NAGRODY BRANŻOWE

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: NAGRODY BRANŻOWE

#1471 Post autor: hp_gof » ndz paź 26, 2014 01:02 am

Olek ZNOWU (po raz piąty - 2007, 2009, 2010, 2011, 2014) został kompozytorem roku na World Soundtrack Awards w Ghent. Grand Budapest Hotel został najlepszym scorem roku (trzecia wygrana w jego karierze w tej kategorii: 2009 - Benjamin Button, 2010 - Fantastic Mr. Fox, 2014 - GBH). Jest po prostu zajebisty.
http://filmmusicreporter.com/2014/10/25 ... ards-2014/
Film Composer of the Year

Alexandre Desplat

Best Original Film Score of the Year

'The Grand Budapest Hotel' (by Alexandre Desplat)

Best Original Song Written Directly for a Film

‘Happy’ from ‘Despicable Me 2’

music & lyrics by Pharrell Williams

performed by Pharrell Williams

Discovery of the Year

Daniel Pemberton for ‘Cuban Fury’ & ‘The Counselor’

Lifetime Achievement Award

Francis Lai

Spotify Public Choice
Marina (by Michelino Bisceglia)

Sabam Award for Best Young European Composer
Cyril Molesti

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1472 Post autor: Adam » ndz paź 26, 2014 09:00 am

discovery of the year to jakiś żart? ten koleś jest bardziej bezpłciowy u Scotta niż Srajfeld..
#FUCKVINYL

hp_gof

#1473 Post autor: hp_gof » ndz paź 26, 2014 14:06 pm

Olek nie odebrał osobiście, ale była wideokonferencja ;)

Obrazek

Więcej zdjęć z WSA: http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... id=3227345

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1474 Post autor: Adam » ndz paź 26, 2014 16:53 pm

zaczeska jak ongiś u Majdana :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1475 Post autor: Adam » pn paź 27, 2014 19:12 pm

ciekawy komentarz o Desplacie pod nagrodą WSA - w sumie gdyby nie temat z Ghost Writera i SEAL's Takes Off, to się zgadzam z całością :mrgreen:

To jeden z tych kompozytorów, których wszyscy na okrągło wychwalają pod niebiosa, a ja z żadnego filmu, do którego ten gościu komponował, nie jestem w stanie powtórzyć ani jednej melodii.

ale tak, wiemy, jak to mawiał Williams John, ponoć najlepsza muzyka filmowa to taka której nie słyszymy

(LOL) ;-)
#FUCKVINYL

hp_gof

#1476 Post autor: hp_gof » pn paź 27, 2014 20:07 pm

Weź poprawkę na to, że to Filmweb... Rozwalił mnie komentarz:

Desplat to ścisła czołówka. Tyle soundtracków do czołowych filmów co rok kreci. On i Zimmer to najbardziej opłacani kompozytorzy. Mając takie dokonanie aż dziw że jeszcze Oscara nie dostał, powinien za Argo, to jego zreszta najlepszy soundtrack. Do Gozzili nagrał cos innego i na prawde pokazał jakim uzdolnionym jest kompozytorem.

Argo i Godzilla, no zajebisty gust ktoś ma :D Ale o gustach się nie dyskutuje :mrgreen:

PS. Ja jestem w stanie zagwizdać Ci wszystkie melodie :D Ba, nawet całe utwory :D Jak się skrzykniemy większą grupą to możemy nawet spróbować odtworzyć pełną orkiestrację :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1477 Post autor: Adam » pn paź 27, 2014 20:19 pm

to jest ogólny problem filmówki od grubo ponad dekady - brak wyrazistych melodii.. ten komentarz to wbrew pozorom opinia mooocnej większości społeczeństwa (+ nie wliczając w to naszej garstki, 10 czy 15 fanbojów). ludzie znają tą filmówkę i kompozytorów która miała wyraziste melodie. i ja jako fan owszem mogę Desplata cenić i lubić co czynie, ale nie mam żadnych argumentów przy większości nazwisk w tym biznesie obecnie, że piszą melodie które można nucić i które są szeroko rozpoznawalne - bo takich nie piszą... czy to Desplat, czy to Newman itd...
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1478 Post autor: Paweł Stroiński » pn paź 27, 2014 21:32 pm

Newman i Desplat nie mają wyrazistych melodii?!

hp_gof

#1479 Post autor: hp_gof » pn paź 27, 2014 21:44 pm

No właśnie też się z tym nie zgadzam, bo akurat takowe melodie się znajdą, problem co najwyżej może być taki, że ci kompozytorzy nie eksploatują ich na każdym kroku i też nie mają zbyt często okazji pisania muzyki do największych blockbusterów, które generują duże potoki widzów. A niestety, melodie stają się kultowe tylko w określonych przypadkach. Bardziej to zależy od popularności filmu, na którą się nałoży jednoczesna "nośność" melodii. Swoją drogą zdziwiłbyś się ile osób zna główny motyw z New Moon :D Wiem, gimbaza, ale jest to już jakaś duża grupa odbiorców. Nieistotne. Nie każdy musi produkować muzykę dla mas. Nie mogę się doczekać programu koncertu w Londynie z rozpiską utworów, bo może się okazać, że to będzie piękna tracklista wyrazistych melodii ;)

Awatar użytkownika
Marcin
Początkujący orkiestrator

#1480 Post autor: Marcin » pn paź 27, 2014 22:12 pm

Chciałbym obalić mit o braku wyrazistości melodii pisanych przez Desplata :!: Co prawda nie jestem fanem jego twórczości (której zresztą nie znam zbyt dobrze), więc nie jestem osobą, która powinna się w pierwszej kolejności wypowiadać w tym temacie. Ale z jakichś niewyjaśnionych powodów (a doprawdy jest to dość dziwna sprawa), od dobrych kilku miesięcy, dzień w dzień (zwłaszcza rano zaraz po przebudzeniu) kołace mi się po łbie ten fortepianowy temat przewodni z "Extremely Loud & Incredibly Close" :? Nie wiem dlaczego tak się dzieje, nie jestem jakimś wielkim miłośnikiem tej ścieżki, przesłuchałem ją raptem kilka razy (+ film, który widziałem 2 razy), a mimo to ta melodia powraca do mnie notorycznie jak bumerang. Ot taka ciekawostka :P
Będę szczery, Tylko Jerry 8)

hp_gof

#1481 Post autor: hp_gof » pn paź 27, 2014 22:21 pm

Zgłoś się może do psychiatry :mrgreen: [żart]

Awatar użytkownika
Marcin
Początkujący orkiestrator

#1482 Post autor: Marcin » pn paź 27, 2014 22:24 pm

hp_gof pisze:Zgłoś się może do psychiatry :mrgreen: [żart]
To samo nawet chciałem napisać w swoim poście :mrgreen:
Będę szczery, Tylko Jerry 8)

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#1483 Post autor: Kaonashi » pn paź 27, 2014 22:37 pm

Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

hp_gof

#1484 Post autor: hp_gof » pn paź 27, 2014 22:50 pm

Z wieloma się zgodzę, ale brakuje mi jeszcze:

Dreamsand Miracles https://www.youtube.com/watch?v=ZfsHtJG16mM
Opening Titles https://www.youtube.com/watch?v=xuzHbvbEIxo
i sorry, ale muszę :D za wykonanie i działanie w filmie się należy :mrgreen: Godzilla! https://www.youtube.com/watch?v=xuzHbvbEIxo

Mniejszych i większych tematów jest jeszcze więcej, można by tu wymienić Lily's Theme chociażby. Główny motyw z Imitation Game jest niesamowity. King's Speech do tego, wspominany wcześniej główny motyw z EL&IC. No ale to może bardziej dla plumkaczy. Jakby tak zestawić je wszystkie w jednym koncercie, to by by szał. No generalnie gościu jest zajebisty. To jest fenomen, że co roku pisze kilka prac i non stop zostaje kompozytorem roku. To jest cudowne być fanbojem takiego człowieka <3

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#1485 Post autor: Kaonashi » pn paź 27, 2014 23:25 pm

Nigdy nie rozumiałem i nie zrozumiem zachwytów na tym Lili's Theme.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

ODPOWIEDZ