O popularności kompozytorów (wydzielone z "War Horse")

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Jaki kompozytor jest najbardziej popularny wśród niesłuchających na co dzień muzyki filmowej?

John Barry
0
Brak głosów
Alexandre Desplat
1
6%
Danny Elfman
0
Brak głosów
Joe Hisaishi
0
Brak głosów
James Horner
0
Brak głosów
James Newton Howard
0
Brak głosów
Michał Lorenc
0
Brak głosów
Ennio Morricone
6
38%
Howard Shore
0
Brak głosów
Vangelis
1
6%
John Williams
1
6%
Hans Zimmer
7
44%

Liczba głosów: 16

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: JOHN WILLIAMS - WAR HORSE (2011)

#16 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 14:14 pm

Z urodą w średniej normie, a czy umie gotować to nie dane było mi się przekonać. Ale raczej nie była miłośniczką prac domowych. ;) Gdzieś mam jej maila jeszcze jak chcesz, ale ona chyba starsza od Ciebie o ponad dekadę. :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#17 Post autor: Wojteł » sob paź 08, 2011 14:15 pm

Oj tam oj tam :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#18 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 14:16 pm

No racja, zgasicie światło, odpalicie Conana na wieży i kto by tam wtedy komu lata liczył... ;) ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#19 Post autor: Wojteł » sob paź 08, 2011 14:25 pm

Ta... przy dźwiękach Anvil of Crom czy Riders of Doom byłoby bardzo romantycznie :mrgreen:

Ale koniec końców to Bladu robi w archeologii, więc może jemu maila sprzedaj i niech sobie zrobią romantyczny wieczór z Gregsonem :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#20 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 14:36 pm

Co to za miałka dyskusja Panowie :roll: Naprawdę jestem zawiedziony :( Jakieś podpuszczanie Williams vs. Zimmer? Co to ma być. Szczególnie twierdzenie, że Zimmer to komponuje muzykę dla metali, dresów, blachar i blacharzy :roll: Panowie, proszę choć trochę szacunku.
Ja sam nie jestem dresem, jakimś żulem, niedorozwojem, nie głosuję na PiS i Kaczyńskiego, a mimo to słucham, bardzo lubię i wysoko cenię Zimmera. I wbrew temu co staracie się tutaj przemycić i zrobić z Zimmera kompozytora banalnego, dla prostych słuchaczy, to tworzy on muzykę inteligentną. I nawet nie wiem czy czasami nie inteligentniejszą od tej jaką tworzy Horner, którego też bardzo cenię.

I na koniec Williams jest genialnym kompozytorem i Zimmer też jest genialnym kompozytorem. Oboje tworzą genialną muzyką, tylko każdy ma swój inny styl, ale różnica stylu nie odmawia obu geniuszu.
I w mej opinii, która jest słuszna nic się nie zmieni.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#21 Post autor: Wojteł » sob paź 08, 2011 14:42 pm

Wawrzyniec pisze: I wbrew temu co staracie się tutaj przemycić i zrobić z Zimmera kompozytora banalnego, dla prostych słuchaczy, to tworzy on muzykę inteligentną. I nawet nie wiem czy czasami nie inteligentniejszą od tej jaką tworzy Horner, którego też bardzo cenię.

Wojtek pisze:A z tych jego ambitniejszych scorów, albo tych, którymi się naprawdę wykazał, to wszyscy znają jeno Gladiatora, ew. BHD. Ale Hannibala czy TTRL to ni chu-chu

Zimmer ma ambitne scory, ale nie zaprzeczysz, że spora część tego co pisze, to zwykła rozrywka i biorąc pod uwagę jego warsztat kompozytorski, niezbyt skomplikowana. Zresztą przeczytaj sobie dokładnie mego posta. Pisałem o scorach, w których ma multum wyrobników. Chyba nie będziesz mi teraz próbował wmówić, że PotC to ambitna, inteligentna muzyka dla koneserów?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#22 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 14:59 pm

Ale tego zarzutu nie rozumiem :? Przecież nie ma kompozytora, który komponuje do samych ambitnych filmów :? Chyba, że chcesz podać za przykład Desplata, który nawet do "Twilight" komponuje, jakby to była kolejna adaptacja Jane Austen.
A co do tzw. "wyrobników" to radzę naprawdę przeczytać ten wywiad z Balfe, gdzie dokładnie on opisuje na czym polega ta jego rola jako "wyrobnika" i gościa od "addtionali".

Ale dobrze nie ma co tutaj dalej offtopować, ale nie zgadzam się z opinią i czy komuś się to podoba czy nie, ale Zimmer może spokojnie pretendować do miana legendy i to już za życia.
Niech będzie, że tak pompatycznie zakończę.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#23 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 15:10 pm

Wawrzyniec pisze:A co do tzw. "wyrobników" to radzę naprawdę przeczytać ten wywiad z Balfe, gdzie dokładnie on opisuje na czym polega ta jego rola jako "wyrobnika" i gościa od "addtionali".
No i? Bo nie rozumiem.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#24 Post autor: Wojteł » sob paź 08, 2011 15:12 pm

Wawrzyniec pisze:Ale tego zarzutu nie rozumiem :? Przecież nie ma kompozytora, który komponuje do samych ambitnych filmów :? Chyba, że chcesz podać za przykład Desplata, który nawet do "Twilight" komponuje, jakby to była kolejna adaptacja Jane Austen.
Ale mi nie chodzi o ambitnośc filmów. Popatrz, jak film akcji albo blockbuster zilustruje kompozytor z warsztatem, a jak Zimmer i zastanów się, co będzie bardziej przystępne dla słuchacza wychowanego w najlepszym wypadku na jakiejś odmianie rocka, a co bardziej prawdopodobne, na jakieś chałowatej muzyce. Właściwie, dla każdego słuchacza wychowanego na czymś innym niż Bach, Mozart i Beethoven, przystępniej się będzie słuchało blockbusterowego Hansa niż Blockbusterowego Goldsmitha, bo Hansu posługuje się znacznie prostszymi środkami.

Wawrzyniec pisze:A co do tzw. "wyrobników" to radzę naprawdę przeczytać ten wywiad z Balfe, gdzie dokładnie on opisuje na czym polega ta jego rola jako "wyrobnika" i gościa od "addtionali".

Daj linka. A czy Balfe może mówił w tym wywiadzie, że Zimmer sam zrobił wszystkich piratów, a reszta mu tylko sample rzucała? bo tak to zabrzmiało.
Wawrzyniec pisze:Ale dobrze nie ma co tutaj dalej offtopować, ale nie zgadzam się z opinią i czy komuś się to podoba czy nie, ale Zimmer może spokojnie pretendować do miana legendy i to już za życia.
Niech będzie, że tak pompatycznie zakończę.

Może za 20 lat :roll:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#25 Post autor: lis23 » sob paź 08, 2011 15:22 pm

Wawrzyniec pisze:i Zimmer też jest genialnym kompozytorem
Heh,niestety,ale do genialności to Mu jeszcze daleko,oj,daleko ...
niestety,ale Zimmer którego znałem z lat 90-tych i z pierwszej połowy lat 2000 - nych się skończył,teraz mamy do czynienia z kompozytorem,który jedzie na
swoim nazwisku,swojej renomie i niewiele robi,wszystko odwalają za niego pomocnicy,On tylko nimi dyryguje
niestety,ale tak to widzę.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#26 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 15:28 pm

Offtop 1:

Linka masz w temacie o Balfe, parę tematów poniżej. Adam go wkleił. I tak Balfe tłumaczy na czym polega jego rola jako twórca addtionali. Nigdy nie jest to komponowanie od zera, a częściej aranżowanie, czy też odpowiednie podkładanie gotowej już muzyki pod obraz. Materiał muzyczny już ma, z którym tylko ma się odpowiednio obejść.

Offtop 2:

Ale po co ciągłe to porównania do kompozytorów klasycznych :? Oni przecież nie komponowali pod obraz. I nawet sam John Williams tworząc muzykę to myśli przede wszystkim o tym jak ma ona sprawować się obrazie, a nie czy dobrze wypadnie na koncercie w Hollywood Bowl.

Offtop 3:

A co do tzw. "prostów środków" to według mnie np. James Horner, którego bardzo cenię, używa czasami prostszych środków i tworzy czasami zdecydowanie prostszą muzykę od Hansa Zimmera. Tylko ładnie to maskuje swoim talentem jako kompozytora symfonicznego.

Offtop 4:

Dlaczego za 20 lat? Według mnie taki "Gladiator" czy nawet teraz "Inception" czy też tak przez Was pogardzani "Pirates of the Caribbean" wpisali się grubymi literami w historię muzyki filmowej.

Czy znamy może kolejny utwór z tracklisty "War Horse", aby choć trochę zatrzeć wrażenie offtopowania?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#27 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 15:35 pm

Wawrzyniec pisze:Linka masz w temacie o Balfe, parę tematów poniżej. Adam go wkleił. I tak Balfe tłumaczy na czym polega jego rola jako twórca addtionali. Nigdy nie jest to komponowanie od zera, a częściej aranżowanie, czy też odpowiednie podkładanie gotowej już muzyki pod obraz. Materiał muzyczny już ma, z którym tylko ma się odpowiednio obejść.
No jasne. Hans nagrywa kwadrans dema na i-poda, wysyła do Balfe, a ten z tego robi półtorejgodzinny score.
Ot, taka sztuka przez duże S. :P
Wawrzyniec pisze:A co do tzw. "prostów środków" to według mnie np. James Horner, którego bardzo cenię, używa czasami prostszych środków i tworzy czasami zdecydowanie prostszą muzykę od Hansa Zimmera. Tylko ładnie to maskuje swoim talentem jako kompozytora symfonicznego.
Co znaczy: używa prostszych środków?
Wawrzyniec pisze:Dlaczego za 20 lat? Według mnie taki "Gladiator" czy nawet teraz "Inception" czy też tak przez Was pogardzani "Pirates of the Caribbean" wpisali się grubymi literami w historię muzyki filmowej.
Temat z A-Team też, ale czy to czyni jego kompozytorów geniuszami? ;)

Swoją drogą trzeba będzie tę dyskusję gdzieś przenieść, więc może jakby nikt teraz nie pisał przez kilka minut, to bym to zrobił, żeby nie było że offtopimy w świętym temacie oscarowego War Horse. :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Dyskusja o ...

#28 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 15:45 pm

Świetnie temat przeniesiony, tylko skąd teraz inni mają wiedzieć o czym jest ta dyskusja?
Wawrzyniec napisał(a):
A co do tzw. "prostów środków" to według mnie np. James Horner, którego bardzo cenię, używa czasami prostszych środków i tworzy czasami zdecydowanie prostszą muzykę od Hansa Zimmera. Tylko ładnie to maskuje swoim talentem jako kompozytora symfonicznego.

Co znaczy: używa prostszych środków?
Nie, żebym tutaj jakoś atakował Hornera, które bardzo lubię, ale też nie można zaprzeczyć, że jest jednym z najłatwiej przyswajalnym kompozytorem. I po za paroma przypadkami jak chociażby "Aliens" to komponuje muzykę, która nie jest jakoś wymagająca dla słuchacza. A Zimmer takie bardziej wymagające czy też mocno przemyślane score'y posiada. Co znowu nie jest jakimś argumentem przeciwko Hornerowi, czy też aby nie było, że uważam go za kompozytora od banalnej muzyki.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#29 Post autor: Wojteł » sob paź 08, 2011 15:46 pm

Wawrzyniec pisze:Offtop 1:Linka masz w temacie o Balfe, parę tematów poniżej.
E jak zobaczyłem temat o tej lamie to mi się czytać nie chciało :P

Wawrzyniec pisze:Offtop 2:

Ale po co ciągłe to porównania do kompozytorów klasycznych :? Oni przecież nie komponowali pod obraz. I nawet sam John Williams tworząc muzykę to myśli przede wszystkim o tym jak ma ona sprawować się obrazie, a nie czy dobrze wypadnie na koncercie w Hollywood Bowl.
Ale z kolei sam Jerry Goldsmith uważał, że powinno się ich nazywać "kompozytorami" a nie "kompozytorami filmowymi", bo klasycy sprzed wieków tez pisali na zamówienie króla czy cara, czy kogo tam jeszcze, pisali balety, opery, czyli przedstawienia, mające konwencję teatralną - więc pewna analogia zachodzi.
Wawrzyniec pisze:Offtop 3:

No tak, przecież to u Zimmera jest gęsta faktura orkiestry, a u Hornera polifonia ogranicza się do linii melodycznej na górze i rytmicznego basu na dole :roll:
Wawrzyniec pisze: Dlaczego za 20 lat? Według mnie taki "Gladiator" czy nawet teraz "Inception" czy też tak przez Was pogardzani "Pirates of the Caribbean" wpisali się grubymi literami w historię muzyki filmowej.
A Lady Gaga wpisała się Pokerfejsem grubymi literami w popkulturę i muzyke popularną, ale jakoś wciąż uważam The Doors za bardziej legendarnych muzyków :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Dyskusja o ...

#30 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 15:55 pm

Wawrzyniec pisze:Nie, żebym tutaj jakoś atakował Hornera, które bardzo lubię, ale też nie można zaprzeczyć, że jest jednym z najłatwiej przyswajalnym kompozytorem. I po za paroma przypadkami jak chociażby "Aliens" to komponuje muzykę, która nie jest jakoś wymagająca dla słuchacza. A Zimmer takie bardziej wymagające czy też mocno przemyślane score'y posiada. Co znowu nie jest jakimś argumentem przeciwko Hornerowi, czy też aby nie było, że uważam go za kompozytora od banalnej muzyki.
Jakoś nie wydaje mi się, żeby te wielgachne utwory na OST z Willow były łatwo przyswajalne.
To Zimmer jest prędzej łatwiej przyswajalny.

ODPOWIEDZ