Inspiracje i kopie Johna Williamsa - temat zbiorczy

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

Re: Inspiracje i kopie Johna Williamsa - temat zbiorczy

#16 Post autor: muaddib_dw » pn paź 24, 2011 19:27 pm

Jak już człek coś osiągnie to spotyka się z nienawiścią, zawiścią słabszych od niego, jedni chcą go zgnoić inni okraść z pieniędzy ot cała natura ludzka i źródło pozwów oraz szykan.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#17 Post autor: Wawrzyniec » pn paź 24, 2011 19:29 pm

Turek pisze:2. Star Wars Theme - Wiadomo
Ja nic nie wiem. :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Turek

#18 Post autor: Turek » pn paź 24, 2011 19:37 pm

Daj spokój z tym fanbojstwem Wawrzek, gdyby sam Williams otwarcie przyznał że zerżnął coś to ty i tak dalej twierdził byś że wcale kopii nie ma.

Bądźmy rozsądni, John jest wybitny, też go uwielbiam ale swoje za uszami też ma

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#19 Post autor: Wawrzyniec » pn paź 24, 2011 19:41 pm

Ale ja tylko napisałem prawdę. :? To, że dla innych "Star Wars Theme" to oczywista oczywistość inspiracyjna czymś tam, to OK, ale ja naprawdę nie wiem o co chodzi. :?

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#20 Post autor: Marek Łach » pn paź 24, 2011 19:42 pm

Mystery Man pisze:To jest dość ciekawe :)
http://vimeo.com/719335

I dziwne, że jeszcze nikt nie wspomniał jeszcze o temacie E.T. za który Williams przez Lesa Baxtera był pozwany. Dokładniej chodzi o utwór z lat 50 "Joy" z albumu Passions, który sam John doskonale znał, gdyż miał okazję grać go na koncercie.
Fragmenty tego utworu
http://w655.wrzuta.pl/audio/4EHqwJNW5CR/joy

A skoro jesteśmy przy E.T. i inspiracjach to warto posłuchać tego, sporo orkiestracji się zgadza
http://www.youtube.com/watch?v=zHE8e3IK ... re=related
Dobre przykłady. :) Co do Joy, to podobieństwo było pewnie nieświadome (tak jak interpretuje sprawę Kendall, ciężko się nie zgodzić), choć jest ewidentne. Hanson wyraźnie był modelem pewnych rozwiązań. Walton to oczywiście studnia bez dna. :) Good job, Myster!

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#21 Post autor: Wojteł » pn paź 24, 2011 19:46 pm

Marek Łach pisze:Walton to oczywiście studnia bez dna. :) Good job, Myster!
Z tym, że właśnie rozwiązania Waltona nazwałbym inspiracją, niż plagiatem - większośc kawałków to było podobieństwo stylu, a nie rżnięcie całych melodii
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#22 Post autor: Wawrzyniec » pn paź 24, 2011 19:48 pm

A ktoś miły mi powie czym są "Gwiezdne wojny"? Wagnerem, Holstem, Góreckim, Stravinskym? Ktoś, proszę. :?

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#23 Post autor: Marek Łach » pn paź 24, 2011 19:49 pm

Ja też nie mówię o rżnięciu - dlatego tytuł wątku dotyczy i inspiracji, i plagiatów. Walton zdecydowanie wpłynął na rozwój techniki Williamsa. Akurat tu JW niczego nie ma "za uszami". ;)

Wawrzyniec- dolicz jeszcze Korngolda do listy inspiracji. ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#24 Post autor: Wawrzyniec » pn paź 24, 2011 19:58 pm

Marek Łach pisze:Wawrzyniec- dolicz jeszcze Korngolda do listy inspiracji. ;)
Dziękuję bardzo. :) Da się spokojnie i bez emocji wytłumaczyć? Da się i jest dobrze, uprzejmie i miło. :)
Ja nigdy nie bawiłem się w rozkładaniu soundtracków na czynniki pierwsze i doszukiwania się się dwunutowych podobieństw itd.
I to nie ze strachy, jak wiele osób pomyśli i uważa, że by moje ideały się załamy, patrz "Star Wars", "Gladiator". Tylko po prostu jakoś ogólnie mnie to aż tak bardzo nie interesuje. A i aby było jasno też głuchy nie jestem i kiedy np. sobie słucham "The Ring" Zimmera to oczywiście, że słyszę "Suspirię" Goblina. A nawet ostatnio Olek Dębicz doszukał się jakiś nawiązań do klasyki. Ale nie robię z tego wielkiego halo i nie zaniżam oceny. I choć na razie dyskusja toczy się bardzo kulturalnie i na poziomie to jednak boję się takich tematów, gdyż potencjał pudelkowaty jest w nich spory. I tego bym nie chciał.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#25 Post autor: DanielosVK » pn paź 24, 2011 20:05 pm

No fajnie.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#26 Post autor: Marek Łach » pn paź 24, 2011 20:10 pm

Wawrzyniec pisze:I choć na razie dyskusja toczy się bardzo kulturalnie i na poziomie to jednak boję się takich tematów, gdyż potencjał pudelkowaty jest w nich spory. I tego bym nie chciał.
Będziemy starali się pilnować, żeby argumenty typu "dwie nuty z Jaws" nie sprowadziły wątku na manowce. ;)

Z innych oczywistych inspiracji (a może już plagiatów?), to głośne parę lat temu nawiązywanie do Strawińskiego: http://www.youtube.com/watch?v=ZTDSd0jQ5PQ (od 4 minuty), do porównania z Intersection Scene z Wojny światów: http://www.youtube.com/watch?v=aOZpbnZxu0g (2:02). Co ciekawe, Strawińskim inspirowali się już wcześniej dość szeroko Goldsmith (chociażby w Omenie), a nawet o ile pamiętam Delerue przy którejś okazji. Prymitywizm, jaki Rosjanin tak wspaniale oddał w Święcie wiosny świetnie chyba pasuje do scen barbarzyńskiej, pierwotnej grozy. :)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#27 Post autor: Wojteł » pn paź 24, 2011 20:18 pm

O, to skoro już jest taki temat i Machu tutaj obala Korngolda i Dvoraka niczym Wałęsa komune i pan Mietek spod monopolowego Byczą Moc, to chciałbym żeby rozwiał moje wątpliwości:otóż temat z Hooka zawsze mi przypominał Cwałowanie Walkyrii Wagnera :? W sumie przydałyby się nuty do Wagnera, bo z Hooka mam i wiem jak to mniej więcej leci. Natomiast u Wagnera jest inny rytm bez wątpienia, ale zastanawiam się, czy interwały nie będą podobne. A jestem zbyt leniwy, żeby szukac na ucho przy pianinku :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#28 Post autor: Mystery » pn paź 24, 2011 20:21 pm

Co do Strawińskiego to ogólnie to całe "The Rite of Spring" było tak wyraźnym źródłem inspiracji u Williamsa, niemal jak Alexander Nevsky u Hornera :wink:

The dune sea of Tatooine http://www.youtube.com/watch?v=t1gZ3NRo_38
The Rite of Spring http://www.youtube.com/watch?v=UGdK9jpn19w

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#29 Post autor: Paweł Stroiński » wt paź 25, 2011 00:28 am

Wawrzyniec pisze:
Marek Łach pisze:Wawrzyniec- dolicz jeszcze Korngolda do listy inspiracji. ;)
Dziękuję bardzo. :) Da się spokojnie i bez emocji wytłumaczyć? Da się i jest dobrze, uprzejmie i miło. :)
Ja nigdy nie bawiłem się w rozkładaniu soundtracków na czynniki pierwsze i doszukiwania się się dwunutowych podobieństw itd.
I to nie ze strachy, jak wiele osób pomyśli i uważa, że by moje ideały się załamy, patrz "Star Wars", "Gladiator". Tylko po prostu jakoś ogólnie mnie to aż tak bardzo nie interesuje. A i aby było jasno też głuchy nie jestem i kiedy np. sobie słucham "The Ring" Zimmera to oczywiście, że słyszę "Suspirię" Goblina. A nawet ostatnio Olek Dębicz doszukał się jakiś nawiązań do klasyki. Ale nie robię z tego wielkiego halo i nie zaniżam oceny. I choć na razie dyskusja toczy się bardzo kulturalnie i na poziomie to jednak boję się takich tematów, gdyż potencjał pudelkowaty jest w nich spory. I tego bym nie chciał.
Score, z którego czerpie temat Luke'a (bodaj?) nazywa się King's Row.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#30 Post autor: Adam » wt paź 25, 2011 08:48 am

abstrahując, nie bardzo rozumiem sens tego tematu.. udowadniać i doszukiwać się tych samych nutek? po co skoro to wiadomo że każdy z klasyki rżnie.
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ