FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

#1186 Post autor: hp_gof » ndz wrz 08, 2013 22:28 pm

Tomek, do Danielosa to było, ale się wepchnąłeś z komentarzem :P

PS. Adam, a Tobie chodzi o te 3 ostatnie zdania?
hp_gof pisze:Ciebie i tak nie będzie, więc nie marudź :mrgreen: Narażasz organizatorów na dodatkowe koszty - chór chłopięcy musieliby specjalnie sprowadzić :P A dzieci o tej porze to powinny spać!
czy raczej o to?
hp_gof pisze:Wszystkie utwory trwają w kupie 24 minuty, ale pewnie Abel to wszystko poskraca i poskleja w suity, bo w końcu od początku o suitach była tu mowa i się zmieszczą w 15 minutach. Niech zgadnę, pewnie będą każdego kompozytora z osobna zapowiadać i wyliczać listę ich osiągnięć :mrgreen: Mogliby te peany zastąpić muzyką, naprawdę nie trzeba tych ludzi nam przedstawiać :mrgreen:
Bo to ostatnie to tylko moje domysły i konfabulacje :P Oczywiście się wiedzą nie możesz podzielić? :)

hp_gof

#1187 Post autor: hp_gof » pn wrz 09, 2013 11:32 am

Hej, zaktualizowali program koncertu Iglesiasa... Dodali na początku oddzielną suitę z Volver (trochę słaby wybór, bo tam jest mało jak dla mnie rzeczy do zagrania, tyle, że tą suitę Alberto już miał wcześniej przygotowaną na Teneryfę...) i na koniec dwie pieśni (WTF is that?!). Poza tym zastanawiam się, czy ta część Highlights of Almodóvar to nie jest po prostu jeden długi miszmasz różnych kawałków z tych 5 filmów poprzeplatanych ze sobą. Bo z tego co czytałem o tym takim koncercie Iglesiasa w Polsce (Malta) ładnych parę lat temu, to Iglesias też zrobił taki miszmasz, że utwory przechodziły płynnie między sobą. Oprócz tego zastanawiam się nad tym kontratenorem, bo on brzmi tak: https://www.youtube.com/watch?v=GJLgBnfnl1Q co już nie pasuje do zaśpiewania A ciegas, tylko raczej do tych kościelnych wokaliz (Kyrie) z La Mala Educación, no i oczywiście do tych dwóch pieśni, które teraz dodali, tylko jaki one mają związek z Iglesiasem do cholery?! Cieszyłem się na ten koncert szalenie, ale coś mi tu zaczyna podśmierdywać...

Volver*
Skóra, w której żyję*
35mm: Highlights of Almodovar – suita z filmów: Przerwane objęcia, Złe wychowanie, Volver, Porozmawiaj z nią, Wszystko o mojej matce
Szpieg*
El amante menguante – suita z filmu Porozmawiaj z nią
The Poem that took the Place of a Mountain – pieśń do tekstu Wallace’a Stevensa
La Resistenza e la sua Luce – pieśń do tekstu Piera Paola Pasoliniego

hp_gof

#1188 Post autor: hp_gof » pn wrz 09, 2013 12:43 pm

Abel wrzucił na fb taki oto wpis, który komponuje się świetnie z tym, o czym wspomniał Adam:
There will be something very special about the performance of Evgeni's Waltz at Krakow FMF. ***ld pr******
Nakręcają atmosferę :P Moje typy są takie: albo wezmą jakichś tancerzy (tylko gdzie by było na to miejsce?) albo na Evgeni's Waltz zostanie nałożony wokal Madonny (zapewne nie na żywo hehehe) i powstanie Like a Virgin Waltz http://www.youtube.com/watch?v=CArjZSeGimI
Tyle mi przychodzi do głowy, a to drugie wydaje się bardziej prawdopodobne. No ciekawe. A może zaskoczą jeszcze czymś innym. Adam?

Aktualizacja:
Ktoś napisał taki post:
Does that stand for world premiere?
Abel odpisał:
bingo!

No i co Abel miał na myśli? Tylko to, że to będzie premierowe wykonanie koncertowe tego utworu na świecie czy może to będzie specjalne wykonanie i na tym polega ta cała nowość i podnieta? W tym momencie konspiracja z Like a Virgin nie ma sensu, bo to nie premiera, Madonna zdążyła to milion razy już zaśpiewać ;) Adam, gdzie Ty jesteś, jak Cię nie ma? 8)
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 19:46 pm przez hp_gof, łącznie zmieniany 1 raz.

hp_gof

#1189 Post autor: hp_gof » pn wrz 09, 2013 19:40 pm

Jak pisać monolog, to na całego :mrgreen:
Zastanawiam się czy może na FMFie nie będzie nawiązania do tej akcji Madonny http://www.youtube.com/watch?v=yl1yZrch ... e=youtu.be
No bo data 24.09 jest podejrzanie blisko festiwalu. Plus Madonna dalej eksploatuje muzykę Abla :P Tym razem Charms.

PS. I to też z profilu Abla :P
The Grand Gala concert will feature Abel Korzeniowski's music for A Single Man, W.E and Escape From Tomorrow. There will be a surprise as well...

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#1190 Post autor: Tomek » pn wrz 09, 2013 21:54 pm

Terra albo Metropolis? :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1191 Post autor: Adam » pn wrz 09, 2013 22:04 pm

a kto powiedział że to ma być muzyczna niespodzianka? :P Abel od paru dni już w Kraku siedzi :) w ogóle ostatnio często przyjeżdża..

@HP - 3 ostatnie zdania chodziło mi Twoją wypowiedź o suitach :)
NO CD = NO SALE

hp_gof

#1192 Post autor: hp_gof » pn wrz 09, 2013 22:32 pm

Adam pisze:Abel od paru dni już w Kraku siedzi :) w ogóle ostatnio często przyjeżdża..
Zabawne, bo na twitterze 18 godzin temu napisał, że siedzi w LA :mrgreen: Chociaż w tym kontekście mogło chodzić o to, że generalnie mieszka w LA. Nieistotne.
Adam, zakładam, że nie możesz nic zdradzić, ale potwierdź tylko, że wiesz o jaką niespodziankę chodzi. Nie musisz mówić konkretów. Potwierdź tylko lub zaprzecz ;)
Ok, czyli nie będzie wyczytywania biografii. Cieszę się :) Rozumiem, że Abla też nie skrócą, tylko każdy utwór należycie zabrzmi. A nie-muzyczna niespodzianka to nie mam pojęcia... Gdyby muzyczna, to bym jeszcze obstawiał Romeo i Julię, ale jak nie to, to albo jakiś specjalny występ, show, fajerwerki albo kogoś specjalnego zaproszą :D Albo się Abel po raz drugi oświadczy swojej żonie albo nie wiem :mrgreen: Dobra, może po prostu warto zaczekać te 2,5 tygodnia :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1193 Post autor: Adam » pn wrz 09, 2013 22:59 pm

nie wiem serio o jaką niespodziankę chodzi, ale chyba oczywistym jest że chodzi o muzyczna. nie chcę się zakładać ale nie widzę innej opcji niż światowa premiera z wykonaniem np main theme z Romea. i to nie jest clue. głośno myslę. po prostu byłbym zdziwiony że mając taką okazję nie zagrałby premierowo kawałka z Romea, nawet np kosztem jednego traka z już podanych. zreszta sam już napisał że będzie światowa premiera czegoś. więc niby czego innego? Ogłosi że zastępuje Zimmera u Nolana? :P to by się kupy nie trzymało.. musi być premierowe wykonanie jakiegoś traka z czegoś skoro ma być "world premiere". i raczej nie ze starych prac bo to już było grywane. może być inaczej? może i może, ale wtedy by znaczyło że u mnie z logiką nie teges :P Abel to nie mój kumpel, a ja nie jestem jego. ostatni raz widzieliśmy się zanim wyjechał do USA, przy projekcie Metropolis, czyli wieeeele lat temu, gdy stworzylismy mu i zarządzaliśmy jego pierwszą strona internetową. Ja z nim kontaktów nie utrzymuję bo niespecjalnie mam jak. a że on też jest krakusem, tu ma rodzinę i brata który pracuje w znanej w mieście firmie, a ja troszkę ludzi znam przez lata siedzenia w tej filmówce, to czasem wiem o newsach o którzy inni, w danej chwili jeszcze, nie wiedzą i tyle, to żadna tajemnica poliszynela czy powód do dumy..
NO CD = NO SALE

hp_gof

#1194 Post autor: hp_gof » pn wrz 09, 2013 23:17 pm

No spoko, spoko.
Tylko że z drugiej strony też napisał, że ma być coś specjalnego związanego z Evgeni's Waltz. Więc albo to jest ta niespodzianka, albo niespodzianki są dwie, w tym Romeo. Ja obstawiam że naniosą nagranie wokalu Madonny Like a Virgin na utwór Korzenia plus ewentualnie dodatkowo kawałek z R&J i git. Ale to wtedy będzie prawie pół godziny koncertu poświęcone Ablowi hehehe. To po co sprowadzali JNH, żeby zagrać dwie marne suitki, które w Ghent trwały razem łącznie 10 minut (mogliby się postarać i zrobić parę minut więcej). Z drugiej strony koncert nie powinien trwać dłużej niż 2 godziny, więc i tak każdy ma do dyspozycji mniej więcej 10 minut, w porywach do 15stu. Ciekaw jestem czy Alberto zaprezentuje coś nowego czy powtórzy jakąś suitę z czwartkowego koncertu... Byłaby lipa i epic fail...

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1195 Post autor: Adam » pn wrz 09, 2013 23:20 pm

ale dlaczego zakładasz od razu że każdy będzie miał taki sam czas antenowy na koncercie? :P tak nie będzie.. Abel będzie miał sporo, zresztą jest już lista utworów to łatwo policzyć ile będzie trwał.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1196 Post autor: DanielosVK » pn wrz 09, 2013 23:23 pm

Hp_gofie, a może dadzą to?

http://www.youtube.com/watch?v=KGfQ3oBGE6k

:P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1197 Post autor: Adam » pn wrz 09, 2013 23:24 pm

i to miała by być world premiere? bez jaj, od pół roku to laska na koncertach po całym świecie grywa :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1198 Post autor: DanielosVK » pn wrz 09, 2013 23:30 pm

To była ironia. Żartobliwe oczko do gofa. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1199 Post autor: Adam » pn wrz 09, 2013 23:33 pm

w ogóle co on się tak tym podnieca? :o przecież to nie Desplat :P do tego ma 99,9% programu z Abla już podane oficjalnie :P
NO CD = NO SALE

hp_gof

#1200 Post autor: hp_gof » pn wrz 09, 2013 23:38 pm

Nawet w Wawie i we Wrocławiu Kaasowa była ;) Danielos tak tylko chciał zaznaczyć, że czyta moje posty uważnie na forum :mrgreen: [Ale jakby to zagrali, to bym orgazmu chyba dostał :shock: Jak Alberto jakieś dziwne niezwiązane z nim chyba pieśni wsadził do programu, to i Abel jakby zagrał muzę do reklamy BMW czy to, to bym się nie obraził :P Chętnie bym kilka nazwisk dla poszerzenia czasu koncertowego Abla poświęcił. Zresztą oddzielne spotkanie z nim zapowiada, że kładą na niego dość mocny akcent. Zresztą przed zeszłoroczną aferą z odwoływaniem FMFu on miał mieć chyba nawet swój oddzielny koncert?]
Nie mówię, że każdy będzie miał taką samą ilość czasu, mówię tylko, że średnio wychodzi koło 10 do 15 minut. Lorenc zagra Kołysankę przez pięć minut, a kto inny wykorzysta 15. I się statystycznie będzie zgadzało. Grunt, że wiadomo, że to nie będzie pół godziny muzyki każdego z kompozytorów, tylko raczej po 1-2 suitki/utwory, z wyjątkiem Abla, który jest uprzywilejowany ;)
Podniecam się, bo mimo wszystko słucham jakiegoś innego plumkania niż Desplat :P Gdyby był Desplat to byłbym wprost nieznośny, nawet sobie tego wyobrazić sam nie potrafię. Dobrze może, że nie jadę do Ghent, bo moje zdrowie by tego nie wytrzymało, jeszcze bym coś Olkowi zrobił. A muzyka Abla jest mi bliska, zwłaszcza z Samotnym mężczyzną jestem szczególnie związany (jakkolwiek to zabrzmi :P ). Poza tym powiedzmy sobie szczerze, połowy z tych kompozytorów nie słuchałem ani kawałka, więc może będę miał miłą niespodziankę, a może się przez pół koncertu będę nudził, więc się podniecam tym, co znam i na co czekam ;) Jasne?

ODPOWIEDZ