HANS ZIMMER - MAN OF STEEL (2013)
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Re: HANS ZIMMER - MAN OF STEEL (2013)
Jeden z tematów kojarzy mi się z... Battlestar Galactica (Something Dark Is Coming).
Mam wrażenie, że Superman będzie miał dwa tematy przewodnie w Man of Steel. Ten pierwszy to melodia znana z trailera 3 (która słychac m.in w utworze 3 z osta), a drugi temat slychac w utworze Krypton's Last i Flight.
Pod tym wzgledem mamy nawiazanie do Trylogii Batmana - wielo postaci tematu przewodniego dla glownego bohatera. Ciekawie.
Pod tym wzgledem mamy nawiazanie do Trylogii Batmana - wielo postaci tematu przewodniego dla glownego bohatera. Ciekawie.
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Te brzmienia dla Kryptonu są ciekawe i chyba to jest raczej temat Kryptonu/Kal-Ela (w odróżnieniu od tematu Clarka/Supermana).
Ale na razie gdybamy.
Ale na razie gdybamy.
Zauwaz, ze ten temat w Kryptonian Last jest zagrany lirycznie, natomiast we Flight bardziej "bojowo i dynamicznie". Wiec albo to jest rzeczywisty temat dla Supermana, albo Zimmer stworzyl odrebne brzmienie dla Kal-Ela i Krytonu, a takze Supermana(Clarka). Chodz moze u tutaj zaskoczy Hans i jeszcze bardziej to rozdzieli.
Abstrahujac juz od tych moich gdyban, to slysze nawiazania do Vangelisa (szczegolnie Blade Runnera), choc nie tak mocne jak do Gladiatora na przyklad.
Fajnie sie zapowiada, choc na razie podchodze do tego na chlodno.
Abstrahujac juz od tych moich gdyban, to slysze nawiazania do Vangelisa (szczegolnie Blade Runnera), choc nie tak mocne jak do Gladiatora na przyklad.
Fajnie sie zapowiada, choc na razie podchodze do tego na chlodno.
Ostatnio zmieniony wt maja 07, 2013 22:21 pm przez Agent, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
A jak się te sample tak generalnie podobają?
Wiesz, na razie ciezko cos konkretnie ocenic po tych samplach, jedynie mozna napisac swoje pierwsze wrazenia.
Podchodze teraz do tego tak na chlodno, choc jestem jak na razie pozytywnie zaskoczony, ze wzgledu na zlozonosc tematyczna (temat Kryptonu/Kal-Ela i temat Supermana/Clarka). Takie podejscie fajnie sie sprawdzilo w Batmanie i co najwazniejsze, w Man of Steel nie slysze tego pulsujacego rytmu smyczkow w stylu techno (bodajze to sie ostinata nazywa?).
Podchodze teraz do tego tak na chlodno, choc jestem jak na razie pozytywnie zaskoczony, ze wzgledu na zlozonosc tematyczna (temat Kryptonu/Kal-Ela i temat Supermana/Clarka). Takie podejscie fajnie sie sprawdzilo w Batmanie i co najwazniejsze, w Man of Steel nie slysze tego pulsujacego rytmu smyczkow w stylu techno (bodajze to sie ostinata nazywa?).
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Ostinato jako termin to po prostu powtarzający się motyw szybki (i prosty). Tyle. Nie tylko jako techno.
Ja na razie jestem na samplach z drugiej płyty, więc opinie przekażę, jak tylko ogarnę. Powiem na razie tyle, że te 30 minut z deluxe'a wydaje się zupełnie zbędne.
Ja na razie jestem na samplach z drugiej płyty, więc opinie przekażę, jak tylko ogarnę. Powiem na razie tyle, że te 30 minut z deluxe'a wydaje się zupełnie zbędne.
Jak juz jestesmy przy tych dwoch tematach przewodnich, to w utworze Flight fajnie sie one tak spajaja w jedno, i na koncu slychac juz ten motyw z trailera 3 (czyli jakby polaczenie tematu Clarka z tematem Kal-Ela).
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
mnie się generalnie sample nie podobają, bo mi się nie chce strona załadować
ps. a dlaczego ostinato ma być proste, są jakieś reguły

ps. a dlaczego ostinato ma być proste, są jakieś reguły

Mnie dwa sample nie chodza - DNA i Man Of Steel (Hans' Original Sketchbook)
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Bo ich nie ma.
No to opinia:
Zapowiada się fajnie, choć nie genialnie i niezbyt oryginalnie (Batmany nie, ale trochę Incepcji tu jest, jest trochę Aniołów i demonów, choć może to Atli, który tam dość dużo zrobił. Tematycznie jest ładnie i fajnie jest, że jest jak na Hansa dość dużo (jeśli nie bardo dużo) liryki i to czasem bardzo subtelnej (kołysanka w Goodbye My Son jest piękna).
Deluxe dla wielkich maniaków tego score, z tych sampli nie wynika nic, co by wnosiło dużo do ścieżki, poza zapowiadającym się całkiem nieźle This Is Madness.
No to opinia:
Zapowiada się fajnie, choć nie genialnie i niezbyt oryginalnie (Batmany nie, ale trochę Incepcji tu jest, jest trochę Aniołów i demonów, choć może to Atli, który tam dość dużo zrobił. Tematycznie jest ładnie i fajnie jest, że jest jak na Hansa dość dużo (jeśli nie bardo dużo) liryki i to czasem bardzo subtelnej (kołysanka w Goodbye My Son jest piękna).
Deluxe dla wielkich maniaków tego score, z tych sampli nie wynika nic, co by wnosiło dużo do ścieżki, poza zapowiadającym się całkiem nieźle This Is Madness.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
O to brzmi ciekawie. Jeżeli miałbym napisać jakąś mikroskopijną wadę, czy też minimalusienieńkie niespełnione oczekiwanie odnośnie TDKR, to takie, że potajemnie w głębi serca liczyłem, że może na napisy końcowe Zimmer zagra główny motyw na fortepianie. Tak jak chociażby mam podczas napisów końcowych w "The Fountain".Agent pisze:Temat przewodni Supermana fajnie zagrany na fortepianie w utworze 3 (choc krotko).
Czyli dobrze, że jeszcze nie zamówiłem. A więc tradycyjnie trzeba postawić na normalne wydanie. Pytanie tylko, które zostanie uwzględnione w recenzji? Gdyż jak Deluxe jest słabe, to może niepotrzebnie zaniżyć ocenę końcową, a tego byśmy nie chcieli.Paweł Stroiński pisze:Powiem na razie tyle, że te 30 minut z deluxe'a wydaje się zupełnie zbędne.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Najprawdopodobniej napiszę tę recenzję tak, jak Tomek Goska napisał Hobbita.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Hej, to ja o tym piszę już od kilkunastu stron. A więc moje przeczucia znowu mnie nie zawiodły.Paweł Stroiński pisze:Zapowiada się fajnie, choć nie genialnie

Dużo liryki? Bardzo dobrze, wszak jedne z najlepszych kompozycji Zimmera, to właśnie te liryczne. Ogólnie, bardzo dobry obraz mi się wyłania. Mroku i pazura pewnie mało, ale skoro brzmi to fajnie.Paweł Stroiński pisze:i niezbyt oryginalnie (Batmany nie, ale trochę Incepcji tu jest, jest trochę Aniołów i demonów, choć może to Atli, który tam dość dużo zrobił. Tematycznie jest ładnie i fajnie jest, że jest jak na Hansa dość dużo (jeśli nie bardo dużo) liryki i to czasem bardzo subtelnej (kołysanka w Goodbye My Son jest piękna)
Dość pozytywnie nastawiająca i wewnętrznie podbudowująca opinia. Jeden współczynnik "funu" trochę mnie niepokoi, ale liczę, że będzie odpowiednio wyważony.
Dziękuję uprzejmie za podzielenie się wrażeniami.
Ostatnio zmieniony wt maja 07, 2013 23:49 pm przez Wawrzyniec, łącznie zmieniany 2 razy.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
klawe jak cholera
jak ktoś lubi tanią muzę z lat 80-tych i 90-tych, a ja lubię
tylko, czy to pudełko w usa będzie na pewno metalowe, to jest jedyne pytanie jakie mam na dzisiaj

tylko, czy to pudełko w usa będzie na pewno metalowe, to jest jedyne pytanie jakie mam na dzisiaj