ALEXANDRE DESPLAT - HARRY POTTER i INSYGNIA ŚMIERCI (I & II)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

Re: ALEXANDRE DESPLAT - HARRY POTTER i INSYGNIA ŚMIERCI (I &

#1066 Post autor: muaddib_dw » wt kwie 26, 2011 11:53 am

Ostatnio słuchałem a następnie oglądałem Czarę Ognia, muza Doylea kładzie Olka na łopatki.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1067 Post autor: DanielosVK » wt kwie 26, 2011 12:04 pm

W filmie może tak.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1068 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 26, 2011 15:27 pm

Adam Krysiński pisze:zobaczymy :) będzie za Potera oskar 8)
http://www.youtube.com/watch?v=eXgdSOxaCGI

:D
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1069 Post autor: Adam » czw kwie 28, 2011 09:17 am

i jest zwiastun dwójeczki 8)
#FUCKVINYL

hp_gof

#1070 Post autor: hp_gof » czw kwie 28, 2011 09:31 am

Dokładnie o tym miałem właśnie napisać: http://www.youtube.com/watch?v=mObK5XD8udk
A Olo w tej chwili pewnie się tam męczy w Abbey Road Studios, żeby nas w lipcu zadowolić :P Po tym zwiastunie jestem jeszcze bardziej ciekaw, co zmajstruje.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1071 Post autor: Adam » czw kwie 28, 2011 09:34 am

ja poczekam jeszcze z rok czy nie nakręcą kolejnej częsci jakiejś :D albo czy nie będzie rezyserskich i wtedy sobie zrobie maraton, oczywiście nie naraz, bo nie widziałem żadnego :D
#FUCKVINYL

hp_gof

#1072 Post autor: hp_gof » czw kwie 28, 2011 09:44 am

No nie wierzę :P Gdzie ty się człowieku uchowałeś? W ogóle ile Ty masz lat? :D
Ostatnią część to wypadałoby obejrzeć dla samego Desplata w kinie :D A parę dni wcześniej już zrobić maraton wcześniejszych 7 filmów (oj, jest to wyzwanie...)
Spokojnie, już więcej nie nakręcą, ostatnio Rowling sobie zażartowała, że Radcliffe tak dobrze zagrał w pierwszej części Insygniów, że w nagrodę już na pewno nic nie napisze do serii, żeby nie musiał grać :D
A z wersjami reżyserskimi, to można sobie jeszcze długo poczekać. Oni obiorą najprawdopodobniej strategię wydawania Gwiezdnych Wojen. Coraz to nowsze wydania różniące się tylko kilkoma krótkimi dodatkami i opakowaniem ;>

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1073 Post autor: Adam » czw kwie 28, 2011 09:48 am

nie oglądałem bo nie interesują mnie historyjki o magii, ja dużo filmów nie oglądałem :P
#FUCKVINYL

hp_gof

#1074 Post autor: hp_gof » czw kwie 28, 2011 09:50 am

Ja do zeszłych wakacji nie widziałem Ojca Chrzestnego (sic!) Ale już wszystko naprawione :D

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1075 Post autor: Wawrzyniec » czw kwie 28, 2011 12:03 pm

Adam Krysiński pisze:ja dużo filmów nie oglądałem :P
Ja będąc recenzentem muzyki filmowej to bym aż tak tego nie rozgłaszał :P

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1076 Post autor: DanielosVK » czw kwie 28, 2011 14:16 pm

ostatnio Rowling sobie zażartowała, że Radcliffe tak dobrze zagrał w pierwszej części Insygniów
Zn. to ironia, tak? :P
Fe.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1077 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 29, 2011 14:00 pm

Oglądnąłem sobie trailer i o dziwo prezentuje się całkiem dobrze. Kto wie może wreszcie Yatesowi dobry film wyjdzie. W sumie to film prosi się o mocną muzykę z dużą ilością akcji. W sumie gdyby Williams komponował to na pewno ciekawie zaaranżowałby stare tematy i idealnie wplótł je do aktualnych wydarzeń. Ale to marzenia ściętej głowy :roll: Mam nadzieję, że tym razem Desplat z Yatesem nie zdecydują się całkowicie olać Williamsa jak ostatnim razem i skorzystają z bogactwa jego muzyki, aby choć trochę dać poczucie, że to jest jednak jedna seria.

hp_gof

#1078 Post autor: hp_gof » pt kwie 29, 2011 15:18 pm

Wątpię, żeby Desplat użył tematów Williamsa w większej ilości... To nie w jego stylu. Ba! On nawet nie weźmie zbyt wiele z 1 części Insygniów (może temat Snape to Malfoy Manor i temat Dumbledore'a). Z Williamsa możemy się spodziewać co najwyżej Hedwig's Theme, ale też w subtelnych aranżacjach, może w Epilogu zabrzmi w pełni. Moim marzeniem byłoby, żeby skomponował wielką suitę do napisów końcowych składającą się ze wszystkich głównych motywów ze wszystkich ośmiu części, ale to też marzenia ściętej głowy. Ale całkiem realne jest, że muzyka akcji, której powinno być dużo w tym filmie, będzie miała w brzmieniu pierwiastek Williamsa (podobnie jak Sky Battle) - jednak w dalszym ciągu to będzie Desplat!

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1079 Post autor: DanielosVK » pt kwie 29, 2011 15:32 pm

Ja bym chciał, żeby Desplat w kulminacji (którą powinna być chyba śmierć Voldemorta) jakoś epicko i z mocą zaaranżował Hedwig's Theme. Tak jak to Shore zrobił z tematem drużyny pierścienia w LOTRze, po zniszczeniu Pierścienia. To byłaby moc. :)
Fe.

hp_gof

#1080 Post autor: hp_gof » pt kwie 29, 2011 15:46 pm

Ale Desplat nie podchodzi do tego w taki sposób, że: "o! to jest ładny, znany i główny motyw z całej serii, dajmy go w kulminacyjnej scenie, zaaranżujmy etc."
On raczej nadaje każdej postaci, miejscu, wydarzeniu jakiś odpowiednik muzyczny i w ten sposób opowiada całą historię. I to jest (podkreślane przez niego w wywiadach) to jego "fiction". Poza tym, ze względu na to, że jest to film akcji + momenty emocjonalne, dostosowuje się do konwencji i klimatu filmu - i to jest "function". A ponieważ Hedwig's Theme symbolizuje Harry'ego, Hogwart, Hedwigę i ogólnie dotyczy Harry'ego i jego dzieciństwa, to wydaje mi się, że on raczej nie użyje tego motywu w kontekście pokonania Voldemorta. Więc albo użyje nowo skomponowanego motywu (np. tematu bitewnego dla 'dobrych'; bo dla 'złych' motyw już mamy) albo skomponuje coś specjalnie na tę okazję - myślę, że może to przypominać pojedynek Harry'ego i Voldemorta z "Czary ognia" - i tak to muzycznie Desplat rozwiąże.

ODPOWIEDZ