Muzyka doskonała technicznie? Muzyka słaba technicznie? Why?
Re: Muzyka doskonała technicznie? Muzyka słaba technicznie?
To kurka zamknijmy to forum, bo nie widzę teraz sensu jego egzystencji 

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Niektórzy wystawiają też 5, a inni 2.Tomasz Goska pisze:Fan NiN nie zrozumie czemu wystawiamy tej muzyce 1/5, bo dla niego to jest masterpiece.

#WinaHansa #IStandByDaenerys
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Masterpiss. 

Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Fanboy Zimmera też nie da 1 Szerlokowi, tylko 3 z plusem.Tomasz Goska pisze:Fan NiN nie zrozumie czemu wystawiamy tej muzyce 1/5, bo dla niego to jest masterpiece.

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Zależy jeszcze o którą część chodzi. A po za tym u nas nie ma ani plusów, ani minusów, więc jedyne co teraz robisz to spekulujesz.Koper pisze:Fanboy Zimmera też nie da 1 Szerlokowi, tylko 3 z plusem.

No ale możemy nakreślić jakieś ogólne kryteria, które nas intuicyjnie zaprowadzą w pożądany kierunek 

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Tak jak wspomniałem Marek i Koper, szczególnie w przypadku "Robin Hooda" Streitenfelda często powtarzali, że to muzyka na słabym technicznym poziomie i, że Streitenfeldowi brakuje warsztatu technicznego itd. itd. Więc dla mnie np. muzyka dobra technicznie to nie ta od Streitenfelda. 

- Wojteł
- John Williams
Hm, Turasie, moja siostra jest doktorem muzykologii, rzadko się z nią widuję, ale jak się z nią zobacze, to porusze ten temat. Zresztą jak ją ostatni raz widziałem (na Wielkanoc, bo mieszka za granicą), rozmawialiśmy trochę o Zimmerze i Williamsie. Puściłem jej The Battle z Gladiatora - powiedziała, że to jest jedna wielka zrzyna, bo rytmika punktowa to od zawsze była jakimś tam sposobem na ilustrację zagrożenia, w dodatku kiepskie technicznie, bo jeden dźwięk na dole, jeden u góry (dokładnie jej wypowiedzi nie przytoczę, to było dawno
) Natomiast jak wspomniałem o Williamsie, to od razu powiedziała, że temat z Listy Schindlera to był majstersztyk pod względem technicznym
A o fakturze orkiestry rozmawiałem z nią przy okazji pisania recenzji Władcy Pierścieni na konkurs, jaki był na Muzykafilmowa.pl swego czasu, niestety, mało zgłębiłem zagadnienie. Tak więc pogadam z nią, jak tylko będe miał okazję

A o fakturze orkiestry rozmawiałem z nią przy okazji pisania recenzji Władcy Pierścieni na konkurs, jaki był na Muzykafilmowa.pl swego czasu, niestety, mało zgłębiłem zagadnienie. Tak więc pogadam z nią, jak tylko będe miał okazję

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
Hehehehe, to może przygotujmy od razu składankę po 1-2 utwory każdego kompozytora, które wg nas intuicyjnie są dobre technicznie, to nam powie, który naprawdę jest dobry technicznie, a który niekoniecznie 

- Wojteł
- John Williams
ja myślę, że powiedziałaby nam to samo, co już wiemy (Goldsmity, Williamse, Goldenthala dysonanse
) z tym, ze uargumentowałaby to w naukowy sposób, pytanie tylko, czy zrozumielibyśmy ten techniczny slang 

Coś byśmy na pewno wynieśli z tej lekcji 

- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
To prawda, coś byśmy z tego wynieśli.
Co do Bitwy. Prawda li to, że nie jest to utwór "genialny" technicznie, ale jest tam parę naprawdę świetnych rozwiązań (echująca trąbka, która oczywiście brzmi jak to, co Goldsmith wyprawiał z echoplexem w latach 70., ale Zimmer osiągnął to akustycznie), jak sądzę.
Ale ciekawe by było się wiele dowiedzieć o technice kompozytorskiej w muzyce filmowej. Ciekawe, jakby dr muzykologii zareagowała na HGW, Tylera i Giacchino. Tak, by wkurzyć blada
Co do Bitwy. Prawda li to, że nie jest to utwór "genialny" technicznie, ale jest tam parę naprawdę świetnych rozwiązań (echująca trąbka, która oczywiście brzmi jak to, co Goldsmith wyprawiał z echoplexem w latach 70., ale Zimmer osiągnął to akustycznie), jak sądzę.
Ale ciekawe by było się wiele dowiedzieć o technice kompozytorskiej w muzyce filmowej. Ciekawe, jakby dr muzykologii zareagowała na HGW, Tylera i Giacchino. Tak, by wkurzyć blada

A ja jestem (oczywiście) ciekaw jak by zareagowała na Desplata. Najwyżej bym żałował, że zadałem to pytanie, ale cholernie mnie nurtuje, czy on faktycznie komponuje "hambitnie" czy po prostu jest przereklamowany
A może lepiej żyć w nieświadomości? 

- Wojteł
- John Williams
Dobra, to ja przyjmuję zamówienia, o co mam mą straszą siostrę spytać i pozawracać jej doktorski tyłek 

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
O LotRa i How to Train Your Dragon, jak już Ci mówiłem. 

Fe.