Czego ostatnio słuchaliście?
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
- Łukasz Wudarski
- + Sergiusz Prokofiew +
- Kontakt:
- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Michael Small - Marathon Man
Technicznie rzecz biorąc score nie został chyba nigdy wydany (SC milczy), ale właśnie obejrzałem sobie film i tylko żałować, że nikt dotąd nie skusił się na wypuszczenie kompozycji Smalla na CD. Świetna rzecz, suspense typowy dla lat 70., czyli w najlepszej formie, jaką gatunek kiedykolwiek osiągnął. Przede wszystkim fantastyczna rola fortepianu w kreowaniu napięcia i niejednoznaczności (coś prawie zupełnie zapomnianego w dzisiejszej muzyce filmowej, kto obecnie pisze suspense na fortepian?). Minus to archaiczna elektronika w kilku scenach, ale reszta to 100% orkiestry i to w znakomitym wydaniu.
Technicznie rzecz biorąc score nie został chyba nigdy wydany (SC milczy), ale właśnie obejrzałem sobie film i tylko żałować, że nikt dotąd nie skusił się na wypuszczenie kompozycji Smalla na CD. Świetna rzecz, suspense typowy dla lat 70., czyli w najlepszej formie, jaką gatunek kiedykolwiek osiągnął. Przede wszystkim fantastyczna rola fortepianu w kreowaniu napięcia i niejednoznaczności (coś prawie zupełnie zapomnianego w dzisiejszej muzyce filmowej, kto obecnie pisze suspense na fortepian?). Minus to archaiczna elektronika w kilku scenach, ale reszta to 100% orkiestry i to w znakomitym wydaniu.
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Ciekawe czy któregoś z twórców ścieżek też zainspirowała.Łukasz Wudarski pisze:Bucholc a ja se ostatnio Amadis przesłuchałem Lullego. Bardzo inspirujące.

"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Intrada ma wydać. Trzeba naciskać na ich forum, żeby zbyt długo nie zwlekali.Marek Łach pisze:tylko żałować, że nikt dotąd nie skusił się na wypuszczenie kompozycji Smalla na CD.

"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Jakoś nie za bardzo kojarzę muzykę z tego filmu, będę musiał sobie przypomnieć, chociaż za samym filmem tak jakoś średnio przepadam.Marek Łach pisze:Michael Small - Marathon Man
U mnie monotonnie i bez zmian:
"How To Train Your Dragon" - John Powell
"Jane Eyre" - John Williams
"Alice in Wonderland" - Danny Elfman
"Kingdom Heaven" - Harry Gregson-Williams
"König der Letzten Tage" - Wojciech Kilar
"Hannibal" (teraz słucham) - Hans Zimmer
Tym razem bez opisów poszczególnych score'ów, aby znowu offtopa nie wywołać. Jak ktoś chce to niech się tym "HTTYD" Powella zainteresuje. Ale nie będę pisał, że go polecam, mnie tam się bardzo podoba, ale wiadomo ja to ja, a mój gust to mój gust.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
O cieszę się Mystery, że to napisałem i tym samym się ze mną zgadzasz
Przynajmniej nie jestem sam. Gdyż kiedy właśnie po zapoznaniu się z "Green Zone" i fragmentów "HTTYD" napisałem, że czuję, że to może być rok Powella, na co Adam mi odpowiedział:

Ale chyba jednak rzeczywiście Powell w tym roku daje radę. Szkoda, że nie będzie mi dane usłyszeć muzyki w jeszcze jednym filmietoś poczuł Laughing ciekawe z jakiej paki.. z powodu dwóch debilnych sensacyjek i bajeczki w stylu Shrek 9 ?

#WinaHansa #IStandByDaenerys