HANS ZIMMER - THE DARK KNIGHT RISES (2012)
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Re: HANS ZIMMER - THE DARK KNIGHT RISES (2012)
Byś się zdziwił, gdybyś się zorientował, co kombinował Goldsmith i z elektroniką i orkiestrą. Cały temat niedźwiedzia z The Edge to glissando w dół (zjazd) na puzonie. Zimmer zrobił z wiolonczelą dokładną odwrotność - glissando idzie w górę.
I nie jest to filtr komputerowy, tylko wzmacniacz gitarowy, tzw. piec. Po prostu normalne przesterowanie.
I nie jest to filtr komputerowy, tylko wzmacniacz gitarowy, tzw. piec. Po prostu normalne przesterowanie.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Nie do końca.Agent pisze:Widzę, że muszę powrócić do tłumaczenia wszystkiego od podstaw
Tutaj mi chodziło NIE O TO, ŻE SĄ TO TE SAME POSTACIE, ALE:
W PIERWSZEJ POŁOWIE FILMU WRÓG KOBIECY - CATWOMAN
W DRUGIEJ POŁOWIE FILMU WRÓG KOBIECY - THALIA
1ST HALF / 2ND HALF

A czepiając się to jeżeli chodzi o czas ekranowy to Thalia przez 1/4 filmu jest Kobiecym Wrogiem.

I oto chyba chodzi.Agent pisze:Reprezentuje jego charakter ale jako sfx a nie jako temat muzyczny. Mnie to nie obchodzi, że było to nagrywane na wiolonczeli, skoro zostało to przepuszczone przez jakieś filtry na kompie i nie słychać nawet tego aby była to jedna nuta.

Why not? Posłuchaj sobie motywu T-1000 z "Terminatora 2".Agent pisze:Muzyka niech będzie muzyką, a efekty dźwiękowe efektami.
Jerry nie takie rzeczy komponował, a "Images" Williamsa to też nie taka typowa sobie muzyczka.Agent pisze:Williams to rozumie, Giacchino to rozumie, tak samo jak niegdyś Goldsmith.

#WinaHansa #IStandByDaenerys
Do Terminatora to pasuje, po za tym dalej w jego temacie są smyczki 
Mnie się po prostu taki jednonutowiec jokera nie podoba, może jakiś tam klimat tej postaci buduje, ale dałoby się to zrobić lepiej.
Liczę na reboot
całego Batmana 

Mnie się po prostu taki jednonutowiec jokera nie podoba, może jakiś tam klimat tej postaci buduje, ale dałoby się to zrobić lepiej.
Liczę na reboot

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Może nie jest to jakaś ważna informacja i jak nie jest ona mile widziana na forum, to z góry najmocniej przepraszam. Właściwie to chciałem się już wcześniej pochwalić, ale trochę obawiałem się czy mi wolno. Tak więc spróbuję:
Otóż niedawno słuchałem sobie "The Dark Knight Rises" i tak się dziwnie złożyło, że właśnie słuchając tego score'u, co więcej słuchając "Imagine The Fire" przekroczyłem 20 000 odsłuchań Hans Zimmera na last.fm. "Imagine The Fire" to mój 20 000 odsłuch. I naprawdę wcale o tym nie myślałem. Przypadek, zbieg okoliczności? Może, ale też nic w przyrodzie nie dzieje się bezcelowo.
Od tak drobna ciekawostka osobista. Może nic wielkiego i szczególnego, ale jakby co z góry dziękuję uprzejmie za możliwość podzielenia się nią z Wami.
Otóż niedawno słuchałem sobie "The Dark Knight Rises" i tak się dziwnie złożyło, że właśnie słuchając tego score'u, co więcej słuchając "Imagine The Fire" przekroczyłem 20 000 odsłuchań Hans Zimmera na last.fm. "Imagine The Fire" to mój 20 000 odsłuch. I naprawdę wcale o tym nie myślałem. Przypadek, zbieg okoliczności? Może, ale też nic w przyrodzie nie dzieje się bezcelowo.
Od tak drobna ciekawostka osobista. Może nic wielkiego i szczególnego, ale jakby co z góry dziękuję uprzejmie za możliwość podzielenia się nią z Wami.
Jeju, na początku przeczytałem, że Imagine the Fire słuchałeś 20000 razy.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Challenge accepted.
Zresztą i tak ja pisałem wyłącznie o itunesie i last.fm, a do tego dochodzą też inne nośniki. W sumie TDKR zaczynam słuchać częściej od Inception. Interesujące.
Zresztą i tak ja pisałem wyłącznie o itunesie i last.fm, a do tego dochodzą też inne nośniki. W sumie TDKR zaczynam słuchać częściej od Inception. Interesujące.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:

Jako, że wczoraj był szczególny dzień, to ani mój odkop, ani moje przemyślenia nie zostaną źle odebrane. I tym bardziej ze względu na wczoraj słuchałem w tenże czwartek wyłącznie muzyki z "The Dark Knight Rises". Oczywiście oryginalne wydanie, Complete Score i Ultimate Complete Score. Chyba łącznie spędziłem jakieś 10 godzin z tą muzyką. I tak jak nie jestem zwolennikiem complete score'ów i super duper pełnych wydań, tak naprawdę nie pogardziłbym jakimś pełniejszym wydaniem tej muzyki. Co prawda Hans Zimmer pod względem doboru materiału wydaje bardzo dobrze swoje soundtracki. Nie zawaham się stwierdzić, że czyni to najlepiej. I kocham soundtrack do The Dark Knight Rises. To jednak słuchając tych completów stwierdzam, że wiele świetnych momentów, które znalazły się w filmie, niestety nie znalazły się na płycie. Co więcej słuchając Ulitmate Complete Score stwierdzam, że wszystkie suite'y, czy też alternatywne kawałki, brzmią naprawdę świetnie. W sumie nawet szkoda, że niektóre pomysły nie trafiły do filmu, szczególnie aranżacje "Rise", gdzie jedna brzmi mi niezwykle vangelisowsko, a druga znowu z chórem nabiera niezwykle sakralnego charakteru.
Tyle dobrej muzyki, że aż trochę szkoda, że nie będzie więcej Mrocznego Rycerza, z drugiej strony dobrze, że Panowie Nolan i Zimmer wiedzieli kiedy zakończyć.
Teraz pozostaje mi tylko liczyć, że może jednak pojawi się coś takiego jak oficjalne pełne wydanie tej muzyki i wtedy naturalnie bym takie wydanie kupił.
Dziękuję za uwagę.
Get a girlWawrzyniec pisze:Chyba łącznie spędziłem jakieś 10 godzin z tą muzyką.

- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
JezusMaria... Masochizm level HARDWawrzyniec pisze:Chyba łącznie spędziłem jakieś 10 godzin z tą muzyką.
U mnie nawet Horner więcej niż 5 godzin nie dostaje, bo co za dużo to nie zdrowo...

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Zajęte i nieosiągalne, niestety.Mefisto pisze:Get a girl

E tam mosochizm. Gdyby to był masochizm i by mi się nie podobało to bym przestał, a jakoś nie miałem ochoty przestać.Ghostek pisze:JezusMaria... Masochizm level HARD

- Wojteł
- John Williams
Normalnie jak te wszystkie nastolatki, które nie chcą nikogo poza Johnnym Deppem i olewają wszystkich innychWawrzyniec pisze:Zajęte i nieosiągalne, niestety.Mefisto pisze:Get a girl![]()

Na tym właśnie Wawrzyńcze polega paradoks masochizmu, że Ci się podobają te rzeczy, które Ci się nie podobają, więc nie, gdyby to był masochizm, to byś nie przestałWawrzyniec pisze:Ghostek pisze:JezusMaria... Masochizm level HARDWawrzyniec pisze:E tam mosochizm. Gdyby to był masochizm i by mi się nie podobało to bym przestał, a jakoś nie miałem ochoty przestać.

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Użyta przeze mnie liczba mnoga ma sugerować szerszy kontekst.Wojtek pisze:Normalnie jak te wszystkie nastolatki, które nie chcą nikogo poza Johnnym Deppem i olewają wszystkich innychWawrzyniec pisze:Zajęte i nieosiągalne, niestety.Mefisto pisze:Get a girl![]()

Podobają mi się rzeczy, które mi się nie podobająWojtek pisze:Na tym właśnie Wawrzyńcze polega paradoks masochizmu, że Ci się podobają te rzeczy, które Ci się nie podobają, więc nie, gdyby to był masochizm, to byś nie przestał

- Marcin
- Początkujący orkiestrator
A co tu jest takiego trudnego do zrozumienia? Gdybyś był masochistą to, jak napisał Wojtek, podobały by Ci się rzeczy, które by Ci się nie podobały (nie, że tak jest w istocie). Więc skoro w Twoim przypadku tak nie jest, więc nie jesteś masochistą. ProsteWawrzyniec pisze:Podobają mi się rzeczy, które mi się nie podobają![]()
Wybacz chyba nie rozumiem.

Będę szczery, Tylko Jerry 

- Wojteł
- John Williams
Wawrzyniec pisze:Podobają mi się rzeczy, które mi się nie podobająWojtek pisze:Na tym właśnie Wawrzyńcze polega paradoks masochizmu, że Ci się podobają te rzeczy, które Ci się nie podobają, więc nie, gdyby to był masochizm, to byś nie przestał![]()
Wybacz chyba nie rozumiem.
Masochizm polega na tym, że podobają Ci się rzeczy, które sprawiają Ci ból i cierpienie (czyli można by rzec, że rzeczy, które Ci się nie podobają, w dużym uproszczeniu

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Dzięki za wytłumaczenie i najważniejsze, że nie jestem masochistą.
Plus, wybaczcie, ale naprawdę muszę się pochwalić pewnym prezentem jaki dostałem, (już i tak się pochwaliłem na Facebooku) gdyż jest taki świetny, oto on:
http://www.youtube.com/watch?v=r3NtOC549SE
Jakby co jest też parę stron o muzyce i nawet jedno zdjęcie już wrzucałem wyżej.
I wracając do tego co pisałem wcześniej z tych alternatywnych kawałków, to ta wariacja "Rise" bardzo mi się podoba, jest taka jak już pisałem wcześniej vangelisowska:
http://www.youtube.com/watch?v=QnFResEmgOk

Plus, wybaczcie, ale naprawdę muszę się pochwalić pewnym prezentem jaki dostałem, (już i tak się pochwaliłem na Facebooku) gdyż jest taki świetny, oto on:
http://www.youtube.com/watch?v=r3NtOC549SE

Jakby co jest też parę stron o muzyce i nawet jedno zdjęcie już wrzucałem wyżej.
I wracając do tego co pisałem wcześniej z tych alternatywnych kawałków, to ta wariacja "Rise" bardzo mi się podoba, jest taka jak już pisałem wcześniej vangelisowska:
http://www.youtube.com/watch?v=QnFResEmgOk