NAGRODY BRANŻOWE

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ravaell
Asystent orkiestratora

Re: NAGRODY BRANŻOWE - ROK 2012

#136 Post autor: ravaell » czw gru 13, 2012 14:02 pm

Powtórzę się odrobinę:

Hobbit
Life of Pi
Lincoln
The Master
Zero Dark Thirty

Być może nastąpi przewrotna niespodzianka i nominują Bestię :) Zobaczymy.

hp_gof

#137 Post autor: hp_gof » czw gru 13, 2012 14:35 pm

Nominacje do Złotych Globów:

Anna Karenina - Dario Marianelli
Argo - Alexandre Desplat
Cloud Atlas - Tom Tykwer, Reinhold Heil & Johnny Klimek
Life of Pi - Mychael Danna
Lincoln - John Williams

hp_gof

#138 Post autor: hp_gof » czw gru 13, 2012 14:37 pm

Argo? No kurwa skandal :P Dżon? Po znajomości - skandal! Widać muzyka z Władcy już się znudziła, więc nie ma Hobbita. Reszta? Ok.

hp_gof

#139 Post autor: hp_gof » czw gru 13, 2012 14:41 pm

I jeszcze piosenki:

For You – Keith Urban – Act of Valor
Not Running Anymore – - Stand Up Guys
Safe and Sound – – The Hunger Games
Skyfall – performed by Adele/written by Adele Adkins & Paul Epworth – Skyfall
Suddenly – performed by Hugh Jackman/music by Claude-Michel Schonberg, lyrics by Alain Boublil & Claude-Michel Schonberg – Les Miserables

Awatar użytkownika
ravaell
Asystent orkiestratora

#140 Post autor: ravaell » czw gru 13, 2012 14:42 pm

Zaskoczenie ogromne :shock: Nie ma The Master i Hobbita, a załapał się Cloud Atlas i Argo! Marianelli od początku był czarnym koniem.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#141 Post autor: Mystery » czw gru 13, 2012 14:56 pm

Nawet fajne nominacje, a Dzień trolowania wygrywa Wawrzyniec z 3 trafieniami :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#142 Post autor: Wawrzyniec » czw gru 13, 2012 15:02 pm

"Argo", a więc jakiś tam arabski Desplat. Byłem blisko. Tylko ta "Anna Karenina", nosz... Ale może lepiej to niż "The Master". I jest "Cloud Atlas". Ale dobra zamiast marudzić braku "TDKR" to trzeba się cieszyć z tego co jest. Zwłaszcza, że brak "Hobbita" i "Mastera" bardzo mi odpowiada.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#143 Post autor: kiedyśgrześ » czw gru 13, 2012 15:04 pm

Bosze, tylko to biedne Argo tu się jakoś na termin "muzyka" kwalifikuje :P ale tak jest od lat, to nie są nominacje muzyczne, a dalej filmowe :P
Obrazek

Awatar użytkownika
ravaell
Asystent orkiestratora

#144 Post autor: ravaell » czw gru 13, 2012 15:15 pm

Małe przemyślenia.

Cloud Atlas jest filmowo bardzo kiepską ścieżką, która w żaden znaczący sposób nie popędza akcji filmu. Przez większość czasu gubi się w przeciętnym obrazie Tykwera i Wachowskich, a scen porządnie zilustrowanych jest naprawdę bardzo niewiele. Kompozytorzy po świetnym Pachnidle nie popisali się niczym wielkim. Jedynie ostatnie dwadzieścia minut trzyma poprawny poziom muzycznej ilustracji, lecz reszta to nic nie znaczące muzyczne zlewisko. Na płycie także, poza świetnymi dwoma ostatnimi utworami, kompozycja nie prezentuje wysokiego poziomu, a wręcz runie niebezpiecznie w dół w porówaniu z przywoływanym Pachnidłem.

Lincoln Williamsa to nadzwyczaje osiągnięcie techniczne, chociaż wieje od niego nudą na kilometr. Wszystko tu już wcześniej było, chociaż w filmie zabłyśnie pewnie pewną krasą. A dziesięciominutowa suita potwierdza geniusz Johna w konstruowaniu klimatu i napięcia. Jednak to wciąż taka trójeczka za albumową muzykę.

Life of Pi oraz Argo nie było mi jeszcze dane usłyszeć, a Annę Kareninę muszę jeszcze powtórzyć. Po pierwszym odsłuchu muszę jednak przyznać, że to wciąż ten nieziemski Marianelli, którego mistrzostwo dało nam Pokutę oraz Jane Eyre. Nominacja zasłużona :)

Wielka szkoda Bestii i Mistrza.

Templar

#145 Post autor: Templar » czw gru 13, 2012 15:43 pm

hp_gof pisze:Nominacje do Złotych Globów:

Anna Karenina - Dario Marianelli
8)
hp_gof pisze:Argo - Alexandre Desplat
:?
hp_gof pisze:Cloud Atlas - Tom Tykwer, Reinhold Heil & Johnny Klimek
8)
hp_gof pisze:Life of Pi - Mychael Danna
8)
hp_gof pisze:Lincoln - John Williams
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#146 Post autor: lis23 » czw gru 13, 2012 15:57 pm

[quote="ravaell"
Lincoln Williamsa to nadzwyczaje osiągnięcie techniczne, chociaż wieje od niego nudą na kilometr. Wszystko tu już wcześniej było, chociaż w filmie zabłyśnie pewnie pewną krasą. A dziesięciominutowa suita potwierdza geniusz Johna w konstruowaniu klimatu i napięcia. Jednak to wciąż taka trójeczka za albumową muzykę.
[/quote]

Akurat jest to najlepsza praca roku, i nie ma w niej nic nudnego, poza jednym utworem, dla mnie, klasa sama w sobie - zresztą, " Lincoln " może zmiażdżyć całą konkurencję, najwięcej nominacji

Wawrzyńcu, wydaje mi się, ze bardzo lubisz trollować na temat WP i " Hobbita " - ja rozumiem, że nie Jesteś fanem Tolkiena ale skoro nim nie jesteś i muzyka też Ci nie podchodzi, to po co to bez przerwy podkreślasz? - do tego, o Zimmerze, Williamsie i Star Wars złego słowa powiedzieć nie można ale o WP i Hobbicie można trollować ...
zresztą, większość tutaj prezentuje typowo " polską ' postawę i mentalność; najlepiej jak się coś nie uda, wtedy można hejtować na maxa, nie ma zadowolenia, jest tylko oczekiwanie na to, żeby coś, co miało być ' cool ' okazało się badziewiem na maxa.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
ravaell
Asystent orkiestratora

#147 Post autor: ravaell » czw gru 13, 2012 17:05 pm

lis23 pisze:Akurat jest to najlepsza praca roku, i nie ma w niej nic nudnego, poza jednym utworem, dla mnie, klasa sama w sobie - zresztą, " Lincoln " może zmiażdżyć całą konkurencję, najwięcej nominacji
Pojęcie nudy zależne jest już od słuchacza, zresztą tak samo, jak stwierdzenie "najlepsza praca roku". Lincoln dla mnie jest jedną z najnudniejszych prac tego roku, a poza doskonałością techniczną nie posiada także zgrabnej melodyki. Williams powiela siebie po raz kolejny, tym razem w sposób zupełnie niepoprawny dla muzyki albumowej. Także duże podobieństwa z poprzednim War Horse (i niestety nie mówię tu o melodyce i tematyczności) nie przemawiają na korzyść Johna. Nominacja dla mnie przypadła tylko i wyłącznie za nazwisko i potencjalne bardzo dobre działanie w filmie. Na płycie odpada już po pierwszym przesłuchu.

A najwięcej nominacji wcale nie przekłada się na wynik końcowy, chociaż Lincoln zbiera rewelacyjne recenzje za oceanem. Osobiście wierzę w dominacje Bigelow i jej Zero Dark Thirty w dwóch najważniejszych kategoriach. Bardzo możliwe zaś będzie zwycięstwo filmu Spielberga w kategoriach aktorskich, za muzykę oraz scenariusz.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#148 Post autor: Koper » czw gru 13, 2012 17:36 pm

lis23 pisze:Akurat jest to najlepsza praca roku
Uwaga, trolling!
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#149 Post autor: Tomek » czw gru 13, 2012 18:02 pm

Eh, raczej kliniczny przypadek :D Pewnie nie raz jeszcze to usłyszymy od lisa przez najbliższych kilka miesięcy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#150 Post autor: Marek Łach » czw gru 13, 2012 19:29 pm

Wawrzyniec pisze:Tylko ta "Anna Karenina", nosz... Ale może lepiej to niż "The Master". I jest "Cloud Atlas". Ale dobra zamiast marudzić braku "TDKR" to trzeba się cieszyć z tego co jest. Zwłaszcza, że brak "Hobbita" i "Mastera" bardzo mi odpowiada.
Ach jak ja lubię Twoje gusta, Wawrzyniec. :P

ODPOWIEDZ