Game Of Thrones & House of the Dragon - Ramin Djawadi (dyskusja o score i serialu)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Game Of Thrones - Ramin Djawadi (dyskusja o score i seri

#1096 Post autor: Wawrzyniec » pn cze 16, 2014 17:49 pm

Głupi serial, nie oglądam więcej!

Idę oglądać mecz, oby przynajmniej on się dobrze skończył, gdyż inaczej będę miał totalnie zepsuty dzień.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1097 Post autor: qnebra » pn cze 16, 2014 18:15 pm

Templar pisze:Gdzie ta porywająca muzyka? Tylko na końcu był fajny kawałek i tyle, a ten kawałek co leciał podczas walki Brienne z Sandorem to jedno wielkie WTF, znowu Ramin dupy dał.
Niech zgadnę:
Ramin stwierdza: pisze:Tu się da bębny i będzie git.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1098 Post autor: Wawrzyniec » pn cze 16, 2014 22:21 pm

OK, na szczęście Niemcy wygrali, gdyż miałbym mocno zepsuty dzień po tym odcinku "Gry o Tron". Pozbywają się jednego z najlepszych aktorów, oj będzie go ciężko zastąpić.
Adam pisze:momentami porywająca muzyka Ramina Djawadi w finale 4 sezonu 8) jeszcze niesłuchałem płyty ale mam nadzieje że będą na niej te fragmenty..
Domyślam się, że chodzi Ci o utwór "Children":

http://www.youtube.com/watch?v=FxINVWJij-U

Do finałów, akurat się Djawadi zwykle bardziej przykłada. Ale jednak na płycie muzyka gorsza nić 3 soundtrack. Przy czym z drugiej strony w tym sezonie muzyka była lepiej podłożona nić w 3. Ech, gdyby tak się dało znaleźć złoty środek. Ale teraz to i tak mam gdzieś, po tym co mi zaserwowano w ostatnim odcinku tego sezonu...

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1099 Post autor: qnebra » pn cze 16, 2014 23:02 pm

Nudny ten finał był, a Danka to już ma chyba permanentny Terminator-mode. Nie było po prostu niczego, niczego co by było w stanie chociażby sprawić, że będzie się czekało na następny sezon z niecierpliwością.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#1100 Post autor: Marek Łach » wt cze 17, 2014 00:02 am

A ja myślę, że ten odcinek był doskonałym dowodem na to, że ten serial zasługuje na lepszą, bardziej wyrazistą i emocjonalną muzykę - a wszelka gadka, że Djawadi takiej nie mógł napisać, bo dialogi/kameralność/realizm/polityka czy co tam jeszcze to po prostu stek bzdur. :) Finał miał trzy naprawdę udane muzyczne momenty: najpierw emocjonalny "lament" w scenie ze smokami, potem krótki powrót Rains of Castamere w wiadomej scenie, no i pod koniec magiczny chórek z tematem głównym, gdy widzimy Aryę jadącą na koniu. W tym ostatnim przypadku po raz pierwszy od 4 sezonów uznałem, że temat przewodni może brzmieć nieźle, gdy odpowiednio ukryje się jego wady. Naprawdę fajne przygodowe granie fantasy, przynajmniej przez parę minut. Reszta oczywiście miałka, ale potwierdza to tylko tezę, że dało się całość zrobić inaczej, i to dużo, dużo lepiej.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1101 Post autor: Wawrzyniec » wt cze 17, 2014 01:45 am

Drogi Marku,
na wstępie dziękuję za obszerny i ciekawy wpis, który skłonił mnie samego do refleksji.
Marek Łach pisze:A ja myślę, że ten odcinek był doskonałym dowodem na to, że ten serial zasługuje na lepszą, bardziej wyrazistą i emocjonalną muzykę - a wszelka gadka, że Djawadi takiej nie mógł napisać, bo dialogi/kameralność/realizm/polityka czy co tam jeszcze to po prostu stek bzdur. :)
Pisząc o polityce, masz na myśli politykę w serialu, czy politykę HBO? Gdyż ja dalej uważam, ze gdyby Ci z HBO byli niezadowoleni do by się długo nie patyczkowali. Zresztą czyż nie jest tak właśnie we współczesnych serial, że choć nie raz przewyższają produkcje filmowe, to jednak wyrazistych ścieżek dźwiękowych ich twórcy boją się jak diabeł wody święconej?
Nie zamierzam się bawić w obrońcę Djawadiego, ale jednak uważam, że choć ponosi pewną winę, to nie tylko na nim należy psy wieszać. Plus jako jedyna osoba z forum, to ja czytałem te wszystkie wywiady z Djawadim, także to co ostatnio wkleiłem i z nich jasno wynika, czego od niego muzycznie oczekiwano. Też między innymi tego, że nie ma ta muzyka brzmieć średniowiecznie itd.
Marek Łach pisze: Finał miał trzy naprawdę udane muzyczne momenty: najpierw emocjonalny "lament" w scenie ze smokami, potem krótki powrót Rains of Castamere w wiadomej scenie, no i pod koniec magiczny chórek z tematem głównym, gdy widzimy Aryę jadącą na koniu. W tym ostatnim przypadku po raz pierwszy od 4 sezonów uznałem, że temat przewodni może brzmieć nieźle, gdy odpowiednio ukryje się jego wady. Naprawdę fajne przygodowe granie fantasy, przynajmniej przez parę minut. Reszta oczywiście miałka, ale potwierdza to tylko tezę, że dało się całość zrobić inaczej, i to dużo, dużo lepiej.
Z tym po raz pierwszy to bym też nie przesadzał, gdyż przecież już Mhysa posiada temat przewodni. Przy czym muszę przyznać, że Mhysa wypada lepiej na albumie niż w serialu. Zaś co do końcówki 4 sezonu to absolutna zgoda. I przyznaję, że Children prezentuje się jeszcze lepiej po zapoznaniu się z samym serialem.

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#1102 Post autor: muaddib_dw » wt cze 17, 2014 08:28 am

I jaki z tego płynie morał :?: Idąc do wychodka pamiętaj aby zakluczyć się od wewnątrz :wink:

Templar

#1103 Post autor: Templar » śr cze 18, 2014 02:53 am

A właśnie, dobrze zrozumiałem z tego ostatniego odcinka, że Bran zostanie Supermanem? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#1104 Post autor: Marek Łach » śr cze 18, 2014 09:38 am

Wawrzyniec pisze:Pisząc o polityce, masz na myśli politykę w serialu, czy politykę HBO? Gdyż ja dalej uważam, ze gdyby Ci z HBO byli niezadowoleni do by się długo nie patyczkowali.
W serialu. :) Wiadomo, o co chodzi - o argumenty, że polityka = dużo gadania i kameralnych scen = brak wyrazistej muzyki. Bullshit. :)
Z tym po raz pierwszy to bym też nie przesadzał, gdyż przecież już Mhysa posiada temat przewodni. Przy czym muszę przyznać, że Mhysa wypada lepiej na albumie niż w serialu.
No właśnie, w serialu to nie jest do końca to. A finał 4 sezonu ma kilka momentów, które są po prostu dobrą filmową ILUSTRACJĄ. Dla mnie muzyka Djawadiego nie jest wystarczająco charakterna, żeby samodzielnie kreować klimat Westeros - tylko przy dobrym jej połączeniu z obrazem potrafię wczuć się w tę interpretację martinowskiego świata. W 95% się to nie udaje, ale te kilka momentów ma potencjał.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1105 Post autor: Mystery » czw cze 19, 2014 13:38 pm

Te geeki to mają jednak nie po kolei... :P
http://www.soundtrackgeek.com/v2/soundt ... -season-4/

Najlepszy jak dotąd ostatni odcinek sezonu. Muzycznie porażka (znakomity pojedynek Brienne z Sandorem pod względem muzycznym był wręcz żałosny i w tym momencie miałem w głowie Jack vs. Locke z Lost :P ) ale Ramin jak zwykle postarał się pod koniec, "The Children", bo to chyba to grało, nieźle dawało radę.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#1106 Post autor: Marek Łach » czw cze 19, 2014 21:49 pm

Ja to nawet nie pamiętam, co grało w scenie tego pojedynku... ;)

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1107 Post autor: qnebra » pn cze 23, 2014 17:37 pm

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1108 Post autor: Wojteł » pn cze 23, 2014 20:11 pm

Jeszcze jakiś nawet kontrapunkt w scenie pogrzebu Ygrette się pojawił. Zakładam, że u innego kompozytora bym nawet na to nie zwrócił uwagi, ale z Raminem jest trochę jak z upośledzonym dzieckiem - jak w wieku 15 lat zacznie sznurować buty, to rodzice są przeszczęśliwi :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1109 Post autor: Adam » wt cze 24, 2014 20:11 pm

Vol 4 u nas w Sony od 8 lipca za ~41 zl
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1110 Post autor: Wawrzyniec » śr cze 25, 2014 22:39 pm

Tina Guo wykonuje dwa najpopularniejsze motywy z Gry o Tron. Czyli główny temat, plus motyw Lannisterów:

http://www.youtube.com/watch?v=KKnZ7tfP_GI

http://www.youtube.com/watch?v=iLPmGygPJxM

ODPOWIEDZ