Animacja pozwoliła na napisanie dużej ilości muzyki, która jest barwna i wychodzi na pierwszy plan. Niemal każda postać ma swój temat muzyczny, wszystkie pojawiają się w ogromnej ilości aranżacji, czasem trudno jest je wszystkie uchwycić, bo są tak ładnie zakamuflowane. A najważniejsze jest to, że sercem filmu nie są sceny akcji, tylko scena w sypialni Jamiego (zawsze płaczę). Film mówi o dziecięcej wierze, o marzeniach, o snach i mimo przebojowości obrazu najważniejsze są te najdelikatniejsze emocje. Perfekcyjne wykonanie LSO, Desplat próbuje sił w pisaniu piosenki
oraz udowadnia, że POTRAFI pisać zajebistą muzykę akcji, w co wielu hejterów plumkania nie mogło wcześniej uwierzyć i nie było przekonanych. Album jest dobrze skrojony, bo i też pozwala na to pełen wigoru score. Zaczarował mnie również sam film. Generalnie było to duże wyzwanie i Desplat mu podołał. Praktycznie zaangażował wszystkie swoje umiejętności i osiągnął sukces. Jak dla mnie jest to jeden z najważniejszych momentów jego kariery w sensie merytorycznym 
2. Autor widmo zawiera najlepiej zilustrowaną muzycznie scenę w karierze Desplata, czyli The Truth About Ruth. Na drugim miejscu zawsze stawiam Jamie Believes z pozycji wyżej
Współpraca i przyjaźń z Polańskim jeszcze nie raz zaowocują w cudowne muzyczne dzieła, najbliższe już w piątek
Uważam Autora widmo za jeden z punktów zwrotnych w karierze Francuza, bo od tamtego momentu zaczął dość intensywnie pisać muzykę z gatunku thrillerów politycznych, ale żadnemu z kolejnych dzieł nie udało się przebić magii z filmu Polańskiego. Ten score jest hipnotyzujący, tajemniczy, bardzo zżyty ze stylistyką reżysera. I mimo że sam film nie jest niczym genialnym (ot, zwykłe rzemiosło z genialnym zakończeniem), a score opiera się praktycznie na jednym motywie głównym, to nudy nie ma. Po prostu Olo dostał materiał, przy którym mógł w pełni rozwinąć skrzydła i to mu się udało.
3. Ciekawy przypadek Benjamina Buttona to jest tak naprawdę czwórkowy score, który wg wielu osób średnio pasuje do chłodnego filmu Finchera. Ja uważam, że sprawuje się przyzwoicie i ten argument przeciwko BB mnie nigdy nie przekonał i nie przekona. Jednak z tą pracą łączy mnie największy sentyment, bo kiedy myślę o Desplacie, zawsze pierwszą pracą, która przychodzi mi do głowy jest Benjamin. Kiedy mam melancholijny nastrój, zawsze włączam sobie ten album. I tak naprawdę od nominacji tego scoru na dobre rozkręciła się kariera Olka. A jest to praca niesamowicie bogata, ciekawa, pełna niezbadanych tajemnic
Jest to również esencja plumkającego stylu kompozytora. To jest plumkanie prima sort!
4. Fantastyczny Pan Lis to kolejna perfekcyjna kolaboracja kompozytorsko-reżyserska, z której w kolejnych latach będą wychodzić następne perełki (najbliższa w marcu!). Desplat zaskoczył swoim poczuciem humoru, pokazał, że jest niebywale elastycznym kompozytorem i fantastycznie wpasował się ze scorem do filmu napakowanego piosenkami do tego stopnia, że jedno do drugiego pasuje idealnie. Powtarzam, to jest jeden z najlepiej sprawdzających się w filmie score'ów Olka! Tyle że jest on dość skromny i krótki, więc czasem bywa niedoceniany. Ten score jest jednym z charakterystycznych bohaterów świata Andersona i już widać, że staje się znakiem firmowym tej współpracy.
5. EL&IC - nie wiem. Może powiecie, że to jest mega wtórna praca, a film jest słaby, cukierkowaty, a główny bohater to Człowiek-Zło
Mnie się cholernie podoba. Wg mnie najlepiej słuchalne plumkadełko Desplata. Wirtuozeria fortepianowa! Score pełen magii. Kropka.
Jest jeszcze kilka tytułów, które bardzo lubię, ale z jakichś powodów nie umieściłem ich w topie:
Girl with a Pearl Earring
The Twilight Saga. New Moon
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 & 2
Ides of March.
Doceniam też Golden Compass za niesamowite bogactwo. Lubię też "królewskie" score'y, czyli The Queen i The King's Speech

Mój klucz wyboru jest dość intuicyjny, ale składa się na niego kilka kryteriów:
- dobra słuchalność, mój sentyment do konkretnego albumu i/lub filmu
- świetne działanie muzyki w filmie (zwłaszcza kiedy muzyka staje się jednym z bohaterów filmu, albo drugim scenarzystą i prowadzi film do przodu)
- jakiegoś rodzaju przełom w karierze kompozytora, nowe podejście
- bogactwo tematów i środków, precyzja wykonania, wirtuozeria
Im więcej kryteriów spełnia za jednym zamachem dany score, tym wyżej plasuje się w zestawieniu.
1. Rise of the Guardians
2. The Ghost Writer
3. The Curious Case of Benjamin Button
4. Fantastic Mr. Fox
5. Extremely Loud & Incredibly Close
UZASADNIENIE:
1. Strażnicy marzeń są kulminacją wszystkiego co kocham w muzyce Desplata i w muzyce filmowej. Animacja pozwoliła na napisanie dużej ilości muzyki, która jest barwna i wychodzi na pierwszy plan. Niemal każda postać ma swój temat muzyczny, wszystkie pojawiają się w ogromnej ilości aranżacji, czasem trudno jest je wszystkie uchwycić, bo są tak ładnie zakamuflowane. A najważniejsze jest to, że sercem filmu nie są sceny akcji, tylko scena w sypialni Jamiego (zawsze płaczę). Film mówi o dziecięcej wierze, o marzeniach, o snach i mimo przebojowości obrazu najważniejsze są te najdelikatniejsze emocje. Perfekcyjne wykonanie LSO, Desplat próbuje sił w pisaniu piosenki

2. Autor widmo zawiera najlepiej zilustrowaną muzycznie scenę w karierze Desplata, czyli The Truth About Ruth. Na drugim miejscu zawsze stawiam Jamie Believes z pozycji wyżej

3. Ciekawy przypadek Benjamina Buttona to jest tak naprawdę czwórkowy score, który wg wielu osób średnio pasuje do chłodnego filmu Finchera. Ja uważam, że sprawuje się przyzwoicie i ten argument przeciwko BB mnie nigdy nie przekonał i nie przekona. Jednak z tą pracą łączy mnie największy sentyment, bo kiedy myślę o Desplacie, zawsze pierwszą pracą, która przychodzi mi do głowy jest Benjamin. Kiedy mam melancholijny nastrój, zawsze włączam sobie ten album. I tak naprawdę od nominacji tego scoru na dobre rozkręciła się kariera Olka. A jest to praca niesamowicie bogata, ciekawa, pełna niezbadanych tajemnic

4. Fantastyczny Pan Lis to kolejna perfekcyjna kolaboracja kompozytorsko-reżyserska, z której w kolejnych latach będą wychodzić następne perełki (najbliższa w marcu!). Desplat zaskoczył swoim poczuciem humoru, pokazał, że jest niebywale elastycznym kompozytorem i fantastycznie wpasował się ze scorem do filmu napakowanego piosenkami do tego stopnia, że jedno do drugiego pasuje idealnie. Powtarzam, to jest jeden z najlepiej sprawdzających się w filmie score'ów Olka! Tyle że jest on dość skromny i krótki, więc czasem bywa niedoceniany. Ten score jest jednym z charakterystycznych bohaterów świata Andersona i już widać, że staje się znakiem firmowym tej współpracy.
5. EL&IC - nie wiem. Może powiecie, że to jest mega wtórna praca, a film jest słaby, cukierkowaty, a główny bohater to Człowiek-Zło

Jest jeszcze kilka tytułów, które bardzo lubię, ale z jakichś powodów nie umieściłem ich w topie:
Girl with a Pearl Earring
The Twilight Saga. New Moon
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 & 2
Ides of March.
Doceniam też Golden Compass za niesamowite bogactwo. Lubię też "królewskie" score'y, czyli The Queen i The King's Speech

- bladerunner22
- Zdobywca Oscara
1. Harry Potter and The Deathly Hallows part 1
2. Ghost Writer
3. Julie& Julia
4. Harry Potter and The Deathly Hallows part 2
5. Ides Of March
Tuż za podium strażnicy, jest super świetna muzyka, mimo to oczekiwałem więcej od Olka po tym score
2. Ghost Writer
3. Julie& Julia
4. Harry Potter and The Deathly Hallows part 2
5. Ides Of March
Tuż za podium strażnicy, jest super świetna muzyka, mimo to oczekiwałem więcej od Olka po tym score
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :
''Zabić Strach''
''Zabić Strach''
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
A uzasadnienia? 
Ja mam problem z tym top 5 właśnie z tego powodu. Kilku bardzo cenionych ścieżek nie oceniałem w filmie, w dwóch przypadkach z prostego powodu takiego, że to nie są filmy, które mnie po prostu interesują (oglądanie Harry Potterów skończyłem na filmie Newella i to, co zrobił z nimi Yates... nieszczególnie mnie interesuje).

Ja mam problem z tym top 5 właśnie z tego powodu. Kilku bardzo cenionych ścieżek nie oceniałem w filmie, w dwóch przypadkach z prostego powodu takiego, że to nie są filmy, które mnie po prostu interesują (oglądanie Harry Potterów skończyłem na filmie Newella i to, co zrobił z nimi Yates... nieszczególnie mnie interesuje).
A co, myślałeś, Pawle, że będzie tak łatwo?
Pierwsze Insygnia są o dziwo dobre! Mimo, że zrobił je Yates. Drugie mnie nie przekonały niestety. No cóż, masz czas na odrobienie zaległości albo na wklejenie nie do końca wiarygodnego topu 

- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Albo olanie tendencyjnych zasad 

- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
I co, nikt nie polemizuje z pojawiającymi się typami, wszyscy się zgadzają?
Czy może takie jest założenie tej ankiety, żeby wzajemnie szanować swoje gusta i nie zgłaszać do nich obiekcji?
Z mojej perspektywy pojawiło się już kilka mocno przecenionych tytułów, zresztą o mojej liście pewnie niektórzy powiedzą to samo. 

Skoro ma być 5...
1. The Ghost Writer
2. Ides Of March
3. Rise Of The Guardians
4. Argo
5. Zero Dark Thirty
...to tyle w temacie.
1. The Ghost Writer
2. Ides Of March
3. Rise Of The Guardians
4. Argo
5. Zero Dark Thirty
...to tyle w temacie.
#FUCKVINYL
Drugie są właśnie najlepsze, jedynie Więzień Azkabanu jest lepszy od ostatniej części. A pierwsze trochę lepsze od piątki i szóstki, a także czwórki Newella, ale też nuda straszna.hp_gof pisze:Pierwsze Insygnia są o dziwo dobre! Mimo, że zrobił je Yates. Drugie mnie nie przekonały niestety.
Marku, niezgłaszanie swoich obiekcji ma sens, kiedy druga osoba poda swój ulubiony tytuł i solidnie uargumentuje swoje stanowisko. Wtedy jestem w stanie uszanować powody, dla których daną ścieżkę lubi bardziej niż np. te, które ja bym wskazał w pierwszej kolejności. Po drugie, Desplat pisze same genialne prace, więc którakolwiek nie pojawi się w topie, to nie ma z czym polemizować
[fanbojski żart
]
No ale skoro wywołałeś ten temat, a uzasadnienia nie są jakieś bogate (eufemizm), to skomentuję parę propozycji
Z topu Mefista - nie rozumiem Malowanego Welonu, ale ok, jestem w stanie zrozumieć, że komuś się podoba
Koper - nie rozumiem wrzucania do tego topu Idów tylko ze względu na jeden utwór, który na dodatek w filmie znajduje się w napisach końcowych
podobnie z Lust Caution
Przypominam, że oceniamy score'y jako całość ze szczególnym uwzględnieniem kontekstu filmowego...
Templar - Idy jak wyżej, Moonrise Kingdom - świetny motyw to za mało, żeby tak wyróżnić ten score, ale rozumiem Twoją słabość do MK
HP1 - niestety, ale Desplat zdecydowanie lepiej radzi sobie z autorskimi projektami w porównaniu z tymi, w których musi przejąć pałeczkę po poprzednikach i jest do nich porównywany.
Bladu - WTF?!
Pottery są dobre, ale nic poza tym; a Julia to chyba przez sentyment do naszych wieczornych śpiewów 
Adam - WTF?! x2
Argo jest kompletnym trollowaniem
zwłaszcza, że to kolejny TOP bez uzasadnienia
Jakbym miał do czynienia z analfabetami
ZDT - ok, ale serio, w karierze Olka było duużo lepszych prac; widać że ten TOP kręci się tendencyjnie wokół jednego gatunku i niczego więcej z Olka nie tykasz i najwyraźniej nie doceniasz 
Do Templara: a ja właśnie wolę HPDH1, bo mimo że ma "nudny środek", to jednak początek i końcówka są świetne, natomiast ostatnia część mnie zawiodła i jest jednym wielkim napierd******* - wszystko za szybko, bez sensu. Niedoścignionym ideałem jest Więzień Azkabanu. Kropka.

No ale skoro wywołałeś ten temat, a uzasadnienia nie są jakieś bogate (eufemizm), to skomentuję parę propozycji

Z topu Mefista - nie rozumiem Malowanego Welonu, ale ok, jestem w stanie zrozumieć, że komuś się podoba

Koper - nie rozumiem wrzucania do tego topu Idów tylko ze względu na jeden utwór, który na dodatek w filmie znajduje się w napisach końcowych

Templar - Idy jak wyżej, Moonrise Kingdom - świetny motyw to za mało, żeby tak wyróżnić ten score, ale rozumiem Twoją słabość do MK

Bladu - WTF?!

Adam - WTF?! x2

Do Templara: a ja właśnie wolę HPDH1, bo mimo że ma "nudny środek", to jednak początek i końcówka są świetne, natomiast ostatnia część mnie zawiodła i jest jednym wielkim napierd******* - wszystko za szybko, bez sensu. Niedoścignionym ideałem jest Więzień Azkabanu. Kropka.
wydaje mi się że moja ocena kariery Desplata od bardzo dawna jest znana
Przestał plumkać, zaczął się podobać. Cała moja lista jest śmiertelnie poważna. Dla mnie to jego 5 najlepszych scorów ever - takich które najczęściej słucham i najbardziej lubię. Tylko kurwica mnie bierze że dwóch ostatnich nigdy nie będę miał na półce
That's all.

#FUCKVINYL