Hans Zimmer - Inception (2010)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

JAKĄ OCENĘ DAJESZ HANSOWI ZA TEN SCORE?

1/5
1
3%
2/5
3
8%
3/5
10
28%
4/5
16
44%
5/5 (litości ;-)
6
17%

Liczba głosów: 36

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Hans Zimmer - Inception (2010)

#1171 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 14:41 pm

A kto tutaj porównuje Zimmer do Mozarta. :roll:

Zresztą proponuję jakby co zajrzeć na chwilę do wątku o remixach i tam też mamy właśnie różne ciekawe aranżacje wielu klasycznych kawałków i tam nie słyszę jakiś wielkich piewców wolności to własnych aranżacji.

A po za tym ciągle zapominamy o jednej podstawowej rzeczy. My tutaj rozmawiamy o muzyce filmowej, której podstawowym działaniem jest dobre współgranie z obrazem. I jakoś nikt się nie zastanawia, jak dziwnie by brzmiała taka prze-aranżowana muzyka w filmie. Szczególnie ta Zimmera. Chociaż i niektóre aranżacje Williamsa, dziwnie dla mnie brzmiały i aż strach pomyśleć jakby one prezentowały się w filmach.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1172 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 15:15 pm

Paweł Stroiński pisze:A, i Koper, czy ktoś poprawia Beethovena i Mozarta, bo im tak pasi?
Nie wiem, być może.
Sarde "poprawił" Czajkowskiego w "Niedźwiadku", z rewelacyjnym skutkiem moim zdaniem. A gdzie Hansowi do Czajkowskiego. :P
Wawrzyniec pisze:A po za tym ciągle zapominamy o jednej podstawowej rzeczy. My tutaj rozmawiamy o muzyce filmowej, której podstawowym działaniem jest dobre współgranie z obrazem. I jakoś nikt się nie zastanawia, jak dziwnie by brzmiała taka prze-aranżowana muzyka w filmie. Szczególnie ta Zimmera. Chociaż i niektóre aranżacje Williamsa, dziwnie dla mnie brzmiały i aż strach pomyśleć jakby one prezentowały się w filmach.
Ale przecież ta prze-aranżowana muzyka jest tylko i wyłącznie robiona pod album. To mają być koncertowe suity do słuchania.
Dalej nic nie kapujesz... :roll:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1173 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 15:20 pm

To najwyżej nie. Gdyż dla mnie muzyka filmowa i to będzie niespodzianka i zaskoczenie, to muzyka komponowana na potrzeby filmu. I ja słuchając jej chcę słyszeć taką, jaką miałem w filmie. Taką jaką kompozytor stworzył myśląc o filmie. A nie jakąś poprawioną przez kogoś, kto doszedł do wniosku, że tak na płycie czy koncercie będzie brzmiała lepiej.
Przykro mi, ale w tych kwestiach będę konserwatywny, tylko oryginalne wydanie i oryginalne wykonania i dlatego też żałuję, że FSM padło :(

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1174 Post autor: DanielosVK » sob paź 08, 2011 15:23 pm

Ale muzyka na płycie też jest często inna niż w filmie. Dam głowę, że w "Hannibalu" niektóre utwory brzmią inaczej i na płycie są poprawione.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1175 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 15:24 pm

Wawrzyniec pisze:Przykro mi, ale w tych kwestiach będę konserwatywny, tylko oryginalne wydanie i oryginalne wykonania i dlatego też żałuję
Chyba głupi a nie konserwatywny, za przeproszeniem.

To image albumy, symphonic suity Hisaishiego to też do kosza?

Przecież to jakiś kretynizm. Co do filmu, to do filmu, tam czasem utwór trzeba pociąć, przemontować. I tak chciałbyś to słuchać? Może jeszcze z SFX? To po cholerę Ci wydania płytowe? Filmy oglądaj i w nich muzyki słuchaj.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1176 Post autor: Wojteł » sob paź 08, 2011 15:26 pm

DanielosVK pisze:Ale muzyka na płycie też jest często inna niż w filmie. Dam głowę, że w "Hannibalu" niektóre utwory brzmią inaczej i na płycie są poprawione.
Ba, nawet w Avatarze muzyka się różniła: Przykładowo początek Becoming one of the people w filmie jest wykonywany na wiolonczeli, a na albumie jest wokal. Tak samo pamiętam, że jakaś zmiana była w pierwszym utworze na płycie, ale teraz nie potrafiłbym jej wskazać, do avatara ostatnio rok temu żech widzioł
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1177 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 15:28 pm

A Battle było w filmie pocięte i przemontowane.

No a hmmm... Poszukiwacze Zaginionej Arki? Czy utwór Raiders March był w filmie? Jak nie, to chyba Wawrzek nie może go słuchać.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1178 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 15:32 pm

Po raz milionowy na tym forum, naginacie moje wypowiedzi i dostosujecie je do Waszej argumentacji.
Nigdzie nie napisałem, że ma być 100% identycznie jak w filmie, łącznie z SFX, czy nawet długością trwania. Chcę po prostu mieć do czynienia na płycie z wizją kompozytora, który tę muzykę stworzył.
I tak na płytach Williamsa, mam suite'y z filmu, które sam Williams chciał, aby tak brzmiały, podobnie z Hornerem, Zimmerem itd.

Proszę tutaj nie dopisywać mi czegoś, czego nie napisałem.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1179 Post autor: DanielosVK » sob paź 08, 2011 15:36 pm

No to prze-aranżowane wersje mogą być też zgodne z wizją kompozytora. Gdzie Ty problem widzisz? :?
Fe.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1180 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 15:37 pm

Wawrzyniec pisze:Proszę tutaj nie dopisywać mi czegoś, czego nie napisałem.
A to kto napisał:
Wawrzyniec pisze:I jakoś nikt się nie zastanawia, jak dziwnie by brzmiała taka prze-aranżowana muzyka w filmie.
To możemy się zastanawiać, jakby te suity Williamsa, Hisaishiego brzmiały w filmie? Pewnie też by nie pasowały. Zatem dalej uważam, że argumentacja z deka kretyńska.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1181 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 15:37 pm

DanielosVK pisze:No to prze-aranżowane wersje mogą być też zgodne z wizją kompozytora. Gdzie Ty problem widzisz? :?
No, ale jak sami widzimy to właśnie taka wersja Prażań nie jest wedle wizji kompozytora, patrz Hans Zimmer.

Templar

#1182 Post autor: Templar » sob paź 08, 2011 15:38 pm

Koper pisze:No a hmmm... Poszukiwacze Zaginionej Arki? Czy utwór Raiders March był w filmie? Jak nie, to chyba Wawrzek nie może go słuchać.
No w napisach końcowych był :D

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1183 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 15:39 pm

Wawrzyniec pisze:No, ale jak sami widzimy to właśnie taka wersja Prażań nie jest wedle wizji kompozytora, patrz Hans Zimmer.
Bo to jest wizja Prażan.
A że Hansowi się nie podoba to jest problem Hansa, Twój i Pawła.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1184 Post autor: DanielosVK » sob paź 08, 2011 15:40 pm

Wawrzyniec pisze:
DanielosVK pisze:No to prze-aranżowane wersje mogą być też zgodne z wizją kompozytora. Gdzie Ty problem widzisz? :?
No, ale jak sami widzimy to właśnie taka wersja Prażań nie jest wedle wizji kompozytora, patrz Hans Zimmer.
Bo wersje Prażan nie są do filmu.
Fe.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1185 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 15:42 pm

Koper pisze:A że Hansowi się nie podoba to jest problem Hansa, Twój i Pawła.
Próbujesz to zbagatelizować. A chyba jednak coś jest na rzeczy, skoro kompozytor nie jest zadowolony jak ktoś interpretuje jego muzykę, lub się z nią obchodzi.

ODPOWIEDZ