Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 14:41 pm
A kto tutaj porównuje Zimmer do Mozarta.
Zresztą proponuję jakby co zajrzeć na chwilę do wątku o remixach i tam też mamy właśnie różne ciekawe aranżacje wielu klasycznych kawałków i tam nie słyszę jakiś wielkich piewców wolności to własnych aranżacji.
A po za tym ciągle zapominamy o jednej podstawowej rzeczy. My tutaj rozmawiamy o muzyce filmowej, której podstawowym działaniem jest dobre współgranie z obrazem. I jakoś nikt się nie zastanawia, jak dziwnie by brzmiała taka prze-aranżowana muzyka w filmie. Szczególnie ta Zimmera. Chociaż i niektóre aranżacje Williamsa, dziwnie dla mnie brzmiały i aż strach pomyśleć jakby one prezentowały się w filmach.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
Paweł Stroiński pisze:A, i Koper, czy ktoś poprawia Beethovena i Mozarta, bo im tak pasi?
Nie wiem, być może.
Sarde "poprawił" Czajkowskiego w "Niedźwiadku", z rewelacyjnym skutkiem moim zdaniem. A gdzie Hansowi do Czajkowskiego.
Wawrzyniec pisze:A po za tym ciągle zapominamy o jednej podstawowej rzeczy. My tutaj rozmawiamy o muzyce filmowej, której podstawowym działaniem jest dobre współgranie z obrazem. I jakoś nikt się nie zastanawia, jak dziwnie by brzmiała taka prze-aranżowana muzyka w filmie. Szczególnie ta Zimmera. Chociaż i niektóre aranżacje Williamsa, dziwnie dla mnie brzmiały i aż strach pomyśleć jakby one prezentowały się w filmach.
Ale przecież ta prze-aranżowana muzyka jest tylko i wyłącznie robiona pod album. To mają być koncertowe suity do słuchania.
Dalej nic nie kapujesz...

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 15:20 pm
To najwyżej nie. Gdyż dla mnie muzyka filmowa i to będzie niespodzianka i zaskoczenie, to muzyka komponowana na potrzeby filmu. I ja słuchając jej chcę słyszeć taką, jaką miałem w filmie. Taką jaką kompozytor stworzył myśląc o filmie. A nie jakąś poprawioną przez kogoś, kto doszedł do wniosku, że tak na płycie czy koncercie będzie brzmiała lepiej.
Przykro mi, ale w tych kwestiach będę konserwatywny, tylko oryginalne wydanie i oryginalne wykonania i dlatego też żałuję, że FSM padło

-
DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
autor: DanielosVK » sob paź 08, 2011 15:23 pm
Ale muzyka na płycie też jest często inna niż w filmie. Dam głowę, że w "Hannibalu" niektóre utwory brzmią inaczej i na płycie są poprawione.
Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
Wawrzyniec pisze:Przykro mi, ale w tych kwestiach będę konserwatywny, tylko oryginalne wydanie i oryginalne wykonania i dlatego też żałuję
Chyba głupi a nie konserwatywny, za przeproszeniem.
To image albumy, symphonic suity Hisaishiego to też do kosza?
Przecież to jakiś kretynizm. Co do filmu, to do filmu, tam czasem utwór trzeba pociąć, przemontować. I tak chciałbyś to słuchać? Może jeszcze z SFX? To po cholerę Ci wydania płytowe? Filmy oglądaj i w nich muzyki słuchaj.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
-
Wojteł
- John Williams
autor: Wojteł » sob paź 08, 2011 15:26 pm
DanielosVK pisze:Ale muzyka na płycie też jest często inna niż w filmie. Dam głowę, że w "Hannibalu" niektóre utwory brzmią inaczej i na płycie są poprawione.
Ba, nawet w Avatarze muzyka się różniła: Przykładowo początek Becoming one of the people w filmie jest wykonywany na wiolonczeli, a na albumie jest wokal. Tak samo pamiętam, że jakaś zmiana była w pierwszym utworze na płycie, ale teraz nie potrafiłbym jej wskazać, do avatara ostatnio rok temu żech widzioł
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
A Battle było w filmie pocięte i przemontowane.
No a hmmm... Poszukiwacze Zaginionej Arki? Czy utwór Raiders March był w filmie? Jak nie, to chyba Wawrzek nie może go słuchać.
-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 15:32 pm
Po raz milionowy na tym forum, naginacie moje wypowiedzi i dostosujecie je do Waszej argumentacji.
Nigdzie nie napisałem, że ma być 100% identycznie jak w filmie, łącznie z SFX, czy nawet długością trwania. Chcę po prostu mieć do czynienia na płycie z wizją kompozytora, który tę muzykę stworzył.
I tak na płytach Williamsa, mam suite'y z filmu, które sam Williams chciał, aby tak brzmiały, podobnie z Hornerem, Zimmerem itd.
Proszę tutaj nie dopisywać mi czegoś, czego nie napisałem.
-
DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
autor: DanielosVK » sob paź 08, 2011 15:36 pm
No to prze-aranżowane wersje mogą być też zgodne z wizją kompozytora. Gdzie Ty problem widzisz?

Fe.
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
Wawrzyniec pisze:Proszę tutaj nie dopisywać mi czegoś, czego nie napisałem.
A to kto napisał:
Wawrzyniec pisze:I jakoś nikt się nie zastanawia, jak dziwnie by brzmiała taka prze-aranżowana muzyka w filmie.
To możemy się zastanawiać, jakby te suity Williamsa, Hisaishiego brzmiały w filmie? Pewnie też by nie pasowały. Zatem dalej uważam, że argumentacja z deka kretyńska.
-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 15:37 pm
DanielosVK pisze:No to prze-aranżowane wersje mogą być też zgodne z wizją kompozytora. Gdzie Ty problem widzisz?

No, ale jak sami widzimy to właśnie taka wersja Prażań nie jest wedle wizji kompozytora, patrz Hans Zimmer.
-
Templar
autor: Templar » sob paź 08, 2011 15:38 pm
Koper pisze:No a hmmm... Poszukiwacze Zaginionej Arki? Czy utwór Raiders March był w filmie? Jak nie, to chyba Wawrzek nie może go słuchać.
No w napisach końcowych był

-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
Wawrzyniec pisze:No, ale jak sami widzimy to właśnie taka wersja Prażań nie jest wedle wizji kompozytora, patrz Hans Zimmer.
Bo to jest wizja Prażan.
A że Hansowi się nie podoba to jest problem Hansa, Twój i Pawła.
-
DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
autor: DanielosVK » sob paź 08, 2011 15:40 pm
Wawrzyniec pisze:DanielosVK pisze:No to prze-aranżowane wersje mogą być też zgodne z wizją kompozytora. Gdzie Ty problem widzisz? :?
No, ale jak sami widzimy to właśnie taka wersja Prażań nie jest wedle wizji kompozytora, patrz Hans Zimmer.
Bo wersje Prażan nie są do filmu.
Fe.
-
Wawrzyniec
- Hans Zimmer
-
Kontakt:
autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 15:42 pm
Koper pisze:A że Hansowi się nie podoba to jest problem Hansa, Twój i Pawła.
Próbujesz to zbagatelizować. A chyba jednak coś jest na rzeczy, skoro kompozytor nie jest zadowolony jak ktoś interpretuje jego muzykę, lub się z nią obchodzi.