ALEXANDRE DESPLAT - HARRY POTTER i INSYGNIA ŚMIERCI (I & II)
Re: ALEXANDRE DESPLAT - HARRY POTTER i INSYGNIA ŚMIERCI (I &
Jak widać nie da się ocenić score'u do Harry'ego Pottera bez nagminnych odniesień do JW 

nie, mówię o Azkabanie.hp_gof pisze:Mówiąc o najsłabszym Williamsie mówisz o Komnacie Tajemnic?
#FUCKVINYL
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Tak,ja jestem miłośnikiem przede wszystkim muzyki opartej na temacie przewodnim,oraz muzyki autonomicznej - ilustracyjną też lubię ale musi mieć w sobie jakiś pomysł,coś musi tę akcję ciągnąćhp_gof pisze:Generalnie przemawia do Was koncepcja score'u z mocnym motywem (motywami) zaaranżowanym(i) w suity, które można nucić, grać na instrumencie, na koncertach etc. No to nie dziwię się, że coś Wam w tej pracy nie odpowiada, bo Desplat raczej nie tworzy w ten sposób muzykiI nie sądzę, żeby to zmienił w dużym stopniu w najbliższym czasie
Wydaje mi się, że on pisze muzykę typowo pod sceny filmowe, gorzej jest wtedy z autonomią tych utworów.
myślę że w przypadku Desplata brak muzyki tematycznej jest jednym z powodów,dla których Jego muzyka mi nie podchodzi - choć taki ' New Moon ' jest tu wyjątkiem.
Może i spójne ale i strasznie nudne ( dla mnie ),osobiście wole part II bo przynajmniej jest co posłuchać bez przemożnej ochoty zaśnięciaZ drugiej strony moim zdaniem Part I jest bardzo spójne

Ja jednak wolę najsłabszego Williamsa od DesplataMówiąc o najsłabszym Williamsie mówisz o Komnacie Tajemnic? Wolę jednego Desplata od miliona takich Williamsów... I to Williams wtedy jechał na autopilocie, a nie teraz Desplat ;>

zauważmy że nawet Williams na ' autopilocie " stworzył cztery tematy do " Komnaty Tajemnic " - ogólnie,w tamtym okresie Williams na " autopilocie " jechał częściej ( Atak Klonów ) ale nie jestem pewien,czy był to Jego celowy zamysł,czy naciski reżyserów,czy też po prostu brak czasu.
Bo trochę tak,jakby ktoś nowy skomponował muzykę,np.do kolejnych " Gwiezdnych Wojen " lub " Indiany Jonesa ",całkowicie odcinając się od muzyki Williamsa - chcemy czy nie,ale muzyczny świat HP będzie kojarzony z tylko jednym kompozytorem.Jak widać nie da się ocenić score'u do Harry'ego Pottera bez nagminnych odniesień do JW
Chyba coś Ci się potentegowałonie, mówię o Azkabanie.

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

nic mi się nie potenten
Azkabana nie trawię, zycie 

#FUCKVINYL
- lis23
Heh,dla mnie " Więzień Azkabanu " to najlepszy HP,ever - zarówno muzycznie jak i filmowo. ;PAdam Krysiński pisze:nic mi się nie potentenAzkabana nie trawię, zycie
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

Aaaaaaa to spoko, jak nie lubisz Azkabanu, to się już Twoją opinią w sprawie DH2 nie przejmujęAdam Krysiński pisze:nic mi się nie potentenAzkabana nie trawię, zycie

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
A wcześniej się przejmowałeś? 

Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
Może ujmę to tak: byłem skłonny do dyskusji
teraz już mi się nie chce 

Spoko wywiad, filmik też fajny, jakże inny od tych Tylerowych 

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Bo to filmik z sesji nagraniowej, a nie pseudo-teledysk. ;)
Fe.
Przekatowane. "Part I" bardziej mi się podobał. Był bardziej nastawiony na melodie i spójniejszy, miał świetny klimat, a nawet underscore posiadał lepszy, tutaj owy (Gringotts, A New Headmaster, Snape's Demise, fragmenty "The grey lady") jest najzwyczajniej w świecie mało ciekawy. No ale coś za coś, w dwójce mamy za to spory kawał porządnej akcji, świetne "Underworld", "Dragon Flight", "Battlefield" czy "Showdown", no i śliczną lirykę "Severus and Lily", "The resurrection stone".
Temat Lily jest ładny, ale jak na Desplata, taki film i zwieńczenie sagi najwyższych lotów melodią nie jest* - nie jest na tyle mocny, by pociągnąć tak dużą ścieżkę, ogólnie nowe motywy jakoś szczególnie nie porywają, już w "Córce studniarza" mieliśmy ładniejsze tematy. Co do "Statues" i "Courtyard Apocalypse" i innych nowoczesnych trendów w muzyce Desplata to zabiegi te tylko uatrakcyjniają różnorodność scoru, i nie rozumiem ich krytyki, przyjemne kawałki i o jakichś tanich chwytach mowy być tu nie może. Szkoda tylko, że zabrakło mocniejszego akcentu na koniec ścieżki, "A new beginning" jest w porządku, ale zakończenie tej serii wyobrażałem sobie z nieco większym przytupem, ogólnie po końcówce spodziewałem się większej spektakularności, tym bardziej, iż akcja z początku ścieżki taką zapowiadała. Reasumując, solidna praca Francuza, pewien niedosyt jest, ale za sam kunszt 4 się należy, choć już nie tak mocne jak w przypadku części pierwszej.
* choć to może odmienić się po filmie
Temat Lily jest ładny, ale jak na Desplata, taki film i zwieńczenie sagi najwyższych lotów melodią nie jest* - nie jest na tyle mocny, by pociągnąć tak dużą ścieżkę, ogólnie nowe motywy jakoś szczególnie nie porywają, już w "Córce studniarza" mieliśmy ładniejsze tematy. Co do "Statues" i "Courtyard Apocalypse" i innych nowoczesnych trendów w muzyce Desplata to zabiegi te tylko uatrakcyjniają różnorodność scoru, i nie rozumiem ich krytyki, przyjemne kawałki i o jakichś tanich chwytach mowy być tu nie może. Szkoda tylko, że zabrakło mocniejszego akcentu na koniec ścieżki, "A new beginning" jest w porządku, ale zakończenie tej serii wyobrażałem sobie z nieco większym przytupem, ogólnie po końcówce spodziewałem się większej spektakularności, tym bardziej, iż akcja z początku ścieżki taką zapowiadała. Reasumując, solidna praca Francuza, pewien niedosyt jest, ale za sam kunszt 4 się należy, choć już nie tak mocne jak w przypadku części pierwszej.
* choć to może odmienić się po filmie
Będzie na koniec filmu mocny akcent, bo w epilogu pojawi się Leaving Hogwarts Williamsa (co potwierdzone jest nie wprost w wywiadzie). A New Beginning będzie podłożone pod ostatnią scenę na tle Hogwartu po bitwie.Mystery Man pisze:Szkoda tylko, że zabrakło mocniejszego akcentu na koniec ścieżki, "A new beginning" jest w porządku, ale zakończenie tej serii wyobrażałem sobie z nieco większym przytupem, ogólnie po końcówce spodziewałem się większej spektakularności, tym bardziej, iż akcja z początku ścieżki taką zapowiadała.[/size]
Wolałbym coś nowego od odgrzewanej kluchyhp_gof pisze:Będzie na koniec filmu mocny akcent, bo w epilogu pojawi się Leaving Hogwarts Williamsa (co potwierdzone jest nie wprost w wywiadzie). A New Beginning będzie podłożone pod ostatnią scenę na tle Hogwartu po bitwie.

- lis23
Cóż,ja mam zupełnie odmienne zdanie,dla mnie part 1 jest dobry,ale tylko żeby przy nim zasnąć,nie ma tam dla mnie żadnej melodyki / poza dwoma pierwszymi utworami /,żadnej magii,żadnego klimatu - part 2 jest o wiele bardziej słuchalny,jest tu więcej ciekawej akcji,szkoda tylko ze oprócz " Lily's theme " nie ma nic co by mogło pociągnąć tę ścieżkę,zwłaszcza w sferze muzyki akcji.Mystery Man pisze:Przekatowane. "Part I" bardziej mi się podobał. Był bardziej nastawiony na melodie i spójniejszy, miał świetny klimat, a nawet underscore posiadał lepszy, tutaj owy (Gringotts, A New Headmaster, Snape's Demise, fragmenty "The grey lady") jest najzwyczajniej w świecie mało ciekawy. No ale coś za coś, w dwójce mamy za to spory kawał porządnej akcji, świetne "Underworld", "Dragon Flight", "Battlefield" czy "Showdown", no i śliczną lirykę "Severus and Lily", "The resurrection stone".
Z tym się zgodzę,utwory te są niezłe i słucha się ich całkiem dobrze - tutaj fragment filmu z fragmentem właśnie tej muzyki Desplata / pod koniec sceny /:Co do "Statues" i "Courtyard Apocalypse" i innych nowoczesnych trendów w muzyce Desplata to zabiegi te tylko uatrakcyjniają różnorodność scoru, i nie rozumiem ich krytyki, przyjemne kawałki i o jakichś tanich chwytach mowy być tu nie może.
http://www.filmweb.pl/news/WIDEO+Harry+ ... czas-75290
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John